Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες θύματα βιασμού παγιδεύτηκαν στην απαγόρευση των αμβλώσεων

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες θύματα βιασμού παγιδεύτηκαν στην απαγόρευση των αμβλώσεων

Σχεδόν 65.000 εγκυμοσύνες από βιασμό έχουν συμβεί σε πολιτείες με απαγόρευση αμβλώσεων, εκτιμά μελέτη

Δεκάδες χιλιάδες εγκυμοσύνες έχουν προκληθεί από βιασμό σε πολιτείες όπου η άμβλωση δεν είναι νόμιμη επιλογή, εκτιμούν οι ερευνητές σε μια νέα μελέτη.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, ερευνητές από το Planned Parenthood, το Resound Research for Reproductive Health και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλες τις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό ομοσπονδιακών ερευνών για το έγκλημα και τη σεξουαλική βία για να υπολογίσουν ότι υπήρξαν περίπου 520.000 βιασμοί που οδήγησαν σε 64.565 εγκυμοσύνες στο διάστημα από τότε που επιβλήθηκαν οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων σε 14 πολιτείες – που κυμαίνονται ανά πολιτεία από τέσσερις έως 18 μήνες πριν.

«Ο περιορισμός της πρόσβασης στις αμβλώσεις στα επιζώντα άτομα από βιασμό μπορεί να έχει ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες»

Σύμφωνα με στοιχεία άλλης έρευνας, υπήρξαν λιγότερες από 10 αμβλώσεις κάθε μήνα σε πολιτείες που έχουν κηρυχθεί παράνομες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα θύματα δεν μπορούσαν να προβούν σε αμβλώσεις στις πολιτείες όπου ζουν, ακόμη και εκείνες όπου ο νόμος επιτρέπει εξαιρέσεις για βιασμό.

«Ο περιορισμός της πρόσβασης στις αμβλώσεις στα επιζώντα άτομα από βιασμό μπορεί να έχει ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες», έγραψαν οι συντάκτες του ιατρικού περιοδικού σε ένα σημείωμα για τη νέα έρευνα.

Η ανάγκη των νόμιμων αμβλώσεων

«Εάν αυτά τα άτομα έκαναν παράνομες αμβλώσεις, έλαβαν φαρμακευτική άμβλωση μέσω ταχυδρομείου, ταξίδεψαν σε άλλες πολιτείες ή έφεραν το παιδί στη γέννηση, παραμένει άγνωστο».

Περίπου 1 στους 5 ενήλικες στις ΗΠΑ λέει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με έρευνα του 2022 από το Pew Research Center. Και μια πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία – σχεδόν το 70% των ενηλίκων – λέει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη εάν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε – και η νέα έρευνα προτείνει – ότι η πραγματικότητα της εφαρμογής αυτών των εξαιρέσεων είναι προκλητική.

Το 70% των ενηλίκων λέει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη εάν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού.

«Όπως πολλές εξαιρέσεις που αναφέρονται στις απαγορεύσεις αμβλώσεων, μια εξαίρεση για τα θύματα βιασμού μπορεί να φαίνεται λογική λύση, αλλά στην πράξη μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο τραύμα και κίνδυνο για ασθενείς που έχουν ήδη βιώσει ένα τραυματικό γεγονός», δήλωσε ο Δρ Sami Heywood, ειδικός γυναικολόγος στο Ιλινόις και συνεργάτης της ομάδας υπεράσπισης Physicians for Reproductive Health που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

«Καμία άλλη υγειονομική περίθαλψη δεν προορίζεται μόνο για άτομα που μπορούν να αποδείξουν ότι έγινε έγκλημα. Αυτός δεν είναι ένας ηθικός τρόπος άσκησης της ιατρικής. Είναι σκληρό να αναγκάζουμε ανθρώπους που έχουν ήδη πέσει θύματα να ξεπεράσουν νομικά και υλικοτεχνικά εμπόδια που προκαλούν περαιτέρω ζημιά».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024