Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Νέες επιδρομές των IDF σε Γάζα και Δυτική Όχθη - Βαθαίνει το «χάσμα» Ισραήλ - ΗΠΑ

Live: Νέες επιδρομές των IDF σε Γάζα και Δυτική Όχθη – Βαθαίνει το «χάσμα» Ισραήλ – ΗΠΑ

Live οι εξελίξεις στο in - Έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ λέει ότι υπάρχουν «εύλογοι λόγοι» να θεωρείται ότι το Ισραήλ έχει φτάσει να κάνει «γενοκτονικές πράξεις» στη Γάζα

Η πλειονότητα των χωρών του κόσμου καλωσόρισαν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το οποίο εγκρίθηκε μετά την αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία.

Το Ισραήλ, ωστόσο, συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις στη Λωρίδα. Στη Ράφα στη νότια Γάζα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άτομα, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, μετά από ισραηλινά χτυπήματα.

Σε συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την αμερικάνικη αντίθεση στη χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

05:30 Εργαζόμενος του ΠΟΥ μεταξύ των νεκρών στην ανατολική Συρία

Τρεις Ιρανοί, ανάμεσά τους αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης και τουλάχιστον ένδεκα μαχητές που φέρονται ν’ ανήκαν σε ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη, σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Συρία, οι οποίοι στοίχισαν επίσης τη ζωή σε πολίτη, εργαζόμενο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κατά πληροφορίες που δημοσιοποίησαν μη κυβερνητική οργάνωση και ο διεθνής οργανισμός.

Οι βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν στην επαρχία Ντέιρ Εζούρ, η οποία γίνεται συχνά θέατρο αεροπορικών επιδρομών, κυρίως ισραηλινών, ενίοτε αμερικανικών, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ περιορίστηκε να πει πως δεν επρόκειτο για αμερικανικό βομβαρδισμό.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ πολύ σπάνια σχολιάζει δημόσια τους βομβαρδισμούς που εξαπολύει στην επικράτεια της Συρίας (περισσότερα εδώ).

04:45 Ανακοίνωσαν τον θάνατο ισραηλινού ομήρου στη Γάζα

Ενωση οικογενειών ομήρων ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε ένας ισραηλινός όμηρος που απήχθη από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε την οικογένεια του Ουριέλ Μπαρούχ, του οποίου η σορός παραμένει στη Γάζα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δεν διευκρινίζει ούτε την ημερομηνία ούτε τις συνθήκες του θανάτου του.

«Το Φόρουμ Τίκβα των οικογενειών ομήρων πενθεί μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ουριέλ Μπαρούχ», γράφει η ένωση.

Ο 35χρονος Ουριέλ Μπαρούχ, πατέρας δύο παιδιών, είχε απαχθεί κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Nova, όπου 364 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στις 7 Οκτωβρίου κατά την επίθεση της Χαμάς.

«Ο Ουριέλ ήταν ένας χαρούμενος άνθρωπος και αγαπητός από όλους… θα θυμόμαστε το χαμόγελό του και την αγάπη του για τους συνανθρώπους του», αναφέρει η οικογένειά του, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση αυτή.

04:00  Οι ΗΠΑ αδειάζουν τον Νετανιάχου για την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας απέρριψε τη θέση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας έβλαψε τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνησή του και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αντέτεινε πως το σχόλιο αυτό των υπηρεσιών του γραφείου του κ. Νετανιάχου είναι «ανακριβές από σχεδόν κάθε άποψη και άδικο για τους ομήρους και τις οικογένειές τους».

Αναφερόμενος στην απόρριψη από τη Χαμάς της τελευταίας πρότασης που βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκ του σύνεγγυς, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μίλερ τόνισε στους διαπιστευμένους συντάκτες ότι «η απάντηση αυτή προετοιμάστηκε πριν την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όχι κατόπιν», συμπληρώνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται δημόσια η απάντηση της Χαμάς είναι λάθος (περισσότερα εδώ).

03:16 Οι υπουργοί άμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ μεταφέρουν διαφορετικά μηνύματα μετά τη συνάντησή τους

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκαλάντ δήλωσε ότι συζήτησε τη διατήρηση του «QME» (ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα) του Ισραήλ στην περιοχή με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Όστιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεντάγωνο την Τρίτη.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γκαλάντ ανέφερε ότι συζήτησε επίσης «τις επιχειρήσεις που απαιτούνται για την καταστροφή των κυβερνητικών και τρομοκρατικών δυνατοτήτων της Χαμάς», την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα και τη συνεργασία που απαιτείται «για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας απέναντι στις απειλές σε πολλαπλά μέτωπα».

Ο Όστιν, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι η διμερής συνάντηση με τον Γκάλαντ έγινε για να «συζητηθεί η σημασία μιας προσέγγισης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα που θα δίνει προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων, στη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση σε όλη τη Γάζα και στις απειλές για την περιφερειακή ασφάλεια».

Η διαφορετική έμφαση των δύο υπουργών Άμυνας φάνηκε να υπογραμμίζει το αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν τον πόλεμο τους στη Γάζα.

02:57 ΜΑΤ απωθούν διαδηλωτές στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ιορδανία

Αστυνομικοί των ΜΑΤ χτύπησαν και συνέλαβαν δεκάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να διαδηλώσουν προς την ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν.

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, κατά την τρίτη ημέρα διαδηλώσεων με αίτημα να τερματιστεί η ειρηνευτική συμφωνία της Ιορδανίας με το Ισραήλ.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε βίαιες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων δακρυγόνων και γκλομπ, για να απωθήσει το πλήθος που επιχειρούσε να εισβάλει στην πρεσβεία.

02:41 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 19χρονο κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ένας 19χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του μετά από πυροβολισμούς των ισραηλινών δυνάμεων στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο διευθυντής του κυβερνητικού νοσοκομείου της Τζενίν αναγνώρισε τον νεκρό ως Αϊμάν Γιουσέφ Χασάν Αζούκα, αναφέρει το πρακτορείο.

Το θύμα πέθανε από σοβαρά τραύματα από πυροβόλο όπλο στο στήθος και το μηρό, τα οποία υπέστη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των ντόπιων που αντιστέκονταν στην στρατιωτική εισβολή στην Τζενίν.

Το Wafa μετέδωσε νωρίτερα ότι τέσσερις Παλαιστίνιοι νέοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στην πόλη Qabatiya, νότια της Τζενίν.

02:27 Τουλάχιστον 7 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε την περιοχή Ναμπατιέ στο νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, δήλωσαν δύο ανώνυμες πηγές ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

02:11 Ισραηλινός αξιωματούχος: «Γελοία η απάντηση της Χαμάς, ο Σινουάρ δεν θέλει να προχωρήσει σε συμφωνία»

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που είναι εξοικειωμένος με τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Ντόχα δήλωσε ότι η απάντηση της Χαμάς στην πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι ήταν «γελοία και δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας» ότι ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα Γιαχία «Σινουάρ δεν θέλει να προχωρήσει σε συμφωνία προς το παρόν».

Ο αξιωματούχος δηλώνει στο Κανάλι 12 ότι ο Σινουάρ «παίζει με το χρόνο» και «ονειρεύεται ακόμη» μια κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το οποίο άρχισε πριν από δύο εβδομάδες.

«Υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, όταν [ο Σινουάρ] σε μια σήραγγα περιβάλλεται από ομήρους ως ανθρώπινη ασπίδα με τρόφιμα και φάρμακα, και όταν η διπλωματική πίεση ασκείται στο Ισραήλ ακόμη πιο έντονα – εξακολουθεί να ονειρεύεται την ενοποίηση των μετώπων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού», είπε ο αξιωματούχος.

01:57 Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι οι δύο άνδρες πυροβολήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στα άκρα και την κοιλιά κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην πόλη Καμπατίγια, νότια της Τζενίν.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής ξέσπασαν μάχες μεταξύ ντόπιων και ισραηλινών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι νεαροί άνδρες υπέστησαν τα τραύματά τους, τα οποία περιγράφονται από την PRCS ως «σοβαρά».

01:41 Τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Τελ Αβίβ για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας σε αυτοκινητόδρομο – Οι δύο είναι συγγενείς ομήρων

Τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν για διατάραξη της δημόσιας τάξης κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από το στρατιωτικό αρχηγείο Kirya στο Τελ Αβίβ την Τρίτη, αναφέρει η ισραηλινή αστυνομία.

Η διαμαρτυρία δεν είχε εγκριθεί εκ των προτέρων από την αστυνομία, αλλά επετράπη να πραγματοποιηθεί επειδή οργανώθηκε από μέλη οικογενειών ομήρων, αναφέρει η αστυνομία.

