Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Πράξεις γενοκτονίας του Ισραήλ «βλέπει» έκθεση στον ΟΗΕ - Θα εφαρμοστεί η απόφαση για κατάπαυση;

Live: Πράξεις γενοκτονίας του Ισραήλ «βλέπει» έκθεση στον ΟΗΕ – Θα εφαρμοστεί η απόφαση για κατάπαυση;

Live οι εξελίξεις στο in - Πέρασε το ψήφισμα στον ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός - Απείχαν οι ΗΠΑ - Οργή του Ισραήλ

Παλαιστίνιοι που διέφυγαν από τη συνεχιζόμενη πολιορκία του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στη Γάζα δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς και στρατιωτικές μπουλντόζες συνέθλιψαν τουλάχιστον τέσσερα πτώματα και ασθενοφόρα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν τα νοσοκομεία Αλ-Σίφα, Αλ-Άμαλ και Νάσερ.

Το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι δεν θα επιτρέπει πλέον να περνούν κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια της UNRWA στη βόρεια Γάζα όπου το 70% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν ακραία έλλειψη τροφίμων.

Το ΣΑ του ΟΗΕ υπερψήφισε ψήφισμα που αναφέρει για πρώτη φορά ότι ζητά την άμεση και διαρκή κατάπαυση πυρός, καθώς οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία και δεν έθεσαν βέτο.

Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα δεν έχουν μέχρι τώρα αποτέλεσμα, με αξιωματούχο της Χαμάς να δηλώνει στο Al Jazeera ότι οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές απέρριψαν τις τελευταίες προτάσεις τους για κατάπαυση του πυρός.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:10 Παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις στη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:30 Οι ΗΠΑ αντίθετες σε χερσαία επίθεση στη Ράφα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε για ακόμη μια φορά τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ εναντίον των κινδύνων που ενέχει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, εκφράζοντας ξανά την αντίθεση των ΗΠΑ στη διεξαγωγή της.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν «υπενθύμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ήττα της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της Ράφας, επαναλαμβάνοντας όμως την αντίθεσή του σε χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα», τόνισε στο δελτίο Τύπου για τη συνάντησή του με τον Γιοάβ Γκάλαντ ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν «υπογράμμισε πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε χερσαία εισβολή μεγάλης κλίμακας που θα επέτρεπαν τόσο να υπάρξουν καλύτερες εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ όσο και να προστατευτούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι», κατά το κείμενο.

04:30 Το Ισραήλ δεν διέπραξε γενοκτονία, λένε οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει «κανέναν λόγο να πιστεύει ότι το Ισραήλ διέπραξε πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, αντιδρώντας σε έκθεση ειδικής εισηγήτριας των Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» να πιστεύει το ακριβώς αντίθετο.

«Επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας, που έχουμε εκφράσει πολύ καιρό τώρα, στην εντολή αυτής της ειδικής εισηγήτριας που είναι προκατειλημμένη εναντίον του Ισραήλ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα παλαιστινιακά εδάφη τονίζει σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» να πιστεύει πως το Ισραήλ διέπραξε πολλές «πράξεις γενοκτονίας» σε βάρος των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο ως και για «εθνοκάθαρση».

03:30 Βρετανική ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος

Το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η RAF, η βρετανική πολεμική αεροπορία, προχώρησε χθες Δευτέρα — για πρώτη φορά — στη ρίψη με αλεξίπτωτα συνολικά 10 μετρικών τόνων τροφίμων προοριζόμενων για τους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, «νερό, ρύζι, μαγειρικό λάδι, αλεύρι, τρόφιμα σε κονσέρβες και βρεφική φόρμουλα» σκοπός είναι «να υποστηρίξει τους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Η ρίψη έγινε από A400M της RAF στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής αρωγής υπό τον συντονισμό της Ιορδανίας, διευκρινίζεται στο κείμενο.

02:30 Δύο νεκροί σε επίθεση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη

Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σε επίθεση που φέρεται να διέπραξε η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) εναντίον αυτονομιστικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της Υεμένης, ανακοίνωσε το αυτονομιστικό κίνημα.

Η επίθεση, κατά τη διάρκεια περιπολίας στην επαρχία Αϊμπάν, έβαλε στο στόχαστρο όχημα δυνάμεων του Συμβουλίου Μετάβασης του Νότου (ΣΜΝ), σύμφωνα με ανακοίνωση του αυτονομιστικού κινήματος που πρόσκειται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι έχει συμμαχήσει με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στον πόλεμο εναντίον των Χούθι, των ανταρτών του βορρά που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οι αυτονομιστές του ΣΜΝ συμμετέχουν στη λεγόμενη κυβέρνηση ενότητας και πολεμούν εντός των ορίων της συμμαχίας κατά των Χούθι (περισσότερα εδώ).

23:59 Η Χαμάς λέει ότι εμμένει στην αρχική της θέση στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Σε ανακοίνωσή της στον Τύπο, η ομάδα ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα αιτήματα που έθεσε κατά τη διάρκεια αυτού του τρέχοντος γύρου διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων.

Είπε ότι ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές ότι «εμμένει στη θέση και το όραμά της που παρουσίασε στις 14 Μαρτίου», συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων σημείων: «Μια συνολική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και πραγματική ανταλλαγή κρατουμένων».

Η Χαμάς κατηγόρησε επίσης τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και την κυβέρνησή του ότι «ματαιώνουν όλες τις διαπραγματευτικές προσπάθειες και εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας μέχρι στιγμής».

Οι διαμεσολαβητές Κατάρ, Αίγυπτος και Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν εβδομάδες προσπαθώντας να περιορίσουν τις διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σχετικά με το πώς θα έμοιαζε μια κατάπαυση του πυρός πριν αρχίσει αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Οι συνομιλίες φαίνεται να έχουν βαλτώσει τις τελευταίες ημέρες, αν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν σήμερα ότι επιτεύχθηκε «πρόοδος» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

23:42 Τουρκία: «Θετικό βήμα» το ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ

Η Τουρκία χαρακτήρισε «θετικό βήμα» το ψήφισμα που εγκρίθηκε νωρίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείται η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η επιστροφή όλων των αιχμαλώτων που κρατούνται εκεί, καθώς και η μελλοντική επιστροφή της ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Γάζα.

«Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ψηφίσματος αυτού χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Ονκού Κετσέλι.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να πάρει ενιαία θέση απέναντι στο Ισραήλ για να τερματιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και να βρεθεί μια μόνιμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση», προσθέτει.

23:20 «Είναι ένας αγώνας επιβίωσης»

Αυτό το βίντεο από την ομάδα δικαιωμάτων al-Haq, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δείχνει πώς ο Abu al-Saeed al-Sousi, ιδιοκτήτης του παλαιότερου καταστήματος φαλάφελ στη Γάζα, λειτουργεί την επιχείρησή του εν μέσω της εκτεταμένης πείνας εκεί.

«Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε φυσικό αέριο, και εξακολουθούμε να καταφέρνουμε να δουλεύουμε», είπε, προσθέτοντας ότι πουλάει τα φαλάφελ του πολύ φθηνότερα από ό,τι συνήθως για να βοηθήσει τον κόσμο, ακόμη και όταν οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς οι τοπικές αγορές έχουν κλείσει στη Γάζα.

«Είναι ένας αγώνας επιβίωσης. Αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας. Χτυπηθήκαμε το 2021 και το μαγαζί χάθηκε, και ελπίζουμε ότι, αν το θελήσει ο Θεός, θα επιστρέψουμε και θα ξαναχτίσουμε».

23:02 Το Κατάρ χαιρετίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ αναφέρει ότι ελπίζει ότι το ψήφισμα αποτελεί ένα βήμα προς μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Το υπουργείο υπογραμμίζει τη σημασία της δέσμευσης για την εφαρμογή του ψηφίσματος, ιδιαίτερα της εκεχειρίας, και της άδειας για ανθρωπιστική βοήθεια επειγόντως και χωρίς εμπόδια σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, και της θετικής συμμετοχής στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις», αναφέρει.

Το υπουργείο τονίζει επίσης ότι το Κατάρ συνεχίζει το ρόλο του ως συνομιλητής «σε συνεργασία με άλλους εταίρους για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να διορθωθούν οι ανθρωπιστικές του επιπτώσεις».

22:54 Η Νότια Αφρική καλεί το ΣΑ του ΟΗΕ να διασφαλίσει τη «συμμόρφωση» με το ψήφισμα

Η Νότια Αφρική δηλώνει ότι χαιρετίζει την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατούνται από παλαιστινιακές ομάδες.

«Είναι πλέον ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να διασφαλίσει ότι υπάρχει συμμόρφωση με το ψήφισμα, το οποίο είναι δεσμευτικό για τα μέρη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.

22:45  Οι ΗΠΑ λένε ότι το Ισραήλ έχει δώσει διαβεβαιώσεις για τη χρήση όπλων

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Ισραήλ και έξι άλλες χώρες που λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ – Κολομβία, Ιράκ, Κένυα, Νιγηρία, Σομαλία και Ουκρανία – είχαν υποβάλει γραπτές διαβεβαιώσεις μέχρι την Κυριακή που έληξε η προθεσμία ότι συμμορφώνονται με τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Σε κάθε περίπτωση, οι διαβεβαιώσεις αυτές δόθηκαν από έναν αξιόπιστο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης του εταίρου, ο οποίος έχει την ικανότητα και την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις και δεσμεύσεις σχετικά με τα ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά των διαβεβαιώσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Δεν διαπιστώσαμε ότι παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, είτε όσον αφορά τη διεξαγωγή του πολέμου είτε όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Μίλερ.

Πριν από τη λήξη της προθεσμίας, 17 γερουσιαστές είχαν πιέσει την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μην χαρακτηρίσει αμέσως αξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ.

Οι προβλέψεις του ΟΗΕ για επικείμενο λιμό στη Γάζα «καθιστούν απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν κάνει σχεδόν αρκετά για να επιτρέψει στη βοήθεια να φτάσει στους πεινασμένους και κατά τα άλλα απελπισμένους ανθρώπους στη Γάζα», ανέφερε η επιστολή που υπογράφουν νομοθέτες όπως οι Κρις Βαν Χόλεν, Τιμ Κέιν και Μπέρνι Σάντερς.

22:30 Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ καλεί τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ

Η έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε, την οποία αναφέραμε νωρίτερα, διατυπώνει επίσης συστάσεις προς τα κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Λέει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει «να εφαρμόσουν άμεσα ένα εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ», καθώς και «άλλα οικονομικά και πολιτικά μέτρα που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση μιας άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός», τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν κυρώσεις.

Ο Αλμπανέζε συνιστά επίσης στη Νότια Αφρική να παραπέμψει την υπόθεση του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς το Ισραήλ αγνοεί τις προσωρινές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) σχετικά με τις γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα.

Η Αμπανέζε ζήτησε ανεξάρτητες και διαφανείς έρευνες για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου «από όλους τους φορείς», καθώς και μέτρα για να διασφαλιστεί ότι «το Ισραήλ, καθώς και τα κράτη που συνέπραξαν στη γενοκτονία της Γάζας» θα αναγνωρίσουν τη ζημιά, θα δεσμευτούν για τη μη επανάληψη και θα προβούν σε αποζημιώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους κόστους ανοικοδόμησης της Γάζας.

