Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Χάσμα στις διαπραγματεύσεις», λέει η Χαμάς - «Το Ισραήλ αρνείται να συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία»

Live: «Χάσμα στις διαπραγματεύσεις», λέει η Χαμάς – «Το Ισραήλ αρνείται να συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία»

Με άδεια χέρια αναχώρησε ο Μπλίνκεν από τη Μέση Ανατολή - Νέα επίθεση του Ισραήλ σε αιτούντες βοήθεια με 19 νεκρούς στη σκιά της επίσκεψης Γκουτέρες στη Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας πολλούς Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά στην πόλη Ράφα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Ράφα και ζήτησε να μπει ένα τέλος στο εφιάλτη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ψηφίσει ένα νέο ψήφισμα που απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει τις φονικές επιθέσεις του στην κατεστραμμένη Γάζα, αφού η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε προηγούμενο έγγραφο που είχαν συντάξει οι ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Γάζας αναφέρει ότι θεωρεί την αμερικανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη πολιορκία του νοσοκομείου al-Shifa, ενώ σήμερα το Ισραήλ επιτέθηκε ξανά σε αιτούντες βοήθεια όπου σκοτώθηκαν 19 άτομα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, έφυγε και πάλι με άδεια χέρια από τη Μέση Ανατολή, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον να αναβάλει τη σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή στη νότια Ράφα, όπου έχουν καταφύγει 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Τουλάχιστον 32.070 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 74.412 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in:

08:05 Το αιματοκύλισμα στη Γάζα συνεχίζεται για 170 ημέρες

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

00:10 «Χάσμα στις συνομιλίες», βλέπει η Χαμάς

Βαθιές διαφορές υπάρχουν μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στη Γάζα, δήλωσε το Σάββατο στο AFP αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης με γνώση των συνομιλιών.

«Υπάρχει μια βαθιά διάσταση θέσεων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, επειδή ο εχθρός εξέλαβε την ευελιξία που επέδειξε το κίνημα ως αδυναμία», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ο εχθρός θέλει να επιτύχει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, μετά την οποία μπορεί να συνεχίσει την επιθετικότητά του εναντίον του λαού μας».

Το Ισραήλ «αρνείται να συμφωνήσει σε μια συνολική κατάπαυση του πυρός και αρνείται την πλήρη απόσυρση των δυνάμεών του από τη Γάζα», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι θέλει να διατηρήσει τα θέματα της στέγασης και της βοήθειας υπό τον έλεγχό του και απαίτησε «τα Ηνωμένα Έθνη να μην επιστρέψουν στις εργασίες τους, ειδικά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

Η επιστροφή των ομήρων που είχαν συλληφθεί κατά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου υπήρξε κεντρικό ζήτημα στις συνομιλίες — αλλά ο αξιωματούχος της Χαμάς δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα.

11:50 Επιθεώρηση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στο νοσοκομείο Αλ-Αμάλ

Το νοσοκομείο al-Amal και τα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) τελούσαν υπό σφοδρή πολιορκία από τις ισραηλινές στρατιωτικές χερσαίες δυνάμεις επί εβδομάδες.

Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (IRCS) μπόρεσε τώρα να επισκεφθεί και τους δύο χώρους στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, όπου μαίνονταν έντονες μάχες στο έδαφος και δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, η αντιπροσωπεία έγινε μάρτυρας των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσε η ισραηλινή κατοχή τόσο στο νοσοκομείο όσο και στην έδρα της PRCS μετά από μια πολιορκία που διήρκεσε πάνω από 40 ημέρες».

11:35 ΟΗΕ: «Ώρα για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες λέει ότι τίποτα δεν δικαιολογεί τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς ή τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ που ακολούθησε.

«Ήρθε η ώρα για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, μια δέσμευση του Ισραήλ για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών αγαθών σε όλη τη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων», γράφει στο Χ.

11:10 Φωτιές ανάβουν οι διαδηλωτές στο Ισραήλ

22:56 Αιματηρός απολογισμός: 364 υγειονομικοί σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι 364 εργαζόμενοι στον τομέα της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικών, έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό από την έναρξη του πολέμου του στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός στοχεύει επίσης συστηματικά εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και ζωτικής σημασίας υποδομές σε ολόκληρο τον πολιορκημένο θύλακα, παρά τις διεθνείς κατακραυγές.

22:39 Οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα μπορεί να διαρκέσουν μέρες

Πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένα σημαντικό ζήτημα εξακολουθεί να είναι πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα σε μια συμφωνία πολλών φάσεων.

Όπως προαναφέραμε κάποια λένε ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε μια νέα συμβιβαστική προσφορά των ΗΠΑ και τώρα περιμένει απάντηση από τη Χαμάς. Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα μερικοί άλλοι κορυφαίοι Ισραηλινοί διαπραγματευτές μπορεί να επιστρέψουν στο Ισραήλ απόψε, αλλά άλλα μέλη της ισραηλινής ομάδας θα μπορούσαν να παραμείνουν στη Ντόχα για αρκετές ακόμη ημέρες, σύμφωνα με αναφορές.

Στους Ισραηλινούς διαπραγματευτές φέρεται να έχει επιτραπεί να συζητήσουν και τη διαδικασία επιστροφής των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα της Γάζας, η οποία αποτελεί μείζον αίτημα της Χαμάς.

Αλλά δεν υπάρχει ακόμη καμία ενημέρωση σχετικά με ένα άλλο βασικό αίτημα – τη δέσμευση του Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμό του στη Γάζα, την οποία το Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα απορρίψει ως «αυταπάτη».

22:27 Χαμάς: Ισραηλινός όμηρος πέθανε από έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς δηλώνει ότι ένας ακόμη ισραηλινός αιχμάλωτος πέθανε στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησε το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ δήλωσε ότι ο Μπεγκίβ Μπουχάταφ, 34 ετών, πέθανε ως αποτέλεσμα της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων.

«Είχαμε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι αιχμάλωτοι υποφέρουν από τις ίδιες συνθήκες με εμάς: πείνα και στέρηση από τρόφιμα και φάρμακα», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο του αιχμαλώτου με το μήνυμα: «Αν και επέζησε από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, δεν γλίτωσε από την έλλειψη τροφής και φαρμάκων».

Η Χαμάς ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι επτά αιχμάλωτοι που κρατούνταν στη Γάζα σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα.

22:15 Το Ισραήλ ειρωνεύεται την υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική καταστροφή

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ αρνήθηκε για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα την είσοδο σε μια αυτοκινητοπομπή τροφίμων στη βόρεια Γάζα -όπου βρέφη πεθαίνουν από την πείνα.

