Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Μαρτυρίες για εκτελέσεις μέσα στο Αλ Σίφα - Για ακόμα μία φορά το Ισραήλ επιτίθεται στα νοσοκομεία

Live: Μαρτυρίες για εκτελέσεις μέσα στο Αλ Σίφα – Για ακόμα μία φορά το Ισραήλ επιτίθεται στα νοσοκομεία

Live οι εξελίξεις στο in - Δύο ακόμη νοσοκομεία πολιορκούν οι IDF - «Ηθικό αίσχος» χαρακτήρισε την κατάσταση με την πείνα στη Γάζα ο Γκουτέρες - Νέες πολύνεκρες επιθέσεις από το Ισραήλ στη Λωρίδα

«Χάσμα» στις συνομιλίες στην Ντόχα βλέπει η Χαμάς που κατηγορεί το Ισραήλ ότι εξέλαβε ως αδυναμία την «ευελιξία» της στις διαπραγματεύσεις, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση τονίζει ότι το Τελ Αβίβ «αρνείται να συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία».

Την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες βίαιες επιθέσεις σε Χαν Γιουνίς, Ράφα και Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 άτομα, σύμφωνα με αναφορές. Οι IDF επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στον Λίβανο και τη Συρία.

Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί τα νοσοκομεία Αλ-Σίφα, Αλ-Άμαλ και Νάσερ. Μαρτυρίες επιζώντων περιγράφουν βασανιστήρια και εκτελέσεις στο Αλ Σίφα.

«Ηθικό αίσχος» χαρακτήρισε την κατάσταση με την πείνα στη Γάζα ο Αντόνιο Γκουτέρες που επισκέφθηκε το πέρασμα της Ράφα όπου έχει μπλοκαριστεί ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους.

Δείτε live

Όλες τις εξελίξεις στο in

08:15 Συνεχίζονται σε ολόκληρη τη Γάζα οι ισραηλινές επιθέσεις

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:00 «Φρικτές εικόνες» στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας

Η κυρία Κωνσταντίνα Ηλία Καρύδη, αναισθησιολόγος στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις, στη Νότια Γάζα, περιέγραψε την κατάσταση μέσα στο ιατρικό κέντρο ως «αδιανόητη».

«Αυτό το νοσοκομείο είχε αρχική δυναμικότητα μόλις 200 κλινών και αυτή τη στιγμή έχει επεκταθεί στις 1.000 κλίνες. Υπάρχουν περίπου 22.000 άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από άλλα μέρη της Γάζας και στεγάζονται στους διαδρόμους και σε σκηνές μέσα στο νοσοκομείο, επειδή οι αισθάνονται ότι είναι πιο ασφαλές να βρίσκονται εδώ», είπε η κυρία Καρύδη.

Η ίδια είναι μέλος μιας Ομάδας Επείγουσας Ιατρικής που συνεργάζεται με την Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους, τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης και το Ταμείο Αρωγής Παιδιών της Παλαιστίνης.

Σ’ ένα δελτίο Τύπου, οι ομάδες ανέφεραν ότι το προσωπικό τους έχει γίνει μάρτυρας «φρικτών εικόνων» στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας – μία από τις τελευταίες λειτουργικές ιατρικές εγκαταστάσεις του θύλακα – με ασθενείς να «πεθαίνουν από λοιμώξεις με ενδείξεις σοβαρού υποσιτισμού».

05:00 Σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Δυτική Οχθη η Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ πρόκειται να φτάσει σήμερα στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με τον αιγύπτιο ομόλογό της Σαμέχ Σούκρι σ’ έναν ακόμη γύρο συνομιλιών για την κρίση στη Γάζα.

Στη συνέχεια, η κα Μπέρμποκ θα ταξιδέψει στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Ισραελ Κατς, και κατόπιν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη για συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Πριν το ταξίδι της στην περιοχή, το έκτο από τις 7 Οκτωβρίου, η γερμανίδα υπουργός είπε ότι θα επισημάνει την έλλειψη βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα και θα ζητήσει από το Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς στα συνοριακά περάσματα.

«Οι ρίψεις από αέρος ή οι θαλάσσιες γέφυρες δεν αποτελούν μια βιώσιμη λύση», ανέφερε σε η πολιτικός του Κόμματος των Πρασίνων. «Η Χαμάς πρέπει να καταθέσει τα όπλα και να μην σκορπίσει ποτέ ξανά τον τρόμο της 7ης Οκτωβρίου στον λαό του Ισραήλ. Αλλά αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο στρατιωτικά», τόνισε.

04:00 Ο Μακρόν υψώνει τον τόνο στον Νετανιάχου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ύψωσε τον τόνο απέναντι στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνοντας εκ νέου «την έντονη αντίθεσή του» σε μια ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα και προειδοποιώντας ότι η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού συνιστά έγκλημα πολέμου».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, ο γάλλος ηγέτης επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για «άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» και καταδίκασε «απερίφραστα τις πρόσφατες ισραηλινές ανακοινώσεις για τον εποικισμό» καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή την κατάσχεση 8.000 στρεμμάτων γης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη προκειμένου να χτίσει εκεί νέους εβραϊκούς οικισμούς.

Ο γάλλος πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πρόθεσή του να υποβάλει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ζητήσει «άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

03:00 Ο Νετανιάχου υπόσχεται να εξοντώσει τον ηγέτη της Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε να εξοντώσει τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

«Εξολοθρεύσαμε τον Χάμαν. Θα εξοντώσουμε και τον Σινουάρ», δήλωσε ο Νετανιάχου σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στον βιβλικό χαρακτήρα του Αμάν, ο οποίος σχεδίαζε να σκοτώσει τους Εβραίους της Περσίας. Ο Νετανιάχου κάνει συχνά βιβλικές αναφορές σε σχέση με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής περιέγραψαν τις αναφορές του Νετανιάχου σε έναν άλλο βιβλικό χαρακτήρα, τον Αμαλέκ, ως «γενοκτονική επίκληση» που ήταν «κάθε άλλο παρά αδρανής» στην υπόθεσή της ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

02:30 Το Ισραήλ ανεβάζει τον αριθμό των φυλακισμένων παλαιστινίων αντί ομήρων

Το Ισραήλ εκτιμά ότι θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ημέρες για να απαντήσει η Χαμάς στο λεπτομερές έγγραφο απάντησης (σ.σ. επί των συνομιλιών) που της διαβιβάστηκε. Το Ισραήλ αποδέχθηκε τον αμερικανικό συμβιβασμό, προχώρησε προς τη θέση της Χαμάς σχετικά με τη μεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν και για πρώτη φορά φαίνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι έτοιμο να συζητήσει μια «βέβαιη» επιστροφή των πολιτών της Γάζας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Στο ζήτημα των εκτοπισμένων θα βρεθεί η «χρυσή τομή», όμως η προσωρινή για να γίνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ισραηλινών από τη Γάζα, παραμένουν τα αγκάθια σε πιθανή συμφωνία. Ο επικεφαλής της Σίν Μπετ Ρονάν Μπαρ απείλησε με παραίτηση από τις διαπραγματεύσεις όπως μεταφέρει το Κανάλι 12, αν δεν του επιτραπεί περιθώριο για άμεσες αντιπροσφορές, όσον αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

02:00 Ισραηλινά αεροσκάφη επιδίδονται σε «βομβαρδισμό κλίμακας» κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος που διέφυγε από το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα ισραηλινά τανκς έχουν πολιορκήσει το νοσοκομείο Nasser της πόλης.

«Από τις 2:30 το βράδυ, μας βομβαρδίζουν σε κλίμακα ισραηλινά αεροπλάνα (σ.σ. Το Carpet Bombing είναι όταν δεν θέτεις στόχο αλλά βομβαρδίζεις αδιακρίτως μια περιοχή). Ολόκληρη η περιοχή κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ έτρεμε σαν να γινόταν σεισμός. Καταφύγαμε στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου μας μέχρι το πρωί. Υποθέσαμε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα πολιορκούσαν την περιοχή, οπότε τρέξαμε να σωθούμε. Κάποιοι βρήκαν καταφύγιο στο νοσοκομείο και άλλοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι», ανέφερε σε μαρτυρία σε βίντεο.

«Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν όλους όσους κινούνται στο δρόμο. Πολλά πτώματα βρίσκονται στο δρόμο. Τόσο το Νάσερ όσο και τα νοσοκομεία της Ιορδανίας πολιορκούνται από ισραηλινά τανκς».

01:30 Ιορδανοί που διαδηλώνουν προς την ισραηλινή πρεσβεία συγκρούονται με την αστυνομία και καλούν να «βομβαρδίσουν το Τελ Αβίβ»

Αρκετά άτομα συνελήφθησαν στο Αμμάν εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας των ΜΑΤ και Ιορδανών διαδηλωτών που διαδήλωναν στην ισραηλινή πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούν για τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, όπως μεταδίδει το Reuters και οι Times of Israel.

«Καμία σιωνιστική πρεσβεία σε ιορδανική γη», φωνάζουν ορισμένοι διαδηλωτές, ενώ άλλοι φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Χαμάς και επιθέσεις σε ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες.

«Θέλουμε να πάμε στα σύνορα και να σκοτώσουμε και να απαγάγουμε σιωνιστές στρατιώτες. Εκδίκηση … εκδίκηση … Ω Χαμάς, βομβαρδίστε το Τελ Αβίβ», φωνάζουν.

