Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάρτιος στην Εθνική Πινακοθήκη: Εκθέσεις, Θεματικές Ξεναγήσεις, Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Μάρτιος στην Εθνική Πινακοθήκη: Εκθέσεις, Θεματικές Ξεναγήσεις, Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης πλημμυρισμένος με εκδηλώσεις και πολλές δράσεις για όλη την οικογένεια.

Στις 25 Μαρτίου η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί τον Νίκο Ξυδάκη ο οποίος θα παρουσιάσει την παράσταση με τίτλο «Διονύσιος Σολωμός – Προς τον Κύριον Γεώργιο Δε Ρώσση», ένα μουσικό ποιητικό σχεδίασμα, σε σύνθεση και ερμηνεία του ίδιου του καλλιτέχνη με τη συνοδεία εννιαμελούς ορχήστρας.

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου θα παραμείνει ανοιχτή την Δευτέρα 25 Μαρτίου και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τη μόνιμη συλλογή στον πρώτο όροφο και να περιηγηθεί μεταξύ άλλων στα έργα της ιστορικής ζωγραφικής με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και στις περιοδικές εκθέσεις ως τις 19.00. Επίσης, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την ξεχωριστή μουσική εκδήλωση του Νίκου Ξυδάκη στις 20.00.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου από την ιστοσελίδα της ΕΠΜΑΣ.

Μάρτιος στην Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Αστυγραφία/ Urbanography – Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970»

Μία έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα 78 δημιουργών, 202 εικαστικών έργων και 22 ταινιών, που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Κεντρικό Κτήριο).

Μέσα στον Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν 2 ξεναγήσεις από την διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ, Συραγώ Τσιάρα, τις Κυριακές 10 και 31 Μαρτίου, στις 13.00. Η ξενάγηση στις 31/3 θα είναι προσβάσιμη σε Κωφούς και βαρήκοους, καθώς θα αποδοθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Το πρόγραμμα αυτό είχε εγκαινιαστεί με επιτυχία τον Ιανουάριο.

H έκθεση συνεχίζεται μέχρι τις 12 Μαϊου 2024.

Αποχαιρετισμός του έργου του Βλάση Κανιάρη

«Arrivederci Willkomen» (Εις το επανιδείν – Καλώς ήλθατε)

Για πρώτη φορά η Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό για να παρακολουθήσει τη διαδικασία συσκευασίας και μεταφοράς ενός έργου τέχνης. To έργο “Arrivederci Willkomen” (Εις το επανιδείν – Καλώς ήλθατε) του Βλάση Κανιάρη «αναχωρεί» από την έκθεση «Αστυγραφία: Η ζωή της πόλης της δεκαετίες 1950-1970» την Τρίτη 5 Μαρτίου στις 16:00 και «μεταναστεύει» στη Γερμανία για να συμμετάσχει σε περιοδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φρανκφούρτης.

Περιορισμένος αριθμός θεατών, αποκλειστικά με σειρά προτεραιότητας.

Κρατήσεις θέσεων στο email: lydiapantazopoulou@nationalgallery.gr

Έκθεση Ρένας Παπασπύρου

Ρένα Παπασπύρου, ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ, ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ*

Συνεχίζεται έως τις 16 Ιουνίου 2024. Η έκθεση αυτή αποτελεί την πρώτη μίας σειράς δράσεων που ανήκουν στο νέο πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο «Ενδιάμεσος Χώρος».

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στις 18:00, από την Σοφία Ελίζα Μπουράτση, επιμελήτρια της έκθεσης σε διάλογο με τη Μαρία Μαραγκού – κριτικό τέχνης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 14.00 και την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 18.00 από τη Σοφία Ελίζα Μπουράτση, και την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 14.00 από τη Σοφία Ελίζα Μπουράτση και τον Χριστόφορο Μαρίνο – ιστορικό τέχνης και επιμελητή.

