Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστούγεννα στην Εθνική Πινακοθήκη: Γιορτινές περιηγήσεις και εκδηλώσεις

Χριστούγεννα στην Εθνική Πινακοθήκη: Γιορτινές περιηγήσεις και εκδηλώσεις

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για όλη την οικογένεια

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου ανοίγει τα Χριστούγεννα τις πόρτες της στο κοινό σε Αθήνα και περιφέρεια, προσκαλώντας το σε γιορτινές περιηγήσεις και εκδηλώσεις στο πνεύμα των ημερών. Tα φετινά Χριστούγεννα στην Πινακοθήκη μας, όλοι θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο εορταστικό κλίμα, μέσα από θεματικές ξεναγήσεις, καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, εορταστικά bazaar και άλλες δράσεις.

Νύχτα Μαγική

Στο κεντρικό κτίριο της Πινακοθήκης και ενταγμένο απόλυτα στο πνεύμα των Χριστουγέννων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νύχτα Μαγική» περιλαμβάνει αφήγηση χριστουγεννιάτικων ιστοριών, που ολοκληρώνονται με εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης.

Νικόλαος Γύζης

Τα παιδιά 3-5 ετών θα στροβιλιστούν στον χριστουγεννιάτικο ουρανό ανάμεσα στα σύννεφα μαζί με τη μικρή Νοέλ αναζητώντας την ξεχωριστή θέση τους στον κόσμο με κέντρο το παραμύθι του πολυβραβευμένου Βρετανού Benji Davies, «Η Χιονονιφάδα».

Η εκπαιδευτική δράση είναι προγραμματισμένη για Τετάρτη, 6 και 13 Δεκεμβρίου στις 17:30 και για Σάββατο, 9 και 16 Δεκεμβρίου στις 10:00. Τα παιδιά 6-12 ετών θα βρεθούν στη Σπηλιά και θα συναντήσουν όλα όσα είναι απαραίτητα για τη Νύχτα των Χριστουγέννων: τὸ σπήλαιο, τους ποιμένες, τους μάγους με τα δώρα, ακόμη και τον ίδιο τον Χριστό μέσα από το διήγημα του Φώτη Κόντογλου, “Χριστούγεννα στη σπηλιά”.

Θεματικές ξεναγήσεις

Η δράση είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 12:00  και 16 Δεκεμβρίου στις 12:00 και στις 15:00. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η παρουσία ενός ενήλικα ως συνοδού των παιδιών.

Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στα: edu.episkepseis@nationalgallery.gr και ekarzi@nationalgallery.gr   (Δευτέρα έως Παρασκευή). Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται με τη λήψη σχετικού επιβεβαιωτικού email. (Όριο ατόμων: 25, Κόστος ενηλίκων: 5€)

Αστυγραφία. Η ζωή της πόλης στις δεκαετίες 1950–1970

Όμως από τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να λείψει η παρουσία της γιαγιάς και του παππού. Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου έχει σχεδιάσει ένα πρωτότυπο διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που βασίζεται στις σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές αντιλήψεις και αποβλέπει, πέρα από τη μουσειακή εμπειρία, να γίνει αφορμή για μια βιωματική προσέγγιση της τέχνης.

Γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια επισκέπτονται μαζί την Εθνική Πινακοθήκη για να ανακαλύψουν τους μικρόκοσμους της περιοδικής έκθεσης “Αστυγραφία. Η ζωή της πόλης στις δεκαετίες 1950–1970”. Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών με τη συνοδεία παππούδων και γιαιγιάδων και λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων ΕΠΜΑΣ το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου από τις 14.00 έως τις 16.00. Ηλεκτρονική κράτηση στο e-mail ekarzi@nationalgallery.gr. (Δευτέρα έως Παρασκευή). Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται με τη λήψη σχετικού επιβεβαιωτικού email.

Επειδή, ωστόσο, η Εθνική Πινακοθήκη δεν εξαντλεί τη δράση της στην πρωτεύουσα, πρωτότυπα προγράμματα περιμένουν τους επισκέπτες και στα κατά τόπους παραρτήματά της.

Κωνσταντινος Παρθένης

Στο παράρτημα του Ναυπλίου

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου ο εικαστικός Γιάννης Χαρικλέους θα πραγματοποιήσει ένα τρίωρο εργαστήριο χαρακτικής Χριστουγεννιάτικων Χαρακτικών Δημιουργιών σε ενήλικες, που επιθυμούν να εξοικειωθούν με την χαρακτική τέχνη και να γνωρίσουν όλα τα στάδια της, από την χάραξη και το μελάνωμα μέχρι την τελική εκτύπωση. Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, όπου παρουσιάζονται χαρακτικά του Γιάννη Ψυχοπαίδη και του Ζαχαρία Αρβανίτη.