Είπε ότι η τελευταία φορά που η οργάνωση μπόρεσε να στείλει τρόφιμα στο βορρά ήταν πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Τώρα, ο Συντονισμός Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) της ισραηλινής κυβέρνησης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ειρωνεύεται την υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Ίσως αν η οργάνωσή σας δεν ήταν τόσο βαθιά μπλεγμένη με μια τρομοκρατική οργάνωση και ασκούσε πραγματικά ανθρωπιστικό έργο, όπως θα έπρεπε, θα γνωρίζατε ότι τον τελευταίο μήνα πάνω από 300 φορτηγά με βοήθεια συντονίστηκαν στη βόρεια Γάζα», αναφέρει στο Χ, προσθέτοντας ότι κανένα από αυτά δεν ήταν όχημα του ΟΗΕ.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΕΞ ότι ο ΟΗΕ έχει μετατραπεί σε έναν αντισιμητικό και αντιισραηλινό οργανισμό.

21:59 Το Ισραήλ λέει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο δρόμος για μόνιμη κατάπαυση του πυρός περνάει από την επιχείρηση στη Ράφα

Ο Ισραηλινός απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «καμία χώρα δεν θέλει να αποφύγει μια επιχείρηση στη Ράφα περισσότερο από το Ισραήλ», αλλά επέμεινε ότι «ο δρόμος για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός περνάει» από τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, όπου βρίσκουν καταφύγιο 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Μία ημέρα μετά την καταψήφιση από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία ενός ψηφίσματος των ΗΠΑ που θεωρήθηκε ανεκτικό σε μια χερσαία εισβολή στη Ράφα, ο Ισραηλινός απεσταλμένος δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια διαρκής εκεχειρία είναι να «τερματιστούν εντελώς οι δυνατότητες της Χαμάς».

«Αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν κατεδαφιστούν όλα τα τάγματά τους. Δεν μπορείς να σβήσεις μια φωτιά σβήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της, η φωτιά θα μεγαλώσει ξανά και θα εξαπλωθεί. Αυτό είναι που θα συμβεί χωρίς μια επιχείρηση στη Ράφα».

21:45 Ο Γκάλαντ πάει στις ΗΠΑ και σκοπεύει να επιστρέψει με νέα «δώρα»

Όπως αναφέραμε προηγουμένως ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα για επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Λόιντ Όστιν.

Ο Γκαλάντ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε την έκτη περιοδεία του στην περιοχή, και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν μαζί με άλλους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, αναφέρουν οι Times of Israel.

Η δήλωση φαίνεται να επιβεβαιώνει μια αναφορά που έγινε νωρίτερα από το αμερικανικό πρακτορείο Axios, σύμφωνα με την οποία ο Γκάλαντ θα πάρει μαζί του μια μακρά λίστα επιθυμιών του Ισραήλ να λάβει περισσότερα αμερικανικά όπλα, καθώς συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα και τις συνοριακές μάχες με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Εκτός από την αναφορά της προόδου στις μάχες, τις προσπάθειες επιστροφής αιχμαλώτων και την ανθρωπιστική βοήθεια, ο Γκάλαντ θα συζητήσει δράσεις για την «ενίσχυση της ειδικής συνεργασίας μεταξύ του αμυντικού κατεστημένου και της αμερικανικής κυβέρνησης με έμφαση στις διαδικασίες προμηθειών για τη διατήρηση του ποιοτικού πλεονεκτήματος του κράτους του Ισραήλ στην περιοχή».

21:30 Σάντερς: Το Ισραήλ δεν πρέπει να πάρει ούτε ένα σεντ από τα λεφτά των φορολογουμένων στις ΗΠΑ

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δήλωσε: «Ψήφισα ΟΧΙ στο νομοσχέδιο για τις πιστώσεις που ψήφισε η Γερουσία χθες το βράδυ».

«Αυτό θα εντείνει την ήδη φρικτή κατάσταση στη Γάζα. Αυτό το νομοσχέδιο παρέχει επίσης άλλα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ για τη δεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου για να συνεχίσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο. Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν πρέπει να λάβει ούτε μία δεκάρα από τους Αμερικανούς φορολογούμενους», πρόσθεσε.

21:10 Μεγάλες διαδηλώσεις στο Ισραήλ που ζητούν συμφωνία για τους ομήρους

Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Ισραήλ για ακόμα ένα Σάββατο απαιτώντας από τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων. Το κύμα δυσαρέσκειας στο Ισραήλ είναι μεγάλο απέναντι στην κυβέρνηση που οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν κάνει αρκετά για να επιστρέψει τους ομήρους στο Ισραήλ.

Το τελευταίο διάστημα δεν λείπει και η ένταση με την αστυνομία στις διαδηλώσεις

Διαδηλωτές ανάβουν φωτιές

20:48 Αρνείται ο ισραηλινός στρατός ότι επιτέθηκε σε αιτούντες βοήθεια

Ο ισραηλινός στρατός απέρριψε την αναφορά του υπουργείου Υγείας της Γάζας ότι τα στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον αιτούντων βοήθειας.

«Οι αναφορές που ισχυρίζονται ότι ο [ισραηλινός στρατός] επιτέθηκε σε δεκάδες Παλαιστίνιους σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας είναι ανακριβείς», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι δεν υπήρξε αεροπορική επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής, ούτε διαπιστώθηκαν περιστατικά όπου δυνάμεις πυροβόλησαν κατά των ανθρώπων που περίμεναν βοήθεια».

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε αρχικά εννέα νεκρούς, ενώ το γραφείο Τύπου εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση με την οποία αύξησε τον αριθμό σε 19. Λέει ότι εκατοντάδες άνθρωποι που αναζητούσαν βοήθεια έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ισραηλινές επιθέσεις.

20:35 Χτυπήθηκε πλοίο στην Ερυθρά

Η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) εξέδωσε ενημέρωση σχετικά με το τελευταίο περιστατικό ασφαλείας κοντά στην Υεμένη.

Λέει ότι «ένα σκάφος χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα» με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, αλλά η φωτιά κατασβέστηκε και το σκάφος και το πλήρωμα είναι ασφαλείς.

«Το πλοίο συνεχίζει για τον επόμενο λιμένα προσέγγισης».

