Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η φωνή μου, η επιλογή μου» – To δικαίωμα στην άμβλωση γίνεται ευρωπαϊκό ζήτημα

«Η φωνή μου, η επιλογή μου» – To δικαίωμα στην άμβλωση γίνεται ευρωπαϊκό ζήτημα

«Βεβαιωθείτε ότι η Ευρώπη δεν θα καταργήσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων»

Οι ευρωπαϊκές ΜΚΟ δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν μια νέα πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλη την Ευρώπη ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πιέσουν για έναν ειδικό μηχανισμό χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες στο μπλοκ έχουν πρόσβαση σε αμβλώσεις.

Το κίνημα που ονομάζεται «Η φωνή μου, η επιλογή μου» ξεκίνησε στη Σλοβενία ​​την Τρίτη και συγκέντρωσε ακτιβιστές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Φινλανδία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Κροατία και η Ιρλανδία.

«Οργανωνόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να προωθήσουμε το ζήτημα των αμβλώσεων», είπε η Μάρτα Λέμπαρτ, μια από τις ηγέτες της Απεργίας των Πολωνών Γυναικών, στο Euronews πριν από την ανακοίνωση.

«Θα συλλέξουμε υπογραφές ώστε τα κράτη μέλη να επιλέξουν ένα πρόγραμμα που θα τους παρέχει χρηματοδότηση όταν παρέχουν αμβλώσεις και αναπαραγωγική φροντίδα σε κατοίκους από άλλα κράτη μέλη», εξήγησε ο Lempart σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία.

To ιστορικό βήμα της Γαλλίας

Η έναρξη της εκστρατείας έγινε μια ημέρα αφότου οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της κατοχύρωσης της πρόσβασης στις αμβλώσεις στο Σύνταγμα.

Ευρωπαίοι ακτιβιστές είπαν ότι η γαλλική ψήφος ήταν εμπνευσμένη και καλό παράδειγμα για τα κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Γαλλική Καθολική Διάσκεψη Επισκόπων επέκρινε την ψηφοφορία, ωστόσο, κυκλοφόρησε μια δήλωση ότι προσεύχονταν οι συμπολίτες να «ανακαλύψουν ξανά τη γεύση της ζωής, να τη δίνουν, να τη λαμβάνουν, να τη συνοδεύουν, να έχουν και να μεγαλώνουν παιδιά».

«Βεβαιωθείτε ότι η Ευρώπη δεν θα καταργήσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων»

Οι ακτιβιστές είπαν ότι σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν θα ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κατάργηση των δικαιωμάτων αμβλώσεων, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες στην Ευρώπη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους λόγω έλλειψης υπηρεσιών.

Ένα πλακάτ υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του σώματός διακρίνεται μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, την ημέρα που οι Γάλλοι νομοθέτες ψήφισαν νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο γαλλικό σύνταγμα

«Είδαμε τι συνέβη στις ΗΠΑ, όπου εκατομμύρια γυναίκες έμειναν χωρίς μια ασφαλή και επαγγελματική επιλογή να διακόψουν την εγκυμοσύνη εν μία νυκτί», δήλωσε σε δήλωση η Nika Kovač, συντονιστής της εκστρατείας και διευθύντρια του Ινστιτούτου 8ης Μαρτίου.

«Οι απαγορεύσεις δεν μειώνουν τον αριθμό των αμβλώσεων, αλλά αναμφίβολα αυξάνουν τον αριθμό των παράνομων και επικίνδυνων αμβλώσεων», πρόσθεσε.

Στοχεύουν να συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο υπογραφές για την υποστήριξη της πρότασής τους τους επόμενους μήνες.

Φόβοι για περιορισμό των αμβλώσεων

Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ επιτρέπουν την πρόσβαση σε αμβλώσεις κατόπιν αιτήματος, αλλά υπήρξε πίεση για περιορισμό των δικαιωμάτων σε ορισμένα κράτη.

Μια απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου το 2020 απέσυρε την πρόσβαση οδηγώντας σε σχεδόν πλήρη απαγόρευση της πρακτικής.

Υπήρξαν επίσης προσπάθειες από οργανώσεις κατά των αμβλώσεων, όπως αυτές στην Ιταλία , να αλλάξουν τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Η Ιρλανδία  ψήφισε υπέρ της κατάργησης της απαγόρευσης  των αμβλώσεων σε δημοψήφισμα πριν από πέντε χρόνια.

Η Doireann Crosson από το Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών της Ιρλανδίας είπε σε δήλωση ότι οι Ιρλανδοί «κατανοούν τον πόνο και το στίγμα που συνοδεύει την άρνηση των βασικών υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας στη χώρα τους».

«Ενώ πολλές γυναίκες και έγκυοι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αμβλώσεων στην Ιρλανδία από το 2019, τα συνεχιζόμενα νομοθετικά και λειτουργικά εμπόδια σημαίνουν ότι ορισμένες γυναίκες εξακολουθούν να αναγκάζονται να ταξιδεύουν», πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ενέκριναν ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα το 2022 που ενέκρινε την προσθήκη των δικαιωμάτων άμβλωσης στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αλλά αυτό θα απαιτούσε την αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ.

Sports in

Μοντέιρο – Τσιτσιπάς 2-0: Αντίο με το… καλημέρα στη Μαδρίτη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε εύκολα με 2-0 σετ (6-4, 6-4) από τον Τιάγκο Μοντέιρο και αποκλείστηκε πρόωρα από το ATP Masters 1000 της Μαδρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024