«Βραχυπρόθεσμα και ως προσωρινό μέτρο, σε συνεννόηση με το κράτος της Παλαιστίνης, να αναπτυχθεί μια διεθνής προστατευτική παρουσία για τον περιορισμό της βίας που χρησιμοποιείται συστηματικά κατά των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει η έκθεση.

22:10 Κριτική του Γκαντζ στον Νετανιάχου για την ακύρωση της επίσκεψης στις ΗΠΑ – Αντίδραση από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απάντησε στα σχόλια του υπουργού πολέμου και πολιτικού αντιπάλου του, Μπένι Γκαντζ, σχετικά με την απόφαση να ακυρώσει την επίσκεψη κορυφαίων ισραηλινών αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον μετά την απόφαση των ΗΠΑ να μην ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η επίσκεψη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον θα πρέπει να συνεχιστεί, υποστήριξε ο Γκαντζ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όχι μόνο είναι σωστό για την αντιπροσωπεία να ταξιδέψει – ο πρωθυπουργός θα έκανε καλά αν ο ίδιος ταξίδευε στις ΗΠΑ και είχε άμεσο διάλογο με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τους ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης».

Ο Γκαντζ, ο οποίος συναντήθηκε με κορυφαίους ηγέτες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον νωρίτερα αυτό το μήνα, πρόσθεσε:

«Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε – η ειδική σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια άγκυρα στην ασφάλεια και τις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ και ο άμεσος διάλογος με την αμερικανική κυβέρνηση είναι ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα που δεν πρέπει να εγκαταλείπεται ακόμη και όταν υπάρχουν προκλήσεις και διαφωνίες.

Το γραφείο του Νετανιάχου απάντησε ότι ο ισραηλινός ηγέτης «απέρριψε την πρόταση» του Γκαντζ σε μια ανακοίνωση που ανέφερε:

«Αφού η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που πέρασε με την αποχή των ΗΠΑ, ο Γκαντζ προτείνει να επισκεφθεί αντιπροσωπεία τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός απέρριψε την πρότασή του».

21:55 Έκθεση – κόλαφος στον ΟΗΕ: Το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Francesca Albanese, γράφει στην έκθεσή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – η οποία κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με την ψηφοφορία του ψηφίσματος για τη Γάζα – ότι «η γενοκτονία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι ένα κλιμακούμενο στάδιο μιας μακροχρόνιας αποικιακής διαδικασίας εθνοκάθαρσης».

«Για πάνω από επτά δεκαετίες αυτή η διαδικασία έχει πνίξει τον παλαιστινιακό λαό ως σύνολο – δημογραφικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά – επιδιώκοντας να τον εκτοπίσει, να απαλλοτριώσει και να ελέγξει τη γη και τους πόρους του. Η συνεχιζόμενη Νάκμπα πρέπει να σταματήσει και να διορθωθεί μια για πάντα».

Η έκθεση του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε» ότι πληρούται το όριο για αρκετές γενοκτονικές πράξεις εναντίον των Παλαιστινίων: δολοφονία μελών της ομάδας, πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης και σκόπιμη επιβολή συνθηκών ζωής που έχουν υπολογιστεί για να επιφέρουν φυσική καταστροφή.

«Το Ισραήλ έχει de facto αντιμετωπίσει μια ολόκληρη προστατευόμενη ομάδα και τις υποδομές διατήρησης της ζωής της ως «τρομοκρατικές» ή «υποστηρικτικές της τρομοκρατίας», μετατρέποντας έτσι τα πάντα και τους πάντες είτε σε στόχο είτε σε παράπλευρες απώλειες, που επομένως μπορούν να θανατωθούν ή να καταστραφούν», αναφέρει η έκθεση.

21:44 «Είδαμε εκτελέσεις» – Συγκλονιστική μαρτυρία Παλαιστίνιου επιζώντα από την περιοχή του Αλ-Σίφα

Ένας επιζώντας Παλαιστίνιος από ισραηλινές επιθέσεις κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα αφηγείται τρομακτικές σκηνές δηλώνοντας ότι είδε τις ισραηλινές δυνάμεις να προχωρούν σε εκτελέσεις πριν τους αναγκάσουν να εκκενώσουν προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ο ίδιος περιγράφει πως τον άρπαξαν μαζί με άλλους από το σπίτι του, τον μετέφεραν σε ένα σημείο που τον έβαλαν να ξαπλώσει πάνω σε σπασμένα γυαλιά με τα χέρια δεμένα για δύο μέρες. «Τις ταυτότητές μας, μας τις ζήτησαν στο τέλος. Δεν μας ανέκριναν, απλώς περνούσαν τον χρόνο τους».

21:35 ΗΠΑ: Θα βρούμε τρόπο να μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας στο Ισραήλ

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε άλλα μέσα για να τους μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας «αιφνιδιαστική και ατυχή» την απόφαση ακύρωσης της επίσκεψης.

Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συζητήσει πιθανότατα το θέμα της Ράφα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, η ξεχωριστή επίσκεψη του οποίου στην Ουάσινγκτον δεν ματαιώθηκε. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι επιβεβαίωσε ότι ο Γκάλαντ θα συναντηθεί αύριο Τρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Λόιντ Όστιν.

21:27 Λευκός Οίκος: Λάθος του Νετανιάχου ότι η αποχή από το ψήφισμα του ΟΗΕ θα δώσει ελπίδα στη Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι απάντησε «ναι» όταν ρωτήθηκε αν ο Νετανιάχου κάνει λάθος ότι η αποχή των ΗΠΑ από το ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα δώσει ελπίδα στη Χαμάς. Νωρίτερα, ο Kirby είπε: «Φαίνεται ότι το γραφείο του πρωθυπουργού επιλέγει να δημιουργήσει μια αντίληψη του φωτός της ημέρας εδώ, όταν δεν χρειάζεται να το κάνει αυτό».

Σχετικά με την επιχείρηση στη Ράφα, ο Κίρμπι είπε: «Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται άμεσα να διεξάγουν μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. Δεν υπάρχει καμία αίσθηση αυτή τη στιγμή ότι αυτό πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Φαίνεται ότι απέχουν πολύ από το να μετακομίσουν πραγματικά στη Ράφα».

21:16 Παραιτείται υπουργός από την κυβέρνηση Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός υπουργός Γκίντεον Σάαρ αναφέρει σε δήλωσή του ότι παραιτείται από την κυβέρνηση έκτακτης ενότητας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού δεν συμπεριλήφθηκε στο ανώτατο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Ο Σάαρ εντάχθηκε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας μαζί με αρκετά άλλα μέλη της αντιπολίτευσης μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η αποχώρησή του, μαζί με εκείνη ενός άλλου συμμάχου του, δεν αναμένεται να επηρεάσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία εξακολουθεί να ελέγχει μια σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αντιδρώντας στην παραίτηση, ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ και πρόεδρος του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι η απόφαση του Saar «αποδυναμώνει τους στρατιώτες και τη συνέχιση του πολέμου».

21:03 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι 300 άνθρωποι συνελήφθησαν, δεκάδες σκοτώθηκαν σε επιδρομή στην πόλη Χαμάντ

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι δύο από τις ταξιαρχίες του ολοκλήρωσαν μια πολυήμερη επιχείρηση στη συνοικία Χαμάντ των κτιρίων κατοικιών στη Χαν Γιούνις της νότιας Γάζας.

Ανέφερε ότι η επιχείρησή της, σε συνεργασία με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ, οδήγησε στη σύλληψη 300 Παλαιστινίων μαχητών και στον θάνατο δεκάδων άλλων.

Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα πλάνα από στρατιώτες της να ανατινάζουν την είσοδο ενός από τα κτίρια στη γειτονιά, μαζί με έναν χάρτη που έδειχνε τα περισσότερα από τρεις δωδεκάδες πολυώροφα κτίρια κατοικιών στα οποία έχουν γίνει επιδρομές.

Η γειτονιά έχει επίσης βομβαρδιστεί εκτενώς από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

20:47 Ισραηλινή οργάνωση: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου οδηγεί το Ισραήλ προς την εσωτερική απομόνωση

Η ισραηλινή ομάδα υπέρ της ειρήνης, Peace Now, λέει ότι «μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει ασφάλεια».

Σε μια ανάρτηση στο X, το Peace Now λέει: «Αντιμετωπίζουμε μια κρίσιμη απόφαση – είναι μια επιλογή μεταξύ της ασφάλειας, της ευθυγράμμισης με τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα ή της συμπαράταξης με τους ισραηλινούς υπουργούς Μπεν Γκβιρ και τα μεσσιανικά όνειρα του Σμότριχ. Επιλέξτε. »

20:30 Euro-Med Monitor: Δύο μήνες μετά, το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) εξέδωσε προσωρινές αποφάσεις πριν από δύο μήνες που διέταξαν το Ισραήλ να λάβει έξι μέτρα για να σταματήσει τις γενοκτονικές πράξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι το Ισραήλ συνεχίζει να τις παραβιάζει.

Η οργάνωση που εδρεύει στη Γενεύη ανέφερε σε έκθεσή της ότι «η πλειοψηφία των προσωρινών μέτρων που περιγράφονται στην απόφαση παραβιάστηκαν και το έγκλημα της γενοκτονίας διαπράχθηκε στην ίδια κλίμακα» από το Ισραήλ.

«Διάφορες μορφές και πράξεις γενοκτονίας διαπράχθηκαν με σκοπό την καταστροφή του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε.

«Η στόχευση συγκεντρώσεων αμάχων γύρω από φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας με άμεσους πυροβολισμούς, τετρακόπτερα και ισραηλινά βλήματα αρμάτων μάχης είναι ένα από τα πιο καλά τεκμηριωμένα παραδείγματα των παράνομων δολοφονιών και εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό εναντίον Παλαιστινίων αμάχων τις τελευταίες εβδομάδες».

20:10 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κατάσχεσε ιρανικά όπλα που στάλθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν (IRGC) προσπαθεί να στείλει όπλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τους τελευταίους μήνες και ότι έχει πλέον κατασχέσει ένα από αυτά τα φορτία.

Έδειξε όπλα και πυρομαχικά φερόμενης ιρανικής προέλευσης που, όπως είπε, κατασχέθηκαν, τα οποία περιελάμβαναν πολλαπλούς τύπους εκρηκτικών και αντιαρματικές νάρκες, τουφέκια εφόδου, RPG, χειροβομβίδες και πιστόλια.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι συνεργάστηκε με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet σε αυτή την επιχείρηση και διαπίστωσε ότι δύο μονάδες του IRGC, συμπεριλαμβανομένης μιας στη Συρία, ήταν πίσω από αυτό.

Δεσμεύτηκε να «εκθέσει και να βλάψει τις προσπάθειες των Ιρανών να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές δραστηριότητες εντός της επικράτειας του Ισραήλ», παρόλο που ισχυρίστηκε ότι τα όπλα κατευθύνονταν προς την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Ιράν δεν έχει σχολιάσει ακόμα τον ισραηλινό ισχυρισμό.