20:21 Οι ταξιαρχίες Κασάμ επιτίθενται σε ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Αλ Σίφα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς αναφέρει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες χερσαίες μάχες κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στο κέντρο της Γάζας.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ δήλωσαν ότι «κατέστρεψαν τις εχθρικές δυνάμεις» που προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε περιοχή γύρω από την υγειονομική εγκατάσταση χρησιμοποιώντας βλήματα όλμου.

Μια ρουκέτα έπληξε μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών που είχαν οχυρωθεί μέσα σε ένα κτίριο κοντά στο πολιορκημένο νοσοκομείο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας έναν άγνωστο αριθμό στρατιωτών, ανέφερε η οργάνωση.

Οι μαχητές χρησιμοποίησαν ένα αντιαρματικό όπλο Yassin-105 για να στοχεύσουν ένα στρατιωτικό όχημα στην περιοχή.

20:12 Πέρασε και επίσημα η διακοπή χρηματοδότησης της UNRWA από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν επίσημα τη χρηματοδότηση της UNRWA μέχρι τον Μάρτιο του 2025, αφού ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Ο Μπάιντεν, μετά την υπογραφή του, δήλωσε: «Θέλω να είμαι σαφής: το έργο του Κογκρέσου δεν έχει τελειώσει. Η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να εγκρίνει το διακομματικό συμπληρωματικό πρόγραμμα εθνικής ασφάλειας για να προωθήσει τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας».

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν πλέον το σύνολο των 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια, όπως συμφωνήθηκε στο Μνημόνιο Συνεννόησης του 2016.

Περιλαμβάνει επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια για τη συνεργασία στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας – μεταξύ άλλων για τα Iron Dome, David’s Sling και Arrow – καθώς και 87,5 εκατομμύρια δολάρια για τη συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ για την καταπολέμηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την καταπολέμηση των τούνελ.

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση από 15 εκατομμύρια δολάρια, για τη συνεργασία κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σε 40 εκατομμύρια δολάρια.

Παρέχει επιπλέον 175 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια εκτός της UNRWA για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα – μια απότομη περικοπή από το προηγούμενο έτος.

20:02 Ισραηλινός αξιωματούχος: Συμφωνήσαμε στην πρόταση των Αμερικανών για την αναλογία ομήρων και κρατουμένων που θα απελευθερωθούν

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία που στάλθηκε στο Κατάρ συμφώνησε με την αμερικανική πρόταση για την αναλογία των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε ανταλλαγή με Ισραηλινούς ομήρους, αλλά η Χαμάς δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο επικεφαλής της Μοσάντ Dedi Barnea εξακολουθεί να έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της CIA William Burns, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman bin al-Thani και την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία.

19:54 Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων στρατιωτικών του επιχειρήσεων μέσα και γύρω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στο κέντρο της Γάζας, σύμφωνα με την Ευρωμεσογειακή Οργάνωση Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οργάνωση που εδρεύει στη Γενεύη αναφέρει στην τελευταία της έκθεση ότι κατέγραψε αρκετές μαρτυρίες σχετικά με τέτοια περιστατικά από τη Δευτέρα, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να εμπλέκουν τους αμάχους σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Αυτό περιλαμβάνει την εκμετάλλευση Παλαιστινίων για στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα στο νοσοκομείο και τον εξαναγκασμό τους να σχηματίζουν «φράγματα» πίσω από στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα.

Ένας Παλαιστίνιος είπε ότι αυτός και άλλοι τρεις νεαροί άνδρες διατάχθηκαν να εισέλθουν σε δωμάτια μέσα στο νοσοκομείο, αφού τοποθετήθηκαν κάμερες στα κεφάλια τους, και στη συνέχεια έλαβαν απομακρυσμένες εντολές να μετακινηθούν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

«Η Euro-Med Monitor καλεί τη διεθνή κοινότητα να εκπληρώσει τις διεθνείς της ευθύνες για να σταματήσει τη γενοκτονία που διαπράττεται εναντίον όλων των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας και να αναλάβει άμεση και σοβαρή δράση για να σταματήσει όλα τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού που διαπράττονται εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο».

19:38 Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον την Κυριακή

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ θα πετάξει την Κυριακή για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

19:22 Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε την Παρασκευή στη Δυτική Όχθη

Ο λοχίας Ilay David Garfinkel, 21 ετών, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τον «τρομοκράτη» που διέπραξε την επίθεση με πυροβολισμούς την Παρασκευή κοντά στον ισραηλινό οικισμό Dolev στη Δυτική Όχθη, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Ο Garfinkel υπηρετούσε στη μονάδα ειδικών δυνάμεων Duvdevan των IDF.

Ακόμα οι IDF ανακοίνωσαν τον σοβαρό τραυματισμό ενός αξιωματικού του σώματος Πληροφοριών μετά από μάχες κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

19:08 Εικόνες μετά τη νέα σφαγή των πεινασμένων

Περιμένοντας στη σειρά για λίγη σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας  χιλιάδες Παλαιστίνιοι δέχτηκαν επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις με τις αρχές να αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 23.

Στα παρακάτω βίντεο του Al Jazeera φαίνονται εικόνες με πτώματα στον δρόμο. Νωρίτερα δημοσιεύσαμε βίντεο με κόσμο να κουβαλά τους νεκρούς συγγενείς του από την περιοχή στην οποία είχε πάει για να πάρει λίγο αλεύρι.

18:53 «Ξέρουμε ότι εμείς είμαστε οι καλοί» – Οι IDF ισχυρίζονται με βίντεο ότι βοηθούν τους ασθενείς στο Αλ-Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ένα σύντομο βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει τους στρατιώτες του να δημιουργούν έναν «ειδικό χώρο θεραπείας για την ασφάλεια των ασθενών» στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα το οποίο πολιορκούν εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.

Ισχυρίζεται επίσης ότι έφερε φάρμακα, επιδέσμους, συσκευές παρακολούθησης, μαζί με τρόφιμα και νερό, στο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το οποίο είχε πολιορκήσει ξανά νωρίτερα στον πόλεμο.

Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Έιλον Λέβι, λέει ότι αυτό δείχνει ότι «είμαστε οι καλοί».

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ανατίναξε τμήματα του νοσοκομείου και διέταξε την εκκένωση του χώρου, είχε νωρίτερα υποσχεθεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί, μέχρι να «πιάσουμε όλους τους τρομοκράτες ζωντανούς ή νεκρούς».

18:43 Συνολικά 19 νεκροί και 23 τραυματίες από ισραηλινή επίθεση σε αιτούντες βοήθεια

Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα ανέφερε ότι 19 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν ενώ περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με τις αναφορές, τα θύματα χτυπήθηκαν από πυρά των IDF στην πόλη της Γάζας, ενώ τα τανκς άνοιξαν πυρ κατά των χιλιάδων που βρίσκονταν στην περιοχή.