Κρατήσεις: events@nationalgallery.gr

Σημείο συνάντησης: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ  -1

Γιάννης Ψυχοπαίδης – Το φιλί

Θεματικές Ξεναγήσεις

«Πώς Ερωτεύονται οι Αθηναίοι;»

Μία ξεχωριστή ξενάγηση στην έκθεση της Αστυγραφίας που γνώρισε μεγάλη επιτυχία τον Φεβρουάριο και επαναλαμβάνεται και τον Μάρτιο λόγω μεγάλης συμμετοχής.

Θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις από την μουσειοπαιδαγωγό της ΕΠΜΑΣ, Χριστίνα Μπότσου στις 6 και 20 Μαρτίου, στις 18.00.

«Το πορτραίτο – η αποτύπωση του προσώπου – Η ιστορία της Ελληνικής ζωγραφικής μέσα από τα πρόσωπα αυτών που την έζησαν»

Μετά από τη μεγάλη προσέλευση του κοινού στις ξεναγήσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, συνεχίζεται το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα της ΕΠΜΑΣ για το πορτραίτο στην ιστορία της Ελληνικής ζωγραφικής.

Η επόμενη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου, στις 12.00.

Εθνικη Γλυπτοθήκη

Ξενάγηση στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των ξεναγήσεων που πραγματοποιήθηκαν το Φεβρουάριο στην

Εθνική Γλυπτοθήκη έχουν προγραμματιστεί για το μήνα Μάρτιο δύο ακόμα ξεναγήσεις. Την Τετάρτη, 13 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις 18.00, η επιμελήτρια της συλλογής

Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής Τώνια Γιαννουδάκη θα ξεναγήσει το κοινό στη μόνιμη έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μαρτίου

MΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΑΚΙ, Παραμυθένιες διαδρομές για την Έλλη Δ. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 3-5 ετών που περιλαμβάνει αφήγηση ιστοριών και ολοκληρώνεται με εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης.

Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ, Ημερομηνία: Σάββατο, 9 Μαρτίου, Ώρα: 10:30 και 12:30

MΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΑΚΙ, Συμφωνία χρωμάτων. Άλλο ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 3-5 ετών όπου τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τις σχέσεις των χρωμάτων παρατηρώντας τα έργα τέχνης του Μουσείου, αλλά και τα υλικά από τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης.

Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ, Ημερομηνία: Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024, Ώρα: 11:00

ΜΟΥΣΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ, Έχουν και οι τοίχοι αυτιά…. Για οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών, με αφορμή την περιοδική έκθεση της Ρένας Παπασπύρου «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης. Η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη», απαντά σε ερωτήματα όπως: Είναι η ύλη  «επιφανειακή» και «εφήμερη»; Είναι «άψυχη» και «παθητική» ; Ποια η σχέση μας με την ύλη; Μήπως δεν είμαστε και οι ίδιοι από ύλη; Υπάρχουν, άραγε, ειδικές κατηγορίες «του υλικού» και «του άυλου» ή, μήπως, διαφορετικά «υλικά», που διαρκώς κινούνται, μεταλλάσσονται, δημιουργώντας χώρους υποκειμενικών διασυνδέσεων;

Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ, Ημερομηνία: Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024, Ώρα: 14:00

ΟΝΕΙΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΠΛΑΣΕΙΣ Ένα θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών την προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Μια διαφορετική προσέγγιση της Γλυπτικής με αφορμή το μπρούτζινο γλυπτό του Ρενέ Μαγκρίτ «Ο θεραπευτής». Τα παιδιά μπορούν να έρθουν μεταμφιεσμένα, αν το επιθυμούν.

Χώρος: Εθνική Γλυπτοθήκη, Ημερομηνία: Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024,  Ώρα: 12.30

Ιδέα – Παρουσίαση: Φρύνη Καρζή,  μουσειοπαιδαγωγός

Πληροφορίες

Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων στο email edu.episkepseis@nationalgallery.gr (Δευτέρα- Παρασκευή) και ώρες 9:00-16:00.

Απαραίτητη προϋπόθεση στα εκπαιδευτικά προγράμματα: Συνοδεία παιδιών

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024