Οι αρχές είχαν στείλει δυνάμεις των ΜΑΤ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί Καλότι της πρωτεύουσας και οι οποίοι σχεδίαζαν να διαδηλώσουν στην ισχυρά οχυρωμένη ισραηλινή πρεσβεία που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Αρκετοί διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν και αρκετοί συνελήφθησαν καθώς προσπάθησαν να σπάσουν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό γύρω από την πρεσβεία, λένε μάρτυρες. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές.

01:00 Το Ισραήλ απορρίπτει τα αιτήματα της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός, οι συνομιλίες σε αδιέξοδο

Το Ισραήλ απέρριψε τα αιτήματα των παλαιστινιακών οργανώσεων στις εν εξελίξει συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, καθώς οι τελευταίες επιμένουν σε τέσσερα βασικά αιτήματα.

«Η ισραηλινή κατοχή απέρριψε για άλλη μια φορά τα αιτήματα της Παλαιστινιακής Αντίστασης υπό το φως των συνεχιζόμενων αδιέξοδων συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός», δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε οργανώσεις στο Al Mayadeen την Κυριακή.

Η Χαμάς είχε διατυπώσει τέσσερα βασικά αιτήματα: κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων και ουσιαστική ανταλλαγή κρατουμένων. Ωστόσο, οι πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με την απάντηση του ισραηλινού καθεστώτος δείχνουν ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών.

Η στάση της ισραηλινής κατοχής περιγράφεται από τις πηγές ως «άκαμπτη». Ειδικότερα, «το Ισραήλ αρνείται τη σταδιακή επιστροφή των εκτοπισμένων, ανεξάρτητα από το δημογραφικό τους προφίλ, και τη δημιουργία νέων στρατοπέδων για τη στέγαση των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων». Επιπλέον, «όσον αφορά την ανταλλαγή κρατουμένων, τα προτεινόμενα ποσοστά της ισραηλινής κατοχής θεωρούνται ανεπαρκή, οδηγώντας σε σημαντική μείωση του αριθμού των Παλαιστινίων κρατουμένων που προβλέπεται να απελευθερωθούν, προσθέτουν οι παλαιστινιακές πηγές».

00:30 Euro-Mediterranean Human Rights Monitor: Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε ακαδημαϊκούς συμβαδίζουν με τη γενοκτονία της Γάζας

Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Γενεύη αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τρεις προέδρους πανεπιστημίων και 95 πρυτάνεις και καθηγητές πανεπιστημίων από την έναρξη του πολέμου του στη Γάζα.

«Η σκόπιμη και διάχυτη στοχοποίηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι μια πρόσθετη εκδήλωση του συνεχιζόμενου εγκλήματος της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023», ανέφερε η ομάδα δικαιωμάτων σε ανάρτησή της στο Χ.

23:59 Τουλάχιστον εννέα νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδουν ότι εννέα νεκροί είναι ο απολογισμός ισραηλινού βομβαρδισμού σπιτιού στην πόλη, που βρίσκεται στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια του κατεστραμμένου σπιτιού, ανέφεραν τοπικές πηγές, ενώ ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν από το χτύπημα.

23:50 Ο Γκουτέρες ζητά πρόσβαση και ασφάλεια για το προσωπικό του εν μέσω ρεκόρ θανάτων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε με το προσωπικό ανθρωπιστικής βοήθειας που εργάζεται σε επικίνδυνες συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κάποιοι από αυτούς, με εμπειρία δεκαετιών, είπαν ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ μια τόσο δύσκολη κατάσταση όσο αυτή», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

«Οι εργαζόμενοι στην παροχή βοήθειας χρειάζονται πόρους, πρόσβαση και ασφάλεια – τώρα».

Ένας αριθμός ρεκόρ, τουλάχιστον 168 μέλη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό από την έναρξη του πολέμου του στη Γάζα.

23:35 Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ιορδανία

Το παρακάτω βίντεο, που έχει επαληθευθεί από το Al Jazeera Arabic, δείχνει μεγάλο πλήθος στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ιορδανία για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους Παλαιστίνιους.

23:16 Βομβαρδισμοί στη Ράφα – Δεκάδες τραυματίες φτάνουν στα νοσοκομεία

Δεκάδες τραυματίες, κυρίως παιδιά, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία μετά από πολλαπλές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας.

23:01 Παλαιστίνιο αγόρι περιγράφει εκτελέσεις μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Ο έφηβος Παλαιστίνιος Farouk Mohammed Hamd λέει στο Al Jazeera ότι είδε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να εκτελούν μια ομάδα οκτώ ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα και του αδελφού του, μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

Είπε ότι ο ίδιος και οι υπόλοιποι απογυμνώθηκαν και μετακινήθηκαν αρκετές φορές μέσα στο κτίριο του νοσοκομείου al-Shifa στο κέντρο της Γάζας κατά τη διάρκεια ωρών πριν μεταφερθούν στον τελευταίο όροφο της εγκατάστασης.

«Μας άφησαν για περίπου τρεις ώρες και μετά μας είπαν: «Είστε ασφαλείς. Μπορείτε να πάτε νότια», είπε.

«Σηκωθήκαμε όρθιοι, αλλά τότε άνοιξαν πυρ. Ξαπλώσαμε όλοι στο πάτωμα και πάλι. Στη συνέχεια, οι ελεύθεροι σκοπευτές διασκέδασαν πυροβολώντας μας τον έναν μετά τον άλλον».

Είπε ότι ο πατέρας του του είπε πριν τον σκοτώσουν να φύγει αν μπορούσε, και κατάφερε να τρέξει, αλλά όχι πριν δει τα αναίσθητα σώματα της εκτελεσμένης ομάδας.

22:45 Το Ιράν καταδικάζει την επιδρομή στο Αλ-Σίφα και ζητά έρευνα για τις κατηγορίες σεξουαλικής βίας

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Κανάνι, καταδίκασε με ανακοίνωσή του τα «απάνθρωπα και φρικτά εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος» στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη βόρεια Γάζα.

«Το καθεστώς προσθέτει άλλο ένα ντροπιαστικό κεφάλαιο στην ιστορία της άθλιας ύπαρξής του και στον σκοτεινό κατάλογο των εγκλημάτων του», δήλωσε.

Ο Κανάνι αναφέρθηκε επίσης σε αναφορές για βιασμούς και δολοφονίες Παλαιστίνιων γυναικών από Ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή του νοσοκομείου και ζήτησε «επείγουσα και αποφασιστική δράση από την παγκόσμια κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της συγκρότησης μιας διεθνούς αποστολής διερεύνησης γεγονότων για την αποκάλυψη του όγκου των εγκλημάτων πολέμου των Σιωνιστών στο νοσοκομείο al-Shifa».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καλεί τις κυβερνήσεις και τους νομικούς και διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν αποτελεσματική, αποφασιστική και επείγουσα δράση για να σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα και να σχηματίσουν ποινικές υποθέσεις για να διώξουν και να δικάσουν τους δράστες, τους πράκτορες και τους υποστηρικτές αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε.

22:35 Πρώην αξιωματούχος της ισραηλινής ασφάλειας: Ο στρατός δεν μπορεί να διασώσει όλους τους αιχμαλώτους

Ο Yossi Amrosi, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Shin Bet, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα The Jerusalem Post παραδέχεται ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έχει τα μέσα να επιστρέψει όλους τους αιχμαλώτους που κρατούνται σήμερα στη Γάζα από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες.

«Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή και έχουμε διασώσει ομήρους. Κατά την εκτίμησή μου, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για διάφορους ομήρους, αλλά δεν έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε την επιχείρηση και να τους διασώσουμε με ασφάλεια», δήλωσε στο Radio North 104,5FM, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, δήλωσε στην αρχή του πολέμου ότι είχε πάρει 250 αιχμαλώτους κατά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις Ταξιαρχίες Κασάμ, 50 αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Αξιωματικοί των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών λένε ότι 30 αιχμάλωτοι έχουν πεθάνει στη Γάζα μέχρι στιγμής από τότε που μεταφέρθηκαν στον θύλακα.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Γάζας συνεχίζεται, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόοδος έχει σταματήσει, με τη Χαμάς να δηλώνει σήμερα ότι το Ισραήλ απέρριψε την τελευταία της πρόταση για ανταλλαγή των αιχμαλώτων που κρατάει με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

22:17 Χαμάς: Το Ισραήλ καταστρέφει όλα τα μέσα ζωής στη Γάζα

Η Χαμάς αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο ισραηλινός στρατός στοχεύει συστηματικά νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα με στόχο τον εκτοπισμό όλων των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επιβάλει πολιορκία για μια εβδομάδα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη βόρεια Γάζα και τώρα επιτίθεται εντατικά στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς στα νότια. Η Χαμάς λέει ότι ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα κινούνται προς το νοσοκομείο Νάσερ, επίσης στη Χαν Γιουνίς.

Αυτό, είπε η ομάδα, δείχνει ότι το Ισραήλ θέλει να συνεχίσει τον «πόλεμο εξόντωσης» κατά των Παλαιστινίων και να τους εκτοπίσει βίαια από τη γη τους «καταστρέφοντας όλα τα μέσα ζωής στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία».

Η Χαμάς κάλεσε τα αραβικά και ισλαμικά έθνη, μαζί με την παγκόσμια κοινότητα, να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη δοκιμασία τους και δήλωσε ότι η αποφασιστικότητα των Παλαιστινίων να μείνουν στη γη τους και να αντισταθούν μόνο ενισχύεται.

22:00 Αμερικανός αξιωματούχος κατηγορεί το Ισραήλ για «συστηματική» σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστινίων

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ κατηγόρησε το Ισραήλ για «συστηματική» σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστινίων, δήλωσε σε συνέντευξή του ένας στρατηγός του ισραηλινού στρατού.