Τραυματίες από την επίθεση σε αιτούντες βοήθεια

Παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες/ Πηγή; Anadolu

18:28 UKMTO: Νέο περιστατικό κοντά στην Υεμένη

Η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) αναφέρει ένα νέο περιστατικό ασφαλείας κοντά στην Υεμένη, όπου οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις σε φορτηγά και στρατιωτικά πλοία.

Αναφέρει ότι το περιστατικό έλαβε χώρα 23 ναυτικά μίλια (42 χιλιόμετρα) δυτικά της Μότσα στην Υεμένη και οι στρατιωτικές αρχές διεξάγουν έρευνα.

18:15 Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στο Δουβλίνο για την Παλαιστίνη

Άνθρωποι ταξίδεψαν από όλη την Ιρλανδία για να λάβουν μέρος στη διαδήλωση στο κέντρο της ιρλανδικής πρωτεύουσας.

Οι διοργανωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και την ιρλανδική κυβέρνηση να «αναλάβει δράση για να καταστήσει το Ισραήλ υπόλογο». Η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδίας-Παλαιστίνης (IPSC) δήλωσε ότι ήταν η πέμπτη τέτοια εθνική κινητοποίηση.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Parnell πριν από μια πομπή στο κέντρο της πόλης προς το Υπουργείο Εξωτερικών στο St Stephen’s Green, όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και παραστάσεις ιρλανδικής και παλαιστινιακής μουσικής. Στη συγκέντρωση μίλησαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της IPSC Zoe Lawlor και η ανεξάρτητη γερουσιαστής Frances Black. Η κ. Lawlor δήλωσε: «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην κυβέρνησή μας να επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ για τα εγκλήματά του».

18:09 Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν για τη Γάζα σε πόλη του Ισραήλ

Διαδήλωση ενάντια στη «γενοκτονία στη Γάζα» πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι στην πόλη Majd Al-Krum στο βορειοδυτικό Ισραήλ. Η περιοχή καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1948 και η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Άραβες.

18:02 Νέα επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση δήλωσε ότι εξαπέλυσε δύο ακόμη επιθέσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης πυροβολικού στην Kfarcouba.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε επίσης ότι χτύπησε τη θέση Bayad Bilda με «κατάλληλα όπλα» και πέτυχε άμεσο χτύπημα.

Αυτή είναι η πέμπτη επίθεση της ομάδας σε ισραηλινές θέσεις σήμερα, με προηγούμενη επίθεση να στοχεύει μια πυροβολαρχία Iron Dome κοντά στο Kfar Blum.

17:57 Βίντεο από την τελευταία επίθεση στην πόλη Khiam στον Λίβανο

Η πόλη Khiam υπήρξε επανειλημμένος στόχος ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει στιγμές μετά την τελευταία αεροπορική επιδρομή στην πόλη.

17:44 ΟΗΕ: «Όταν κηρύξουμε λιμό θα είναι πολύ αργά»

Καθώς ο Γκουτέρες του ΟΗΕ προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στην ανθρωπιστική δυσπραγία στη Γάζα, ο επικεφαλής της οργάνωσης για την παροχή βοήθειας υπενθυμίζει επίσης ότι ο λιμός είναι «επικείμενος» στον πολιορκημένο θύλακα.

«Γνωρίζουμε ότι όταν κηρύσσεται λιμός, είναι πολύ αργά. Γνωρίζουμε επίσης ότι, με δράση και καλή θέληση, μπορεί να αποτραπεί», δήλωσε.

«Πρέπει να πλημμυρίσουμε τη Γάζα με τρόφιμα και άλλη σωτήρια βοήθεια. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ανανεώνω την έκκλησή μου προς τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών αγαθών».

17:31 Οικογένειες 81 ομήρων στέλνουν επιστολή στον Μπάιντεν αναφέροντας «έλλειψη δέσμευσης από τον Νετανιάχου για την απελευθέρωση τους»

Οι οικογένειες των ομήρων έστειλαν αυτή την εβδομάδα επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απευθύνοντας έκκληση στον πρόεδρο να «πείσει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, να καταλήξουν στη συμφωνία που εσείς εκτιμάτε ότι είναι λογική».

«Ως ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, ζητάμε τη βοήθειά σας για να κατευθύνετε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό προς τη σωστή πορεία δράσης. Πάνω απ’ όλα, η ισραηλινή κοινή γνώμη λαχταρά την ασφαλή επιστροφή των ομήρων. Απευθυνόμαστε σε εσάς επειδή είμαστε όλο και περισσότερο απογοητευμένοι και ανησυχούμε για την έλλειψη συνεχούς επικοινωνίας και δέσμευσης από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο Πολέμου στην υπόθεση της απελευθέρωσης των ομήρων», έγραψαν.

17:27 Αντί για αλεύρι μεταφέρουν τα πτώματα των συγγενών τους, μετά τις επιθέσεις σε αιτούντες βοήθεια

Πεινασμένοι Παλαιστίνιοι μεταφέρουν τα πτώματα των συγγενών και των φίλων τους αντί για πακέτα βοήθειας, μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που τους στόχευσαν ενώ περίμεναν αυτοκινητοπομπές βοήθειας στον κυκλικό κόμβο Al-Kuwaiti στη βόρεια Γάζα.

17:23 Επικεφαλής επιχείρησης στο Αλ-Σίφα: Θα τελειώσουμε όταν συλληφθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης, ζωντανός ή νεκρός

Ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, υποστράτηγος Yaron Finkelman, δήλωσε ότι η επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Γάζας θα τελειώσει όταν «συλληφθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης – ζωντανός ή νεκρός».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης κατάστασης που πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Finkelman στο νοσοκομείο της Γάζας με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Aharon Haliva, τον διοικητή της μεραρχίας 162 και τον διοικητή των ναυτικών καταδρομών, είπε ότι «η δραστηριότητα εδώ είναι σημαντική. Μια γενναία επιχείρηση που έβλαψε εκατοντάδες τρομοκράτες, συνέλαβε εκατοντάδες τρομοκράτες και είχε ως αποτέλεσμα την απόκτηση επιχειρησιακών και πληροφοριακών μέσων».

Η δεύτερη πολιορκία του Αλ-Σίφα συνεχίζεται με θύματα ασθενείς και εκτοπισμένους λένε οι αρχές της Γάζας ενώ καταγγέλλουν ότι ανάμεσα στους εκατοντάδες συλληφθέντες (800) είναι και υγειονομικοί.