Ωστόσο, αφού οι διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία στην εθνική οδό Ayalon, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να διαλύουν τη διαδήλωση, οπότε και συνελήφθησαν τέσσερις διαδηλωτές για παραβίαση της εντολής διάλυσης, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δύο από τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν σήμερα το βράδυ στο Τελ Αβίβ ήταν μέλη οικογενειών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ υποστηρίζει ότι η ηγεσία του Ισραήλ «θα έπρεπε να δείξει πολύ περισσότερη συμπόνια και ευαισθησία στις οικογένειες των ομήρων».

«Αυτοί και οι οικογένειές τους εγκαταλείφθηκαν και ο αγώνας τους είναι ο πιο δίκαιος αγώνας που υπάρχει», γράφει στο X, πρώην Twitter. «Το ελάχιστο είναι να τους αφήσουμε να φωνάξουν».

01:25 Επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε έφοδο σε πολλά σπίτια στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, το WAFA ανέφερε ότι ένα απόσπασμα ισραηλινών στρατιωτών πραγματοποίησε επιδρομές σε κατοικίες στις γειτονιές Τζαμπριάτ, Τζαμπάλ Αμπού Νταχίρ, Αλ-Σίκα και Καλλέτ αλ-Σούχα της Τζενίν.

01:08 Ισραηλινά τανκ περικυκλώνουν το νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας

Ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα περικύκλωσαν ένα νοσοκομείο στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς. Μάρτυρες στο νοσοκομείο Νάσερ, όπου χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τις μάχες, δήλωσαν σύμφωνα με το Al Jazeera ότι έπεσαν πυροβολισμοί στο συγκρότημα, αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί επιδρομή.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε  ότι τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβολούσαν και έριχναν «οβίδες και διενεργούσαν βίαιες επιδρομές στον περιβάλλοντα χώρο του, προετοιμάζοντας την εισβολή του».

«Χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο», ανέφερε το υπουργείο. «Δεν έχουν επαρκείς ποσότητες πόσιμου νερού, τροφίμων και βρεφικών τροφών και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο».

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι το νοσοκομείο αλ-Αμάλ, κοντά στο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς, ήταν «εκτός λειτουργίας» μετά την εκκένωσή του από τις ισραηλινές δυνάμεις και τον αποκλεισμό της εισόδου.

«Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να παράσχει την απαραίτητη προστασία» για το προσωπικό, τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας που βρίσκουν καταφύγιο στο αλ-Αμάλ, ανέφερε.

00:51 Περισσότερα από την απάντηση Μπάιντεν σε φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που διέκοψαν την ομιλία του

Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να σταματήσει να στηρίζει το Ισραήλ στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στη Γάζα.

Το Genocide Joe έχει γίνει ένα από τα συνθήματα του κινήματος στις ΗΠΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση για «συνενοχή στη γενοκτονία των Παλαιστινίων».

Παρόμοιες αντιδράσεις βρήκε και σήμερα σε προεκλογική του ομιλία στη Βόρεια Καρολίνα που διακόπηκε από ακτιβιστές που του ζητούσαν να πάρει θέση για τα δεινά του λαού της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:35 Ο ισχυρισμός του Ισραήλ για τον θάνατο του Ισραήλ και η απάντηση της Χαμάς

Μετά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ επιβεβαίωσε πως ο τρίτος στην ιεραρχία της ηγεσίας της Χαμάς, ο Μαρουάν Ίσα, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα αυτόν τον μήνα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν από την πλευρά του δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την είδηση, καθώς όπως είπε το πολιτικό γραφείο δεν έχει δει αποδείξεις για το θάνατο του Μαρουάν Ίσα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:17 Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στο βορειοανατολικό Λίβανο

Τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά σε δύο πόλεις του βορειοανατολικού Λιβάνου – ο πιο μακρινός βομβαρδισμός μέχρι στιγμής από τα σύνορα όπου η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έχουν ανταλλάξει πυρά.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τις επιδρομές κοντά στις πόλεις Ρας Μπααμπέλκ και Ερμέλ και ανέφερε ότι τα αεροσκάφη του επιτέθηκαν σε διάφορες στρατιωτικές τοποθεσίες που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ σε απάντηση σε επίθεση με ρουκέτες σε μια από τις βάσεις της κοντά στα λιβανέζικα σύνορα.

Στο βόρειο Ισραήλ σήμανε συναγερμός για εισερχόμενες ρουκέτες. Η Χεζμπολάχ δήλωσε αργότερα ότι έπληξε έναν ισραηλινό στρατιωτικό στρατώνα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, αμέσως ανατολικά του βόρειου Ισραήλ, με 50 ρουκέτες Κατιούσα ως απάντηση στα πλήγματα του Ισραήλ στην κοιλάδα Μπεκάα.

Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν πυρά από τον Οκτώβριο στη χειρότερη διασυνοριακή βία από τότε που διεξήγαγαν έναν πολύμηνο πόλεμο το 2006.

23:59 Παλαιστίνια δημοσιογράφος σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά της σε ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα

Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Ola Abdelmoneim Lubbad, μαζί με τον σύζυγό της και τα παιδιά της, σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που είχαν ως στόχο το σπίτι στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το Quds News Nework.

23:42 Νορβηγία: Μη αποδεκτή η απόφαση του Ισραήλ να μπλοκάρει την UNRWA

Ο υπουργός Εξωτερικών Espen Barth Eide λέει ότι περισσότερη «ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές είναι ζωτικής σημασίας και επείγουσα».

«Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει αυξημένη πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας προμήθειες τροφίμων και βοήθειας στη Γάζα και εντός αυτής», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο ΟΗΕ έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι περιορίζει τη βοήθεια στη Λωρίδα, κάτι που Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί.

23:20 Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τη δολοφονία του διοικητή

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν λέει ότι το πολιτικό γραφείο δεν έχει δει αποδείξεις για το θάνατο του διοικητή Μαρουάν Ίσα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Όλοι γνωρίζουν από την πρώτη μέρα ότι οι Ισραηλινοί λένε ότι θέλουν να στοχεύσουν τις Ταξιαρχίες Κασάμ και άλλους διοικητές. Ωστόσο, ελλείψει επίσημης δήλωσης που να επιβεβαιώνει τον μαρτυρικό θάνατο, δεν μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες», δήλωσε ο Hamdan στο Al Jazeera από τη Βηρυτό του Λιβάνου.

«Αυτές οι πληροφορίες δεν κοινοποιούνται συνήθως στο εσωτερικό του κινήματος. Η ασφάλεια και ο τόπος διαμονής των διοικητών δεν είναι κάτι που ανταλλάσσεται εσωτερικά. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από τον εχθρό δεν θεωρούνται επιβεβαιωμένες. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μέρος του ψυχολογικού πολέμου που διεξάγει η κατοχή εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

23:04 UNICEF: Παιδιά στη Γάζα πεθαίνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά λέει ότι ο λιμός στη Γάζα είναι επικείμενος, προσθέτοντας ότι οι ζωές «κρέμονται από μια κλωστή».

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να έχουν πλήρη και ασφαλή πρόσβαση για να προσεγγίσουν τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη παντού στη Γάζα», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X.

22:53 Οι πρώτες στιγμές μετά από βομβαρδισμό σπιτιού στη Ράφα

22:40 Βίντεο δείχνει ισραηλινή επίθεση σε σπίτι της Ράφα

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Mohammed al-Saifi έχει καταγράψει τη στιγμή που ο βομβαρδισμός του ισραηλινού στρατού έπληξε το σπίτι της οικογένειας al-Fra στη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

Ο αριθμός των θυμάτων από αυτήν την επίθεση είναι ακόμα ασαφής.

22:32 «Έχουν ένα δίκιο» είπε ο Μπάιντεν σε φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που διέκοψαν την ομιλία του ζητώντας κατάπαυση πυρός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον οποίο διέκοψαν φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές σε προεκλογική εκδήλωση στη Βόρεια Καρολίνα, είπε ότι «έχουν δίκιο. Πρέπει να δώσουμε πολύ περισσότερη προσοχή στη Γάζα».

22:22 Οι βομβαρδισμοί στη Ράφα συνεχίζονται

Παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού – η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη.

«Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει και δεν έχουν σταματήσει οι μάχες. Την περασμένη ώρα, γίναμε μάρτυρες περισσότερων χτυπημάτων στη Ράφα, όπου κατοικημένες γειτονιές καταστράφηκαν ολοσχερώς χωρίς να αναφερθούν θύματα», αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ Τάρεκ Αμπού Αζούμ και πρόσθεσε:

«Όπως αναφέραμε, ακούσαμε μια δυνατή έκρηξη. Είναι ακόμα άγνωστο ποιος ήταν ο στόχος.

Τα ασθενοφόρα εδώ από το νοσοκομείο του Κουβέιτ, από όπου κάνουμε ρεπορτάζ, έχουν αρχίσει να κατευθύνονται προς την τοποθεσία για να αναζητήσουν θύματα και επιζώντες, προκειμένου να τους φέρουν εδώ για να λάβουν ιατρική περίθαλψη».

22:08 Ο Νετανιάχου έτοιμος για μάχη με τις ΗΠΑ; – Μπορεί να μην επιβιώσει από αυτήν

Πώς καταδυναστεύεις ένα ολόκληρο έθνος για έναν πόλεμο και στη συνέχεια προσπαθείς να κάνεις το ίδιο σε μια υπερδύναμη που είναι σύμμαχός σου; Και πώς μετατρέπεις έναν πόλεμο σε παγκόσμια απομόνωση και ευρεία καταδίκη; Απλά ρωτήστε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτός έχει την… πατέντα, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Alon Pinkas, ο οποίος υπηρέτησε ως γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη από το 2000 έως το 2004.

Όπως εξηγεί με άρθρο του στον βρετανικό The Guardian, ο Νετανιάχου επιδιώκει σκόπιμα και επίμονα μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ από τα τέλη Οκτωβρίου.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο στο in

21:59 Περισσότερα για τον διοικητή της Χαμάς που φέρεται να σκοτώθηκε σε επίθεση στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε προηγουμένως ότι στόχευσε τον Μαρουάν Ίσα σε αεροπορική επιδρομή σε υπόγειο συγκρότημα στην κεντρική Γάζα στις 9 Μαρτίου.

Ο ισχυρισμός έρχεται αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων προς το Ισραήλ να σταματήσει την σχεδόν εξάμηνη επίθεσή του στον πολιορκημένο θύλακα, ο οποίος σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 32. 000 ανθρώπους.

Εάν ο ισχυρισμός είναι ακριβής, ο Ίσα θα είναι ο πιο υψηλόβαθμος ηγέτης της Χαμάς που έχει σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη της επίθεσης τον Οκτώβριο.

21:56 Εν μέσω πολέμου στη Γάζα, οι απώλειες εισοδήματος των Παλαιστινίων από την εργασία ανέρχονται στα 21 εκατομμύρια δολάρια

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), ο πόλεμος στη Γάζα και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές αρχές εξακολουθούν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, με σοβαρά επιζήμιες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Εκτιμάται ότι «507. 000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών. Αυτό περιλαμβάνει 201. 000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και 306. 000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στη Δυτική Όχθη», αναφέρει η ΔΟΕ σε έκθεσή της.

Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ο οργανισμός εκτιμά ότι το ετήσιο ποσοστό ανεργίας το 2024 θα αυξηθεί στο 42,7%.

21:48 Οι IDF ενημέρωσαν οικογένεια ισραηλινού ομήρου ότι ο συγγενής τους σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου

Η οικογένεια του Ουριέλ Μπαρούχ δήλωσε την Τρίτη ότι ο ισραηλινός στρατός τους ενημέρωσε ότι σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου και ότι το σώμα του κρατείται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Ο Μπαρούχ, 35 ετών από το Γκιβόν, απήχθη από το φεστιβάλ Nova.

21:40 Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις ρίψεις βοήθειας στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, παρά το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν – από πνιγμό και πτώση κιβωτίων βοήθειας – ενώ προσπαθούν να φτάσουν στη βοήθεια.

«Οι ρίψεις από αέρος είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους βοηθάμε στην παροχή απεγνωσμένα αναγκαίας βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στους δημοσιογράφους, αφού 18 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, 12 από αυτούς από πνιγμό, ενώ προσπαθούσαν να ανακτήσουν τις προμήθειες τροφίμων που είχαν χαθεί.

21:33 Η Γαλλία αρνείται ότι προμηθεύει όπλα στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού αρνήθηκε τους ισχυρισμούς δημοσιογράφων ότι η Γαλλία προμήθευσε εξαρτήματα για πυρομαχικά που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός στον πόλεμό του στη Γάζα.

Η εταιρεία Eurolinks με έδρα τη Μασσαλία πούλησε ισραηλινούς συνδέσμους M27, μεταλλικά κομμάτια που χρησιμοποιούνται για να ενώσουν φυσίγγια τυφεκίων σε ζώνες πυρομαχικών για πολυβόλα, έγραψαν οι ερευνητικές ιστοσελίδες Disclosure και Marsactu.

Τέτοια πυρομαχικά «θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας», είπαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων AFP.

Το ρεπορτάζ των ερευνητικών μέσων υποστηρίχθηκε από φωτογραφίες των συνδέσμων, οι οποίες, όπως είπαν, τραβήχτηκαν στις 23 Οκτωβρίου.

21:19 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν τον στρατιωτικό υποδιοικητή της Χαμάς Μαρουάν Ίσα

Ο Μαρουάν Ίσα, ο στρατιωτικός υποδιοικητής της Χαμάς, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες.

«Ελέγξαμε όλες τις πληροφορίες», είπε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Ο Μαρουάν Ίσα εξουδετερώθηκε από το πλήγμα που πραγματοποιήσαμε πριν από περίπου δύο εβδομάδες», πρόσθεσε.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Χαμάς. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε στις 18 Μαρτίου ότι ο Ίσα είχε σκοτωθεί, αλλά το Ισραήλ δεν είχε επιβεβαιώσει τον θάνατό του μέχρι τώρα.

21:10 ΗΠΑ: Η εισβολή στη Ράφα θα «βλάψει» την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ λέει ότι η επιχείρηση θα προκαλέσει επίσης ζημιά στους Παλαιστίνιους αμάχους και τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έρχεται μέσω της Ράφα.

«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η επιχείρηση θα έβλαπτε την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ. . . θα αφήσει το Ισραήλ πιο απομονωμένο στον κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Θα χωρίσει το Ισραήλ από χώρες που είναι μακροχρόνιοι εταίροι. . . Έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτού του είδους η επιχείρηση δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ – πόσο μάλλον προς το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού».

Η Ράφα είναι το τελευταίο καταφύγιο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων

21:00 Πρώην όμηρος σε συνέντευξή της στους ΝΥΤ λέει ότι βιάστηκε από τη Χαμάς

Η πρώην όμηρος Amit Sousanna είπε στους New York Times ότι βιάστηκε και κακοποιήθηκε από τη Χαμάς, το άρθρο της οποίας σχετικά με τις εμπειρίες της δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Είναι η πρώτη όμηρος που μιλά δημόσια για σεξουαλική βία που δέχθηκε.

Οι New York Times σημείωσαν ότι η λεπτομερής περιγραφή της συμφωνούσε με όσα είχε πει σε δύο γιατρούς και έναν κοινωνικό λειτουργό λιγότερο από μία ημέρα μετά την απελευθέρωσή της – οι δύο από αυτούς μόλις λίγες ώρες αργότερα. Μίλησε επίσης με το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών που συνέταξε μια έκθεση, η οποία βρήκε «σαφείς και πειστικές πληροφορίες» ότι οι όμηροι είχαν υποστεί σεξουαλική βία.

20:45 Οι ΗΠΑ λένε ότι ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ παρεμπόδισε τις συνομιλίες για ομήρους είναι «ανακριβής»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απάντηση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς σε μια πρόταση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων προετοιμάστηκε πριν από την αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, όχι μετά.

«Αυτή η δήλωση, η οποία πιστεύω ότι έλεγε ότι η Χαμάς αποσύρθηκε από τις συνομιλίες για τους ομήρους, ή ότι η Χαμάς απέρριψε την πιο πρόσφατη πρόταση λόγω του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – αυτή η δήλωση είναι ανακριβής σχεδόν από κάθε άποψη και είναι άδικη για τους ομήρους και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ρητορικούς περισπασμούς σε αυτό το θέμα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να φέρουμε τους ομήρους πίσω στην πατρίδα τους», πρόσθεσε.

