Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το πρόβλημα με το σήριαλ «3 Body Problem» για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση

Το πρόβλημα με το σήριαλ «3 Body Problem» για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση

Γιατί άπαντες μιλάνε για αυτή τη νέα σειρά του Netflix, την οποία υπογράφουν οι δημιουργοί του Game of Thrones;

Το Shōgun – η πρωτότυπη μίνι σειρά του 1980, με τον Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν και τον Τοσίρο Μιφούνε – γεννήθηκε για να γίνει «το νέο Roots». Αυτό ισχυρίζονταν οι δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατών που παρακολούθησαν την εμβληματική σειρά για τη δουλεία, η οποία βασίστηκε στο μυθιστόρημα Roots του 1976: Το έπος μιας αμερικανικής οικογένειας. Μετά από αυτό το φαινόμενο, οι παραγωγοί απέκτησαν εμμονή με το να κατακτήσουν τεράστιο κοινό δουλεύοντας με βάση ένα best-seller βιβλίο.

Σειρές με τόση προσωπικότητα – όπως το Murder One (1995-1997) ή το Picket Fences (1992-1996) – δυσκολεύτηκαν να αποτινάξουν από πάνω τους τον χαρακτηρισμό «το νέο Twin Peaks». Ακόμα και το Northern Exposure πουλήθηκε ως «ένα Twin Peaks για κανονικούς ανθρώπους». Ούτε καν ο ίδιος ο δημιουργός – ο Ντέιβιντ Λιντς – δεν μπόρεσε να αποτινάξει την κληρονομιά.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με το Lost, το franchise που προσπαθούσε συνεχώς να επαναλάβει τη δική του επιτυχία. Η φράση «από τους δημιουργούς του Lost» έγινε ένα είδος καταδίκης για τηλεοπτικά διαμάντια όπως το Fringe ή το The Leftovers.

Χωρίς το σλόγκαν «από τους δημιουργούς του Game of Thrones», η νέα σειρά του Netflix, το «3 Body Problem» θα ήταν απλώς άλλη μια σειρά επιστημονικής φαντασίας βασισμένη σε ένα βασικό μυθιστόρημα του είδους

Δείτε το τρέιλερ του 3 Body Problem 

Υπερβολές, υπερβολές, υπερβολές

Χωρίς το σλόγκαν «από τους δημιουργούς του Game of Thrones», η νέα σειρά του Netflix, το «3 Body Problem» θα ήταν απλώς άλλη μια σειρά επιστημονικής φαντασίας βασισμένη σε ένα βασικό μυθιστόρημα του είδους. Η συσχέτισή της με τη σειρά του HBO μπορεί να προκάλεσε την περιέργεια πολλών θεατών, αλλά πρόκειται για μια ετικέτα που ζυγίζει πολύ και σημαίνει ελάχιστα. Πολύ μέλι και από τηγανίτα τίποτα.

Ό,τι καλό είχε το Games of Thrones υπήρχε ήδη στα βιβλία του George R. R. Martin, ενώ ό,τι μας έκανε να σηκώσουμε τα φρύδια μας με έκπληξη προήλθε από τους δημιουργούς της σειράς, τους Weiss και Benioff. Δυστυχώς, οι υπερβολικές δημιουργικές άδειες επετράπησαν και όσον αφορά το «3 Body Problem» και στη συνέχεια ευλογήθηκαν από το Netflix.

Το πρώτο βήμα που έγινε κατά την προσαρμογή του μυθιστορήματος ήταν να αφαιρεθεί η Κίνα ως σκηνικό, γεγονός που μείωσε επίσης το θέμα της διαχείρισης της καταστροφής σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, κάτι που μας παρουσιάστηκε σε παραγωγές όπως το Τσερνομπίλ

Photo: YouTube

Καλύτερο το μυθιστόρημα 

Το πρώτο βήμα που έγινε κατά την προσαρμογή του μυθιστορήματος ήταν να αφαιρεθεί η Κίνα ως σκηνικό, γεγονός που μείωσε επίσης το θέμα της διαχείρισης της καταστροφής σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, κάτι που μας παρουσιάστηκε σε παραγωγές όπως το Τσερνομπίλ. Το δεύτερο λάθος κατά τη δημιουργία της σειράς του Netflix ήταν να αφεθεί το μεγαλύτερο μέρος της δράσης στα χέρια μιας ομάδας φίλων τόσο ομοιογενών όσο και ξεχασιάριδων.

Όσοι έχουν διαβάσει το πρωτότυπο μυθιστόρημα του Liu Cixin λένε ότι η πρωτότυπη κινεζική εκδοχή έχει ξεκάθαρα περισσότερη ουσία.

«Και, αν δεν σας ικανοποιεί κανένα από τα δύο έργα, επιτρέψτε μου να σας προτείνω μια άλλη φανταστική σειρά: Battlestar Galactica, το «νέο»» σχολιάζει η Eva Güimil στhn El Pais.

«Από κάθε άποψη, συνδυάζει επίσης την επιστημονική φαντασία με την πολιτική και τον φανατισμό, τις μεγάλες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Παρόλο που έχει ήδη συμπληρώσει 20 χρόνια ζωής, μοιάζει σαν να γράφτηκε αύριο. Δεν θα το μετανιώσετε, όπως λένε» καταλήγει.

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024