Ο ταξίαρχος Αμίρ Αβίβι δήλωσε ότι σοκαρίστηκε όταν η υπεύθυνη του χαρτοφυλακίου Ισραήλ-Παλαιστίνης στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε αυτή την κατηγορία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, αναφέρει η Jerusalem Post, επικαλούμενη συνέντευξη στον 103FM.

«Αυτό είναι απολύτως αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα. Αλλά χωρίς δισταγμό, εκείνη είπε: «Ο ΟΗΕ παρουσίασε στοιχεία στην ισραηλινή κυβέρνηση». Της είπα: «Είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το φαινόμενο και τα μέσα ενημέρωσης να μην το έχουν αναφέρει ποτέ;». Ήθελα να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση… για το τι πραγματικά συμβαίνει στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ», ανέφερε ο Avivi.

«Όταν συναντιόμαστε με έναν αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχει το χαρτοφυλάκιο Ισραήλ-Παλαιστίνης, κάθε λέξη που εκστομίζει, σε ό,τι με αφορά, αποτελεί επίσημη θέση των ΗΠΑ. Σε τελική ανάλυση, είναι κυβερνητικός αξιωματούχος», συνέχισε.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, το Al Jazeera μίλησε με μια γυναίκα που ζει κοντά στο πολιορκημένο νοσοκομείο al-Shifa, η οποία δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες βιάζουν και σκοτώνουν Παλαιστίνιες γυναίκες στην περιοχή.

21:45 Οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις συνεχίζονται κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στο ιατρικό κέντρο της πόλης της Γάζας σε μια σειρά αναρτήσεων στο X.

Η οργάνωση δηλώνει ότι το προσωπικό της αναφέρει «βαριές αεροπορικές επιδρομές από τις ισραηλινές δυνάμεις και σφοδρές μάχες» στην περιοχή του νοσοκομείου, «θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί μέσα με πολύ λίγα εφόδια».

Προστίθεται ότι το προσωπικό των ΓΧΣ στην περιοχή αναφέρει ότι έχει πραγματοποιηθεί εκστρατεία μαζικών συλλήψεων ιατρικού προσωπικού και άλλων ατόμων από τις ισραηλινές δυνάμεις και ότι η οργάνωση «ανησυχεί βαθύτατα» για την ασφάλεια των συλληφθέντων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα, στις 18 Μαρτίου, ξεκινώντας μια πολιορκία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μεταξύ των συλληφθέντων και κρατουμένων ήταν ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Arabic Ismail al-Ghoul και η δημοσιογραφική του ομάδα.

21:32 ΠΟΥ: Το Ισραήλ πρέπει να αντιστρέψει την απόφαση για τον αποκλεισμό της βοήθειας προς τη βόρεια Γάζα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι το Ισραήλ πρέπει «επειγόντως να ανακαλέσει» την απόφασή του να εμποδίσει την είσοδο των αυτοκινητοπομπών τροφίμων που οργανώνει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη βόρεια Γάζα, όπου οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι πιο επείγουσες.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus έγραψε σε ανάρτησή του στο X ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στο θάνατο περισσότερων πεινασμένων Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

«Τα επίπεδα της πείνας είναι οξυμένα. Όλες οι προσπάθειες για την παράδοση τροφίμων όχι μόνο θα πρέπει να επιτραπούν, αλλά θα πρέπει να υπάρξει άμεση επιτάχυνση των παραδόσεων τροφίμων», ανέφερε.

21:15 Μακρόν σε Νετανιάχου: Η βίαιη μεταφορά πληθυσμού από τη Ράφα είναι έγκλημα πολέμου

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οποιαδήποτε αναγκαστική μεταφορά ανθρώπων από τη νότια πόλη της Γάζας, τη Ράφα, θα αποτελούσε «έγκλημα πολέμου».

Και επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση για την καταπολέμηση της Χαμάς στη Ράφα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας έχει βρει καταφύγιο μετά από μήνες σφοδρών μαχών στην πολιορκημένη περιοχή.

Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών την Κυριακή, ο Μακρόν καταδίκασε επίσης «έντονα» την ανακοίνωση του Ισραήλ την Παρασκευή για την κατάληψη 2.000 στρεμμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για νέους οικισμούς.

Στο τηλεφώνημα αυτό, ο Μακρόν είπε στον Νετανιάχου ότι προτίθεται να υποβάλει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο θα ζητεί «άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός».

Προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να ανοίξει αμέσως όλα τα σημεία διέλευσης προς τη Γάζα.

21:08 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε φυλάκια της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από drones από τις τελευταίες, όπως λέει, επιθέσεις της πολεμικής του αεροπορίας σε φυλάκια της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Ο στρατός δήλωσε ότι επιτέθηκε σε μια «στρατιωτική δομή» στην περιοχή Aita al-Shaab και σε μια άλλη δομή στην περιοχή Odaisseh, αφού η μονάδα πληροφοριών μάχης του εντόπισε πράκτορες.

Είπε επίσης ότι εντόπισε και βομβάρδισε την πηγή πυραύλων και ρουκετών εναντίον περιοχών στο βόρειο Ισραήλ και στόχευσε περιοχές στο νότιο Λίβανο για να «απομακρύνει τις απειλές».

20:52 Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη και αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

«Το ταξίδι θα επικεντρωθεί στη διατήρηση του ποιοτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ και της ικανότητάς του να αποκτά drones και πυρομαχικά, αλλά επίσης – στη σχέση του Ισραήλ με τις ΗΠΑ και στην αμοιβαία ανάγκη να επιτευχθούν οι στόχοι στη Γάζα: να νικηθεί η Χαμάς, να επιστραφούν οι όμηροι και να δημιουργηθούν όλα όσα χρειαζόμαστε για την ασφάλεια του Ισραήλ – πρώτα με τη Γάζα και στη συνέχεια με το Λίβανο. Θα ασχοληθούμε με τους τρόπους επιστροφής των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους, είτε μέσω στρατιωτικής δράσης είτε μέσω διπλωματίας», δήλωσε ο Γκάλαντ.

20:44 Ο Γκαντζ απειλεί να παραιτηθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση

Ο Ισραηλινός υπουργός πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ λέει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνεργασίας αν ο νέος νόμος για την επιστράτευση στο στρατό περάσει στην παρούσα μορφή του.

Το νομοσχέδιο, που ευνοείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, θα εξαιρεί τους υπερορθόδοξους Εβραίους Χαρέντι από τη στρατιωτική θητεία στη χώρα.

Ο Γκαντζ έχει πιέσει για έναν νόμο που θα επιστρατεύει την κοινότητα αυτή στον ισραηλινό στρατό.

20:32 Ερυθρά Ημισέληνος: Η επικοινωνία με το νοσοκομείο Αλ Άμαλ διακόπηκε

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δηλώνει στο Χ ότι λόγω διακοπής της υπηρεσίας στον ασύρματο VHF, δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το προσωπικό της στο νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς, το οποίο αυτή τη στιγμή πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν νωρίτερα σήμερα στο νοσοκομείο, το περικύκλωσαν με τανκς και ανάγκασαν σχεδόν όλους όσοι βρίσκονταν μέσα, από τους ασθενείς μέχρι τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, να το εκκενώσουν.

20:15 Νέα επίθεση σε αιτούντες βοήθεια στην πόλη της Γάζας – Στόχευσαν την επιτροπή διανομής

Το Ισραήλ επιτέθηκε και πάλι στον κυκλικό κόμβο «Κουβέιτ» στα νότια της πόλης της Γάζας, ένα σημαντικό σημείο διανομής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στους λιμοκτονούντες Παλαιστίνιους εκεί, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Οι ανταποκριτές  λένε ότι η επίθεση έγινε εναντίον μελών μιας φατρίας που οργανώνει τη διανομή βοήθειας στον κυκλικό κόμβο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση στην ίδια επιτροπή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα.

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera από Παλαιστίνιο δημοσιογράφο δείχνει τα θύματα που προκλήθηκαν από αυτή την επίθεση, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν είναι προς το παρόν σαφής.

19:59 Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα ρίψη βοήθειας από αέρος στη βόρεια Γάζα

Καθώς το Ισραήλ εμποδίζει τον ΟΗΕ να στείλει βοήθεια στη βόρεια Γάζα μέσω κρίσιμων χερσαίων διαβάσεων, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν μια νέα ρίψη από αέρος πάνω από την περιοχή σε συνεργασία με την ιορδανική πολεμική αεροπορία.

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ ότι χρησιμοποίησε ένα στρατιωτικό φορτηγό αεροσκάφος C-130 για να ρίξει 13.080 ισοδύναμα γεύματος, συμπεριλαμβανομένων ρυζιού, αλεύρου, γάλακτος, ζυμαρικών και κονσερβοποιημένων τροφίμων.

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε επίσης ότι οι ρίψεις από αέρος, οι οποίες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και τις οργανώσεις αρωγής, δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για την ανακούφιση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, θα συνεχιστούν.

19:41 Καμάλα Χάρις: Δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες εάν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις δηλώνει στο ABC News ότι οι ΗΠΑ ήταν «σαφείς» ότι μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της επιχείρησης Ράφα θα ήταν «τεράστιο λάθος».

«Έχω μελετήσει τους χάρτες, δεν υπάρχει πουθενά να πάνε αυτοί οι άνθρωποι και βλέπουμε περίπου ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους στη Ράφα που βρίσκονται εκεί επειδή τους είπαν να πάνε εκεί», δήλωσε η Χάρις.

«Ήμασταν ξεκάθαροι ότι θα ήταν λάθος να κινηθούμε στη Ράφα με οποιουδήποτε είδους στρατιωτική επιχείρηση».

Όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν συνέπειες αν το Ισραήλ συνεχίσει τα σχέδιά του παρά την καταδίκη των ΗΠΑ, η Χάρις είπε ότι «δεν αποκλείει τίποτα».

19:25 Η Γερμανία καταδικάζει τη δήμευση σχεδόν 2.000 στρεμμάτων παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε σύντομη ανακοίνωσή του καταδικάζει την ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ισραηλινή κυβέρνηση ότι κατάσχει παράνομα πάνω από 800 εκτάρια παλαιστινιακής γης στη Δυτική Όχθη (σχεδόν 2.000 στρέμματα) και τα κηρύσσει κρατική ισραηλινή γη.

«Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη οικειοποίηση εδώ και πάνω από 30 χρόνια», ανέφερε στο Χ.

«Οι εποικισμοί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τροφοδοτούν περαιτέρω εντάσεις σε αυτή την εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση».

19:15 Βομβαρδισμοί αμάχων στην πόλη της Γάζας

Η πόλη της Γάζας έχει σχεδόν ισοπεδωθεί μετά τη σφοδρή επιδρομή του ισραηλινού στρατού τον Νοέμβριο. Οι περιοχές που υποτίθεται είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ βομβαρδίζονται ξανά όπως και το νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

Την τελευταία ώρα υπάρχουν αναφορές ότι αεροσκάφη στόχευσαν αμάχους στη γειτονιά Σετζάγια στην πόλη της Γάζας

19:01 ΗΠΑ: 14 ΜΚΟ δηλώνουν ότι το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με το μνημόνιο εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – 14 ΜΚΟ, υποστηριζόμενες από άλλες 13 οργανώσεις που υποστηρίζουν τα συμπεράσματά τους, δήλωσαν ότι το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με το μνημόνιο εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το οποίο αναφέρει ότι οι αποδέκτες αμερικανικών όπλων δεν μπορούν να παρεμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια σε ζώνες συγκρούσεων.

«Οι οργανώσεις μας και οι εταίροι μας έχουν βιώσει από πρώτο χέρι αυτά τα εμπόδια στη βοήθεια και τις επιθέσεις και κοστίζουν ζωές Παλαιστινίων», ανέφεραν οι ομάδες, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν επαρκείς δημόσιες πληροφορίες στη διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που τεκμηριώνουν αυτούς τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική πρόσβαση και τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Δεδομένου του ρυθμού των συγκρούσεων στη Γάζα, της ραγδαίας επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης και του επικείμενου λιμού, ζητάμε επειγόντως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης και να απαιτήσει πλήρη και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα και σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα, τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός», προσθέτουν.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν τη δήλωση περιλαμβάνονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, η Oxfam America και η Save the Children US, ενώ ομάδες όπως η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ και η Διεθνής Οργάνωση Προσφύγων παρείχαν την υποστήριξή τους.

18:44 Η κατάσταση στο υπό πολιορκία νοσοκομείο Αλ Άμαλ στη Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την εντατική επιχείρηση εναντίον του νοσοκομείου Αλ Άμαλ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

Αυτές είναι οι τελευταίες ενημερώσεις από την Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS). Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει πώς οι ομάδες της οργάνωσης βοήθειας λαμβάνουν άμεση ενημέρωση από το πολιορκημένο νοσοκομείο.

  • Όλοι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι και οι ασθενείς που μπορούσαν να μετακινηθούν μόνοι τους απομακρύνθηκαν προς την περιοχή al-Mawasi δυτικά της Χαν Γιουνίς μετά το άμεσο χτύπημα του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο και την έκδοση εντολής εκκένωσης.
  • Το προσωπικό του νοσοκομείου παραμένει, μαζί με εννέα ασθενείς και τους 10 συνοδούς τους, καθώς και μια εκτοπισμένη οικογένεια με παιδιά με αναπηρίες. Όλοι πρέπει να απομακρυνθούν με ασφάλεια.
  • Το μέλος του προσωπικού της PRCS Amir Abu Aisha και ένας τραυματίας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον ισραηλινό στρατό πέθαναν και οι δύο και τα σώματά τους πρέπει να απομακρυνθούν.
  • Τα ισραηλινά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν περικυκλώσει πλήρως όλες τις εισόδους του νοσοκομείου και ελέγχουν κάθε κίνηση μέσα και έξω.

18:30 Η UNRWA λέει ότι η μείωση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ θα θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση σε τρόφιμα στη Γάζα

Η απόφαση των ΗΠΑ να περικόψουν τη χρηματοδότηση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και την περιοχή.

«Στη Γάζα, η ανθρωπιστική κοινότητα τρέχει ενάντια στο χρόνο για να αποτρέψει την πείνα. Ως η ραχοκοκαλιά της ανθρωπιστικής βοήθειας, οποιοδήποτε κενό στη χρηματοδότηση της UNRWA θα θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση σε τρόφιμα, στέγη, πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση σε μια εποχή βαθύτατου τραύματος», έγραψε ο επικεφαλής της οργάνωσης, Philippe Lazzarini, στο X.

«Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες βασίζονται στη διεθνή κοινότητα να εντείνει τη στήριξη για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών».

Η Ουάσιγκτον, ο μεγαλύτερος δωρητής του οργανισμού του ΟΗΕ, διέκοψε τη χρηματοδότησή του μέχρι τον Μάρτιο του 2025 μετά τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι περίπου δώδεκα από τους χιλιάδες υπαλλήλους της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

18:10 Το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι δεν θα εγκρίνει πλέον κανένα κονβόι βοήθειας της UNRWA στη Γάζα

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δηλώνει ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι δεν θα εγκρίνει πλέον κανένα κονβόι βοήθειας που διοικείται από την UNRWA.

«Αυτό είναι εξωφρενικό και καθιστά σκόπιμη την παρεμπόδιση της σωτήριας βοήθειας κατά τη διάρκεια ενός ανθρωπογενούς λιμού. Αυτοί οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν», έγραψε ο Philippe Lazzarini σε μια ανάρτηση στο Χ.

Προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα επιταχύνει τον ερχομό της πείνας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας και δήλωσε ότι «πολλοί περισσότεροι θα πεθάνουν από πείνα, αφυδάτωση».

Ο λιμός είναι πιθανό να εμφανιστεί μέχρι τον Μάιο στη βόρεια Γάζα και θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον θύλακα μέχρι τον Ιούλιο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο παγκόσμιος παρατηρητής της πείνας, γνωστός ως Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC).

Η IPC ανέφερε ότι το 70% των ανθρώπων σε τμήματα της βόρειας Γάζας υποφέρουν από το πιο σοβαρό επίπεδο έλλειψης τροφίμων, υπερτριπλάσιο του ορίου του 20% για να θεωρηθεί λιμός. Συνολικά, 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, περίπου ο μισός πληθυσμός, αντιμετώπιζαν «καταστροφικές» ελλείψεις τροφίμων.

17:50 Τον θάνατο ενός μαχητή ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ

Η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση ανακοίνωσε στο Telegram ότι σκοτώθηκε ο Χουσεΐν Αλί Αρσλάν, γνωστός και ως «Μουσταφά», από την πόλη Taybeh στο νότιο Λίβανο.

Ως συνήθως, η ομάδα δεν διευκρίνισε πού και πότε σκοτώθηκε ο μαχητής της.

Το Ισραήλ ανταλλάσσει πυρά με τη Χεζμπολάχ από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στη Γάζα, με τα πλήγματα εντός του λιβανέζικου εδάφους να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στα κοινά σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.

Νωρίτερα σήμερα, ωστόσο, ένα χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποιήθηκε στα ανατολικά του Λιβάνου, στο χωριό Σουαρίρι. Χτυπήθηκε ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Σύρος πολίτης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

17:28 Κρίσιμη η κατάσταση σε όλη τη Γάζα

Η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη στα τμήματα της επικράτειας όπου συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές.

Βλέπουμε περισσότερες επιθέσεις στις κεντρικές περιοχές της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού συνεχίζονται στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Σε άλλο σημείο, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν πέντε μέλη του ιατρικού προσωπικού μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας. Εξακολουθούν να εγκλωβίζουν εκατοντάδες ασθενείς και εκτοπισμένους μέσα σε αυτή την ιατρική εγκατάσταση.

17:13 Ξεκίνησε η περιοδεία της Μπέρμποκ στη Μέση Ανατολή

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή επειδή δεν φτάνει αρκετή βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με δήλωσή της.

«Οι εναέριες ρίψεις ή οι θαλάσσιες γέφυρες δεν αποτελούν βιώσιμη λύση», δήλωσε η Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική δράση έχει τα όριά της στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Είπε επίσης ότι «η Χαμάς πρέπει να καταθέσει τα όπλα της και να μην ξαναφέρει ποτέ τον τρόμο της 7ης Οκτωβρίου στον λαό του Ισραήλ. Αλλά αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί καθαρά στρατιωτικά».

Η Μπέρμποκ πρόσθεσε ότι μόνο μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα οδηγήσει σε μόνιμη παύση των εχθροπραξιών, θα τερματίσει τα δεινά σε όλες τις πλευρές.

Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον πολιτικό ορίζοντα. Μόνο μια λύση δύο κρατών με μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να προσφέρει στους ανθρώπους μια ζωή με ασφάλεια, κατέληξε η Μπέρμποκ.