20:41 Αμερικανός γερουσιαστής απαιτεί σαφήνεια για το αν η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι το Ισραήλ τηρεί το διεθνές δίκαιο στη Γάζα

Ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν απαίτησε την Τρίτη από την κυβέρνηση Μπάιντεν να διευκρινίσει αν αποδέχεται τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι τηρεί το διεθνές δίκαιο και δεν εμποδίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας – όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει ως αποδέκτης αμερικανικών όπλων.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να παράσχει σαφήνεια στις δηλώσεις της σχετικά με το αν οι γραπτές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου είναι «αξιόπιστες», όπως απαιτείται από την NSM-20″, δήλωσε ο Βαν Χόλεν.

«Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι διαβεβαιώσεις είναι αξιόπιστες αποκλειστικά με βάση την υπογραφή τους από υψηλόβαθμο αξιωματούχο και αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιολογήσει πλήρως τη συνολική συμμόρφωσή της όταν η έκθεση του Κογκρέσου αναμένεται στις 8 Μαΐου, δεν συμμερίζομαι την αυτοπεποίθησή τους, αλλά μπορώ να βγάλω κάποιο νόημα από την απόφασή τους», συνέχισε ο γερουσιαστής του Μέριλαντ.

«Εάν, από την άλλη πλευρά, η Διοίκηση έχει προβεί σε εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου συμμορφώθηκε και συμμορφώνεται σήμερα με τις ουσιαστικές απαιτήσεις της NSM-20, η απόφασή της είναι εντελώς αποκομμένη από την πραγματικότητα επί τόπου, ιδίως όσον αφορά τα απαιτούμενα πρότυπα για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και εντός αυτής», πρόσθεσε.

20:34 Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων: Ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ αρνείται τη βοήθεια στη Γάζα είναι ψέμα

«Εκείνοι που υπονοούν ότι το Ισραήλ έχει μια πολιτική άρνησης τροφίμων ή βασικής βοήθειας στο λαό της Γάζας απλώς διαδίδουν ψεύδη. Είναι μια συκοφαντία εναντίον του Ισραήλ.

Όταν κατακαθίσει η σκόνη, οι άνθρωποι θα δουν την αλήθεια για το τι συμβαίνει στη Γάζα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR.

Ο ΟΗΕ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι το Ισραήλ εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, και πριν από λίγες ημέρες το Τελ Αβίβ απαγόρευσε επίσημα την είσοδο στη Γάζα της UNRWA.

20:30 Μπάιντεν: Έχουμε χρόνο για τη Ράφα

Δεν θέλω να υπεισέλθω σε αυτό. Έχουμε αρκετό χρόνο για να μιλήσουμε για τη Ράφα», δήλωσε την Τρίτη ο Μπάιντεν, μετά τις παρατηρήσεις του για την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη, σε συνέντευξη Τύπου.

20:27 Γκάλαντ πριν τη συνάντηση με Όστιν: Θα συζητήσουμε πως θα αυξήσουμε την πίεση στη Χαμάς

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, πριν από τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, ευχαρίστησε τον υπουργό και τις ΗΠΑ για τη φιλοξενία του και για τη φιλία μεταξύ των χωρών.

Ο Gallant δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο θα συζητήσουν στρατηγικά θέματα και τη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας αύξησης της πίεσης στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.

20:14 Δύο νεκροί από ισραηλινή επίθεση κοντά στο Μπάαλμπεκ, σύμφωνα με ΜΜΕ του Λιβάνου

Η κρατική Εθνική Υπηρεσία Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε στην περιοχή Μπουντάι, δυτικά της πόλης Μπάαλμπεκ στον ανατολικό Λίβανο. Αυτή η περιοχή απέχει πολύ από τα κοινά σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, περίπου 100 χιλιόμετρα (περίπου 60 μίλια).

Στο X, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη του «επιτέθηκαν για άλλη μια φορά βαθιά στο Λίβανο» και στόχευσαν μια περιοχή που χρησιμοποιείται από την αεροπορική μονάδα της Χεζμπολάχ, η οποία περιελάμβανε κτίρια και έναν αεροδιάδρομο.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε από το τοπικό λιβανέζικο μέσο Al Jadeed δείχνει τη στιγμή της επίθεσης. Το Al Jazeera έχει επαληθεύσει αυτό το βίντεο.

20:01 Δημοσκόπηση: Το 57% των Ισραηλινών κρίνει ως «κακές» τις επιδόσεις του Νετανιάχου

Η πλειονότητα των Ισραηλινών πιστεύει ότι η απόδοση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από τις 7 Οκτωβρίου και μετά είναι κάτω των περιστάσεων, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από αυτό του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και άλλων ανώτερων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε περισσότερους από 700 ανθρώπους από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ αυτό το μήνα, το 57% του κοινού αξιολογεί την απόδοση του Νετανιάχου ως «κακή ή πολύ κακή», ενώ μόνο το 28% πιστεύει ότι είναι «καλή ή εξαιρετική». Το 14% αξιολογεί την απόδοσή του ως μέτρια.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγος Χέρζι Χάλεβι ηγείται της κατάταξης με 48% να αξιολογεί την απόδοσή του ως καλή και 28% ως κακή – ακολουθούμενος από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ (40% και 33%) και τον υπουργό πολεμικών θεμάτων Μπένι Γκαντζ (34% και 35%).

Οι σύμμαχοι του Νετανιάχου στην ακροδεξιά τα πάνε λίγο χειρότερα.

Το 61% των ερωτηθέντων αξιολογεί την απόδοση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ ως κακή, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ έρχεται με 64% αποδοκιμασία.

19:44 Reuters: Το Ισραήλ απέσυρε τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο έναν ισραηλινό αξιωματούχο «κοντά στον επικεφαλής της Μοσάντ που ηγείται των συνομιλιών», αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει ανακαλέσει τους διαπραγματευτές του από τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την επιστροφή των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται εκεί.

Η πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αφού έκριναν ότι οι συνομιλίες ήταν «σε αδιέξοδο» και κατηγόρησε τις απαιτήσεις της Χαμάς καθώς και τον ηγέτη της στη Γάζα Yahya Sinwar, ότι σαμποτάρει τη διπλωματία «ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να πυροδοτήσει αυτόν τον πόλεμο στο Ραμαζάνι».

Χθες, με δήλωσή της η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν άκουσε κανένα από τα αιτήματά της και είπε ότι η ομάδα θα εμμείνει στην αρχική της θέση σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις: «Μια συνολική κατάπαυση του πυρός, απόσυρση [των ισραηλινών δυνάμεων] από τη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή των εκτοπισμένων και μια πραγματική ανταλλαγή κρατουμένων».

Νωρίτερα σήμερα ισραηλινά ΜΜΕ επίσης είχαν μεταφέρει την πληροφορία ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις στην Ντόχα, με το Κατάρ ωστόσο να αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

19:31 Χαμάς: Η έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί «πραγματική δοκιμασία» για τη διεθνή κοινότητα

Η Χαμάς κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να καταστήσει το Ισραήλ «υπόλογο για γενοκτονία και εθνοκάθαρση» υπό το φως της έκθεσης που δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ.

«Οι δηλώσεις της εισηγήτριας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, Francesca Albanese, ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι ο εγκληματικός σιωνιστικός στρατός κατοχής έχει διαπράξει πράξεις γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας, είναι μια πρόσθετη αναγνώριση από έναν ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ, η οποία θέτει τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη ενώπιον μιας πραγματικής δοκιμασίας για την προστασία της ανθρωπότητας και να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους για την πρόληψη πράξεων γενοκτονίας που η ανθρωπότητα ξεπέρασε πριν από δεκαετίες», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

«Καλούμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να προχωρήσει πέρα από τη σιωπή και να αναλάβει επείγουσα δράση για να καταστήσει τους ηγέτες της κατοχής υπόλογους για τη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση που διαπράττουν εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας σε πλήρη θέα του κόσμου».

Η Albanese στην έκθεσή της είπε ότι βρήκε «βάσιμους λόγους» για να πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει γενοκτονία στη Γάζα.

19:12 Δρόμος έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο ονομάστηκε «Λεωφόρος Γενοκτονίας»

Ακτιβιστές από την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία έχουν τοποθετήσει μια πινακίδα στο δρόμο του Λονδίνου που γράφει «Λεωφόρος Γενοκτονίας» κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Αυτή είναι μια υπενθύμιση προς τις ισραηλινές αρχές ότι δικάζονται για γενοκτονία, ότι πρέπει να αρχίσουν να το παίρνουν αυτό στα σοβαρά», δήλωσε ο Tom Guha, ακτιβιστής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μετά την τοποθέτηση της πινακίδας, οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι θα στείλουν επιστολή στην πρεσβεία από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Αμνηστίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Sacha Deshmukh, αναλύοντας τις ανησυχίες της οργάνωσης για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Πηγή: AFP

19:00 Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν πόλη του ανατολικού Λιβάνου

Πλάνα που καταγράφηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να στοχεύουν την περιοχή της πόλης Baalbek.

