Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απρίλιος στην Εθνική Πινακοθήκη: Εκδηλώσεις, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα

Απρίλιος στην Εθνική Πινακοθήκη: Εκδηλώσεις, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου θα έχει ελεύθερη είσοδο στις 18 Απριλίου 2024 συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την Διεθνή Ημέρα Μνημείων.

Στις 11 και 12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί διήμερη Επιστημονική Συνάντηση στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ» με τίτλο «Δημόσια Τέχνη και Αστικό Βίωμα: Σύγχρονες Πρακτικές και Προκλήσεις», στο Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάσης, στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Η έκθεση διερευνά εκδοχές του αστικού βιώματος στην ελληνική τέχνη κατά τις δεκαετίες 1950 – 1970 μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών.

Λυρικοεικαστική performance «Parete del lume»

Την Τετάρτη 3 Απριλίου η ΕΠΜΑΣ φιλοξενεί τη λυρικοεικαστική performance “Parete del lume”, μια site specific δημιουργία εμπνευσμένη από την έκθεση της Ρένας Παπασπύρου στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. ]

Η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και ο συνθέτης Μιχάλης Καλκάνης, «βουτούν» στο έργο της εικαστικού ανατέμνοντας το ηχητικά και συνθέτοντας ένα ξεχωριστό ηχητικό πλέον «δειγματολόγιο της πόλης».

Σημεία αναφοράς τους το έργο της Ρένας Παπασπύρου Baalbeks I (Εικόνες στην Ύλη), 1986-1988 (Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου), το βιβλίο της, “Photocopies” (Αθήνα, Futura,2011) και ο διάλογός τους με αποσπάσματα του αστικού ποιήματος του Πωλ Κωντέλ με τίτλο «Το εσωτερικό τείχος  του Τόκιο».

Διάρκεια performance: 25 λεπτά. Ώρες: 18:00 και 19:00. Είσοδος δωρεάν.

WOW Αθήνα 2024. Άλεξ Μυλωνά | Εκπλήρωση. Ό,τι δε γίνεται μνημείο, γίνεται αντικείμενο ή εξάρτημα

Τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW Αθήνα 2024, φιλοξενείται στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), υπαίθρια έκθεση σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα.

Η έκθεση με σημείο εκκίνησης τις γλυπτικές/αρχιτεκτονικές προτάσεις που συνέλαβε και υλοποίησε η Άλεξ Μυλωνά κατά τη δεκαετία του 1970, εστιάζει στη σχέση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας με την ιστορική και θεσμική πραγματικότητα, τους περιοριστικούς όρους, το όνειρο και την έμπρακτη υπέρβαση.

«ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY» Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970»

Την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 13.00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από την διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ, Συραγώ Τσιάρα, και τις Τετάρτες 17 και 24 Απριλίου, στις 18.00, από την μουσειοπαιδαγωγό Χριστίνα Μπότσου.

Με αφορμή τη συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την Εθνική Πινακοθήκη στην έκθεση «Αστυγραφία» θα πραγματοποιηθεί  από τις 11 έως και 17 Απριλίου ένα πλούσιο κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ στο οποίο θα προβληθούν ολόκληρες κάποιες από τις ταινίες, αποσπάσματα των οποίων παίζονται στην έκθεση.

Πολυχρόνης Λεμπέσης, Το παιδί με τα κουνέλια, 1879

Ρένας Παπασπύρου «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης

Συνεχίζεται έως τις 16 Ιουνίου 2024 η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου, ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ, ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη. Η Ρένα Παπασπύρου, με το έργο της, καταλαμβάνει απρόσμενα σημεία της ΕΠΜΑΣ δίνοντάς τους νέα μορφή και νέα λειτουργία. Η έκθεση προκαλεί με τον τρόπο αυτό μία σειρά συναντήσεων: ανάμεσα στον θεατή και την εικόνα, στην ιστορία των καθημερινών υλικών και το παρόν τους ως έργα τέχνης, στο ίδιο το μουσείο και τον αστικό ιστό μέσα στον οποίο εντάσσεται.

Και αυτό το μήνα θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό. Την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 14:00 η ξενάγηση θα διεξαχθεί από τη Σοφία Ελίζα Μπουράτση, επιμελήτρια της έκθεσης σε διάλογο  με τον καλλιτέχνη Ηλία Παπαηλιάκη. Η επιμελήτρια της έκθεσης θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση και τις Τετάρτες 10 και 17 Απριλίου, στις 19.00.

Είσοδος δωρεάν. Κρατήσεις: events@nationalgallery.gr

Σημείο συνάντησης: στον όροφο -1 του κεντρικού κτηρίου της ΕΠΜΑΣ.

The Arrow (1976) © Eleni Mylonas 1976-2024 All Rights Reserved

eunΘεματικές ξεναγήσεις

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των ξεναγήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο στην Εθνική Γλυπτοθήκη, έχουν προγραμματιστεί για το μήνα Απρίλιο δύο ακόμα ξεναγήσεις. Την Τετάρτη, 10 και την Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 18.00, η επιμελήτρια της συλλογής Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής Τώνια Γιαννουδάκη θα ξεναγήσει το κοινό στη μόνιμη έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη.

Είναι η μοναδική έκθεση στην οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει, συγκεντρωμένα, έργα των σημαντικότερων Νεοελλήνων γλυπτών και να παρακολουθήσει την αρχή και την εξέλιξη της Γλυπτικής από την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους έως τις μέρες μας. Στην Εθνική Γλυπτοθήκη παρουσιάζονται επίσης μερικά από τα σημαντικότερα γλυπτά ξένων καλλιτεχνών της συλλογής της Πινακοθήκης.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024