19:50 Ισραηλινές επιθέσεις στην περιοχή του Αλ-Σίφα μετά το ψήφισμα για κατάπαυση πυρός

Υπάρχουν αναφορές για δεκάδες θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων αμάχων λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στις δυτικές περιοχές του νοσοκομείου Al-Shifa, δυτικά της πόλης της Γάζας.

19:35 Παραιτείται ο κορυφαίος διπλωμάτης του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς σκοπεύει να παραιτηθεί από το αξίωμά του τον Ιούνιο, για λόγους υγείας, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Ο Βρετανός διπλωμάτης ανέλαβε διευθυντής της OCHA το 2021 και πρόσφατα επέκρινε δριμύτατα τις συνέπειες των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ, ο Γκρίφιθς ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες ότι πρόκειται να παραιτηθεί για λόγους υγείας. Θα παραμείνει στη θέση μέχρι τον Ιούνιο, ώστε στο μεσοδιάστημα να οργανωθεί η διαδοχή του.

19:27 Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Εμπάργκο όπλων και κυρώσεις στο Ισραήλ για να συμμορφωθεί στην απόφαση του ΟΗΕ

Ο Omar Shakir, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, λέει ότι «τα κράτη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλες τις μορφές μόχλευσης – συμπεριλαμβανομένης της επιβολής εμπάργκο όπλων και στοχευμένων κυρώσεων στο Ισραήλ – για να το πιέσουν να συμμορφωθεί. Οι ζωές εκατομμυρίων Παλαιστινίων κρέμονται από μια κλωστή».

19:18 Χαμάς: Το πρόβλημα με τις διαπραγματεύσεις δεν σχετίζεται με τους ομήρους

Ο Hussam Badran, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, λέει ότι το ζήτημα με τις συνομιλίες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός σχετίζεται με την άρνηση του Ισραήλ να παράσχει εγγυήσεις για βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Badran λέει ότι αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν τον τερματισμό της επίθεσης, επιτρέποντας βοήθεια στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, την επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων και ένα σαφές σχέδιο ανοικοδόμησης.

«Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ», λέει.

Λέει επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και «εξαπατά τον λαό του και τις οικογένειες των κρατουμένων για να καλύψει τις πολιτικές του αποτυχίες και τις αποτυχίες ασφαλείας του».

19:12 Αραβικές χώρες: Χρειάζεται ακόμα ένα ψήφισμα που να αναγκάζει το Ισραήλ να σταματήσει χωρίς προϋποθέσεις

Ο Abdullah Ali Fadhel al-Saadi, πρεσβευτής του ΟΗΕ για την Υεμένη, δήλωσε ότι η Ομάδα Αραβικών χωρών χαιρετίζει το ψήφισμα, ειδικά υπό το φως της «επικίνδυνης και καταστροφικής επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, η οποία δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή ή ανεκτή».

Αλλά, είπε, ότι πιστεύουν ότι «θα πρέπει να το θεωρήσουμε αυτό ως ένα πρώτο βήμα που θα οδηγήσει σε ένα άλλο δεσμευτικό ψήφισμα που ορίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει εναντίον της Λωρίδας της Γάζας».

Ο απεσταλμένος της Υεμένης δήλωσε ότι μόνο μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που παραμένουν στη Γάζα.

«Αυτό το συμβούλιο είναι όμηρος πολιτικών υπολογισμών και στενών συμφερόντων που αγνοούν το ανθρωπιστικό και νομικό δικαίωμα να σώζονται ζωές, να αναχαιτίζεται η αιματοχυσία και να παρέχεται επείγουσα βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη χωρίς εμπόδια. Το σημερινό ψήφισμα έρχεται ως απάντηση, αν και καθυστερημένα, στα παλαιστινιακά θύματα και στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

19:00 Γκάλαντ: «Θα επιχειρήσουμε εναντίον της Χαμάς παντού»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε πριν από τις συναντήσεις στο Λευκό Οίκο ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμό του στη Γάζα.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι θα τονίσει στη συνάντησή του με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν: «Θα επιχειρήσουμε εναντίον της Χαμάς παντού – συμπεριλαμβανομένων των περιοχών όπου δεν έχουμε ακόμη πάει».

«Θα προσδιορίσουμε μια εναλλακτική λύση στη Χαμάς, έτσι ώστε ο ισραηλινός στρατός να μπορέσει να ολοκληρώσει την αποστολή του», είπε. Δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να σταματήσουμε τον πόλεμο όσο υπάρχουν ακόμα όμηροι στη Γάζα».

18:46 Τι λέει η Χαμάς για τις συζητήσεις για ομήρους

Ο Basem Naim, μέλος του πολιτικού γραφείου της ομάδας, χαιρέτισε το ψήφισμα ασφαλείας του ΟΗΕ ως «σημαντικό», αλλά είπε ότι είναι σημαντικό επίσης να δούμε πώς λειτουργεί η διεθνής κοινότητα για να υποχρεώσει το Ισραήλ να το εφαρμόσει.

Ο Naim είπε επίσης ότι η πρόταση του Ισραήλ για ομήρους δεν περιλαμβάνει τους περισσότερους από 7. 000 Παλαιστίνιους που κρατούνται από το Ισραήλ.

«Έχουμε τουλάχιστον 7. 000 Παλαιστίνιους που έχουν απαχθεί από τους Ισραηλινούς και τους θεωρούμε όλους ομήρους. Αν πρέπει να έρθει για να απελευθερώσει τους ομήρους, πρέπει να εφαρμοστεί και από τις δύο πλευρές», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Χαιρετίσαμε το ψήφισμα, αλλά είναι ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας να υποχρεώσει το Ισραήλ και να τερματίσει αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά και να αντιμετωπίσει το Ισραήλ ως κράτος-παρία», πρόσθεσε.

18:39 Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος του ΟΗΕ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το οποίο εγκρίθηκε τη Δευτέρα, αφού οι ΗΠΑ απέσυραν την απειλή για βέτο και απείχαν από τη ψηφοφορία.

18:32 Η ΕΕ θεωρεί «ζωτικής σημασίας» την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.

«Η εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία όλων των αμάχων», έγραψε στο X.

18:28 Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ χαρακτηρίζει το ψήφισμα «επαίσχυντο»

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, λέει ότι το ψήφισμα απέτυχε να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός χωρίς να το «εξαρτήσει» από την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στη Γάζα, λέγοντας ότι «υπονομεύει τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους».

«Είναι επιζήμιο για αυτές τις προσπάθειες, διότι δίνει στους τρομοκράτες της Χαμάς την ελπίδα να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός χωρίς να απελευθερώσουν τους ομήρους. Όλα τα μέλη του συμβουλίου . . . θα έπρεπε να είχε καταψηφίσει αυτό το ξεδιάντροπο ψήφισμα», είπε.

«Το ψήφισμα λέει ότι η σύλληψη αμάχων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε ότι η Χαμάς δεν θα ακούσει τις εκκλήσεις σας και δεν θα απελευθερώσει τους ομήρους, απαιτείτε κατάπαυση του πυρός. Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε αυτή την ηθική αντίφαση».

Σε μία ομιλία που ο εκνευρισμός του Γκιλάντ Ερντάν δεν κρυβόταν, ο ίδιος κατηγόρησε το ΣΑ για διπλά στάνταρ εις βάρος του Ισραήλ χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι αν και καταδικάστηκε η τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη Χαμάς.

18:19 Η Χαμάς χαιρετίζει το ψήφισμα του ΟΗΕ αλλά ζητά από τη διεθνή κοινότητα να αναγκάσει το Ισραήλ να τηρήσει την κατάπαυση

  • Η Χαμάς χαιρέτισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά τόνισε επίσης τη δική της θέση, την οποία υποστήριξε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση αιχμαλώτων.
  • Τονίζουμε την ανάγκη επίτευξης μόνιμης κατάπαυσης του πυρός που θα οδηγήσει στην απόσυρση όλων των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και στην επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους.
  • Επιβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας να συμμετάσχουμε σε μια άμεση διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση κρατουμένων και από τις δύο πλευρές.
  • Στο πλαίσιο του κειμένου του ψηφίσματος, τονίζουμε τη σημασία της ελεύθερης κυκλοφορίας των παλαιστινίων πολιτών και της πρόσβασης στις ανθρωπιστικές ανάγκες σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.
  • Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πιέσει το Ισραήλ να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει τον πόλεμό του.
  • Επιβεβαιώνουμε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, καθώς και το δικαίωμα της επιστροφής και της αυτοδιάθεσης, σύμφωνα με το πνεύμα

18:14 Ρωσία: Ήταν σημαντικό για εμάς να «ψηφίσουμε υπέρ της ειρήνης»

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Αλεξέγιεβιτς Νεμπένζια λέει ότι η χώρα του ελπίζει ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα χρησιμοποιηθεί προς το «συμφέρον της ειρήνης» και όχι για την προώθηση της «απάνθρωπης ισραηλινής επιχείρησης εναντίον των Παλαιστινίων».

«Είναι θεμελιώδους σημασίας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για πρώτη φορά, να απαιτήσει από τα μέρη να τηρήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός, ακόμη και αν περιορίζεται στον μήνα του Ραμαζανιού», είπε.

«Δυστυχώς, το τι θα συμβεί μετά από αυτό το τέλος παραμένει ασαφές. Δεδομένου ότι η λέξη διαρκής θα μπορούσε να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους, και αυτό είναι πολύ αποκαλυπτικό. Εκείνοι που παρέχουν κάλυψη στο Ισραήλ εξακολουθούν να θέλουν να του δώσουν το ελεύθερο να συνεχίσει», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Nebenzya είπε ότι η χρήση της λέξης «μόνιμη» θα ήταν καλύτερη.

«Είμαστε απογοητευμένοι που δεν τα καταφέραμε. Παρ ‘όλα αυτά, πιστεύουμε ότι είναι θεμελιώδους σημασίας να ψηφίσουμε υπέρ της ειρήνης, το Συμβούλιο πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», είπε.

18:10 «Απογοητευμένες» οι ΗΠΑ μετά την ακύρωση της επίσκεψης της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στην Ουάσινγκτον, αφού οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον από ισραηλινούς αξιωματούχους, η οποία επρόκειτο να περιλαμβάνει τον υπουργό στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ, Ron Dermer, και τον επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Tzachi Hanegbi, δεν θα πραγματοποιηθεί πλέον.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους:

Είναι απογοητευτικό. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν θα έρθουν στην Ουάσιγκτον για να μας επιτραπεί να έχουμε μια πλήρη συζήτηση μαζί τους σχετικά με βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις αντί να εισβάλουν στη Ράφα.

Ωστόσο σε μία ξεχωριστή διαδικασία οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον, και ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν κανονικά.

17:59 Βρετανία: Το Ηνωμένο Βασίλειο «λυπάται» για την απουσία της καταδίκης της 7ης Οκτωβρίου

Η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, πρεσβευτής της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι «λυπάται» που το ψήφισμα δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «καταδικάζει» τις επιθέσεις «απερίφραστα».

«Τα δεινά των αθώων Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα δεν δείχνουν κανένα σημάδι υποχώρησης και μια ανθρωπιστική καταστροφή εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας», είπε.