Τα βίντεο επαληθεύτηκαν από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera.

Τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τρεις αεροπορικές επιδρομές στα περίχωρα του χωριού Buday κοντά στο Baalbek, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Bekaa περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά κατά μήκος των συνόρων από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση, με στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, λέει ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις της στο βόρειο Ισραήλ μόλις επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

18:46 ΥΠΕΞ Γερμανίας: Χρειάζεται περισσότερη βοήθεια στη Γάζα

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση για απρόσκοπτη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια του οποίου συναντήθηκε με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι κόλαση», δήλωσε η Μπέρμπογκ στο Τελ Αβίβ. «Οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν ζωτικής σημασίας βοήθεια ανεμπόδιστα».

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία αύξησε τη χρηματοδότησή της στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα κατά επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ.

18:34 Συντονιστής ΟΗΕ για Μέση Ανατολή: «Κατακλυσμιαίος» ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος του πολέμου στη Γάζα

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland, μίλησε στον ΟΗΕ καθώς παρουσίαζε μια τριμηνιαία έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του ψηφίσματος 2334 σχετικά με τους ισραηλινούς εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέχονται από το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σημείωσε:

  • Το ψήφισμα 2334 απαιτεί να ληφθούν θετικά μέτρα για την άμεση αντιστροφή των βημάτων στο πεδίο που θέτουν σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών. Ωστόσο, οι αρνητικές τάσεις συνεχίζονται.
  • Συνολικά, περίπου 4. 780 μονάδες προωθήθηκαν στην περιοχή C της Δυτικής Όχθης και η κατεδάφιση και κατάσχεση παλαιστινιακών περιουσιών συνεχίζεται.
  • Η καταστροφική σύγκρουση στη Γάζα συνεχίζεται παράλληλα με τη βία στη Δυτική Όχθη. Στη Γάζα, ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος των εχθροπραξιών είναι κατακλυσμιαίος.
  • Οι δολοφονίες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας συμβαίνουν με πρωτοφανή ρυθμό. Τουλάχιστον 26 επιθέσεις εναντίον αιτούντων βοήθεια σημειώθηκαν σε σημεία διανομής βασικών προμηθειών.
  • Τα νοσοκομεία δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδία μάχης και πρέπει να προστατευθούν.
  • Ο λιμός στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας επίκειται.
  • Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού.

18:29 Όστιν: «Ανθρώπινη καταστροφή» η κατάσταση στη Γάζα

Ο Όστιν, μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, λέει ότι είναι ηθική και στρατηγική επιταγή να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι.

Ο Όστιν χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «ανθρώπινη καταστροφή». Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 32. 000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παράκτιο θύλακα.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας πραγματοποιήθηκε παρόλο που το Ισραήλ ακύρωσε απότομα την επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στην Ουάσινγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποχή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της Δευτέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε ψήφισμα που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο τους και το ψήφισμα πέρασε 14-0.

18:21 Νεκρά 12 μέλη εκτοπισμένης οικογένειας στο «ασφαλές» Al Mawasi

Μια εκτοπισμένη οικογένεια 12 ατόμων που ζούσαν σε σκηνές σκοτώθηκε από ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή Al-Mawasi, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ασφαλής ζώνη από την ισραηλινή κατοχή.

H περιοχή Al Mawasi βόρεια της Ράφα έχει χαρακτηριστεί ως ασφαλής ζώνη

18:05 Μέλος του ΠΟΥ σκοτώθηκε από την ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στην επαρχία Deir el-Zour στην ανατολική Συρία την Τρίτη σκότωσε περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός ιρανού στρατιωτικού συμβούλου και ενός μέλους της ομάδας που εργάζεται για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με το AP.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, δήλωσε ότι οι επιθέσεις σκότωσαν 15 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός Ιρανού συμβούλου των  Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, δύο σωματοφύλακές του, καθώς και εννέα Ιρακινούς μαχητές από μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν και δύο Σύρους που εργάζονται με τους Ιρανούς. Πρόσθεσε ότι ένας Σύρος μηχανικός σκοτώθηκε επίσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν επιβεβαίωσε ότι ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε στη Συρία. Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ένα από τα μέλη της ομάδας του, ο μηχανικός Emad Shehab, σκοτώθηκε σε ένα από τα χτυπήματα που έπληξαν το κτίριό του.

17:59 Επιβεβαιώνει το Ισραήλ την επίθεση στη Συρία

Ισραηλινές πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι IDF επιτέθηκαν σε στόχους του Σώματος των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Deir ez-Zor στην ανατολική Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με τις πηγές, μια εγκατάσταση ειδικών επιχειρήσεων στοχοποιήθηκε λόγω πληροφοριών σχετικά με το λαθρεμπόριο όπλων από το Ιράν στη Συρία.

Την Τρίτη, το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που συνδέεται με τη συριακή αντιπολίτευση, ανέφερε ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στο Deir ez-Zor.

17:53 Διεθνής Αμνηστία: Η έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ πρέπει να χρησιμεύσει ως εργαλείο δράσης για τα κράτη

Η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε τη νέα έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία διαπίστωσε ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι πληρούται το όριο που υποδεικνύει τη διάπραξη γενοκτονίας από το Ισραήλ».

«Πρόκειται για ένα κρίσιμο έργο που πρέπει να χρησιμεύσει ως ζωτικής σημασίας έκκληση για δράση προς τα κράτη. Πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων στη Γάζα σήμερα», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard.

«Η ώρα να δράσουμε για να αποτρέψουμε τη γενοκτονία είναι τώρα».

Η Callamard κάλεσε τα κράτη να ασκήσουν πολιτική πίεση στις αντιμαχόμενες πλευρές για να εφαρμόσουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε τη Δευτέρα απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να πείσουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το ψήφισμα, μεταξύ άλλων σταματώντας τους βομβαρδισμούς και αίροντας τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια.

17:36 Ο ισραηλινός στρατός κρατά ανθρώπους σε τμήματα του νοσοκομείου Αλ-Σίφα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας λέει ότι ο ισραηλινός στρατός «εντείνει την πολιορκία του νοσοκομείου Αλ-Σίφα» κρατώντας ανθρώπους στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, μια πτέρυγα της εγκατάστασης που δεν είναι εξοπλισμένη για υγειονομική περίθαλψη.

Το υπουργείο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «παρέμβει για να σώσει τη ζωή τους».

Οι δυνάμεις του Ισραήλ εισέβαλαν στο συγκρότημα στην πόλη της Γάζας με άρματα μάχης και βαριά πυρά στις 18 Μαρτίου και έκτοτε το πολιορκούν. Τη στιγμή της εισβολής, 30. 000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκτοπισμένων αμάχων, τραυματιών ασθενών και ιατρικού προσωπικού, εκτιμάται ότι βρίσκονταν μέσα στο συγκρότημα.

17:29 Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι κατάφερε πλήγμα βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου

Στο επίσημο κανάλι του στο Telegram, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ κοντά στη βορειοανατολική πόλη Zboud.

Το Zboud βρίσκεται στην περιοχή Baalbek, η οποία απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Ισραήλ.

Ο στρατός είπε επίσης ότι έπληξε ένα συγκρότημα και άλλες υποδομές στην Ayta ash-Shab και την Kafr Kila, καθώς και ένα παρατηρητήριο στο Maroun al-Ras.

Νωρίτερα σήμερα, η Χεζμπολάχ έπληξε τη βάση ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Mount Meron, πρόσθεσε ο στρατός.

17:15 Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος: Ο ισραηλινός στρατός εκκένωσε το νοσοκομείο Αλ- Άμαλ στη Χαν Γιουνίς, μπλοκάροντας τις εισόδους

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι το νοσοκομείο Αλ- Άμαλ στη νότια πόλη της Γάζας Χαν Γιουνίς σταμάτησε να λειτουργεί αφού οι IDF εκκένωσαν την εγκατάσταση και μπλόκαραν τις εισόδους.

Τη Δευτέρα, η οργάνωση ανέφερε ότι οι IDF περικύκλωσαν το νοσοκομείο και διέταξαν όλους να βγουν από το κτίριο με ψηλά τα χέρια και χωρίς τα ρούχα τους.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επιχειρεί στην περιοχή του νοσοκομείου αφού έλαβε πληροφορίες ότι τρομοκράτες είναι παρόντες εκεί.

