Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Το ανώτατο δικαστήριο της Φλόριντα επιτρέπει τη σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων

ΗΠΑ: Το ανώτατο δικαστήριο της Φλόριντα επιτρέπει τη σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων

Το πολιτειακό ανώτατο δικαστήριο της Φλόριντα, άνοιξε τον δρόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 6η εβδομάδα, περίοδο όπου πολλές έγκυες δεν γνωρίζουν καν πως περιμένουν παιδί.

Το ανώτατο δικαστήριο της Φλόριντα άνοιξε τη Δευτέρα το δρόμο για να τεθεί σε ισχύ ένας νόμος που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους και απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αλλά ενέκρινε επίσης μια πρωτοβουλία που θα επιτρέψει στους ψηφοφόρους να αποφασίσουν αν θα τροποποιηθεί το σύνταγμα της πολιτείας για να καθιερωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

Με δύο αποφάσεις του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα επικύρωσε έναν υφιστάμενο νόμο που απαγόρευε τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες και με τον τρόπο αυτό άνοιξε τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των έξι εβδομάδων, όπως αναφέρει το Reuters.

«Αρνούμαστε να επέμβουμε στο προνόμιο να τροποποιούν το σύνταγμά τους, το οποίο ο λαός έχει επιφυλάξει στον εαυτό του» ανέφερε το δικαστήριο

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε επίσης την προσπάθεια του Ρεπουμπλικάνου γενικού εισαγγελέα της πολιτείας να αποτρέψει την εμφάνιση μιας πρωτοβουλίας στο ψηφοδέλτιο του Νοεμβρίου, δίνοντας στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να αποφασίσουν αν θα πρέπει να υπάρχει δικαίωμα στην άμβλωση.

Οι απαγορεύσεις μακριά από τα σώματά μας γράφει το πλακάτ. Η απαγόρευση των αμβλώσεων βάζει σε κίνδυνο το μέλλον εκατομμυρίων γυναικών στις ΗΠΑ, που δεν προλαβαίνουν από την στιγμή της αντίληψης της εγκυμοσύνης να προβούν σε άμβλωση.

Τι ισχύει στη Φλόριντα

Η άμβλωση είναι παράνομη μετά την 15η εβδομάδα στη Φλόριντα βάσει νόμου που υπέγραψε ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις το 2022, δύο μήνες πριν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 που είχε νομιμοποιήσει τη διαδικασία σε εθνικό επίπεδο.

Ο ΝτεΣάντις τον Απρίλιο του 2023 υπέγραψε μια ακόμη αυστηρότερη απαγόρευση που είχε ψηφιστεί από το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους πολιτειακό νομοθετικό σώμα και η οποία αρχίζει από τις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Το εν λόγω μέτρο περιελάμβανε τη γλώσσα «ενεργοποίησης» που θέσπισε την σχεδόν πλήρη απαγόρευση ένα μήνα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας επιβεβαίωσε την προηγούμενη απαγόρευση των 15 μηνών. Στις έξι εβδομάδες, πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ακόμη ότι είναι έγκυες.

Μια ομάδα παρόχων αμβλώσεων στη Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών της Planned Parenthood, είχε καταθέσει αγωγή το 2022 αμφισβητώντας την απαγόρευση των 15 εβδομάδων, λέγοντας ότι το μέτρο παραβιάζει το σύνταγμα της πολιτείας.

Με ένα ροζάριο των καθολικών στο χέρι, διαδηλώτρια ζητά την απαγόρευση των αμβλώσεων. Οι δύο όψεις, σε ένα ζήτημα που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα έπρεπε να διχάζει.

Στις 5 Νοεμβρίου διπλές κάλπες στη Φλόριντα

Η πρόσβαση στις αμβλώσεις είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτη στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, με τις περισσότερες να έχουν επιβάλει σαρωτικούς περιορισμούς που υποστηρίζονται από τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στις 5 Νοεμβρίου, όταν οι ψηφοφόροι της Φλόριντα θα αποφασίσουν για την εκλογική πρωτοβουλία για τις αμβλώσεις παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές μεταξύ του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικανού διεκδικητή του, πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Λώρα Γκουντχιου, εκτελεστική διευθύντρια της Florida Alliance of Planned Parenthood Affiliates, ανέφερε σε δήλωσή της ότι η οργάνωσή της έχει δει τον αρνητικό αντίκτυπο των απαγορεύσεων των αμβλώσεων στους ασθενείς στη Φλόριντα. «Η σημερινή απόφαση ανοίγει το δρόμο για τους ψηφοφόρους της Φλόριντα να σταματήσουν αυτές τις γελοίες απαγορεύσεις των αμβλώσεων μια για πάντα», δήλωσε η ίδια.

Το ζήτημα της άμβλωσης στις ΗΠΑ δεν τίθεται με τους όρους που αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη. Είναι μια συζήτηση η οποία παράγει πάθη και οι πολιτικοί της χώρας τάσσονται ως «Ρεπουμπλικάνοι εναντίον της άμβλωσης» και «Δημοκρατικοί υπέρ». Όμως δρουν σε μια παγκόσμια σκακιέρα, η οποία με την άνοδο της ακροδεξιάς έχει θέσει τα δικαιώματα των γυναικών επ’ αμφιβώλω και με την πλειοψηφία των Ανωτάτων Δικαστών 6-3 υπέρ των συντηρητικών. Την ώρα που δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για εγκυμοσύνη από βιασμό ή αιμομιξία σε όλες τις πολιτείες.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024