17:17 Συγκλονισμένος δηλώνει ο Γκουτέρες από τις μαρτυρίες επιζώντων του πολέμου

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι «αδύνατο να μην αισθανθεί κανείς συγκλονισμένος» από τις μαρτυρίες των κατοίκων της Γάζας που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στο Ελ Αρίς, όπου νοσηλεύονται επιζώντες του πολέμου του Ισραήλ.

«Ήρθε η ώρα να σιγήσουν τα όπλα», είπε.

16:58 Ως «ανησυχητικό» χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ το βίντεο που δείχνει το ισραηλινό drone να σκοτώνει 4 Παλαιστίνιους

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ κάλεσε το Ισραήλ να διερευνήσει «αξιόπιστους ισχυρισμούς για παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου» μετά από ένα βίντεο που προβλήθηκε από το Al Jazeera και δείχνει τη στιγμή που τέσσερις άοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επίθεση.

Τα πλήγματα εκτιμάται ότι συνέβησαν τον Φεβρουάριο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι το υλικό προέρχεται από μια «ενεργή ζώνη μάχης στη Χαν Γιουνίς» στη νότια Γάζα και ότι ερευνά το περιστατικό.

Ερωτηθείς σχετικά με το βίντεο που ανακτήθηκε από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι «το περιεχόμενο του βίντεο είναι ανησυχητικό».

«Δεν έχουμε επαληθεύσει το υλικό, αλλά ζητήσαμε από τους Ισραηλινούς περισσότερες πληροφορίες και έρευνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να διερευνήσει αξιόπιστους ισχυρισμούς για παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου και να διασφαλίσει την κατάλληλη λογοδοσία για να αποτρέψει την επανάληψη τυχόν παραβιάσεων».

Δείτε το σχετικό βίντεο

16:44 Αντισημιτικός οργανισμός ο ΟΗΕ για το Ισραήλ

Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραελ Κατζ ισχυρίστηκε ότι υπό τον Γκουτέρες, ο παγκόσμιος οργανισμός έχει γίνει ένα «αντισημιτικό και αντι-ισραηλινό σώμα» που «παρέχει καταφύγιο και ενθαρρύνει την τρομοκρατία».

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ «στάθηκε σήμερα στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα και κατηγόρησε το Ισραήλ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, χωρίς να καταδικάσει με κανέναν τρόπο τους τρομοκράτες της Χαμάς-ISIS που λεηλατούν την ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να καταδικάσει την UNRWA που συνεργάζεται με τους τρομοκράτες – και χωρίς να ζητήσει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων».

Στις δηλώσεις του, ο Γκουτέρες είπε ότι ήρθε η ώρα για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων, όπως ήρθε επίσης η ώρα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Είπε ότι ο ΟΗΕ διερευνά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι ορισμένα μέλη της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι ο ΟΗΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε πιθανή εμπλοκή στη βία.

16:25 Κούφια λόγια για τους Παλαιστίνιους οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική καταστροφή

Οι Παλαιστίνιοι παρακολούθησαν την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο πλησιέστερο σημείο με τη Γάζα, στα αιγυπτιακά σύνορα, καθώς δεν μπήκε στο έδαφος του πολιορκημένου θύλακα.

«Άκουσαν συνθήματα κενού περιεχομένου από τους διεθνείς παράγοντες όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την άμβλυνση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης», αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ.

Χθες επετράπη η είσοδος στη Γάζα μόνο σε 35 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια. Ο αριθμός αυτός είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τις ανάγκες των απελπισμένων ανθρώπων στο νότο και εκείνων που αυτή τη στιγμή σκοτώνονται περιμένοντας ανθρωπιστικές προμήθειες στο βορρά.

«Αυτό που περιμένουν οι άνθρωποι στη Γάζα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είναι να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση για να επιτρέψει περισσότερες ανθρωπιστικές προμήθειες και να αυξήσει την ικανότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Διεθνές Δικαστήριο και τις διάφορες εκκλήσεις των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων για τη σοβαρότητα της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας».

16:05 Η απαγόρευση της χρηματοδότησης της UNRWA από τις ΗΠΑ «εγκυμονεί κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής»

Η Tamara Alrifai, εκπρόσωπος της UNRWA, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την Παρασκευή ένα νομοσχέδιο χρηματοδότησης ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα απαγόρευε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας εν μέσω της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.

«Εάν οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος δωρητής μας, δεν δώσουν χρηματοδότηση στην UNRWA, αυτό θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό στον προϋπολογισμό μας», δήλωσε η Alrifai.

15:54 «Η χερσαία επέμβαση στη Ράφα θα αποτελούσε ανθρωπιστική καταστροφή»

«Αυτό το Ραμαζάνι, ήρθα στο πέρασμα της Ράφα για να προβάλω τις κακουχίες και τον πόνο των Παλαιστινίων στη Γάζα και τα εμπόδια για την ανακούφιση της κατάστασής τους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από τη Ράφα.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι καιρός για μια άμεση κατάπαυση του πυρός. Είναι καιρός να σωπάσουν τα όπλα. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα —παιδιά, γυναίκες, άνδρες— παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν ασταμάτητο εφιάλτη. Κοινότητες εξαφανίστηκαν. Σπίτια κατεδαφίζονται. Ολόκληρες οικογένειες και γενιές αφανίστηκαν. Με την πείνα και την ασιτία να καταδιώκουν τον πληθυσμό» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, δήλωσε ότι μια χερσαία επέμβαση στη Ράφα θα αποτελούσε «ανθρωπιστική καταστροφή». Περισσότερα εδώ.

15:45 Πέντε νεκροί Παλαιστίνιοι στο νοσοκομείο al-Shifa

Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε τον θάνατο πέντε τραυματιών Παλαιστινίων που είχαν παγιδευτεί στο νοσοκομείο al-Shifa εν μέσω της πολιορκίας του ιατρικού συγκροτήματος στην πόλη της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό.

Το υπουργείο ανέφερε ότι είχαν μείνει επί έξι ημέρες χωρίς νερό, τρόφιμα και υπηρεσίες υγείας.

Κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν για να σώσουν το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς στο ιατρικό συγκρότημα.