17:00 Οι ΗΠΑ διευκολύνουν τις κυρώσεις για τους Χούθι, τη Χεζμπολάχ, τις ταξιαρχίες Κουντς

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει εκδώσει κυρώσεις που στοχεύουν τους χρηματοδότες και τους διαμεσολαβητές του εμπορίου για αυτές τις ομάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν έξι οντότητες, ένα άτομο και δύο δεξαμενόπλοια.

«Αυτή η ενέργεια, ο έκτος γύρος κυρώσεων που στοχεύουν το δίκτυο του οικονομικού διαμεσολαβητή των Χούθι Sa’id al-Jamal με έδρα το Ιράν που υποστηρίζεται από το IRGC-QF από τον Δεκέμβριο του 2023, αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα σε μια συντονισμένη εκστρατεία για τη διατάραξη των οικονομικών του IRGC-QF και την υποστήριξή του σε τρομοκράτες όπως οι Χούθι», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε δήλωση.

16:41 Απόκοσμες εικόνες από τη Γάζα – Διαλυμένες περιοχές

Η εκτεταμένη καταστροφή οικιστικών συγκροτημάτων στη Γάζα, όπως απεικονίζεται σε πρόσφατα πλάνα από drone, αποκαλύπτει ότι διάφορες περιοχές έχουν καταστεί εντελώς ακατοίκητες λόγω των έντονων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Πηγή: Quds News Network

Πηγή: Quds News Network

Πηγή: Quds News Network

16:28 Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μειώσουν την ένταση με το Ισραήλ

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την επιθυμία να μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας

Σύμφωνα με τη Haaretz πηγές εξοικειωμένες με τις συναντήσεις μεταξύ του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον λένε ότι καθ ‘όλη τη διάρκεια των συναντήσεων, αξιωματούχοι εξέφρασαν την επιθυμία να μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

16:10 Χέρτζογκ: Η απαλλαγή από τον Σινουάρ είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε πίσω τους ομήρους

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι η σύλληψη ή ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την ένοπλη οργάνωση στη Γάζα.

«Στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε, πρέπει να φέρουμε τον Σινουάρ νεκρό ή ζωντανό, ώστε να δούμε τους ομήρους να επιστρέφουν στην πατρίδα τους», είπε ο Χέρτζογκ σε μια τελετή εγκαινίων σε πανεπιστημιούπολη στην Ιερουσαλήμ.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα, και ο κόσμος πρέπει να λάβει υπόψη του: Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με τον Σινουάρ», λέει, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Είναι αυτός που αποφάσισε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, είναι αυτός που κοίταξε να χύσει το αίμα αθώων, είναι αυτός που εργάζεται για να φουντώσει όλη η περιοχή, να καταστρέψει το Ραμαζάνι, κάνει τα πάντα για να καταστρέψει τη συνύπαρξη, εδώ και σε όλη την περιοχή, για να μας κάνει να πολεμήσουμε μεταξύ μας και με όλον τον κόσμο. Είναι αυτός που προσπαθεί να αναπτύξει τον τρόμο και όλος ο κόσμος και όλη η περιοχή πρέπει να γνωρίζει ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική του και δεν θα τη γλιτώσει. Δεν θα τον αφήσουμε», τόνισε.

16:00 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ στον Κολομβιανό πρόεδρο: «Δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις και απειλές»

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ απάντησε στα λόγια του προέδρου της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος απείλησε ότι αν το Ισραήλ δεν συμμορφωθεί με την απόφαση για άμεση κατάπαυση του πυρός, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών θα διακοπούν.

Ο Κατζ δήλωσε: «Η υποστήριξη του προέδρου στους δολοφόνους της Χαμάς που διέπραξαν φρικτές πράξεις σφαγής και σεξουαλικά εγκλήματα κατά βρεφών, γυναικών και ενηλίκων αποτελεί ντροπή για τον κολομβιανό λαό».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να προστατεύει τους πολίτες του και δεν θα υποκύψει σε καμία πίεση και απειλή».

15:51 Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ο αριθμός των θυμάτων μετά την αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση έχει ανέβει στους 13

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, αναφέρει ότι από το πλήγμα στην Ντέιρ εζ-Ζορ στη βορειοανατολική Συρία σκοτώθηκαν 13 άτομα.

Αξιωματούχοι της οργάνωσης εκτίμησαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ και είχε στόχο ένα συγκρότημα που χρησιμοποιείται από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

15:42 Γκουστάβο Πέτρο: Θα διακόψουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ αν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Κολομβιανός πρόεδρος, Γκουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ αν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

15:32 «Ο ισραηλινός στρατός αψηφά το ψήφισμα του ΟΗΕ»

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα:

«Έχουν περάσει σχεδόν 24 ώρες από τότε που υπερψηφίστηκε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και αυτό που βλέπουμε στο έδαφος είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που απαιτεί το ψήφισμα.

Φαίνεται να υπάρχει αύξηση των επιθέσεων στην πόλη Ράφα, μαζί με τις συνεχιζόμενες απειλές για επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης – της χερσαίας εισβολής – στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Υπάρχει επίσης παρεμπόδιση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, και μόνο με σταγονόμετρο έχει επιτραπεί (σ.σ. η βοήθεια) στο νότιο και κεντρικό τμήμα που δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετη για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή.

Το ψήφισμα προβλέπει δύο εβδομάδες, οι οποίες δεν είναι αρκετές για να απαντήσουν στην καταστροφή που δημιούργησε ο πόλεμος του Ισραήλ, όπως επίσης δεν είναι αρκετές για να συντονιστεί και να διασφαλιστεί η παράδοση της βοήθειας στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας».

Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω σε τανκ κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

15:23 Η Χαμάς καταγγέλλει τον κίνδυνο που προκύπτει από τις εναέριες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 18 ανθρώπων, εκ των οποίων 12 πνίγηκαν στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να συλλέξουν προμήθειες που είχαν ρίξει αεροπλάνα στην κατεστραμμένη από την πόλεμο Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς ζήτησε να «σταματήσουν άμεσα οι επιχειρήσεις ρίψης βοήθειας από αέρος» και να ανοίξουν «γρήγορα» σημεία χερσαίας πρόσβασης για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Εκτός από τους 12 ανθρώπους που πνίγηκαν χθες, Δευτέρα, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς ποδοπατήθηκαν σε επεισόδια που συνδέονται επίσης με τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας με αλεξίπτωτα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του θύλακα.

Μεταξύ αυτών, ορισμένοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε τρία νοσοκομεία της Πόλης της Γάζας (βόρεια), όπου κατέληξαν σήμερα το πρωί ή πριν από το ξημέρωμα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα, ο Ισμαήλ αλ-Σαουάρκα, προσθέτοντας ότι αρκετά από τα θύματα ήταν νέοι άνθρωποι, ακόμα και παιδιά.

«Ανέκαθεν προειδοποιούσαμε τις χώρες που διεξάγουν τις επιχειρήσεις αεροπορικής ρίψης βοήθειας για τον θάνατο που ελλοχεύει σε λάθος διαδικασίες, διότι ένα μέρος αυτής της βοήθειας πέφτει στη θάλασσα, ένα μέρος πέφτει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ένα μέρος καταλήγει σε επικίνδυνες ζώνες, θέτοντας σε ακραίο κίνδυνο τις ζωές των αμάχων που λιμοκτονούν», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στρατιωτικά αεροσκάφη ρίχνουν παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τη στήριξη χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Στις 8 Μαρτίου, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν όταν αεροπλάνα έριξαν φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια στην Πόλη της Γάζας.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές που ζητούν από το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερα περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία πολιορκεί. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πριν από τον πόλεμο, τουλάχιστον 500 φορτηγά εισέρχονταν εκεί καθημερινά, ενώ σήμερα περίπου 150.

15:13 Χανίγια: Το Ισραήλ χάνει την παγκόσμια υποστήριξη

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι επέδειξαν «θρυλική αντίσταση» κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, στην οποία το Ισραήλ απέτυχε να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους, αναφέρει το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Μιλώντας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν σε συνέντευξη Τύπου, ο Χανίγια δήλωσε ότι η πολιτική υποστήριξη προς το Ισραήλ έχει πλέον εξασθενήσει, γεγονός που αποδεικνύεται από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί κατάπαυση του πυρός.

Ο Χανίγια, στη δεύτερη επίσκεψή του στο Ιράν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, επαίνεσε επίσης την Τεχεράνη που «στέκεται στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της υπόθεσης και του έθνους της Παλαιστίνης».