Ώρες 17.00-20.00. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήρι χαρακτικής μπορείτε να απευθύνεστε στην επιμελήτρια Λαμπρινή Καρακούρτη (τηλ. 27520 21915).

Επίσης, στο Ναύπλιο, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στις 19.00 η θεατρολόγος Δήμητρα Δέδε θα αφηγηθεί μύθους με τη συνοδεία βιολιού, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Μύθοι και Σύμβολα. Ο βιολιστής Θανάσης Μουρλάς θα συνοδεύει και θα σχολιάζει μουσικά τα κείμενα.

Θεματικές δράσεις για παιδιά

Στην Κέρκυρα

Το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και οι Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου σας προσκαλούν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 11.30, στη δράση Slowart, που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από την επίσκεψη στο μουσείο με τη μέθοδο της αργής και εστιασμένης παρατήρησης έργων τέχνης.

Στη δεύτερη φετινή συνάντηση, που θα γίνει στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κάτω Κορακιάνα επιλέγονται έργα που πραγματεύονται το θέμα του τραύματος με σκοπό το μουσείο να αποτελέσει ένα ασφαλές μέρος όπου θα προκύψει ένας ανοιχτός και γόνιμος διάλογος γύρω από το ζήτημα αυτό. Μικρές αφηγήσεις που προκύπτουν μέσα από τα έργα τέχνης θα μας βοηθήσουν να μοιραστούμε εμπειρίες ζωής και να μιλήσουμε για ό,τι ο καθένας θεωρεί τραύμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Στο Παράρτημα της Κέρκυρας συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ταξίδι στη νεοελληνική τέχνη που απευθύνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Περιλαμβάνει περιήγηση σε έργα–κλειδιά, που σκιαγραφούν την ταυτότητα της ελληνικής τέχνης από την Επτανησιακή Τέχνη μέχρι τη δεκαετία του ’90 και Εργαστήριο Ζωγραφικής.

Η περιήγηση στα έργα γίνεται μέσω διαλόγου με τους μαθητές και αποσκοπεί στο να κατανοήσουν όχι μόνο στοιχεία της ιστορίας της τέχνης αλλά να εντάξουν τα έργα που βλέπουν στην ιστορική και κοινωνική διάσταση της εποχής τους. Στο τέλος της περιήγησης τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν το έργο που τους άρεσε περισσότερο, με υλικά που δίνονται από το μουσείο.

Επίσης, συνεχίζεται το εισαγωγικό πρόγραμμα στις συλλογές του Παραρτήματος της Κέρκυρας, Σχήμα, Χρώμα, Γραμμή, ιδανικό για μικρές τάξεις αλλά και για όσα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά στο μουσείο. Μιλώντας στα παιδιά για τα βασικά στοιχεία της ζωγραφικής, το χρώμα, το σχήμα και τη γραμμή σκοπεύει να τα εξοικειώσει με αυτά, και να ενισχύσει το βλέμμα και την παρατηρητικότητα τους.

Το πρόγραμμα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά και η είσοδος είναι δωρεάν. Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς στο τηλέφωνο 26610 93333 καθημερινά, 8.30 – 15.30.

Jacobs Joardens

Στην Σπάρτη

Στο Παράρτημα της Σπάρτης αναπτύσσονται δύο νέα προγράμματα: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την περιοδική έκθεση «Λάκωνες Καλλιτέχνες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης» απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και το Χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψάχνοντας τα Χριστούγεννα στην Πινακοθήκη» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Τέλος, το πρόγραμμα «Φίλοι και Γείτονες» ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023 με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους κατοίκους της Σπάρτης για συμμετοχή σε δωρεάν ξεναγήσεις τις τρεις πρώτες Τετάρτες του Δεκέμβρη: 6/12, 13/12 και 20/12 στις 17.30

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών στο Πωλητήριο της ΕΠΜΑΣ αλλά και στο Παράρτημα του Ναυπλίου θα γίνεται μεγάλο bazaar με παλαιότερες αλλά και νέες εκδόσεις σε τιμές έως και 70% χαμηλότερες. Μέσα από το bazaar αυτό δίνεται η ευκαιρία για μια διαφορετική πρόταση για χριστουγεννιάτικα δώρα, που θα επιτρέψει ο πολιτιστικός πλούτος της Πινακοθήκης να μπει σε κάθε σπίτι.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024