«Το ψήφισμα στέλνει ένα σαφές και ενιαίο μήνυμα σχετικά με την ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να αυξηθεί επειγόντως η βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της άρσης όλων των εμποδίων που εμποδίζουν την παράδοσή της.

«Ζητούμε την άμεση εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος. Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο χαράσσουμε τον δρόμο από μια άμεση ανθρωπιστική παύση σε μια διαρκή, βιώσιμη ειρήνη χωρίς επιστροφή στις μάχες.

«Αυτό σημαίνει τον σχηματισμό μιας νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, συνοδευόμενη από ένα διεθνές πακέτο στήριξης», πρόσθεσε.

17:48 Φατάχ για την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ: «Κάλιο αργά παρά ποτέ»

Το μέλος της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ Sabri Saidam λέει ότι το ψήφισμα «είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που οδηγεί προς το τέλος της συνεχιζόμενης σφαγής στην Παλαιστίνη».

«Η συναίνεση που είδαμε σήμερα θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη αναγνώριση των πολύ παραμελημένων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και την ανεξαρτησία του κράτους της Παλαιστίνης», λέει ο Saidam στο Al Jazeera.

17:43 Οι Παλαιστίνιοι χαιρετίζουν τις «προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων που υπόκεινται σε γενοκτονία»

Σε δήλωσή του, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να σταματήσει η επίθεση και να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τη Γάζα, να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας και η επιστροφή των εκτοπισμένων.

Αναφέρει επίσης:

  • Καλεί τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εκπληρώσουν τις νομικές τους ευθύνες για την άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος.
  • Τονίζει ότι είναι σημαντικό να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη μόνιμης και βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός που θα εκτείνεται πέρα από το Ραμαζάνι και θα εξασφαλίσει την είσοδο βοήθειας, για την απελευθέρωση κρατουμένων και την πρόληψη του αναγκαστικού εκτοπισμού.
  • Λέει ότι η συναίνεση για να σταματήσει η επιθετικότητα εναντίον του παλαιστινιακού λαού πρέπει να συνοδεύεται από πρακτικά βήματα και συνέπειες για το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο.

17:38 Λευκός Οίκος: Η αποχή από το ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής

«Η ψήφος μας δεν αντιπροσωπεύει αλλαγή στην πολιτική μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι μετά την απόφαση των ΗΠΑ να απόσχουν από ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν σαφείς και συνεπείς στην υποστήριξή τους για κατάπαυση του πυρός ως μέρος μιας συμφωνίας ομήρων. Ο Κίρμπι είπε: «Δεν υπάρχει λόγος αυτό να θεωρηθεί ως κάποιο είδος κλιμάκωσης. . . Ο λόγος που απείχαμε είναι επειδή αυτό το κείμενο ψηφίσματος δεν καταδίκαζε τη Χαμάς».

Σύμφωνα με τον Kirby, οι ΗΠΑ «ανυπομονούν να έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με την ισραηλινή αντιπροσωπεία αργότερα αυτή την εβδομάδα για. . . διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων σε μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα. Θα αφήσω τους Ισραηλινούς να μιλήσουν για το αν έρχονται ή όχι», είπε.

Ισραηλινά και αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου ακύρωσε την αποστολή της αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι «ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ βρίσκεται στην πόλη, θα συναντηθεί με τον υπουργό Μπλίνκεν και τον Τζέικ και τον υπουργό Όστιν. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε αυτές τις συζητήσεις θα έχουμε άφθονες ευκαιρίες

17:30 Ακυρώνει ο Νετανιάχου το ταξίδι της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ

Αμερικανικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη της αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ, αφού η χώρα απείχε κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας για ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η αντιπροσωπεία, που αρχικά ταξίδευε στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του Λευκού Οίκου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, επρόκειτο να συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ σχετικά με την προγραμματισμένη εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας και το τελευταίο μεγάλο αστικό κέντρο ανέγγιχτο από την χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν την προγραμματισμένη εισβολή του Ισραήλ χωρίς ένα σαφές σχέδιο για την προστασία των σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου αμάχων που έχουν καταφύγει σήμερα στη Ράφα, αν και ανώτερα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντενιν έχουν τις τελευταίες ημέρες σκληρύνει τις θέσεις τους, λέγοντας ότι οποιαδήποτε εισβολή θα ήταν καταστροφή.

17:21 «Καρφί» τις Κίνας στις ΗΠΑ: Το ψήφισμα είναι δεσμευτικό – Αποφάσισαν επιτέλους να μην βάλουν εμπόδια

Στην τοποθέτησή του ο πρεσβευτής της Κίνας εξήγησε γιατί ο ίδιος έθεσε βέτο στην προηγούμενη συνεδρίαση, εξάροντας ταυτόχρονα το ΣΑ που σήμερα πήρε επιτέλους τη σωστή απόφαση.

«Μετά από επανειλημμένα βέτο στις ενέργειες του συμβουλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν τελικά να σταματήσουν να εμποδίζουν τις απαιτήσεις του συμβουλίου για άμεση κατάπαυση του πυρός. Παρ ‘όλα αυτά, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν κάθε είδους δικαιολογίες και να κατηγορούν την Κίνα», δήλωσε ο Ζανγκ Τζουν.

«Τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι ανοιχτά και οξυδερκή. Οι κατηγορίες των ΗΠΑ είναι αβάσιμες.

«Κύριε Πρόεδρε, σχεδόν έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Γάζα, πάνω από 32. 000 αθώοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Για τις ζωές που έχουν ήδη χαθεί, το σημερινό ψήφισμα του Συμβουλίου έρχεται πολύ αργά, αλλά για τα εκατομμύρια των ανθρώπων στη Γάζα που παραμένουν βυθισμένοι σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή, αυτό το ψήφισμα, εάν εφαρμοστεί πλήρως και αποτελεσματικά, θα μπορούσε ακόμα να φέρει την πολυαναμενόμενη ελπίδα.

«Το ψήφισμα αυτό είναι δεσμευτικό», πρόσθεσε με νόημα, καθώς νωρίτερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο ψήφισμα ως «μη δεσμευτικό».

Το SC Procedure που θεωρείται αυθεντία στις διαδικασίες του ΣΑ του ΟΗΕ με ανάρτηση στο Χ εξηγεί γιατί το ψήφισμα είναι δεσμευτικό.

«Άρθρο 25:

«Τα Μέλη των Ηνωμένων Εθνών συμφωνούν να αποδέχονται και να εκτελούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σύμφωνα με τον παρόντα Χάρτη».

1971 Η συμβουλευτική γνωμοδότηση του ICJ στη Ναμίμπια αναφέρει ότι λόγω του άρθρου 25, η παραπομπή στο ChVII δεν είναι απαραίτητη για να καταστεί δεσμευτική (σσ πρόκειται για την παραπομπή που οι ΗΠΑ διαρρέουν ότι τους επιτρέπει να θεωρήσουν το ψήφισμα μη δεσμευτικό).

ΤΟ 2728 ΕΊΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΌ!»

Οι ΗΠΑ δεν έχουν εξηγήσει επισήμως αν όντως θεωρούν το ψήφισμα μη δεσμευτικό.

17:16 Γαλλία: «Η σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα γινόταν εκκωφαντική»

Ο Γάλλος πρεσβευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η έγκριση του ψηφίσματος έδειξε ότι το Συμβούλιο μπορεί «ακόμα να ενεργεί όταν όλα τα μέλη του καταβάλλουν την απαραίτητη προσπάθεια για να εκπληρώσουν την εντολή τους».

«Η σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα γίνεται εκκωφαντική, είναι καιρός τώρα το Συμβούλιο να συμβάλει επιτέλους στην εξεύρεση λύσης», δήλωσε ο Νικολά ντε Ριβιέρ.

«Αυτή η κρίση δεν έχει τελειώσει, δυστυχώς, και το συμβούλιό μας θα πρέπει να παραμείνει κινητοποιημένο και να επιστρέψει αμέσως στη δουλειά. Θα πρέπει, μετά το Ραμαζάνι, το οποίο ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες, να θεσπίσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Θα πρέπει να προσπαθήσει να δει την ανάκαμψη και τη σταθεροποίηση της Γάζας επιτέλους, και πάνω απ ‘όλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να επαναφέρει μια πολιτική διαδικασία στο σωστό δρόμο, μια πολιτική διαδικασία με στόχο την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών – η μόνη λύση ικανή να εγγυηθεί την ειρήνη».

17:14 Τι περιλαμβάνει το ψήφισμα του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαίτησε άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Το ψήφισμα απαιτεί επίσης:

  • Ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός για το μήνα του Ραμαζανιού θα γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη, οδηγώντας σε μια διαρκή βιώσιμη κατάπαυση του πυρός.
  • Την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής πρόσβασης για την αντιμετώπιση των ιατρικών και άλλων ανθρωπιστικών αναγκών τους
  • Ότι τα μέρη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σε σχέση με όλα τα πρόσωπα που κρατούν·

17:11 «Το Ισραήλ καλείται να ανταποκριθεί αμέσως στην έγκριση του ψηφίσματος»

Ο Louis Charbonneau, διευθυντής του ΟΗΕ στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέει ότι το Ισραήλ «πρέπει να ανταποκριθεί αμέσως» στην υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «διευκολύνοντας την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, τερματίζοντας την πείνα του πληθυσμού της Γάζας και σταματώντας τις παράνομες επιθέσεις»

Ο Charbonneau πρόσθεσε σε δήλωσή του: «Οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους αμάχους που κρατούνται όμηροι. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να τερματίσουν τις φρικαλεότητες αναστέλλοντας τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ.

17:05 Γκουτέρες: Αυτό το ψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας μόλις ενέκρινε ένα πολυαναμενόμενο ψήφισμα για τη Γάζα, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Αυτό το ψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη», έγραψε ο γραμματέας του ΟΗΕ σε ανάρτησή του στο Χ.

16:52 ΗΠΑ: Η κατάπαυση πυρός μπορεί να ξεκινήσει εάν η Χαμάς δεχτεί τη συμφωνία

Η ομιλία της πρέσβειρας του ΟΗΕ στις ΗΠΑ ήταν κυρίως αφιερωμένη στη Χαμάς και στους ομήρους. Ζήτησε από τη Χαμάς να δεχτεί την πρόταση που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κατάρ, ενώ είπε ότι η κατάπαυση πυρός μπορεί να ξεκινήσει εάν η Χαμάς απελευθερώσει τους ομήρους.

«Ορισμένες βασικές τροποποιήσεις (σσ στο ψήφισμα) αγνοήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματός μας να προσθέσουμε μια καταδίκη της Χαμάς. Δεν συμφωνήσαμε σε όλα όσα περιλαμβάνονται στο ψήφισμα.

Για τον λόγο αυτόν, δεν μπορέσαμε να ψηφίσουμε «ναι». Ωστόσο, υποστηρίζουμε πλήρως ορισμένους από τους κρίσιμους στόχους αυτού του μη δεσμευτικού ψηφίσματος και πιστεύουμε ότι ήταν σημαντικό για το συμβούλιο να μιλήσει ανοιχτά και να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να συνοδεύεται από την απελευθέρωση των ομήρων».