16:53 Τι γνωρίζουμε για τις διαπραγματεύσεις

  • Η Χαμάς προτείνει την απελευθέρωση περίπου 100 Ισραηλινών αιχμαλώτων σταδιακά με αντάλλαγμα τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους.
  • Πηγές του Al Jazeera λένε ότι το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα για τερματισμό του πολέμου και απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γάζα.
  • Οι πηγές προσθέτουν ότι οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές δήλωσαν ότι θα επέτρεπαν μόνο σε 2.000 Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους κάθε μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια για να φύγουν όλοι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τη Ράφα.
  • Το Ισραήλ επιθυμεί την άμεση απελευθέρωση όλων των ισραηλινών αιχμαλώτων. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα απελευθερώσει μόνο γυναίκες και παιδιά σε πρώτη φάση.
  • Ο Basem Naim, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές θέλουν να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι χωρίς δέσμευση για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
  • Η Χαμάς είπε στους διαμεσολαβητές ότι η ομάδα «δεν είναι έτοιμη να συζητήσει περαιτέρω προτάσεις».

16:38 Μαρτυρίες επιζώντων από το Αλ Σίφα – «Μας βομβάρδιζαν χωρίς έλεος»

«Για οκτώ μέρες μας βομβάρδιζαν αδιάκοπα» λέει Παλαιστίνια που βρισκόταν σε περιοχή κοντά στο Αλ Σίφα που πολιορκείται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η ίδια περιγράφει πως οι IDF έσυραν τους άνδρες έξω και τους σκότωσαν, με τα πτώματά τους να κείτονται γύρω, ενώ συγκλονιστικά είναι τα όσα λέει για τη δολοφονία μικρού κοριτσιού. «Μας έβγαλαν έξω και μας έδιωξαν. Δεν μας άφησαν να πάρουμε τίποτα μαζί μας. Δεν έχουμε ούτε χρήματα, ούτε τίποτα» λέει η γυναίκα που αγνοεί που βρίσκεται ο γιος της και η γυναίκα του που οι ισραηλινές δυνάμεις είπαν ότι θα τους πάνε νότια.

Επιζώντες από το Αλ Σίφα περιγράφουν επίσης πως γλίτωσαν από τύχη. «Μας χτυπούσαν χωρίς κανένα έλεος» λέει μία γυναίκα συντετριμμένη. «Έπεσαν οι τοίχοι πάνω μας. Το μωρό παγιδεύτηκε κάτω από τα συντρίμμια», λέει μία άλλη που κρατά το παιδί της αγκαλιά.

«Δεν άφησαν τίποτα όρθιο λέει ένας άνδρας, από τύχη καταφέραμε να γλιτώσουμε. Πού θα πάω τώρα με τα παιδιά μου; Ποιο μέρος είναι ασφαλές;»

16:18 Το Ισραήλ αποκλείει την πρόσβαση σε Παλαιστίνιους Χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ εμπόδισε χιλιάδες χριστιανούς από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη να έχουν πρόσβαση στην Ιερουσαλήμ για να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Κυριακής των Βαΐων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις επέβαλαν αυστηρά στρατιωτικά μέτρα στα σημεία ελέγχου που περιβάλλουν την πόλη της Ιερουσαλήμ και στην περιοχή της Παλιάς Πόλης.

Οι ισραηλινές αρχές απαιτούν από τους Παλαιστίνιους, τόσο τους μουσουλμάνους όσο και τους χριστιανούς, να λαμβάνουν ειδικές άδειες για να διασχίσουν τα στρατιωτικά τους σημεία ελέγχου που περιβάλλουν την ιερή πόλη και για να έχουν πρόσβαση σε χώρους λατρείας.

16:01 «Εκτοπισμένος πυροβολήθηκε στο κεφάλι μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ»

Εκτοπισμένος σκοτώθηκε μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι από τις ισραηλινές δυνάμεις μέσα στο νοσοκομείο Άλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Η PRCS δήλωσε νωρίτερα ότι το ιατρικό συγκρότημα στη νότια Γάζα δέχθηκε σφοδρή ισραηλινή επίθεση.

Η οργάνωση τόνισε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έκλεισαν τις πύλες του νοσοκομείου με μπάρες και ότι όλοι όσοι βρίσκονταν στο νοσοκομείο κλήθηκαν να φύγουν γυμνοί.

15:52 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τις ομάδες της στο πεδίο

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τις ομάδες της στο πεδίο λόγω της πολιορκίας του νοσοκομείου Αλ-Άμαλ από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Δείτε σχετικό βίντεο:

15:42 Συγκλονιστικό βίντεο: Μικρό αγόρι δέχεται ιατρική βοήθεια μετά που επέζησε από βομβαρδισμό στη Γάζα

Αγόρι τραυματίστηκε μετά από βομβαρδισμό στη Ράφα και δέχεται τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Αλ-Νατζάρ στη νότια Γάζα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

15:33 Στρατιώτες των IDF διαβάζουν το βιβλίο της Εσθήρ μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Οι στρατιώτες των IDF που επιχειρούν μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας διάβασαν το βιβλίο της Εσθήρ για να τιμήσουν την εβραϊκή γιορτή του Πουρίμ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ένας στρατιώτης διαβάζει το εβραϊκό κείμενο, γνωστό στην καθομιλουμένη ως Μεγκιλάχ, ενώ άλλοι στέκονται γύρω του με πλήρη πολεμικό εξοπλισμό.

Ένας στρατιώτης φαίνεται να φοράει μια αφρώδη μύτη κλόουν αφού στην παράδοση του Πουρίμ συμπεριλαμβάνεται να ντύνεσαι με στολές.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

15:23 Οι ισραηλινές δυνάμεις απέκλεισαν τις βασικές οδούς στην Παλιά Πόλη της Χεβρώνας

«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έκλεισαν τους κύριους δρόμους στην κατεχόμενη Παλιά Πόλη της Χεβρώνας για να διευκολύνουν τους εορτασμούς των Ισραηλινών εποίκων για το Πουρίμ, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση των Παλαιστινίων στο τζαμί Αλ-Ιμπραχίμι», αναφέρει το Quds News Network.

15:14 16 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και πρώην κρατούμενοι, από το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και της Ένωσης Κρατουμένων, 7.755 άτομα – συμπεριλαμβανομένων και αυτών που απελευθερώθηκαν – έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

15:04 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η παράδοση βοήθειας στη Γάζα «απαιτεί την άρση των υπόλοιπων εμποδίων από το Ισραήλ», προσθέτοντας ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος είναι ο οδικός
  • Σύμφωνα με αναφορές, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα όχημα στο χωριό Σουαΐρι στα ανατολικά του Λιβάνου, τραυματίζοντας έναν Σύρο πολίτη
  • Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πολιορκεί το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, αλλά και τα Αλ-Άμαλ και Νάσερ
  • Οι IDF επιβεβαιώνουν νέα επιχείρηση στη Χαν Γιουνίς, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, έπληξαν δεκάδες στόχους και ενεπλάκησαν σε χερσαίες συγκρούσεις
  • Οι συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα φαίνεται να μην προχωρούν στην Ντόχα, με αξιωματούχο της Χαμάς να δηλώνει στο Al Jazeera ότι οι Ισραηλινοί απέρριψαν τις τελευταίες προτάσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης

14:55 IDF: 30 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχες από την Παρασκευή, δύο σε σοβαρή κατάσταση

Σύμφωνα με τα στοιχεία των IDF, 30 στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχες από την Παρασκευή, με δύο από αυτούς να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Οι 25 από τους 30 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

14:40 Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου κατά πολιτικών υποδομών

Ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν σήμερα δύο ακόμη νοσοκομεία της Γάζας, όπου το ιατρικό προσωπικό έχει ακινητοποιηθεί κάτω από σφοδρά πυρά, έγινε γνωστό από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, την ώρα που το Ισραήλ ανακοίνωσε πως συνέλαβε 480 μαχητές κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, Αλ-Σίφα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:28 Ο επικεφαλής της CIA έφυγε από το Κατάρ μετά από συνομιλίες για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς αναχώρησε από το Κατάρ αργά χθες το βράδυ, μετά από συνομιλίες για την προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση των 134 ομήρων που κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς, δήλωσε στο AFP πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.

Πολλά ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες το βράδυ ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα είχε επίσης αναχωρήσει από το Κατάρ και επέστρεφε στο Ισραήλ, μαζί με τον επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ και τον υπεύθυνο των IDF, Νιτζάν Αλόν.

Οι επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ «αναχώρησαν από την Ντόχα για να ενημερώσουν τις αντίστοιχες ομάδες τους στην πατρίδα για τον τελευταίο γύρο» των συνομιλιών, δήλωσε η πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των συζητήσεων, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν «επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες και σε μια αναλογία για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:19 Αναφορές για έναν τραυματία μετά από το ισραηλινό χτύπημα με drone στον Λίβανο

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα όχημα στο χωριό Σουαΐρι στα ανατολικά του Λιβάνου, τραυματίζοντας έναν Σύρο πολίτη, σύμφωνα με τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Το χωριό βρίσκεται στην περιοχή Δυτική Μπεκάα, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία.

Ο τραυματίας είναι εργαζόμενος στον κατασκευαστικό τομέα, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο ανέφερε ότι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής.

14:09 Ο Γκουτέρες λέει ότι η βοήθεια προς τη Γάζα «απαιτεί την άρση των εμποδίων» από το Ισραήλ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες λέει ότι η παράδοση της απαραίτητης βοήθειας στην απειλούμενη με λιμό Γάζα «απαιτεί την άρση από το Ισραήλ των υπόλοιπων εμποδίων και των σημείων αποκλεισμού της βοήθειας», προσθέτοντας ότι ο μόνος αποτελεσματικός και αποδοτικός τρόπος είναι ο οδικός.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Γκουτέρες είπε ότι οι παραδόσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν επίσης μια εκθετική αύξηση των εμπορικών παραδόσεων.