14:53 Περισσότερα από την ομιλία Γκουτέρες

  • Ήρθα στη Ράφα για να ρίξω τα φώτα της δημοσιότητας στον πόνο των Παλαιστινίων στη Γάζα, δήλωσε ο Γκουτέρες.
  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είπε ότι η επιλογή ήταν μεταξύ της αύξησης της βοήθειας ή της πείνας.
  • Το Ισραήλ θα πρέπει να δώσει «πλήρη, απρόσκοπτη» πρόσβαση σε ανθρωπιστικά αγαθά σε όλη τη Γάζα.
  • Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Αίγυπτο για τον εξορθολογισμό της ροής της βοήθειας.

14:44 Το Ισραήλ αρνήθηκε ξανά την είσοδο κονβόι με τρόφιμα στη βόρεια Γάζα

Ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι μια αυτοκινητοπομπή τροφίμων δεν είχε πρόσβαση στη βόρεια Γάζα για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα.

Σε ένα tweet, ο Lazzarini δήλωσε ότι η τελευταία φορά που η UNRWA μπόρεσε να παραδώσει βοήθεια στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου η πείνα εξαπλώνεται, ήταν πριν από δύο μήνες.

«Πρόκειται για μια ανθρωπογενή πείνα & μια διαφαινόμενη πείνα που μπορεί ακόμη να αποτραπεί», ανέφερε. «Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να επιτρέψουν την παράδοση επισιτιστικής βοήθειας σε κλίμακα στο βόρειο τμήμα, μεταξύ άλλων και μέσω της UNRWA, της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Γάζα».

14:34 «Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι καιρός για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς απευθύνεται σε δημοσιογράφους στην Ελ Αρίς, στο βόρειο Σινά της Αιγύπτου, όπου αποθηκεύεται μεγάλο μέρος της διεθνούς βοήθειας για τη Γάζα.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι καιρός για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», δήλωσε.

Η ουρά από φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα που έχουν μπλοκαριστεί και όπου οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον λιμό αποτελεί «ηθική ντροπή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

14:13 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται πλέον σε 32.142, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Τουλάχιστον 74.412 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου. Τα τελευταία στοιχεία περιλαμβάνουν 72 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και 114 που τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

13:35 Το Ισραήλ συνέλαβε 15 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 15 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων στην τελευταία της ενημέρωση.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες της Χεβρώνας, της Ραμάλα, της Βηθλεέμ, της Τούμπας, της Ναμπλούς και της Ιερουσαλήμ.

Η ομάδα υπεράσπισης δήλωσε ότι ο αριθμός των συλλήψεων από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται πλέον σε 7.740.

13:21 Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επίσκεψη Γκουτέρες στη Ράφα

  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφτασε στο βόρειο Σινά της Αιγύπτου, όπου παραδίδεται και αποθηκεύεται μεγάλο μέρος της διεθνούς βοήθειας για τη Γάζα.
  • Αναμένεται να δώσει σύντομα συνέντευξη Τύπου για να ανανεώσει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
  • Ο περιφερειακός κυβερνήτης Μοχάμεντ Σούσα δήλωσε ότι περίπου 7.000 φορτηγά περιμένουν στο Βόρειο Σινά για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα, αλλά οι διαδικασίες επιθεώρησης που απαιτεί το Ισραήλ έχουν καθυστερήσει τη ροή της βοήθειας, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Σούσα.
  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο στο Ελ Αρίς όπου οι Παλαιστίνιοι που εκκενώθηκαν από τη Γάζα λαμβάνουν θεραπεία και να συναντηθεί με τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, ένα από τα σημεία εισόδου της βοήθειας.
  • Ο Γκουτέρες, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει ένα προηγούμενο ταξίδι στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου, επισκέπτεται την Αίγυπτο και την Ιορδανία στο πλαίσιο του ετήσιου «ταξιδιού αλληλεγγύης» σε μουσουλμανικές χώρες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.
  • Το ταξίδι του έρχεται την ώρα που το Ισραήλ απειλεί να εξαπολύσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, ακριβώς πάνω από τα σύνορα με την Αίγυπτο, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις κατά μιας τέτοιας επίθεσης.

12:43 Στους 136 οι νεκροί δημοσιογράφοι στη Γάζα

Η κυβέρνηση της Γάζας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου ανήλθε στους 136.

Σε ανακοίνωση στο Χ αναφέρεται ότι ο τελευταίος αριθμός περιλαμβάνει τους πρόσφατους θανάτους του φωτορεπόρτερ Μοχάμεντ Αλ-Ρίφι, του φωτορεπόρτερ Αμπντούλ Ραχμάν Σάιμα και του δημοσιογράφου Μαχμούντ Ιμάντ Ίσα.

12:34 7.000 φορτηγά περιμένουν στο Βόρειο Σινά για να εισέλθουν στη Γάζα

Ο κυβερνήτης του Βόρειου Σινά Μοχάμεντ Σούσα δήλωσε ότι περίπου 7.000 φορτηγά περιμένουν στην περιοχή για να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα.

Είπε ότι οι διαδικασίες επιθεώρησης που απαιτεί το Ισραήλ έχουν καθυστερήσει τη ροή της βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Σούσα.

Ο Σούσα συνοδεύει τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα αργότερα μέσα στην ημέρα.

12:30 Η κυβέρνηση της Γάζας δηλώνει ότι θεωρεί τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα υπεύθυνες για την πολιορκία του νοσοκομείου al-Shifa

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θεωρεί την αμερικανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα υπεύθυνη για το συνεχιζόμενο «έγκλημα» που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον του ιατρικού προσωπικού, των ασθενών και των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στο νοσοκομείο al-Shifa.

Η κυβέρνηση της Χαμάς καταδίκασε την πολιορκία της ιατρικής μονάδας στο κέντρο της Γάζας από το Ισραήλ και υποστήριξε ότι ο στρατός βομβαρδίζει κτίρια εντός του συγκροτήματος ενώ άμαχοι παραμένουν μέσα, καθώς και ότι διαπράττει πράξεις βασανιστηρίων και πραγματοποιεί αυθαίρετες εκτελέσεις.

«Καλούμε όλες τις χώρες του κόσμου να καταδικάσουν το έγκλημα της γενοκτονίας που διαπράττει βάναυσα η κατοχή και να σπάσουν τη σιωπή τους και να διαδραματίσουν πρακτικό ρόλο για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και οι συνεχιζόμενες σφαγές», ανέφερε.

12:15 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες εισβολής εχθρικών αεροσκαφών ακούστηκαν στους εβραϊκούς οικισμούς Margaliot και Misgav Am στο βόρειο Ισραήλ που συνορεύει με τον Λίβανο.

Νωρίτερα, τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε στόχους στο νότιο Λίβανο.

