Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Σε προνόμιο για «λίγους και εκλεκτούς» μετατρέπεται η συνταξιοδότηση

ΗΠΑ: Σε προνόμιο για «λίγους και εκλεκτούς» μετατρέπεται η συνταξιοδότηση

Σε πολυτέλεια, που προορίζεται μόνο για τους πολύ πλούσιους, τείνει να μετατραπεί η συνταξιοδότηση σε αυτήν τη χώρα

Σε πολυτέλεια που προορίζεται μόνο για τους πολύ πλούσιους τείνει να μετατραπεί η συνταξιοδότηση στις ΗΠΑ.

Αυτό υπογραμμίζει σε ρεπορτάζ του το Business Insider, τονίζοντας ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι άνω των 65 ετών συνεχίζουν να εργάζονται καθώς οι συντάξεις εξαφανίζονται.

Συνταξιούχοι άποροι και άστεγοι

Υπολογίζεται ότι 2 στους 10 αμερικανούς άνω των 65 ετών εξακολουθούσαν να εργάζονται το 2023, αντί για 1 στους 10 το 1987. Παράλληλα, το 2007 το 21% των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα διέθετε υπόλοιπο συνταξιοδοτικού λογαριασμού. Μέχρι το 2019, το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 10%, σύμφωνα με ανάλυση του Γραφείου Λογοδοσίας της Κυβέρνησης. Και καθώς οι νεότερες γενιές προσπαθούν να αποταμιεύσουν, ενώ παράλληλα πληρώνουν σπίτια και φοιτητικά δάνεια, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

Την ίδια στιγμή, ανάλυση του γραφείου Πολιτικής για τη Συμπεριφορική Υγεία, την Αναπηρία και τη Γήρανση διαπιστώνει ότι «ο αριθμός των ηλικιωμένων ενηλίκων που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι ή βιώνουν αστεγία αυτή την περίοδο, έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια». Το ένα πέμπτο των ανθρώπων που φιλοξενούνταν σε δομές αστέγων ως το 2021 ήταν Αμερικάνοι άνω των 55 ετών. Και η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται, καθώς ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί άνω των 50 ετών και άνω βιώνουν την έλλειψη στέγης – ο αριθμός τους μάλιστα προβλέπεται ότι θα τριπλασιαστεί ως το 2030.

Πνιγμένοι στα χρέη

Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στη συνταξιοδότηση με χρέος από ενυπόθηκα δάνεια. Ειδικοί επισημαίνουν ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρχουν συνταξιούχοι που θα ξεπληρώνουν ακόμα τα χρέη που φορτώθηκαν με τα φοιτητικά δάνεια που αναγκάστηκαν να λάβουν.

Όσον αφορά τα εισοδήματα, λίγο πάνω από τους μισούς Αμερικανούς άνω των 65 ετών κερδίζουν κάτω από 30.000 δολάρια το χρόνο – «και αυτό δείχνει πόσο έντονη είναι η κρίση συνταξιοδότησης».

Και ενώ η κρίση αυτή ναρκοθετεί τα θεμέλια της αμερικανικής κοινωνίας, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα όρια συνταξιοδότησης, αναγκάζοντας τους ανθρώπους «να εργάζονται σε όλη τους τη ζωή και να πεθαίνουν νωρίτερα», όπως σημειώνουν αναλυτές.

Για λίγους και εκλεκτούς

Η παγίωση των ατομικών λογαριασμών ασφάλισης επιδεινώνει την κατάσταση έτι περαιτέρω. Και αυτό γιατί πολλοί απόμαχοι της εργασίας δεν κατάφεραν ποτέ να απασχοληθούν σε θέσεις με αξιοπρεπείς μισθούς, που να τους επιτρέπουν να αποταμιεύουν χρήματα για τα γηρατειά τους. Σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι γυναίκες και τα μέλη των μειονοτήτων.

Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η συνταξιοδότηση μετατρέπεται σε ένα προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς.

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024