«Η καθημερινή επίθεση κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των Παλαιστινίων δημιουργεί κρίση αξιοπιστίας για τη διεθνή κοινότητα», είπε.

14:00 «Μήπως το Ισραήλ πρέπει να εξαναγκαστεί από τις ΗΠΑ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα;»

Όλοι οι σύγχρονοι πόλεμοι του Ισραήλ έληξαν με την επέμβαση των ΗΠΑ, αλλά ο σημερινός πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται εδώ και μισό χρόνο επειδή «ο Μπάιντεν μαθαίνει αργά», υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας Ίαν Λούστικ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Το Ισραήλ χρειάζεται μια εξωτερική δύναμη για να κατηγορεί όταν δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του, σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι πολεμικοί στόχοι είναι κατά βάση πολιτικοί και ο στρατός δεν μπορεί να τους επιτύχει», είπε ο Λούστικ.

Ο Λούστικ και ο Παλαιστίνιος πολιτικός Μουστάφα Μπαργκούτι μίλησαν στον οικοδεσπότη Στιβ Κλέμονς για την τρέχουσα κατάσταση επί του πεδίου και τη συζήτηση στο Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ, σημειώνει το Al Jazeera.

13:50 Συνάντηση Σίσι – Γκουτέρες στο Κάιρο

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στο Κάιρο.

Κατά τη συνάντηση, ο Σίσι εξήρε την προθυμία του Γκουτέρες να τηρήσει τις αρχές του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου.

Τόνισε επίσης την ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκπληρώσει τις ευθύνες του και υπογράμμισε τον κίνδυνο που ενέχει το γεγονός ότι ορισμένες χώρες έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση της UNRWA, κάνοντας λόγο για «συλλογική τιμωρία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σίσι, Άχμεντ Φαχμί στο Facebook.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ υπογράμμισε τις προσπάθειες της Αιγύπτου να προωθήσει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να κρατήσει ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα τους τελευταίους μήνες και να ηγηθεί της διαδικασίας παράδοσης βοήθειας στον θύλακα παρά τις σοβαρές δυσκολίες.

13:39 Ισραηλινό χτύπημα με drone στο χωριό Σουαΐρι στον Λίβανο – Αναφορές για θύματα

Ισραηλινά drones χτύπησαν στο χωριό Σουαΐρι στον Λίβανο. Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν θύματα μετά από χτύπημα σε αυτοκίνητο.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

13:29 Σειρήνες ακούγονται στη Ζικίμ

Για άλλη μια φορά σήμερα σειρήνες ακούγονται στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στη Ζικίμ, κοινότητα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

13:20 Ισραηλινός ακροδεξιός βουλευτής ζητά εποικισμό της βόρειας Γάζας

Ο ακροδεξιός βουλευτής του κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη», Ζβίκα Φόγκελ δήλωσε την Κυριακή ότι «το Ισραήλ πρέπει να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο με το σύνολο του βόρειου τμήματος της Γάζας να έχει κατοικηθεί από Εβραίους. Οι Παλαιστίνιοι θα πληρώσουν το τίμημα της 7ης Οκτωβρίου με έναν και μόνο τρόπο: απλά δεν θα έχουν γη εκεί, θα είναι δική μας».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με ένα σχέδιο για την «επόμενη μέρα», ο Φόγκελ είπε: «Το Ισραήλ πρέπει να αναπτύξει τη στρατιωτική του βιομηχανία. Θα πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στον εαυτό μας. Δεν μπορεί, να εξαρτόμαστε πάντα από τους άλλους και να μην μπορούμε να κάνουμε δύο βήματα μπροστά για να φροντίσουμε το μέλλον μας, επειδή κάποιος Μπάιντεν είναι στη μέση».

Όσον αφορά μια νέα συμφωνία για τους ομήρους, ο Φόγκελ είπε: «Ας υπαγορεύσουμε εμείς μια φορά τους όρους, όχι οι Αμερικανοί ή η Χαμάς».

Ο Ζβίκα Φόγκελ στην Κνεσέτ.

13:10 Ερυθρά Ημισέληνος: Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ με καπνογόνα – Ζητούν να φύγουν γυμνοί οι εκτοπισμένοι

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) δήλωσε ότι το ιατρικό συγκρότημα Αλ-Άμαλ στην πόλη Χαν Γιουνίς δέχεται σφοδρή ισραηλινή επίθεση.

Ένας από τους εκτοπισμένους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο έχει τραυματιστεί στο κεφάλι, ανέφερε ανάρτηση της PRCS στο Χ, προσθέτοντας ότι ρίχτηκαν καπνογόνα στο νοσοκομείο για να αναγκαστεί το προσωπικό, οι τραυματίες και οι εκτοπισμένοι να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Η PRCS πρόσθεσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έκλεισαν τις πύλες του νοσοκομείου με μπάρες και ότι όλοι όσοι βρίσκονταν στο νοσοκομείο κλήθηκαν να φύγουν γυμνοί.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:56 Οι δυνάμεις των IDF και της Σιν Μπετ ξεκίνησαν επιχείρηση στη Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού και της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ, οι δυνάμεις τους ξεκίνησαν στρατιωτική επιχείρηση στο δυτικό τμήμα της Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι 40 στόχοι καταστράφηκαν από την ισραηλινή αεροπορία και αρκετοί μαχητές σκοτώθηκαν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

12:47 Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας ανάρτησε φωτογραφία από δημιουργία στη Ρόδο αφιερωμένη στην Παλαιστίνη

Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας ανάρτησε φωτογραφία με μια παλαιστινιακή σημαία που έχουν ζωγραφίσει σε σκάλα στη Ρόδο.

Δείτε την ανάρτηση στο Facebook:

12:38 Μέλη της Πολιτικής Προστασίας ανασύρουν θύματα από σπίτι στη Ράφα

Μέλη της Πολιτικής Προστασίας ανασύρουν θύματα κάτω από συντρίμμια σπιτιού που ανήκει στην οικογένεια Φαράουνα στη Ράφα μετά από ισραηλινό χτύπημα κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Δείτε φωτογραφίες:

12:28 Τι συμβαίνει στη νότια Γάζα;

Το Al Jazeera αναφέρει ότι: «Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Χαν Γιουνίς. Αναφέρθηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ.

Όλοι οι ασθενείς απομακρύνθηκαν από την ιατρική εγκατάσταση τον περασμένο μήνα, αλλά εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Νοτιότερα, στη Ράφα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στόχο ένα σπίτι.

Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να προσεγγίσουν τους τραυματίες, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, καθώς και να ανασύρουν τυχόν πτώματα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 84 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας».

12:18 Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα τους στη νότια Γάζα, στην αλ-Καράρα, κατέστρεψαν κρυψώνες όπλων, σκότωσαν πολυάριθμους ενόπλους

Οι IDF παρείχαν νέα ενημέρωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιχείρησή τους κατά της Χαμάς στη νότια Γάζα, στην αλ-Καράρα, κοντά στη Χαν Γιουνίς, όπου τα στρατεύματα έχουν στοχοθετήσει τοποθεσίες που ανήκουν στην οργάνωση κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, σύμφωνα με τις ίδιες.

Της επιδρομής ηγείται η 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, μαζί με στρατεύματα της Ταξιαρχίας Πεζικού Κφιρ σε προχωρημένο στάδιο εκπαίδευσης.

Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα εντόπισαν και κατέστρεψαν αποθήκες όπλων και αρκετές τοποθεσίες που ανήκαν στη Χαμάς, σκότωσαν πολυάριθμους ενόπλους με βλήματα αρμάτων μάχης και «εξουδετέρωσαν την απειλή δίπλα στον συνοριακό φράχτη».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

12:04 Φωτογραφίες μετά την επίθεση στη Ράφα

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν σπίτι της οικογένειας Μπαρακάτ στη Ράφα, στη νότια Γάζα, με αποτέλεσμα πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων, σύμφωνα με το Quds News Network.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

11:54 Η ανάρτηση της Ερυθράς Ημισελήνου για την πολιορκία των νοσοκομείων Αλ-Άμαλ και Αλ-Νάσερ

«Οχήματα της ισραηλινής κατοχής πολιορκούν τόσο το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ όσο και το νοσοκομείο Αλ-Νάσερ εν μέσω πολύ σφοδρών βομβαρδισμών και πυκνών πυροβολισμών», λέει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε ανάρτησή της στο Χ:

«Τα οχήματα κατοχής περικυκλώνουν επί του παρόντος το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ και διεξάγουν εκτεταμένες εκσκαφές γύρω από το νοσοκομείο».

11:42 Βίντεο από διαδήλωση στο Μόντρεαλ υπέρ της Γάζας

Δείτε βίντεο από τη διαδήλωση υπέρ της Γάζας στο Μόντρεαλ του Καναδά, με τους συμμετέχοντες να ζητούν τον τερματισμό του πολέμου.

11:33 Τι γίνεται με τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός;

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που φιλοξενούνται στο Κατάρ φαίνεται να βρίσκονται σε ένα δύσκολο στάδιο εν μέσω σημαντικών διαφορών σε ορισμένα θέματα.