Ισμαήλ Χανίγια και Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

15:04 Νεκρός εθελοντής εργαζόμενος σε νοσοκομείο θάφτηκε στο κέντρο της Γάζας – Τον αποχαιρέτησαν οι συνάδελφοί του

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS), η ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει υπηρεσίες διάσωσης και αρωγής στη Γάζα, δημοσίευσε φωτογραφίες από την κηδεία ενός μέλους της που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στην Ντέιρ ελ-Μπαλάχ.

Ο 23χρονος Αμίρ Αμπού Άισα, ο οποίος εργαζόταν εθελοντικά στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, είναι το 15ο μέλος της οργάνωσης που σκοτώνεται στον πόλεμο της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:54 «Πρέπει να μπούμε στη Ράφα τώρα», επιμένει ο Μπεν-Γκβιρ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ δήλωσε ότι ο στρατός πρέπει να εισέλθει στη Ράφα στη νότια Γάζα ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Πρέπει να μπούμε στη Ράφα τώρα», είπε, σε δηλώσεις που επικαλείται το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Όταν φέρεται να ρωτήθηκε αν η ενέργεια πρέπει να γίνει ακόμη και αν η Ουάσινγκτον δεν την υποστηρίζει, είπε: «Ξεκάθαρα, σας θυμίζω ότι πήγαμε σε αρκετούς πολέμους χωρίς την υποστήριξη των Αμερικανών και όλου του κόσμου».

Αψηφώντας τις διεθνείς εκκλήσεις να σταματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση, το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να προωθηθεί στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα αφού διέφυγαν από την ισραηλινή επίθεση βορειότερα.

14:45 Λαζαρίνι: Η απόφαση του Ισραήλ να μην εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA προς τη βόρεια Γάζα είναι για να αποτρέψει την επιβίωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν με θάνατο

Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι δήλωσε ότι «η απόφαση του Ισραήλ να μην εγκρίνει πλέον τις αυτοκινητοπομπές της UNRWA προς τη βόρεια Γάζα είναι για να ‘εμποδίσει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν με θάνατο’ να επιβιώσουν».

«Έχουμε επαρκή κεφάλαια για να διεξάγουμε την επιχείρησή μας μέχρι το τέλος Μαΐου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι.

14:35 Οι Χούθι της Υεμένης λένε ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις σε τέσσερα πλοία στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα τις τελευταίες 72 ώρες

Οι Χούθι της Υεμένης λένε ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις σε τέσσερα πλοία στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα τις τελευταίες 72 ώρες.

Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αφορούσαν δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά.

Τα πλοία στα οποία επιτέθηκαν αντάρτες της Υεμένης είναι τα Maersk Saratoga, Apl Detroit, Huang Pu και Pretty Lady.

14:26 «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο» των συνομιλιών για τη Γάζα

Ο Γαβριήλ Χαρίτος, που όπως προαναφέραμε μίλησε στο Ertnews και διδάσκει Ιστορία των Ελληνοϊσραηλινών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, «κανείς δεν μιλά ανοιχτά για τον ελέφαντα στο δωμάτιο», δηλαδή το ερώτημα ποια θα είναι η τύχη των ηγετικών στελεχών της Χαμάς.

«Ο αριθμός των ομήρων που θα απελευθερωθούν ή των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν, ως επίσης και η καθαυτή διάρκεια της εκεχειρίας είναι ζητήματα δευτερεύοντα σε σχέση με το φλέγον ζήτημα σε ποια χώρα τελικά θα εξοριστούν τα ηγετικά στελέχη του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς όταν θα έχει πια έρθει η ‘επόμενη μέρα’ στη Γάζα».

Επικαλούμενος πρόσφατες αναρτήσεις στην πλατφόρμα Χ του τέως ισραηλινού υπουργού, Γκιτεόν Σάαρ, ο κ. Χαρίτος ανέφερε τη Συρία, το Κατάρ, το Ιράν ή την Τουρκία ως πιθανούς ασφαλείς τόπους εξορίας «καθότι υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο της συμπεφωνημένης ασφαλούς εξορίας της ηγεσίας της PLO στην Τυνησία το 1982, όταν απομακρύνθηκε ο Γιασέρ Αραφάτ και το περιβάλλον του από τον Λίβανο.

Καταλήγοντας, ο Γαβριήλ Χαρίτος τόνισε ότι «ουσιαστικά το ζήτημα της ασφαλούς εξορίας των ηγετικών στελεχών της Χαμάς είναι ο ‘ελέφαντας στο δωμάτιο’ των διαπραγματεύσεων», που εκτίμησε ότι θα συνεχιστούν παρασκηνιακά, υποστηρίζοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είναι καμία απολύτως σκοπιμότητα η αναμενόμενη για σήμερα (σ.σ. έχει ήδη γίνει) επίσκεψη του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη του πολιτικού σκέλους της Χαμάς στην Τεχεράνη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν – και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, ίσως και με τον πρόεδρο του Ιράν, Ιμπραήμ Ραϊσί.

14:16 Σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, προειδοποιητικές σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ.

14:14 Ρήγμα στις σχέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ – Τι εκτιμά διδάσκων Ιστορία των Ελληνοϊσραηλινών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ μετά την υπερψήφιση του ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μίλησε ο Γαβριήλ Χαρίτος στο Ertnews.

O κ. Χαρίτος επισήμανε ότι «μπορεί να αποφασίστηκε από τον Νετανιάχου να μην αποσταλεί αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, αλλά ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ από προχθές και το θέμα έχει συζητηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν».

Μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στο Ισραήλ, ο κ. Χαρίτος ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψιν τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις Σάλιβαν, οι ΗΠΑ δεν εναντιώνονται σε μία στρατιωτική επιχείρηση με στόχο τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς που φέρονται να έχουν καταφύγει στη Ράφα, πλην όμως η διακυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί πως υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές» προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες αμάχων.

Όσον αφορά στην ισραηλινή τακτική για την προετοιμασία της επόμενης μέρας, ο Γαβριήλ Χαρίτος περιέγραψε την κατάσταση επί του εδάφους στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα, είπε ότι έχει σταθεροποιηθεί ο πλήρης διαχωρισμός του βόρειου από το νότιο τμήμα του θύλακα, με τους Ισραηλινούς να έχουν εγκαταστήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία και ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, χωρίζοντας ουσιαστικά τη Γάζα στα δύο.

14:08 Αλλάζει τόπο διεξαγωγής το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλλιτεχνικής γυμναστικής λόγω της κατάστασης στο Ισραήλ

Όπως ανακοινώθηκε, το Τελ Αβίβ δεν θα φιλοξενήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλλιτεχνικής γυμναστικής του 2025.

Το Reuters αναφέρει ότι ο αθλητικός οργανισμός «αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε η ισραηλινή ομοσπονδία ενόργανης γυμναστικής, η εξαιρετική οικοδέσποινα πολλών ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων τα τελευταία οκτώ χρόνια», αλλά ότι ανοίγει εκ νέου τις προσφορές για τη διοργάνωση του επόμενου έτους λόγω «της τρέχουσας κατάστασης στο Ισραήλ».

13:58 Η υπηρεσία OCHA του ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του για την UNRWA και την επισιτιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα

Ο εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), Γενς Λάρκε ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του να απαγορεύσει στην UNRWA να παρέχει επισιτιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι εκεί είναι αντιμέτωποι «με σκληρό θάνατο από την πείνα».

«Η απόφαση πρέπει να ανακληθεί», δήλωσε ο Λάρκε στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου. «Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι συμμορφώνεσαι με αυτές τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου όταν εμποδίζεις τα επισιτιστικά κομβόι της UNRWA», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρίνι δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι δεν θα εγκρίνει πια την είσοδο των κομβόι της UNRWA στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

13:49 Ο ηγέτης της Χαμάς έφτασε στην Τεχεράνη για «σημαντικές» συνομιλίες με το Ιράν

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της Χαμάς, έφτασε στην Τεχεράνη για «σημαντικές συνομιλίες» με αξιωματούχους του Ιράν.

Την είδηση επιβεβαίωσε η παλαιστινιακή οργάνωση.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Χανίγια στην Τεχεράνη ως «σημαντική» καθώς έρχεται μία ημέρα μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψηφίσματος που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν από την ψηφοφορία, προκαλώντας αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

Ισμαήλ Χανίγια και Χοσεΐν Αμίρ Αμντολαχιάν.

13:39 Οινοποιείο στο βόρειο Ισραήλ τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από επίθεση με ρουκέτα

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τρία βλήματα από τον Λίβανο στην κοινότητα Αβίβιμ στο βόρειο Ισραήλ, χτυπώντας οινοποιείο και προκαλώντας πυρκαγιά, σύμφωνα με τις IDF.

