Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εθνική Πινακοθήκη: Από εκθέσεις, ξεναγήσεις μέχρι εκπαιδευτικά προγράμματα τον Φλεβάρη

Εθνική Πινακοθήκη: Από εκθέσεις, ξεναγήσεις μέχρι εκπαιδευτικά προγράμματα τον Φλεβάρη

Το Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και τον δεύτερο μήνα του χρόνου.

Η ομαδική θεματική έκθεση «Αστυγραφία -Urbanography – Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970 » παρατείνεται έως τις 12 Μαϊου 2024, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης και ενδιαφέροντος του κοινού.

Μία έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα 78 δημιουργών, 202 εικαστικών έργων και 22 ταινιών, που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Κεντρικό Κτήριο) και γνωρίζει από την πρώτη στιγμή μεγάλη επισκεψιμότητα. Στην έκθεση έχουν περιηγηθεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο που εγκαινιάστηκε περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες.

Μέσα στον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν 2 ξεναγήσεις από την διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ, Συραγώ Τσιάρα, τις Κυριακές 11 και 18 Φεβρουαρίου στις 13.00.

Γαβριήλ Παπαδιώτης

Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης

Συνεχίζεται έως τις 16 Ιουνίου 2024 η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου, ενώ ξεκινούν από αυτό το μήνα ξεναγήσεις για το κοινό. Η έκθεση αυτή αποτελεί την πρώτη μίας σειράς δράσεων που ανήκουν στο νέο πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο «Ενδιάμεσος Χώρος».

Πρόκειται για ένα ευέλικτο πρόγραμμα με συνεχή ροή ανάμεσα σε περιεκτικές ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, εργαστήρια, επιτελεστικές δράσεις, θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις και διατομεακά προγράμματα που θα εστιάζει στη σύνδεση του «μέσα» με το «έξω» και θα ενεργοποιεί κάθε φορά διαφορετικούς χώρους τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου.

Οι ξεναγήσεις στην έκθεση της Ρένας Παπασπύρου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 14.00, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 18.00 και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 14.00 από την Σοφία Ελίζα Μπουράτση, επιμελήτρια της έκθεσης.

Κρατήσεις: events@nationalgallery.gr

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Θεματικές ξεναγήσεις

«Το πορτραίτο – η αποτύπωση του προσώπου – Η ιστορία της Ελληνικής ζωγραφικής μέσα από τα πρόσωπα αυτών που την έζησαν»

Διαφορετικές ανάγκες καλλιτεχνών και προσώπων της ιστορίας να κρατήσουν ζωντανή τη μορφή τους μέσα στους αιώνες. Από τις ασκητικές και τρεμάμενες μορφές των Αγίων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ως τα πρόσωπα των Ηρώων της Επανάστασης του ’21 και τις μορφές καθημερινών ανθρώπων, βαδίζοντας χρονολογικά μέχρι το 2020.

Η επόμενη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου από την επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ, υπεύθυνη θεματικών ξεναγήσεων, Μαρίνα Τομαζάνη.

Πώς ερωτεύονται οι Αθηναίοι;

Στην εποχή που οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες συναντιούνται σε drive-in και καφενεία, κάνουν καντάδες και βόλτες στη νυχτερινή Αθήνα, παντρεύονται από έρωτα, αλλά και από προξενιό. Από τα ραντεβού έξω απ’ το Νέον του Γιάννη Τσαρούχη, στο αποδομημένο happy-end της Κλεοπάτρας Δίγκα, εξερευνούμε εικαστικές και κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της ερωτικής ζωής της πόλης κατά τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70, οι οποίες μεταφέρουν το αστικό βίωμα στη συλλογική οπτική μας μνήμη.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την μουσειοπαιδαγωγό ΕΠΜΑΣ, Χριστίνα Μπότσου στις 14 Φεβρουαρίου (δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις) και θα επαναληφθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Γεωργία Βακιρτζή

Ξενάγηση στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Είναι η μοναδική έκθεση στην οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει, συγκεντρωμένα, έργα των σημαντικότερων Νεοελλήνων γλυπτών και να παρακολουθήσει την αρχή και την εξέλιξη της Γλυπτικής από την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους έως τις μέρες μας.

Την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, στις 6 μ.μ., η επιμελήτρια της συλλογής Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής Τώνια Γιαννουδάκη θα ξεναγήσει το κοινό.

Δανιήλ Παναγόπουλος

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα

«Έχουν και οι τοίχοι αυτιά… Συνάντηση Τέχνη και Ύλης»

Με αφορμή την περιοδική έκθεση της Ρένας Παπασπύρου «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένεις με παιδιά 6-12 ετών

Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ, Ώρα: 14:00, Ημερομηνίες: Σάββατο, 10, 17 Φεβρουαρίου 2024.

Μαγικό Ραβδάκι Συμφωνία χρωμάτων

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 3-5 ετών όπου τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τις σχέσεις των χρωμάτων παρατηρώντας τα έργα τέχνης του Μουσείου, αλλά και τα υλικά από τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης.

Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ, Ώρα: 11:00, Ημερομηνίες: Σάββατο, 10, 17 Φεβρουαρίου 2024.

Μουσειακά Κεντρίσματα στην Εθνική Γλυπτοθήκη

για oικογένειες με παιδιά 6 – 12 ετών, «Έρως και Ψυχή του Λούκιου Απουλήιου, Μια μυθολογική ιστορία».

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφήγηση και ολοκληρώνεται με εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης.

Ώρα: 12:30 μ.μ., Ημερομηνίες: Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024

Ιδέα – Παρουσίαση: Φρύνη Καρζή,  μουσειοπαιδαγωγός

Πληροφορίες

Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων στο email edu.episkepseis@nationalgallery.gr (Δευτέρα- Παρασκευή) και ώρες 9:00-16:00.

Απαραίτητη προϋπόθεση στα εκπαιδευτικά προγράμματα: Συνοδεία παιδιών.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024