Ακολουθούν οι πιο σημαντικές:

  • Η Χαμάς προτείνει την απελευθέρωση περίπου 100 Ισραηλινών ομήρων σταδιακά με αντάλλαγμα τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους
  • Πηγές του Al Jazeera λένε ότι το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα για τερματισμό του πολέμου και απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γάζα
  • Οι πηγές προσθέτουν ότι οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές δήλωσαν ότι θα επέτρεπαν μόνο σε 2.000 Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους κάθε μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια για να φύγουν όλοι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τη Ράφα
  • Το Ισραήλ επιθυμεί την άμεση απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα απελευθερώσει μόνο γυναίκες και παιδιά σε πρώτη φάση
  • Ο Μπασέμ Ναΐμ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές θέλουν να επανακτήσουν τους ομήρους χωρίς δέσμευση για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
  • Ο ίδιος είπε ότι η Χαμάς τόνισε στους διαμεσολαβητές ότι η οργάνωση «δεν είναι έτοιμη να συζητήσει περαιτέρω προτάσεις»

11:24 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF στο Telegram, σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ.

11:14 Η Σιν Μπετ προειδοποιεί τους Ισραηλινούς στις ΗΠΑ να μη γνωστοποιήσουν την τοποθεσία που βρίσκεται ο γιος του Νετανιάχου

Η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ προειδοποίησε Ισραηλινό που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Γιαΐρ Νετανιάχου, φοβούμενος ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει τον γιο του πρωθυπουργού.

Ο Οφίρ Γκουτέλζον, Αμερικανός πολίτης και κάτοικος Καλιφόρνιας, είναι ένας από τους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτός Ισραήλ. Στο παρελθόν, ο Γιαΐρ Νετανιάχου είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ισραήλ κατά του Γκουτέλζον, αλλά αργότερα απέσυρε το αίτημα.

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Haaretz, ο Γκουτέλζον δέχτηκε τηλεφωνήματα από άγνωστο, ενώ στη συνέχεια έλαβε μήνυμα στο WhatsApp από άτομο που συστήθηκε ως «Γκάβρι» και είπε ότι είναι συντονιστής στο Τμήμα Αντικατασκοπείας και Πρόληψης της Ανατροπής στον Εβραϊκό Τομέα της Σιν Μπετ, γνωστό στην καθομιλουμένη ως Εβραϊκό Τμήμα.

11:05 Μουσταφά Μπαργκούτι: «Το Ισραήλ σκότωσε 560 ανθρώπους ενώ προσπαθούσαν να πάρουν βοήθεια στην πόλη της Γάζας»

Ο Μουσταφά Μπαργκούτι, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, λέει ότι 560 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ενώ προσπαθούσαν να πάρουν τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ανέφερε ότι άλλοι 1523 έχουν τραυματιστεί.

Το Ισραήλ έχει επιτεθεί σε πολλές αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας και σε πλήθη γύρω από αυτές από τις 7 Οκτωβρίου.

10:55 Καναδέζα φοιτήτρια νοσηλεύεται μετά από 34 ημέρες απεργίας πείνας για την Παλαιστίνη

Μια Καναδέζα φοιτήτρια του Πανεπιστημίου McGill, η οποία πραγματοποιεί απεργία πείνας επ’ αόριστον τις τελευταίες 34 ημέρες, εισήχθη στο νοσοκομείο αφού λιποθύμησε το Σάββατο, δήλωσαν φοιτητές στο Middle East Eye.

Η Ράνια Αμίν, προπτυχιακή φοιτήτρια στο McGill, η οποία ξεκίνησε απεργία πείνας επ’ αόριστον στις 19 Φεβρουαρίου, θεωρείται ότι είναι σταθερή και βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Οι φοιτητές δήλωσαν στο MEE ότι η Αμίν πήγε στο νοσοκομείο για χορήγηση υγρών όταν λιποθύμησε και οι γιατροί συνέστησαν να νοσηλευτεί.

Οι φοιτητές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το όνομα του νοσοκομείου για την ασφάλεια της Αμίν.

Η Ράνια Αμίν πραγματοποιεί απεργία πείνας για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

10:46 Ο Γκάλαντ είπε ότι δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο πρότασης για την κατάταξη των υπερορθόδοξων Εβραίων, ζητώντας από τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού να είναι «ευέλικτοι»

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ επέκρινε τους συναδέλφους του στον κυβερνητικό συνασπισμό για την άρνησή τους να είναι «ευέλικτοι» στο θέμα των γενικών εξαιρέσεων από τις IDF για την υπερορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα, καθώς η προθεσμία για την υποβολή νέας νομοθεσίας πλησιάζει.

Μιλώντας πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο Γκαλάντ είπε ότι η επίτευξη συμφωνίας για το θέμα είναι «απαραίτητη για την ύπαρξη και την επιτυχία των IDF» και απηύθηνε έκκληση να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

«Την ερχόμενη Τρίτη, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, θα υποβληθεί στην κυβέρνηση πρόταση απόφασης για το θέμα των κατατάξεων», δήλωσε.

«Η θέση μου δεν έχει αλλάξει. Δεν θα συμμετάσχω σε καμία πρόταση που δεν θα συμφωνηθεί από όλες τις παρατάξεις του συνασπισμού – και υπό την ηγεσία μου, το σύστημα ασφαλείας δεν θα την καταθέσει για νομοθέτηση», τόνισε.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για να συνεννοηθούμε και να διαμορφώσουμε μια κοινή πρόταση», πρόσθεσε ο Γκάλαντ.

«Καλώ και πάλι τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μπένι Γκαντζ να εκμεταλλευτούν τον χρόνο που απομένει και να διαμορφώσουν μια ευρεία συναίνεση στο θέμα του νόμου περί επιστράτευσης, προς όφελος των IDF και προς όφελος του κράτους του Ισραήλ», κατέληξε.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ.

10:36 False alarm η υποτιθέμενη διείσδυση εχθρικών αεροσκαφών, λένε οι IDF

Οι σειρήνες που ακούστηκαν στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν για πιθανή διείσδυση εχθρικών αεροσκαφών αποδείχθηκε false alarm, ανακοίνωσαν οι IDF.

10:27 Αυξάνονται διαρκώς τα θύματα στη Γάζα – Στις 32.226 οι νεκροί

Τουλάχιστον 32.226 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 74.518 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 84 άτομα και τραυματίστηκαν 106, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

10:18 Οι ισραηλινές δυνάμεις κινούνται προς το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός προωθήθηκε βαθύτερα στην περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της νύχτας υπό την πλήρη κάλυψη μαχητικών αεροσκαφών, στρατιωτικών ελικοπτέρων και επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Χάνι Μαχμούντ από τη Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν ολοσχερώς ή προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα εναπομείναντα κτίρια κατοικιών στην περιοχή στην πορεία τους.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου από τις κεντρικές πύλες του νοσοκομείου.

«Μπορούμε κυριολεκτικά να ακούσουμε από τη Ράφα τους βομβαρδισμούς στην περιοχή γύρω από το ιατρικό συγκρότημα. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει δηλώσει ακόμη τον σκοπό αυτής της επιχείρησης γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ», δήλωσε ο Μαχμούντ.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν περισσότερες αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί πυροβολικού στη βόρεια Γάζα και στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να επιχειρεί μέσα και γύρω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

10:08 Σειρήνες ακούστηκαν στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν

Σειρήνες ακούστηκαν στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, οι σειρήνες ακούστηκαν στις Κφαρ Χαρούβ, Μπνέι Γεχούντα και Μέβο Χαμά.

Υπάρχει υποψία για διείσδυση εχθρικών αεροσκαφών.

09:59 Οι IDF λένε ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 800 υπόπτους που συνελήφθησαν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα είναι μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ

Η επιχείρηση των IDF, που συμπληρώνει σχεδόν μια εβδομάδα, συνεχίζεται στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας, με τον στρατό να αναφέρει ότι μεταξύ των περίπου 800 υπόπτων που συνελήφθησαν από τα στρατεύματα, οι 480 από αυτούς «επιβεβαιώθηκε» ότι είναι μέλη των Χαμάς και Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Τα στρατεύματα εντόπισαν επίσης υποδομές που ανήκαν σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» και κρύπτες όπλων κατά το παρελθόν, λένε οι IDF.

Τα στρατεύματα εντόπισαν επίσης υποδομές που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες και κρύπτες όπλων κατά το παρελθόν, λέει ο IDF.

Εν τω μεταξύ, μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν περίπου 65 στόχους στη βόρεια και κεντρική Γάζα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, κάτι που σύμφωνα με τις IDF αποτελούσε μέρος της υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων που κάνουν ελιγμούς.

Οι στόχοι, σύμφωνα με τις IDF, περιλάμβαναν ένα τούνελ επίθεσης και κτίρια που χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς όπου συγκεντρώνονταν μαχητές και άλλες υποδομές.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF στο Χ:

09:50 Ισραηλινή επίθεση στην πόλη Ράφα σκότωσε τουλάχιστον έξι άτομα από την ίδια οικογένεια

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα για το Al Jazeera ότι:

«Περισσότεροι θάνατοι και καταστροφές προκαλούνται από τις συνεχιζόμενες ανελέητες αεροπορικές επιδρομές στην ασφυκτικά γεμάτη πόλη Ράφα.

Μια κατοικία έγινε στόχος κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, από την ίδια οικογένεια. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι σοβαρά τραυματισμένα και όλα μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Νατζάρ της Ράφα.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να απομακρύνονται κάτω από τα ερείπια.

Η επίθεση δεν προκάλεσε μόνο την καταστροφή αυτής της κατοικίας, αλλά προκάλεσε ζημιές και στη γειτονιά της, αναγκάζοντας περισσότερους ανθρώπους σε εσωτερικό εκτοπισμό».

09:40 Πυροβολισμοί στην Ασντόντ του Ισραήλ – Μία νεκρή, δύο τραυματίες

Μια 40χρονη γυναίκα σκοτώθηκε και δύο άτομα τραυματίστηκαν σε περιστατικό με πυροβολισμούς στην Ασντόντ του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Ένας άνδρας γύρω στα 30 τραυματίστηκε επίσης ελαφρά στο ίδιο περιστατικό, ενώ μια 20χρονη γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ, Magen David Adom (MDA).