Στην ομιλία της ανέφερε ότι το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό. Δεν είναι σαφές ακόμα αν αυτό ήταν κάποιο γλωσσικό ολίσθημα ή όχι. Υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του ΣΑ έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

16:51 Το ψήφισμα ζητά την απελευθέρωση των ομήρων χωρίς όρους και την απεριόριστη παροχή βοήθειας

16:49 Ο Πρέσβης του ΟΗΕ στην Αλγερία χαιρετίζει την απόφαση

Ο εκπρόσωπος της Αλγερίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος, λέγοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «επωμίζεται επιτέλους την ευθύνη του ως το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του συμβουλίου για την ευελιξία τους και τον εποικοδομητικό τρόπο που μας επέτρεψε σήμερα να εγκρίνουμε αυτό το πολυαναμενόμενο ψήφισμα. Ένα ψήφισμα που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να τερματιστούν οι σφαγές που δυστυχώς συνεχίζονται κατά τη διάρκεια των πέντε μηνών», δήλωσε ο Αμάρ Μπεντζάμα.

«Αυτό το λουτρό αίματος συνεχίστηκε για πάρα πολύ καιρό».

16:38 Πέρασε το ψήφισμα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Απείχαν οι ΗΠΑ

Το ψήφισμα για άμεση και διαρκή κατάπαυση πυρός στη Γάζα υιοθετήθηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες.

Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία και δεν έθεσαν βέτο γεγονός που επέτρεψε την υιοθέτηση της απόφασης. Και οι 14 χώρες που συμμετέχουν υπερψήφισαν την πρόταση.

Ωστόσο στο προτεινόμενο ψήφισμα δεν υπήρχε ο όρος «μόνιμη» που αντικαταστάθηκε από τη λέξη «διαρκή» μετά από διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ προκειμένου να απέχουν.

Η Ρωσία πρότεινε να υπάρξει ο όρος «μόνιμη» όπως το αρχικό σχέδιο, αλλά η απόφαση απορρίφθηκε σε ψηφοφορία με τις ΗΠΑ να ψηφίζουν κατά και τη Βρετανία να απέχει.

Νωρίτερα ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι θα ακυρώσει τη συνάντηση ισραηλινών με αμερικανούς αξιωματούχους που ήταν προγραμματισμένη για να συζητηθεί η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

16:30 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Με ενός λεπτό σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Ρωσία ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

16:22 Ο Νετανιάχου απειλεί ότι θα ακυρώσει τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ εάν δεν θέσουν βέτο στο ψήφισμα

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, θα ακυρώσει τις συναντήσεις του Λευκού Οίκου με μια αντιπροσωπεία που επισκέπτεται και περιλαμβάνει τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ron Dermer και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Tzachi Hanegbi.

Η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ άργησε να ξεκινήσει για 20 λεπτά καθώς φαίνεται πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιληφθούν διαφορετικές διατυπώσεις για την κατάπαυση πυρός.

16:15 Νέα απειλή για τους αμάχους – Τουλάχιστον 3.000 βόμβες δεν έχουν εκραγεί στην Γάζα

Τουλάχιστον 3.000 από τις 45.000 ισραηλινές βόμβες που έχουν εκτοξευτεί εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, το διάστημα μεταξύ 7ης Οκτωβρίου και μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης Handicap International, δεν έχουν εκραγεί, προειδοποίησε σήμερα ένας αξιωματούχος αυτής της ΜΚΟ που ειδικεύεται στη δράση κατά των ναρκών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:05 Αναφορές ότι λόγω διαπραγματεύσεων θα αργήσει η έναρξη της συζήτησης στο ΣΑ του ΟΗΕ

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι λόγω διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα καθυστερήσει τουλάχιστον 20 λεπτά.

«Σας δίνει απλώς μια ιδέα για το ότι υπάρχουν αυτές οι πιθανές αλλαγές και διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα πίσω από κλειστές πόρτες αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Γκραμπιέλ Ελιζόντο του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από την έδρα του ΟΗΕ.

Πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν το κείμενο να μην περιλαμβάνει αναφορά σε «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός, αλλά σε «διαρκή».

16:00 Δείτε live τη συζήτηση και την ψηφοφορία για το σχέδιο απόφασης για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

15:55 Η Σιν Μπετ λέει ότι απέτρεψε «ιρανικό σχέδιο για λαθρεμπόριο προηγμένων όπλων σε τρομοκράτες της Δυτικής Όχθης»

Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ αποκαλύπτει ότι πρόσφατα απέτρεψε προσπάθειες του Ιράν να περάσει λαθραία μεγάλα φορτία προηγμένων όπλων σε «τρομοκράτες» στη Δυτική Όχθη, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Σύμφωνα με τη Σιν Μπετ, πίσω από το σχέδιο ήταν η μονάδα 4000 του Ιράν, το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων της οργάνωσης πληροφοριών του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, με επικεφαλής τον Τζαουάντ Γκαφάρι και η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της Δύναμης Κουντς του IRGC στη Συρία, γνωστή ως μονάδα 18840, η οποία υπάγεται στον επικεφαλής της μονάδας 840 του Ιράν, Ασγκάρ Μπακρί.

Πηγή φωτογραφίας: Σιν Μπετ

Το σχέδιο αποκαλύφθηκε από τη Σιν Μπετ και τις IDF κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων των κρατουμένων Παλαιστινίων, οι οποίοι ήταν ύποπτοι για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι ένα ανώτερο στέλεχος της Φατάχ, ο Μουνίρ Μακντάχ, κάτοικος του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Έιν ελ-Χιλγουέλ του Λιβάνου, συμμετείχε στο σχέδιο, υποστηρίζει η Σιν Μπετ.

Ο Μακντάχ, σύμφωνα με τη Σιν Μπετ, είναι γνωστό στο Ισραήλ εδώ και χρόνια ότι «εργάζεται για τη Χεζμπολάχ και το IRGC και συνεχίζει να προσπαθεί και να προωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις αυτές τις μέρες».

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης των συλληφθέντων Παλαιστινίων υπόπτων, η Σιν Μπετ λέει ότι προέκυψε ότι ο Μακντάχ εργαζόταν για τη στρατολόγηση Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων και τη λαθραία εισαγωγή ιρανικών όπλων, καθώς και για τη χρηματοδότησή τους.

Η Σιν Μπετ σημειώνει ότι οι IDF κατέσχεσαν μια «σημαντική» ποσότητα προηγμένων όπλων από το Ιράν που εισήχθησαν λαθραία στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:46 Οι ανθρώπινες απώλειες λόγω του πολέμου στη Γάζα

Το Al Jazeera έχει δημοσιεύσει γράφημα για τις ανθρώπινες απώλειες λόγω του πολέμου στη Γάζα.

15:36 Οι Παλαιστίνιοι αναμένουν ομόφωνη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ δηλώνει ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα θα εγκριθεί ομόφωνα αργότερα σήμερα.

Το σχέδιο «απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός» για τον συνεχιζόμενο μουσουλμανικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού «που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Στο ψήφισμα, «η κατάπαυση του πυρός απαιτείται μαζί, αλλά όχι σε συνδυασμό με την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», δήλωσε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

15:27 Συναγερμός της Save the Children για τα παιδιά στη βόρεια Γάζα

Η απόφαση του Ισραήλ την Κυριακή να εμποδίσει την επισιτιστική βοήθεια της UNRWA να φτάσει στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας «θα επιταχύνει τον κίνδυνο λιμού και θα στείλει τα ήδη πεινασμένα παιδιά στον τάφο τους», προειδοποίησε η οργάνωση βοήθειας Save the Children.

«Τα παιδιά πεθαίνουν ήδη από πείνα και ασθένειες με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει δει ποτέ ο κόσμος, από τότε που άρχισαν οι καταγραφές», δήλωσε ο Ξαβιέ Ζουμπέρ, διευθυντής της Save the Children στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Ο περαιτέρω περιορισμός της ήδη στάγδην χορηγούμενης βοήθειας στη βόρεια Γάζα ισοδυναμεί με σφίξιμο της θηλιάς. Αυτή η ανακοίνωση δείχνει πώς οι περικοπές χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ από την οποία εξαρτώνται οι Παλαιστίνιοι και εμείς ως ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ενθαρρύνει περαιτέρω τη χρήση της βοήθειας ως όπλο.

Αυτό πρέπει να ανατραπεί με σθεναρή και άμεση διπλωματία από τη διεθνή κοινότητα, όπως είναι η νομική της υποχρέωση. Η διεθνής δράση δεν μπορεί να διαρκεί περισσότερο από τις λίγες ημέρες που έχουν τα παιδιά. Οι ζωές τους εξαρτώνται από αυτό», τόνισε ο ίδιος.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:17 Διασώστες απομάκρυναν τραυματίες στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Ομάδες της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου με ασθενοφόρα απομάκρυναν οκτώ τραυματίες μετά από χτύπημα σε σπίτι στην περιοχή Αλ-Χουκρ στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

15:07 Σειρήνες ακούγονται σε κοινότητες κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Σειρήνες ηχούν σε πολλές κοινότητες κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, προειδοποιώντας για πιθανή εισερχόμενη επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

14:58 Η Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι το ιατρικό προσωπικό της εκδιώχθηκε από το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε το προσωπικό και τους ασθενείς του νοσοκομείου Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις χθες το βράδυ.

«Ενώ προσπαθούσαν να φύγουν μέσω του στρατιωτικού σημείου ελέγχου, οι ομάδες αντιμετώπισαν δυσκολία στην κίνηση λόγω εκτεταμένων εκσκαφών και καταστροφής των υποδομών», δήλωσε η PRCS στο X.

«Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να απομακρύνουν τα μπάζα και τα εμπόδια στον δρόμο, οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ προς δύο από τις ομάδες που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα μπάζα, τραυματίζοντάς τους ευθέως», τονίζει η οργάνωση.

Η PRCS πρόσθεσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα «ανάγκασαν τις ομάδες να επιστρέψουν» στο νοσοκομείο αργότερα. Ωστόσο, «βρήκαν την πύλη του νοσοκομείου κλειστή, καθιστώντας αδύνατη την εκ νέου είσοδο των ομάδων», προστίθεται.

«Οι ομάδες παρέμειναν να περιμένουν στον δρόμο μέχρι τώρα», ανέφερε η ΜΚΟ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες νέα επίθεση στη συνοικία Αλ-Άμαλ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:48 Οκτώ οι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ

Οκτώ ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Ασντόντ στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, ενώ την ευθύνη για την επίθεση έχουν αναλάβει οι Ταξιαρχίες Κασάμ.

Κάποιες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, ενώ οι υπόλοιπες προσγειώθηκαν σε μη κατοικημένες περιοχές, ανέφερε η Ισραηλινή Ραδιοφωνία.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές ή θύματα.