12:05 Το αραβικό κοινοβούλιο καταδικάζει το τελευταίο σχέδιο εποικισμού του Ισραήλ

Το αραβικό κοινοβούλιο καταδίκασε την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς να κηρύξει 800 εκτάρια (1.977 στρέμματα) στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως κρατική γη.

Το Αραβικό Κοινοβούλιο, το νομοθετικό όργανο του Αραβικού Συνδέσμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ισραηλινή πολιτική της κατάσχεσης εδαφών που ανήκουν σε Παλαιστίνιους και της οικοδόμησης και επέκτασης ισραηλινών οικισμών αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας στο έδαφος, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας πρέπει να συνοδεύονται από τον τερματισμό όλων των τύπων ισραηλινής επίθεσης κατά της παλαιστινιακής γης και του παλαιστινιακού λαού».

11:57 Απειλές θανάτου και ύποπτο πακέτο με λευκή σκόνη για τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ιρλανδία

Η Gardai (ιρλανδική αστυνομία) ερευνά απειλές θανάτου και ένα πακέτο με λευκή σκόνη που στάλθηκε στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ιρλανδία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Irish Times την Παρασκευή.

Ένα πακέτο έφτασε στην ισραηλινή πρεσβεία στο Δουβλίνο στις 14 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί το κτίριο και να αναπτυχθούν οι στρατιωτικές ομάδες διάλυσης εκτάκτων αναγκών, οι οποίες ανταποκρίνονται σε ύποπτα πακέτα.

Οι στρατιώτες με στολές Hazmat πήραν τη σακούλα με τη σκόνη για ανάλυση και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ζάχαρη.

11:52 Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει χωριά στον νότιο Λίβανο

Ισραηλινό πυροβολικό που βρίσκεται δίπλα στα λιβανοϊσραηλινά σύνορα βομβάρδισε τα περίχωρα των χωριών Ayta ash Shab και Ramyah στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ και το Ισραήλ πραγματοποιούν τακτικά διασυνοριακές επιθέσεις η μία εναντίον της άλλης από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο.

11:44 Δύο νεκροί από χτύπημα στο Ντέιρ ελ-Μπαλάχ

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στον κυκλικό κόμβο Abu Miri ανατολικά του Ντέιρ ελ-Μπαλάχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης αρκετές σκηνές που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο Ντέιρ ελ-Μπαλάχ.

11:28 Στο αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έφτασε στο αεροδρόμιο El Arish στο Βόρειο Σινά της Αιγύπτου.

Εικόνες τον έδειξαν να περπατά με τον κυβερνήτη του Βόρειου Σινά, υποστράτηγο Mohamed Abdel-Fadel Shousha, στο αεροδρόμιο.

Ο Γκουτέρες έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας για να ζητήσει εκεχειρία στον πόλεμο στον θύλακα.

11:00 Ανακεφαλαίωση των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα επισκεφθεί αργότερα εντός της ημέρας τη συνοριακή πόλη Ράφα της Γάζας για να ζητήσει επείγουσα ανθρωπιστική εκεχειρία.
  • Από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε κατοικία σκοτώνονται πέντε παιδιά και τραυματίζονται αρκετά άλλα στην πόλη Ράφα.
  • Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι σκότωσε περισσότερους από 170 μαχητές και συνέλαβε 800 υπόπτους στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας.
  • Γύρω από το νοσοκομείο al-Shifa, ο ισραηλινός στρατός φέρεται να βάζει φωτιά σε κτίρια.
  • Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα νέο ψήφισμα που θα ζητά άμεση εκεχειρία στη Γάζα αναβλήθηκε για τη Δευτέρα.

10:46 Πάνω από 170 μαχητές σκοτώθηκαν στην επιχείρηση του νοσοκομείου al-Shifa

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε περισσότερους από 170 μαχητές και συνέλαβε 800 υπόπτους στη συνεχιζόμενη επιχείρησή του στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας.

Σε ανακοίνωση του στρατού στο Χ αναφέρεται ότι τα στρατεύματα εντόπισαν υποδομές που ανήκουν σε μαχητές και κρύπτες όπλων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, οι αεροπορικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε 35 στόχους σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων επιχειρησιακών στρατηγείων, στρατιωτικών θέσεων και υποδομών, ανέφερε ο στρατός.

10:31 Πέντε παιδιά σκοτώθηκαν στη Ράφα

Τις τελευταίες 24 ώρες έχουμε δει μια αύξηση της παρουσίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης και επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα. Υπήρξαν αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα, όπου στοχοποιήθηκε και καταστράφηκε μια κατοικία.

Πέντε παιδιά μιας οικογένειας εκτοπισμένων αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν σε αυτό το κτίριο, ενώ άλλα επτά τραυματίστηκαν. Όλα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο al-Najjar της Ράφα.

Στο δυτικό τμήμα της πόλης, υπήρξαν σχεδόν συνεχείς ναυτικοί βομβαρδισμοί, προκαλώντας ζημιές στα κτίρια της περιοχής.

Γύρω από το νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός πυρπολεί συστηματικά κτίρια.

Ο στρατός συνεχίζει να επιχειρεί επιθετικά μέσα στο νοσοκομείο, προκαλώντας ζημιές σε περιουσίες και ιατρικό εξοπλισμό. Ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε ζώνη μάχης.

09:53 «…είσαι ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για τον Θεό»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στη χώρα μετά την απειλή του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα στείλει τον [πρωθυπουργό Μπενιαμίν] Νετανιάχου στον Αλλάχ» σε ανάρτησή του στο Χ την Παρασκευή.

«Έδωσα εντολή στους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ να καλέσουν τον τούρκο αναπληρωτή πρέσβη στο Ισραήλ για μια σοβαρή επίπληξη, μετά την επίθεση του Ερντογάν στον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις απειλές του να τον στείλει στον Αλλάχ και να μεταφέρουν ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν», έγραψε ο Ισραέλ Κατζ. «Εσύ που υποστηρίζεις το κάψιμο μωρών, δολοφόνους, βιαστές και τον ακρωτηριασμό πτωμάτων από εγκληματίες της Χαμάς, είσαι ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για τον Θεό» γράφει χαρακτηριστικά ο ισραηλινός υπουργός. Περισσότερα εδώ.