«Όταν φτάσαμε στο σημείο, είδαμε τη γυναίκα να κείτεται αναίσθητη, να μην αναπνέει και να μην έχει σφυγμό», δήλωσε ένας τραυματιοφορέας της MDA. «Αρχίσαμε αμέσως να κάνουμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ενώ τη μεταφέραμε στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Η αστυνομία λέει ότι αναζητά τον δράστη και αντιμετωπίζει το περιστατικό ως «εγκληματικό», υποδηλώνοντας ότι δεν υποπτεύεται τρομοκρατικό κίνητρο.

09:32 Καταγγελία: Οι ισραηλινές δυνάμεις βίασαν και σκότωσαν γυναίκες κατά τη διάρκεια επιδρομής στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, λένε μάρτυρες

Μια Παλαιστίνια που είχε παγιδευτεί σε ένα κτίριο κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βίασαν, απήγαγαν και σκότωσαν γυναίκες κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιδρομής τους στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.

Η Τζαμίλα αλ-Χίσι, η οποία πέρασε έξι ημέρες μέσα στο πολιορκημένο κτίριο προτού αναγκαστεί να βγει από τις ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσε στο Al Jazeera Arabic ότι το Αλ-Σίφα ήταν μια «εμπόλεμη ζώνη».

«Βίασαν γυναίκες, απήγαγαν γυναίκες, εκτέλεσαν γυναίκες και ανέσυραν πτώματα κάτω από τα χαλάσματα για να εξαπολύσουν τα σκυλιά τους πάνω τους», είπε.

«Υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό; Υπάρχει κάτι πιο τρομακτικό από το να ακούς γυναίκες να καλούν σε βοήθεια και όταν προσπαθούμε να τις προσεγγίσουμε για να τους παράσχουμε βοήθεια, να μας πυροβολούν;», αναρωτήθηκε η ίδια.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:22 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς λένε ότι μαχητές επιτέθηκαν και τραυμάτισαν Ισραηλινούς στρατιώτες

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσαν ότι μαχητές των Ταξιαρχιών της Τζενίν στόχευσαν Ισραηλινούς στρατιώτες σήμερα το πρωί.

Σε ανακοίνωση στο X αναφέρεται ότι οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση καθώς περνούσαν από τον κυκλικό κόμβο Σανούρ στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η παλαιστινιακή οργάνωση πρόσθεσε ότι ορισμένοι από τους στρατιώτες τραυματίστηκαν.

09:13 Ο Γκουτέρες λέει ότι είναι ώρα να «πλημμυρίσει πραγματικά» η Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, ζήτησε να «πλημμυρίσει» ο παλαιστινιακός θύλακας με «σωτήρια βοήθεια».

Σε μήνυμά του στο Χ, ο Γκουτέρες δημοσίευσε πλάνα από μεγάλες ουρές μπλοκαρισμένων φορτηγών με βοήθεια που περιμένουν να μπουν στη Γάζα και ανέφερε: «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη: πλημμύρα ή πείνα».

«Ας επιλέξουμε την πλευρά της βοήθειας, την πλευρά της ελπίδας και τη σωστή πλευρά της ιστορίας», έγραψε. «Δεν θα τα παρατήσω», υποσχέθηκε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:03 Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος: Εθελοντής σκοτώθηκε στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι εθελοντής της σε επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκε στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς από πυρά του ισραηλινού στρατού.

Ο εθελοντής Αμίρ Σόμπι Αμπού Άισα εργαζόταν στο νοσοκομείο όταν σκοτώθηκε, πρόσθεσε η PRCS σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε την ανάρτηση στο Χ:

08:54 Δημοκρατικοί γερουσιαστές των ΗΠΑ παροτρύνουν τον Μπάιντεν να απορρίψει τις ισραηλινές διαβεβαιώσεις για τη Γάζα

Μια ομάδα 17 Δημοκρατικών γερουσιαστών των ΗΠΑ κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα, σύμφωνα με την Washington Post.

Οι γερουσιαστές, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Κρις Βαν Χόλεν, Ντικ Ντέρμπιν και Ελίζαμπεθ Γουόρεν προέτρεψαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απορρίψει οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ, δεδομένων των «υπερβολικά επαχθών περιορισμών του στη ροή βοήθειας από τα χερσαία περάσματα προς τη Γάζα και εντός της Γάζας», ανέφερε η Washington Post.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει κατά πόσο οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ακολουθούν τους νόμους του πολέμου – μια αξιολόγηση που απαιτείται βάσει μιας νέας προεδρικής οδηγίας που εξαρτά τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ από τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ υπέβαλε γραπτές διαβεβαιώσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι συμμορφώνεται με τους διεθνείς νόμους στη Γάζα.

08:44 CENTCOM: Κινεζικό τάνκερ επλήγη από πύραυλο των Χούθι

Κινεζικό τάνκερ επλήγη χθες Σάββατο από πύραυλο που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι δεν θα έβαζαν στο στόχαστρο κινεζικά πλοία, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Ειδικότερα, το πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο Huang Pu υπό σημαία Παναμά – κινεζικής ιδιοκτησίας, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της CENTCOM – επλήγη από πύραυλο των Χούθι. Ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία όμως σβήστηκε εντός 30 λεπτών και οι ζημιές που υπέστη το τάνκερ ήταν περιορισμένης έκτασης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Δεν αναφέρθηκαν θύματα και το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του», υπογραμμίζεται.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) των Χούθι, εκ των οποίων πέντε κατέπεσαν στην Ερυθρά Θάλασσα και ένα επέστρεψε προς την Υεμένη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:34 Το Ισραήλ συνέλαβε περισσότερους από 7.350 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα

Το Al Jazeera περιγράφει ότι στις αρχές Νοεμβρίου, οι ισραηλινές αρχές κάλεσαν τον Χασίμ Ματάρ στο αστυνομικό τμήμα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Επί δέκα ημέρες ανακρίθηκε για το αν υποστήριζε τη Χαμάς και αν ήταν μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Μεταξύ των ανακρίσεων, ο Ματάρ ήταν κλειδωμένος σε ένα μικρό δωμάτιο μαζί με άλλους κρατούμενους, όπου τους χτυπούσαν με γροθιές, κλωτσιές και γκλομπ.

«Σε πολλούς ανθρώπους έσπασαν τα στέρνα ή τα κεφάλια τους, που συχνά ανάβλυζαν αίμα», δήλωσε ο 54χρονος Ματάρ στο Al Jazeera τρεις μήνες μετά την απελευθέρωσή του από την κράτηση.

«Δεν μας μεταχειρίστηκαν καν σαν ζώα. Τουλάχιστον τα ζώα αντιμετωπίζονται με κάποιο είδος αξιοπρέπειας», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δείτε σχετικό βίντεο:

08:25 Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνομιλίες για τη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα για την Ουάσινγκτον, για συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Ο Γκάλαντ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και θα συζητήσουν για τον πόλεμο στη Γάζα, τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς και τις ανθρωπιστικές προσπάθειες, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η επίσκεψη του Γκάλαντ είναι η πρώτη του στην αμερικανική πρωτεύουσα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.

08:20 Σκοτώθηκε Ισραηλινός στρατιώτης στη Γάζα – 252 νεκροί μετά από τη χερσαία εισβολή

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο του λοχία Λίορ Ραβίβ, ο οποίος σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιχείρησης του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας.

Ο 21χρονος καταγόταν από τη Ρισόν Λεζιόν και ανήκε στο 932ο τάγμα της ταξιαρχίας Ναχάλ.

Είναι ο 252ος στρατιώτης που χάνει τη ζωή του πολεμώντας στον πόλεμο των IDF στη Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

08:14 Τρεις τραυματίες μετά από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στην περιοχή της Μπάαλμπεκ, προπύργιο της Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Αυτή είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες – δηλαδή από τότε που κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις στη μεθόριο Λιβάνου-Ισραήλ, με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας – που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) βάζουν στο στόχαστρό τους τη συγκεκριμένη περιοχή, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο χωρών.

Ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν πέντε πυραύλους στο προάστιο Αλ Οσέιρα, ανέφερε ο ανταποκριτής του AFP. Συμπλήρωσε ότι στόχος της επιδρομής ήταν κέντρο της Χεζμπολάχ που είχε εγκαταλειφθεί προσωρινά, ενώ τραυματίστηκαν ένοικοι γειτονικών κτιρίων.

Ο κυβερνήτης Μπασίρ Χοντρ επιβεβαίωσε τον τραυματισμό τριών ανθρώπων σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Οι εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ είναι σχεδόν καθημερινές από την 8η Οκτωβρίου, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Εστιάζονται κατά μήκος των συνόρων, με εξαίρεση την 26η Φεβρουαρίου και την 12η Μαρτίου όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην Μπάαλμπεκ του ανατολικού Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Στις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 323 άνθρωποι στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων μελών της Χεζμπολάχ αλλά και 56 αμάχων, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίζεται σε λιβανέζικες πηγές ασφαλείας. Στο Ισραήλ, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ανακοινώσει τον θάνατο δέκα στρατιωτών και επτά αμάχων.

08:05 Το αιματοκύλισμα στη Γάζα συνεχίζεται για 170 ημέρες

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη, καθώς και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Οι συνομιλίες στην Ντόχα δεν φαίνεται να σημειώνουν πρόοδο, ενώ το αιματοκύλισμα στη Γάζα συμπλήρωσε 170 ημέρες.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024