14:39 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιους στην περιοχή Ντέιρ ελ-Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας και 30 στη Ράφα στα νότια τις τελευταίες 24 ώρες
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι είπε ότι το Ισραήλ καθοδηγείται από «ακραίους ρατσιστές» και πρέπει να αποτραπεί
  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «είναι απολύτως απαραίτητο» να παραδοθεί «μαζικά» βοήθεια στη βόρεια Γάζα
  • Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξήθηκε σε 32.333, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει νέο ψήφισμα που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

14:29 Σκοτώθηκε ανταποκριτής του WAFA μαζί με τον γιο του

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι ένας από τους ανταποκριτές του σκοτώθηκε, μαζί με τον γιο του, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή δυτικά της πόλης της Γάζας.

Το WAFA εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Σαχέρ Άκραμ Ραγιάν, ο οποίος, όπως είπε, εργαζόταν για το πρακτορείο επί 20 χρόνια.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) παρακολουθεί τους θανάτους δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, ο οποίος, όπως λέει, ήταν ο πιο θανατηφόρος για τους δημοσιογράφους από τότε που κρατάει αρχείο. Σύμφωνα με την CPJ:

«Μέχρι τις 21 Μαρτίου 2024, οι προκαταρκτικές έρευνες της CPJ έδειξαν ότι τουλάχιστον 95 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης ήταν μεταξύ των περισσότερων από 32.000 νεκρών από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους καθώς προσπαθούν να καλύψουν τη σύγκρουση κατά τη διάρκεια της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, της διακοπής των επικοινωνιών, της έλλειψης προμηθειών και των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος.

Από τους 17 θανάτους δημοσιογράφων που έχει καταγράψει η CPJ από την έναρξη του 2024, οι 14 από τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ένας από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ένας από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή και ένας υπέκυψε στα τραύματα που έφερε μετά από πυροβολισμό του από τις ισραηλινές δυνάμεις στα τέλη Οκτωβρίου 2023».

14:20 Παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης στην παρέλαση – Μπήκαν με παλαιστινιακές σημαίες μπροστά σε άρμα, 8 προσαγωγές

Παρέμβαση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποίησε ομάδα ατόμων στη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, με την οποία κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Δείτε βίντεο και διαβάστε περισσότερα εδώ

14:10 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ισχυρίζονται ότι πραγματοποίησαν επίθεση στην Ασντόντ με ρουκέτες

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, πραγματοποίησαν επίθεση στην Ασντόντ με ρουκέτες σε απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις σε αμάχους στη Γάζα.

Δείτε σχετική φωτογραφία που δημοσίευσε το Quds News Network:

Φωτογραφία από την επίθεση των Ταξιαρχιών Κασάμ στην Ασντόντ.

14:05 Σειρήνες ακούγονται στην Ασντόντ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στην Ασντόντ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

13:59 Το Ισραήλ προειδοποιεί τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες κατά της αναγνώρισης παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης

Το Ισραήλ είπε σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ότι το σχέδιό τους να εργαστούν για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους αποτελεί «βραβείο για την τρομοκρατία» που θα μειώσει τις πιθανότητες επίλυσης της σύγκρουσης μεταξύ των γειτόνων με διαπραγματεύσεις.

Η Ισπανία δήλωσε την Παρασκευή ότι, στο όνομα της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, συμφώνησε με την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία να κάνουν τα πρώτα βήματα για την αναγνώριση της κρατικής οντότητας που κήρυξαν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στέλνει ένα μήνυμα στη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις ότι οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών θα ανταποδίδονται με πολιτικές χειρονομίες προς τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Λιόρ Χάιατ στο Χ.

«Η επίλυση της σύγκρουσης θα είναι δυνατή μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών. Οποιαδήποτε εμπλοκή στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους απομακρύνει μόνο την επίτευξη λύσης και αυξάνει την περιφερειακή αστάθεια», σημείωσε ο ίδιος.

13:49 Al-Akhbar: «Η επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα δεν μπορεί να υποτιμηθεί, σημαντικά πρόσωπα συνελήφθησαν και σκοτώθηκαν», λέει πηγή της Χαμάς

Πηγή της Χαμάς δήλωσε στη λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar ότι «η έκταση της επίθεσης του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ούτε η σημασία των προσώπων που συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν, αλλά οι δυνάμεις της αντίστασης στη Λωρίδα της Γάζας είναι δυναμικές οργανώσεις που δεν στηρίζονται σε έναν άνθρωπο».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Χαμάς έχει λάβει υπόψη της ότι το Ισραήλ θα καταφέρει να αποσπάσει πληροφορίες από τα μέλη της που συνελήφθησαν και πρόσθεσε ότι παρόλο που το χτύπημα ήταν σημαντικό, η οργάνωση προστατεύεται και χειρίζεται την κατάσταση.

13:38 Γιούχαραν τον Τριντό στην ελληνική παρέλαση στο Μόντρεαλ – «Συνένοχος στη γενοκτονία» του φώναζαν

Ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης γιούχαραν τον Τζάστιν Τριντό στην ελληνική παρέλαση στο Μόντρεαλ, όπου βρέθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, ακτιβιστές φωνάζουν στον Καναδό πρωθυπουργό ότι έχει αίμα Παλαιστινίων στα χέρια του και ότι «είναι συνένοχος στη γενοκτονία» στη Γάζα.

13:28 IDF: Συνελήφθησαν επτά καταζητούμενοι στη Δυτική Όχθη την περασμένη νύχτα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε επτά υπόπτους «για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες» στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, ενώ επιχειρούσαν στην Αρμπούνα, ένα χωριό βόρεια της Τζενίν, εκρηκτικοί μηχανισμοί πετάχτηκαν προς τους στρατιώτες, οι οποίοι πυροβόλησαν δύο «τρομοκράτες».

Από την έναρξη του πολέμου, 3.600 καταζητούμενοι συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων οι 1.600 με γνωστούς δεσμούς με τη Χαμάς.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

13:18 107 νεκροί και 176 τραυματίες μέσα σε 24 ώρες – Στις 32.333 τα θύματα του πολέμου στη Γάζα

Τουλάχιστον 32.333 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 74.694 έχουν τραυματιστεί στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας.

Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί 107 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 176, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

13:12 Οι οικογένειες των ομήρων ηγήθηκαν της παρέλασης Πουρίμ στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας την απελευθέρωση των συγγενών τους και νέα συμφωνία

Σύμφωνα με τους Times of Israel,  συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μαζί με τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ Μοσέ Λιόν βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στην παρέλαση «Ενωμένοι στο Πουρίμ».

Η πρώτη παρέλαση του Πουρίμ στην Ιερουσαλήμ μετά από 42 χρόνια προκάλεσε την οργή των κατοίκων της πόλης, των συγγενών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα (αρχικά είχαν ζητήσει να ακυρωθεί) και άλλων που επηρεάστηκαν άμεσα από την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Η εκδήλωση «Adloyada» (συντομογραφία για μια αραμαϊκή φράση στο Ταλμούδ που περιγράφει την εντολή να πίνει κανείς του μέχρι αναισθησίας στο πλαίσιο του εορτασμού) αναπροσαρμόστηκε μετά τη συνάντηση των συγγενών με τον Λιόν την περασμένη εβδομάδα.

«Αισθανόμαστε τον πόνο των οικογενειών των δολοφονηθέντων, συνεχίζουμε να αγκαλιάζουμε τις οικογένειες των ομήρων και προσευχόμαστε για την ταχεία επιστροφή τους», δήλωσε ο Λιόν, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Μια μικρή διαμαρτυρία κατά της παρέλασης πραγματοποιήθηκε κοντά στο εμπορικό κέντρο Μαμίλα, με τους διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ που έγραφαν: «Είναι ακόμα 7 Οκτωβρίου».

13:02 Παλαιστίνιοι θρηνούν για τους συγγενείς τους που σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινά χτυπήματα

Παλαιστίνιοι θρηνούν για τους συγγενείς τους που σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινές επιθέσεις.

Οι φωτογραφίες είναι από το Νοσοκομείο Μαρτύρων του Αλ-Άκσα.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ramadan Abed

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ramadan Abed

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ramadan Abed

12:52 Το Ισραήλ καθοδηγείται από «ακραίους ρατσιστές», λέει ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας

Ο Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ διαπράττει τα εγκλήματά της κατά του διεθνούς δικαίου «απλώς και μόνο επειδή δεν αποτρέπεται».

«Δεν υπάρχει τίποτα για να αποτρέψει το Ισραήλ, αλλά έχουμε προχωρήσει πέρα από αυτό. Η ισραηλινή κυβέρνηση καθοδηγείται από ακραίες ρατσιστικές απειλές», δήλωσε ο Σαφάντι σε συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στο Αμμάν.

«Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να βυθίζουν ολόκληρη την περιοχή σε περαιτέρω χάος», τόνισε ο ίδιος.

Αντόνιο Γκουτέρες και Αϊμάν Σαφάντι.

12:43 Η Σιγκαπούρη ανάγκασε την ισραηλινή πρεσβεία να διαγράψει «ανάλγητη» ανάρτηση για την Παλαιστίνη

Η Σιγκαπούρη ανάγκασε την ισραηλινή πρεσβεία να διαγράψει μια «ανάλγητη» ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους Παλαιστίνιους, λέει ο υπουργός Εσωτερικών, Κασιβισουανάθαν Σανμουγκάμ.

Η ανάρτηση φέρεται να έλεγε ότι το Ισραήλ αναφέρεται 43 φορές στο Κοράνι, αλλά όχι η Παλαιστίνη, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης να πει στην ισραηλινή πρεσβεία να αφαιρέσει την ανάρτηση που έγινε την Κυριακή αφού έμαθε γι’ αυτήν, κάτι που η ίδια έκανε αμέσως.

«Αυτή η ανάρτηση στη σελίδα της ισραηλινής πρεσβείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εντελώς απαράδεκτη. Ήμουν πολύ αναστατωμένος όταν μου το είπαν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο.

«Είναι ανάλγητη και ακατάλληλη. Φέρει τον κίνδυνο να υπονομεύσει την ασφάλεια, την προστασία και την αρμονία μας στη Σιγκαπούρη», πρόσθεσε.

12:34 Daily Mail: Βρέθηκαν ίχνη αίματος της 18χρονης ομήρου Λίρι Ελμπάγκ σε δωμάτιο της Γάζας όπου κρατούνταν

Ίχνη αίματος της 18χρονης ομήρου Λίρι Ελμπάγκ βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο όπου κρατούνταν μετά την απαγωγή της στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν μέλη της οικογένειας της Ελμπάγκ στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Σύμφωνα με τα μέλη της οικογένειας, οι IDF πήραν DNA από το αίμα που βρέθηκε στο δωμάτιο, από το οποίο συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Ελμπάγκ κρατήθηκε εκεί πριν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία μέσω του δικτύου υπόγειων σηράγγων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο δωμάτιο βρέθηκαν επίσης παιδικά παιχνίδια και ροζ ρούχα. Οι αδελφές της Ελμπάγκ δήλωσαν στην εφημερίδα ότι δεν γνωρίζουν που βρίσκεται σήμερα και ότι τους λείπει πολύ.

«Στην αρχή, όταν το είδα, χάρηκα γιατί ήταν σε παιδικό δωμάτιο. Υπήρχαν παιδικά ρούχα στο ντουλάπι και αυτό μου έδωσε μια μικρή ανακούφιση ότι δεν ήταν σε ένα τρομακτικό μέρος», είπε στη Mail η μητέρα της Αλμπάγκ, Σίρα.

