Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Το μωρό θα πέθαινε, αυτή δεν θα ξαναγινόταν μητέρα» - Δικαστίνα επέτρεψε άμβλωση σε εγκυμονούσα

ΗΠΑ: «Το μωρό θα πέθαινε, αυτή δεν θα ξαναγινόταν μητέρα» – Δικαστίνα επέτρεψε άμβλωση σε εγκυμονούσα

Εξετάσεις έδειξαν πως το έμβρυο που κυοφορεί πάσχει από σύνδρομο Edwards

Μία δικαστίνα της αμερικανικής πολιτείας του Τέξας, όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται εκτός πολύ σπάνιων εξαιρέσεων, αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει σε μία γυναίκα να προχωρήσει σε διακοπή της κύησης, καθώς η εγκυμοσύνη της θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή της και τη γονιμότητά της, σύμφωνα με τον γιατρό της.

Το μωρό θα πέθαινε, ενώ το κυοφορούσε

Η 31χρονη Κέιτ Κοξ έμαθε την περασμένη εβδομάδα πως το έμβρυο που κυοφορεί πάσχει από σύνδρομο Edwards (τρισωμία 18) και ζήτησε να μπορέσει να προχωρήσει σε άμβλωση.

Με απόφαση δικαστηρίου, η Κέιτ Κοξ μπορεί να κάνει άμβλωση λόγω κύηση υψηλού κινδύνου

Αν δεν έκανε άμβλωση, πιθανό να μην μπορούσε να ξαναγίνει μητέρα

Κατά τη διάρκεια έκτακτης ακροαματικής διαδικασίας, η δικαστίνα Μάγια Γκουέρα Γκέιμπλ δικαστηρίου του Όστιν αποδέχθηκε το αίτημά της, εκτιμώντας πως η ιδέα ότι η Κοξ θα μπορούσε να χάσει τη δυνατότητα να γίνει εκ νέου μητέρα είναι «σοκαριστική».

«Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό δικαστικό σφάλμα», τόνισε.

Το καλοκαίρι του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση «Roe v. Wade», που εγγυόταν για μισό αιώνα το ομοσπονδιακό δικαίωμα των Αμερικανίδων να διακόπτουν την κύησή τους.

Απαγόρευση αμβλώσεων ακόμη και σε περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού από το 2022

Το Τέξας απαγόρευσε όλες τις αμβλώσεις, ακόμα και σε περίπτωση αιμομιξίας ή βιασμού. Μοναδική εξαίρεση: στην περίπτωση θανάσιμου κινδύνου ή κινδύνου σοβαρής αναπηρίας για τη μητέρα. Όμως, οι προασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση υποστηρίζουν πως οι εξαιρέσεις είναι υπερβολικά θολές και οι γιατροί τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Υπέρηχοι αποκάλυψαν πως το έμβρυο της Κοξ, που διένυε την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης, παρουσίαζε ανωμαλίες στη σπονδυλική στήλη και στην κοιλιακή χώρα και ότι η ανάπτυξη του κρανίου του και της καρδιάς του δεν ήταν φυσιολογική.

Όμως, εξαιτίας της νομοθεσίας στο Τέξας, η Κοξ δεν μπορούσε να προχωρήσει σε άμβλωση, με τους γιατρούς της να υποστηρίζουν ότι είχαν «τα χέρια δεμένα» και ότι θα έπρεπε να περιμένει το μωρό να πεθάνει ενώ το κυοφορούσε, σύμφωνα με την προσφυγή που κατατέθηκε εξ ονόματός της από την οργάνωση Center for Reproductive Rights.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024