09:06 Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ καλεί περισσότερες χώρες να διακόψουν τη χρηματοδότηση της UNWRA

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε «περισσότερες χώρες να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και να απαγορεύσουν τη χρηματοδότηση» της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά την απαγόρευση της χρηματοδότησης της UNRWA στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός πακέτου δαπανών ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πέρασε από το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Ισραέλ Κατζ δήλωσε στο Χ: «Η ιστορική απαγόρευση της χρηματοδότησης της UNRWA από τις ΗΠΑ που πέρασε σήμερα με συντριπτική διακομματική υποστήριξη, αποδεικνύει αυτό που γνωρίζαμε από την αρχή: Η UNRWA είναι μέρος του προβλήματος και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης. Η UNRWA δεν θα αποτελέσει μέρος του τοπίου της Γάζας μετά τη Χαμάς».

«Χιλιάδες υπάλληλοι της UNRWA εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς και οι εγκαταστάσεις της χρησιμοποιήθηκαν για τρομοκρατικούς σκοπούς», υποστήριξε.

«Καλώ περισσότερες χώρες να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και να απαγορεύσουν τη χρηματοδότηση αυτής της οργάνωσης».

08:41 Αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τέσσερα drones των Χούθι και έπληξαν τρεις υπόγειους χώρους αποθήκευσης όπλων

Αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν χθες Παρασκευή τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Στην ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), αναφέρεται ότι επλήγησαν επίσης τρεις υπόγειοι χώροι αποθήκευσης όπλων που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Το προηγούμενο 24ωρο, αναφέρει η CENTCOM, τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την Ερυθρά Θάλασσα από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί ή ζημιές.

08:37 Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε δύο ενόπλους σε οικισμό της Δυτικής Όχθης

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ύποπτοι οπλισμένοι με όπλα τύπου Καλάσνικοφ συνελήφθησαν στον εβραϊκό οικισμό Φατσάελ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε ανακοίνωσή του στο Χ αναφέρεται ότι συνελήφθησαν από τον συντονιστή ασφαλείας που εκτελούσε υπηρεσία στον οικισμό.

«Οι ύποπτοι συνελήφθησαν χωρίς αντίσταση και παραδόθηκαν για περαιτέρω έρευνα από τις δυνάμεις ασφαλείας. Δεν υπάρχουν θύματα», προστίθεται.

08:29 «Ηθική αποτυχία» χαρακτηρίζεται η πίεση των ΗΠΑ για αποχρηματοδότηση της UNRWA

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο χρηματοδότησης ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα απαγορεύσει τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) εν μέσω της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.

Η προτεινόμενη νομοθεσία πηγαίνει τώρα στη Γερουσία, η οποία πρέπει να την εγκρίνει μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οπότε και θα αρχίσουν να στερούνται χρήματα αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Οι υπέρμαχοι των παλαιστινιακών δικαιωμάτων κατήγγειλαν την κίνηση αυτή, με τη Μάγια Μπέρι, εκτελεστική διευθύντρια του Αραβοαμερικανικού Ινστιτούτου (AAI), να χαρακτηρίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου «απίστευτη ηθική αποτυχία».

«Η πολιτική μας διαδικασία επέλεξε να κόψει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ κυριολεκτικά στη μόνη οντότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει το επίπεδο και την κλίμακα των δεινών που συμβαίνουν στη Γάζα αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Berry στο Al Jazeera.

08:16 Η ψηφοφορία του ΟΗΕ για το νέο κείμενο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα αναβάλλεται για τη Δευτέρα

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα νέο κείμενο που καλεί σε «άμεση» κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα αναβλήθηκε για τη Δευτέρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν την Παρασκευή βέτο σε ένα αμερικανικό ψήφισμα, στο οποίο αντιτάχθηκαν επίσης αραβικά κράτη, επειδή έμεινε μακριά από το να απαιτήσει ρητά από το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως την εκστρατεία του στη Γάζα.

Το νέο κείμενο για την κατάπαυση του πυρός επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία το Σάββατο, αλλά αναβλήθηκε για να επιτραπούν περαιτέρω συζητήσεις, δήλωσαν οι διπλωματικές πηγές στο AFP.

Το αυστηρότερο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο είδε το AFP, «απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός» για τον εν εξελίξει ιερό μουσουλμανικό μήνα του Ραμαζανιού που οδηγεί «σε μια μόνιμη βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», ανέφερε το πρακτορείο.

Φέρεται επίσης να ζητά την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση των ομήρων που έχουν συλληφθεί από τη Χαμάς και την άρση «όλων των εμποδίων» για τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι οκτώ από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου έχουν εργαστεί πάνω στο σχέδιο. Περισσότερα εδώ.

07:38 Ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν παλαιστινιακά καταφύγια στο Deir el-Balah

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν αρκετές σκηνές που φιλοξενούν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο Deir el-Balah στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν αρκετοί άνθρωποι.

Έρχονται μετά από μια σειρά θανατηφόρων ισραηλινών επιθέσεων στη νότια Ράφα και το Χαν Γιουνίς.

07:22 Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Οι σοροί πέντε Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, ανασύρθηκαν από τα ερείπια ενός σπιτιού που καταστράφηκε σε ισραηλινή επίθεση στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Το διώροφο σπίτι, που βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Ράφα και Χαν Γιουνίς, βομβαρδίστηκε τα ξημερώματα, μετέδωσε το Al Jazeera Arabic, επικαλούμενο ανταποκριτές επί τόπου.

Ανέφερε επίσης έναν αριθμό νεκρών και τραυματιών στο Χαν Γιουνίς μετά από ισραηλινή επίθεση πυροβολικού και ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη της Γάζας, μεταξύ άλλων κοντά στο νοσοκομείο al-Shifa.

07:00 Ο David Cameron καλείται να δημοσιεύσει νομικές συμβουλές για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νομοθέτης της αντιπολίτευσης προέτρεψε τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron να δημοσιεύσει τις νομικές συμβουλές που έχει λάβει σχετικά με τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Γάζα.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό, ο David Lammy, βουλευτής των Εργατικών, σημείωσε ότι οι βρετανικοί κανονισμοί καθιστούν σαφές ότι δεν πρέπει να χορηγούνται άδειες εξαγωγής όπλων εάν υπάρχει σαφής κίνδυνος τα είδη να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Η κατάσταση στη Γάζα δεν θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρή», ανέφερε ο Lammy στην επιστολή του. Με τον απολογισμό των νεκρών να πλησιάζει τους 32.000 και μεγάλο μέρος της Γάζας να είναι «εντελώς κατεστραμμένο», το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να επιβεβαιώσει εάν έχει λάβει οποιαδήποτε νομική συμβουλή από τις 7 Οκτωβρίου ότι το Ισραήλ παραβιάζει τις δεσμεύσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή διατρέχει σαφή κίνδυνο να παραβιάσει, πρόσθεσε ο νομοθέτης.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024