«Αλλά μετά κατάλαβα ότι είναι με μια οικογένεια – την απήγαγαν, όχι η Χαμάς. Είναι το ισοδύναμο του να κρατάω τα παιδιά κάποιου άλλου κλειδωμένα στο σπίτι μου», πρόσθεσε η Σίρα Αλμπάγκ.

Μιλώντας με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan την περασμένη εβδομάδα, η μητέρα της Λίρι δήλωσε ότι οι απελευθερωμένοι όμηροι της είπαν ότι η κόρη της αναγκάστηκε να πηγαίνει σε σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας, να μαγειρεύει και να καθαρίζει σε αυτά.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:25 «Οι οικογένειες αναγκάζονται να κάνουν σκληρές επιλογές για την επιβίωσή τους στη βόρεια Γάζα»

Η ζωτικής σημασίας επισιτιστική βοήθεια για χιλιάδες κατοίκους της βόρειας Γάζας έχει διακοπεί, καθώς δεν διευκολύνθηκε η ασφαλής πρόσβαση τις τελευταίες 48 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη (OCHA).

«Καθώς ο λιμός πλησιάζει, οι οικογένειες αναγκάζονται να κάνουν σκληρές επιλογές για την επιβίωση», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Χ.

«Η ανάγκη για ασφαλή, ανεμπόδιστη ανθρωπιστική υποστήριξη δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα», τονίζεται.

Αξιωματούχοι της UNRWA δήλωσαν την Κυριακή ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι δεν θα εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές τροφίμων προς το βόρειο τμήμα της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της OCHA:

12:15 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν το νέο μπλόκο του Ισραήλ στην ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για του Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε μέσω του επικεφαλής της ότι πλέον το Ισραήλ της απαγορεύει επισήμως να παραδίδει επισιτιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:06 Τα νεότερα από την πολιορκία των τριών νοσοκομείων στη Γάζα – Καλούν τους αμάχους να τα εκκενώσουν φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα ότι:

«Τις τελευταίες 24 ώρες, δύο νοσοκομεία στη Χαν Γιουνίς βρίσκονται υπό ισραηλινή στρατιωτική πολιορκία: τα νοσοκομεία Αλ-Άμαλ και Νάσερ.

Στρατιωτικά οχήματα, άρματα μάχης και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη περικυκλώνουν τις δύο αυτές εγκαταστάσεις. Αποκλείουν επίσης την είσοδο με σωρούς άμμου, εμποδίζοντας το ιατρικό προσωπικό, τους ασθενείς και τους τραυματίες που βρίσκονται μέσα να φύγουν με ασφάλεια και αποτυγχάνοντας συνεχώς να παρέχουν έναν ασφαλή διάδρομο για τους ανθρώπους και τους διασωθέντες που έχουν παγιδευτεί μέσα στο νοσοκομείο.

Αυτό που επιβεβαιώνουμε από το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ είναι ότι όχι μόνο δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς και βλήματα αρμάτων μάχης, αλλά τα μεγάφωνα διατάζουν τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο να βγαίνουν μόνο με τα εσώρουχά τους. Και αυτό έχει επιβεβαιωθεί από πολλαπλές πηγές και μάρτυρες επί τόπου, αυτούς που κατάφεραν να ξεφύγουν από την οδυνηρή κατάσταση.

Εδώ, στην υπερπλήρη Ράφα, τα νοσοκομεία έχουν απόλυτη ανάγκη από ιατρικές προμήθειες. Σταδιακά, ξεμένουν από χώρο, ιατρικές προμήθειες και επαρκή φροντίδα για να σώσουν ζωές και να παράσχουν την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση στους τραυματίες».

11:56 «Το Ισραήλ προσπαθεί να αδειάσει τη Γάζα από Παλαιστίνιους για να εγκαταστήσει εκ νέου οικισμούς»

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως «όπλο πολέμου» στη Γάζα για να ασκήσει πίεση στον παλαιστινιακό λαό να εγκαταλείψει τον πολιορκημένο θύλακα, λέει ο Άντελ Αμπντέλ Γκαφάρ, αναλυτής στο Middle East Council on Global Affairs.

Ο ίδιος δήλωσε στο Al Jazeera ότι το «όνειρο» πολλών ακροδεξιών πολιτικών στο Ισραήλ είναι να καταστήσουν τη Γάζα «ακατοίκητη» για τους Παλαιστίνιους, με στόχο την επανίδρυση οικισμών για τους Ισραηλινούς.

«Η καταστροφή των σχολείων, των νοσοκομείων, των υποδομών καθιστά τη Γάζα σχεδόν αβίωτη και θα αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να πάρει κι άλλους πρόσφυγες και να αραιώσει τον πληθυσμό της Γάζας», είπε.

«Νομίζω ότι το Ισραήλ θέλει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να φύγει και να γίνει πρόσφυγας αλλού», σημείωσε ο ίδιος.

11:44 Κατεστραμμένο σπίτι στη Ράφα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό

Το Quds News Network έχει αναρτήσει ένα βίντεο μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα.

Σύμφωνα με το Μέσο που σχετίζεται με τη Χαμάς, χτυπήθηκε το σπίτι της οικογένειας Έσα, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας όλους τους ενοίκους, ανάμεσά τους και παιδιά.

11:32 Αξιωματούχοι της Χαμάς στο Κατάρ: «Η συμφωνία για τους ομήρους δεν είναι τόσο κοντά όσο την κάνει να φαίνεται το Ισραήλ»

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ηγεσίας της Χαμάς στο Κατάρ δήλωσαν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για απελευθέρωση των ομήρων δεν είναι τόσο κοντά όσο προσπαθεί να την παρουσιάσει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, η ηγεσία της οργάνωσης στην Ντόχα μετέφερε αυτό το μήνυμα στη Λωρίδα της Γάζας και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να καθυστερήσει και να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχείρησης στη Ράφα.

Ένας ανώτερος Άραβας διπλωμάτης που μίλησε με ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς στο Κατάρ λέει ότι γι’ αυτούς, σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν την αντίσταση με την ελπίδα ότι η πίεση στο Ισραήλ θα αυξηθεί.

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς δεν κρύβει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι τα γεγονότα του Ραμαζανιού στην Ιερουσαλήμ και το τέμενος Αλ-Άκσα δεν οδήγησαν σε αυξημένη πίεση στο Ισραήλ.

Μια πηγή της Χαμάς δήλωσε στη Haaretz ότι «η Γάζα αφέθηκε μόνη της. Την παραμονή του Ραμαζανιού μίλησαν για κατάπαυση του πυρός και αυτό δεν έγινε. Στη συνέχεια είπαν την πρώτη εβδομάδα, και τώρα είμαστε στα μισά του Ραμαζανιού, και ακόμα δεν είναι στον ορίζοντα«.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Μαχμούντ Μαρντάουι, χαρακτήρισε τις αναφορές για πρόοδο στις συνομιλίες ως «χειραγώγηση» και δήλωσε ότι στο Ισραήλ δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για κατάπαυση του πυρός.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αποχώρηση από τη Γάζα και συμφωνεί μόνο σε μια πολύ περιορισμένη επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους στα βόρεια και στο κέντρο της Λωρίδας.

11:22 Γιατρός στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα κλαίει πάνω από σορούς θυμάτων λίγο πριν ταφούν

Ιορδανός γιατρός που εργάζεται στο Νοσοκομείο Μαρτύρων του Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ κλαίει με πικρία καθώς τα πτώματα των θυμάτων ισραηλινής επίθεσης προετοιμάζονται για ταφή.

11:08 Η Κίνα θα υποστηρίξει το ψήφισμα που θα κατατεθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι στηρίζει το νέο σχέδιο απόφασης που θα τεθεί προς ψήφιση αργότερα σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο ζητεί «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η Κίνα στηρίζει αυτό το προσχέδιο απόφασης και συγχαίρει την Αλγερία και τις άλλες αραβικές χώρες για τη σκληρή τους δουλειά», δήλωσε ο Λιν Ζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ελπίζουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να το εγκρίνει το συντομότερο δυνατό και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες», πρόσθεσε.

Αρχικά η ψηφοφορία επί του σχεδίου αυτού θα πραγματοποιούνταν το Σάββατο, όμως αναβλήθηκε για σήμερα προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα αποτυχία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:58 Αναφορές ότι οι ΗΠΑ δεν θα θέσουν βέτο στο νέο ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο ΣΑ του ΟΗΕ

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αργότερα σήμερα, έχει συνδιαμορφωθεί με τις ΗΠΑ για να αποφευχθεί το βέτο, σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Αναμένουμε, εκτός αν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, ότι το ψήφισμα θα εγκριθεί και ότι οι ΗΠΑ δεν θα το καταψηφίσουν», δήλωσε ένας διπλωμάτης στο AFP.

Την περασμένη Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε για ένα σχέδιο απόφασης που είχαν καταθέσει οι ΗΠΑ και το οποίο αναφερόταν στην ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των ομήρων.

Η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν βέτο στο ψήφισμα, επικρίνοντας το επειδή δεν ζητούσε ρητά κατάπαυση του πυρός και από το Ισραήλ να σταματήσει την εκστρατεία του.

Οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει βέτο σε τρία ψηφίσματα που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι το νέο ψήφισμα δεν συνδέει την απελευθέρωση των ομήρων με τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, αν και τη ζητάει.

10:48 Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε υποδομές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο την περασμένη νύχτα

Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε κτίριο της Χεζμπολάχ κοντά στο Μέις Ετζ Τζαμπάλ στον νότιο Λίβανο.

Στην ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι στη στοχευόμενη δομή υπήρχαν «τρομοκράτες».

Οι IDF λένε επίσης ότι εντοπίστηκαν 15 εκτοξεύσεις από τον Λίβανο προς μια βάση των IDF κοντά στη Μανάρα κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τη Δευτέρα, οι οποίες έπληξαν μη κατοικημένες περιοχές χωρίς θύματα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:39 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποίησε τους πολίτες να μη συνωστίζονται γύρω από φορτηγά με βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, κάλεσε τους πολίτες της Γάζας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας να μείνουν μακριά από διάφορες βασικές περιοχές όπου διανέμεται η βοήθεια και να μη συνωστίζονται γύρω από φορτηγά με βοήθεια προκειμένου να μην κινδυνεύσουν.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι οι πολίτες καλούνται να επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία των φορτηγών και ότι η διανομή της βοήθειας θα γίνει από τα τοπικά συμβούλια.

Τονίζεται ακόμη ότι το σύστημα υγείας της Γάζας δεν είναι σε θέση να περιθάλψει όσους θα τραυματιστούν.

10:29 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν και τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε έναν άνδρα από το προάστιο Σουβέικα, βόρεια της πόλης Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δύο άνδρες στον καταυλισμό Καλαντίγια, βόρεια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Δύο Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στο κέντρο της πόλης Ναμπλούς, ενώ ένας τρίτος άνδρας τραυματίστηκε από θραύσματα.

10:20 IDF: «500 τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ» συνελήφθησαν μέχρι στιγμής στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που επιχειρούν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα έχουν σκοτώσει «20 τρομοκράτες» τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «500 τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ» συνελήφθησαν από την έναρξη της επιχείρησης, την περασμένη Δευτέρα, και ότι τα στρατεύματα ανακάλυψαν πολλά όπλα στον χώρο του νοσοκομείου.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο X:

10:10 «Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη γενική γραμματεία του ΟΗΕ»

«Μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη γενική γραμματεία του ΟΗΕ», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Για εμάς, αυτό που έχει σημασία είναι οι αρχές, και οι αρχές είναι ο Χάρτης του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο, η εδαφική ακεραιότητα των χωρών, αλλά και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών», σημείωσε.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι βλέπει «μια αυξανόμενη συναίνεση να αναδύεται στη διεθνή κοινότητα για να πει στο Ισραήλ ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός».

«Αλλά επίσης, υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη συναίνεση για να πούμε ξεκάθαρα στους Ισραηλινούς ότι οποιαδήποτε χερσαία εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να σημάνει μια καταστροφική ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε.

10:05 Το ψήφισμα στον ΟΗΕ δεν θα συνδέει την κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, λέει ο Γκουτέρες

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναμένεται αργότερα σήμερα δεν συνδέει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Στο ψήφισμα, «η κατάπαυση του πυρός απαιτείται μαζί, αλλά όχι σε συνδυασμό με την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», εξήγησε.

«Και έχουμε επίσης διατρανώσει την ανάγκη αυτής της απελευθέρωσης», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο Αμμάν της Ιορδανίας.

10:00 Γκουτέρες: Είναι «απολύτως θεμελιώδες» να κρατήσουμε τους ανθρώπους στη Γάζα ζωντανούς

Συνέντευξη Τύπου στο Αμμάν της Ιορδανίας παραχωρεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες είπε ότι είναι «απολύτως θεμελιώδες να διατηρηθεί η ζωή των ανθρώπων στη Γάζα».

«Επιμένουμε στην ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. Στην αρχή, η φωνή μας ήταν σχετικά μόνη, αλλά τώρα βλέπουμε όλο και περισσότερα μέλη της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίζουν το ίδιο», πρόσθεσε.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στην Ιορδανία.

09:51 Ισραηλινοί διαδηλωτές με paraglider έφτασαν στο σπίτι του Νετανιάχου στην Καισάρεια

Ισραηλινοί διαδηλωτές πέταξαν με αλεξίπτωτο πλαγιάς πάνω από την κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πόλη Καισάρεια με πανό που τον κατηγορούσαν ότι φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Τα ποσοστά αποδοχής του Νετανιάχου έχουν πέσει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο αντίπαλός του Μπένι Γκαντζ θα ήταν πιθανότερο να τον διαδεχθεί αν διεξάγονταν εκλογές.

Δείτε σχετικό βίντεο:

09:41 Εξοργιστικό βίντεο: Ισραηλινοί στρατιώτες επιτίθενται σε Παλαιστίνιο αγόρι στη Δυτική Όχθη – Του έβγαλαν και του έσκισαν την μπλούζα

Ένα βίντεο που πιστοποιήθηκε από τη μονάδα επαλήθευσης Sanad του Al Jazeera δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να επιτίθενται σε ένα Παλαιστίνιο αγόρι στην πόλη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το υλικό από κάμερα ασφαλείας, που τραβήχτηκε πριν από δύο εβδομάδες, δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη να πλησιάζει το νεαρό αγόρι σε ένα κατάστημα, να το αναγκάζει να βγάλει την μπλούζα του και να το χαστουκίζει στο πρόσωπο στη συνοικία Τζαμπέρ της πόλης.

Στη συνέχεια, οι Ισραηλινοί στρατιώτες μιλούν στον ιδιοκτήτη του καταστήματος και σκίζουν την μπλούζα του αγοριού πριν αποχωρήσουν από το μαγαζί.

Δείτε το εξοργιστικό βίντεο:

09:32 Στις 16:00 η ώρα Ελλάδας θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το νέο σχέδιο απόφασης για κατάπαυση του πυρός στο ΣΑ του ΟΗΕ

Νέο ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 16:00 η ώρα Ελλάδας σήμερα Δευτέρα.

Το ψήφισμα έχουν ετοιμάσει οι: Αλγερία, Ισημερινός, Γουϊάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Νότια Κορέα, Σιέρα Λεόνε, Σλοβενία και Ελβετία.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι: «Απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού, η οποία θα γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη και θα οδηγήσει σε μόνιμη και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, και απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς και την εξασφάλιση ανθρωπιστικής πρόσβασης για την αντιμετώπιση των ιατρικών και άλλων ανθρωπιστικών αναγκών τους, και απαιτεί περαιτέρω από τα μέρη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σε σχέση με όλα τα άτομα που κρατούν».

Δείτε το σχετικό ψήφισμα:

09:22 Το ιατρικό προσωπικό «τα βγάζει πέρα με τα ελάχιστα» στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας

Ο Χουσάμ Μπασίμ, ορθοπεδικός χειρουργός που εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας κοντά στη Χαν Γιουνίς, λέει ότι ο ίδιος και το προσωπικό του «τα καταφέρνουν με τους ελάχιστους πόρους» στην ιατρική εγκατάσταση λόγω των ισραηλινών περιορισμών στην είσοδο ιατρικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.

«Μερικές φορές μας έλειπαν γάζες που είναι βασικό εφόδιο για τη χειρουργική επέμβαση. Δουλέψαμε γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε και τις διαχειριστήκαμε με διαφορετικό τρόπο, αλλά το προσωπικό εδώ είναι καταβεβλημένο», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Μπασίμ.

09:13 Ο Νετανιάχου είπε στους υπουργούς του Λικούντ ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση αν δεν περάσει το νομοσχέδιο για τους υπερορθόδοξους Εβραίους

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε μήνυμα στους υπουργούς του κόμματός του Λικούντ ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το επίμαχο σχέδιο νόμου για τους Χαρεντί (σ.σ. τους υπερορθόδοξους Εβραίους), μεταδίδει ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Το Kan αναφέρει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τους είπε ότι χωρίς τον νόμο δεν θα υπάρξει κυβέρνηση.

Οι υπουργοί φέρεται να μίλησαν με άτομα που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να μην υποστηρίξουν τον νόμο όταν έλαβαν το μήνυμα.

09:03 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι μαχητές της Χαμάς πυροβολούν μέσα από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι μαχητές της Χαμάς έχουν οχυρωθεί μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα και ρίχνουν εκρηκτικά μέσα από το μαιευτήριο και τον χώρο των επειγόντων περιστατικών.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού πρόσθεσε ότι μαχητές της Χαμάς που «κρύβονται γύρω από το νοσοκομείο» στην πόλη της Γάζας πυροβόλησαν επίσης τις ισραηλινές δυνάμεις, «προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στα κτίρια του νοσοκομείου».

Ο ισραηλινός στρατός έχει θέσει το νοσοκομείο Αλ-Σίφα υπό φονική πολιορκία για μία εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει μαχητές της Χαμάς που κρύβονται μέσα στο ιατρικό συγκρότημα.

Ωστόσο, δεκάδες άμαχοι έχουν επίσης σκοτωθεί, με μάρτυρες να λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει εκτελέσεις.

08:54 Ο επικεφαλής για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ και υπουργός του Κατάρ συζήτησαν για την κατάσταση στη Γάζα

Η Λόλουα Αλχατέρ, υφυπουργός διεθνούς συνεργασίας του Κατάρ, συναντήθηκε με τον Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, στην Ντόχα.

Οι δύο τους «τόνισαν την ανάγκη» για κατάπαυση του πυρός και για άνοιγμα των συνοριακών διαβάσεων «ώστε να μεταφερθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα», σύμφωνα με ανακοίνωση που κοινοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γκρίφιθς κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα τον «επικείμενο» λιμό στη Γάζα, λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σκύψει το κεφάλι της με ντροπή που απέτυχε να τον σταματήσει».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:44 Στιγμές απόγνωσης για μητέρα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Μια Παλαιστίνια μητέρα που επέζησε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ ρωτά απεγνωσμένα για την τύχη των παιδιών της αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς να γνωρίζει την τύχη της υπόλοιπης οικογένειάς της.

Δείτε βίντεο:

08:34 Υπό πολιορκία τρία νοσοκομεία στη Γάζα

Τρία νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα βρίσκονται υπό πολιορκία από τις ισραηλινές δυνάμεις. Οι ιατρικές ομάδες έχουν καθηλωθεί, καθώς ακούγονται πυκνοί πυροβολισμοί γύρω από αυτά, όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι.

  • Το Ισραήλ λέει ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές και συνέλαβε 450 στην εβδομαδιαία επιχείρηση μέσα και γύρω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, προσθέτοντας ότι εντόπισε στρατιωτικό εξοπλισμό και υποδομές στην περιοχή
  • Παλαιστίνιοι που διέφυγαν από τη συνεχιζόμενη ισραηλινή πολιορκία του νοσοκομείου Αλ-Σίφα λένε ότι τα ισραηλινά τανκς και οι στρατιωτικές μπουλντόζες συνέθλιψαν τουλάχιστον τέσσερα πτώματα και ασθενοφόρα
  • Το Ισραήλ επέκτεινε τις επιθέσεις του σε ιατρικά συγκροτήματα στα νοσοκομεία Αλ-Άμαλ και Νάσερ στη Χαν Γιουνίς
  • Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ένα μέλος του προσωπικού της και ένας εκτοπισμένος σκοτώθηκαν στο Αλ-Άμαλ εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και πυροβολισμών
  • Η Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι ο στρατός απαίτησε την πλήρη εκκένωση του νοσοκομείου Αλ-Άμαλ και κάλεσε το προσωπικό, τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους να φύγουν από τις εγκαταστάσεις του ιατρικού συγκροτήματος, ενώ έριξε καπνογόνα για να τους εκδιώξει
  • Οι κάτοικοι της Χαν Γιουνίς καταγγέλλουν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα προχώρησαν επίσης και σχημάτισαν κλοιό γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ υπό την κάλυψη πυκνών εναέριων και χερσαίων πυρών

08:25 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει για νέο σχέδιο απόφασης που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να ψηφίσει ένα νέο σχέδιο απόφασης για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αφού η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε προηγούμενο κείμενο που είχαν προτείνει οι Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δεν το ζητούσε ξεκάθαρα.

Το νέο κείμενο, σύμφωνα με την εκδοχή που είδε το AFP, «απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός» για τον συνεχιζόμενο μουσουλμανικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού «που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Απαιτεί επίσης «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» καθώς και την «άρση όλων των εμποδίων στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα».

Το κείμενο προωθείται από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία συνεργάστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αποφύγουν το βέτο, σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν στο AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Αναμένουμε, εκτός από μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, ότι το ψήφισμα θα εγκριθεί και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ψηφίσουν εναντίον του», είπε ένας διπλωμάτης στο AFP.

08:15 Συνεχίζονται σε ολόκληρη τη Γάζα οι ισραηλινές επιθέσεις

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη, καθώς και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις σε ολόκληρη τη Λωρίδα, πολιορκώντας τρία νοσοκομεία.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024