Η λιβανέζικη οργάνωση ισχυρίζεται ότι στόχευσε κτίρια που χρησιμοποιούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς από την επίθεση. Οι σειρήνες δεν ήχησαν στη σε μεγάλο βαθμό εκκενωμένη κοινότητα.

Οι IDF λένε ότι επιτέθηκαν την τοποθεσία εκτόξευσης στον νότιο Λίβανο με πυροβολικό.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου δήλωσε στο Ynet ότι αυτή είναι η τέταρτη φορά που η επιχείρησή του πλήττεται από βλήματα που εκτοξεύονται από τον Λίβανο.

13:30 Χιλιάδες Παλαιστίνιοι μαθητές σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου

Το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι 5.881 μαθητές έχουν σκοτωθεί και 9.899 τραυματιστεί στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 5.826 και έχουν τραυματιστεί 9.570, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί 55 μαθητές και έχουν τραυματιστεί 329.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 264 δάσκαλοι και διευθυντές σχολείων έχουν σκοτωθεί και 960 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα, ενώ έξι έχουν τραυματιστεί και περισσότεροι από 73 έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

13:20 Στις 32.414 οι νεκροί στη Γάζα – 81 θύματα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες παρά το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας αυξήθηκε σε 32.414, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν επίσης τραυματίσει τουλάχιστον 74.787 ανθρώπους από τις 7 Οκτωβρίου.

Τα τελευταία στοιχεία περιλαμβάνουν 81 νεκρούς και 93 τραυματίες τις τελευταίες 24 ώρες παρά την έγκριση του ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

13:13 Ο ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει το νοσοκομείο Νάσερ

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα και αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν σήμερα το συγκρότημα του νοσοκομείου Νάσερ στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης έχουν περικυκλώσει το συγκρότημα από το πρωί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες κάνοντας λόγο για πυροβολισμούς.

«Ο στρατός πολιορκεί το νοσοκομειακό συγκρότημα αλ Νάσερ», επεσήμανε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του. Σε αυτή αναφέρθηκε «σε βίαιες επιχειρήσεις γύρω (από το νοσοκομείο)», καθώς ο στρατός του Ισραήλ «προετοιμάζεται για επίθεση εναντίον του ιατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού και εναντίον των χιλιάδων εκτοπισμένων που παραμένουν στο εσωτερικό του».

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είχε αναφερθεί σε κινήσεις αρμάτων μάχης γύρω από το νοσοκομείο ήδη από την Κυριακή.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του AFP να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Τα ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν τακτικά επιχειρήσεις σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, με τη δικαιολογία ότι αναζητούν Παλαιστίνιους μαχητές.

Ο στρατός επιχειρεί από τις 18 Μαρτίου γύρω και μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπου έχει ανακοινώσει πως έχει σκοτώσει περισσότερους από 150 Παλαιστίνιους μαχητές.

13:04 Σύλληψη νεαρού Παλαιστίνιου στην Ιερουσαλήμ

Νεαρός Παλαιστίνιος συνελήφθη από ισραηλινές δυνάμεις στη γειτονιά Αλ-Ισαβίγια στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

Δείτε βίντεο:

12:54 Το Κατάρ διαψεύδει τα ισραηλινά ΜΜΕ – Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Ντόχα

Ο Ματζίντ αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα συνεχίζονται στην Ντόχα, χωρίς να αποκαλύψει συγκεκριμένες εξελίξεις στις συνομιλίες.

«Είμαστε ακόμη αισιόδοξοι, από την πρώτη ημέρα είμαστε θετικοί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο στις συνομιλίες.

Και πρόσθεσε: «Η διαμεσολαβητική μας προσπάθεια θα συνεχιστεί. Συνεργαζόμαστε με όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:44 Γιατί η στάση των ΗΠΑ ήταν αναμενόμενη στο ΣΑ του ΟΗΕ – Τι αναφέρει ο Άλον Πίνκας στη Haaretz

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης και συγγραφέας Άλον Πίνκας γράφει στη Haaretz ότι:

«Ο Νετανιάχου προτίμησε σκόπιμα μια αναμέτρηση με τον κόσμο και τις ΗΠΑ. Κατάφερε να μετατρέψει έναν δίκαιο πόλεμο και μια επιβεβλημένα, δικαιολογημένα σκληρή αντεκδίκηση σε παγκόσμια καταδίκη.

Όσον αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Ισραήλ θα πει βολικά στον εαυτό του ότι το ψήφισμα δεν είναι κάτι σπουδαίο, δεν θα υπάρξουν κυρώσεις, ο ήλιος θα λάμψει σήμερα και, εκτός αυτού, ο ΟΗΕ ήταν πάντα και παραμένει αντι-ισραηλινός.

Η επιδείνωση των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων υπό τον Νετανιάχου έχει γραφτεί εκτενώς και αφειδώς κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αλλά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ένα νέο ναδίρ.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι ΗΠΑ έχουν αναθεωρήσει αρνητικά την αξιολόγησή τους για το Ισραήλ υπό τον Νετανιάχου: Δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος. Έχει συσσωρεύσει ένα εξουθενωτικό έλλειμμα αξιοπιστίας με την πάροδο των ετών σε ένα πλήθος θεμάτων και συμπεριφορών. Απέτυχε να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική Γάζα – και είναι σοβαρά ύποπτος ότι παρατείνει τον πόλεμο για τη δική του πολιτική επιβίωση».

12:34 Τραγωδία: Παλαιστίνιοι πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν βοήθεια που έπεσε από αέρος στη θάλασσα

Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι πνίγηκαν αφού κολύμπησαν στη θάλασσα της Γάζας προσπαθώντας να φτάσουν βοήθεια που είχε πέσει από αέρος, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τουλάχιστον άλλοι πέντε αγνοούνται στη θάλασσα, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τα θύματα ήταν μεταξύ των εκατοντάδων που κολύμπησαν στη θάλασσα κοντά στην ακτή ας-Σουντανίγια της Γάζας τη Δευτέρα μετά τη ρίψη δεμάτων βοήθειας από αέρος εκεί.

«Γιατί αυτοί που παραδίδουν τη βοήθεια δεν μπορούν να την παραδώσουν μέσω των διαβάσεων;» δήλωσε στο Al Jazeera ο Μοχάμεντ Σομπέιχ, ένας κάτοικος της Γάζας που μπήκε στη θάλασσα για να πάρει βοήθεια.

«Τα (σ.σ. οδικά) περάσματα είναι ασφαλέστερα και ευκολότερα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα από ένα πακέτο βοήθειας που έπεσε από αέρος και κατέληξε πάνω τους αφού το αλεξίπτωτό του δεν άνοιξε, τροφοδοτώντας περισσότερες επικρίσεις για τη μέθοδο παράδοσης βοήθειας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:24 Συγγενείς των ομήρων φωνάζουν «ντροπή» στους βουλευτές που αρνούνται να συζητήσουν την ακύρωση των διακοπών της Κνεσέτ

Οι συγγενείς των ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα, οι οποίοι ήταν παρόντες σε ακρόαση της Κνέσετ, ξέσπασαν σε οργή και φώναξαν «ντροπή», αφού οι συμμετέχοντες αρνήθηκαν να συζητήσουν την ακύρωση των διακοπών της Κνέσετ που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 7 Απριλίου.

Ο βουλευτής Γιτζάκ Πίντρους (από το κόμμα United Torah Judaism) τους λοιδόρησε, λέγοντας «Έλα, έλα».

Δείτε σχετικό βίντεο:

12:09 «Το Ισραήλ θα επιδιώξει και θα επιτύχει τους δίκαιους πολεμικούς του στόχους»

Όπως προαναφέραμε το Ισραήλ απέσυρε τη διαπραγματευτική του ομάδα από την Ντόχα, ενώ με ανάρτηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι:

«Το Ισραήλ δεν θα ανταποκριθεί στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς. Το Ισραήλ θα επιδιώξει και θα επιτύχει τους δίκαιους πολεμικούς του στόχους: Την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί απειλή για τον λαό του Ισραήλ στο μέλλον».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

11:59 Η Κίνα «χαιρετίζει» την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα

Η Κίνα δηλώνει ότι «καλωσορίζει» την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προτρέποντας σε ταχεία «δράση» για την εφαρμογή των εκκλήσεων του ψηφίσματος να σταματήσουν οι μάχες τις τελευταίες εβδομάδες του ιερού μήνα του μουσουλμανικού Ραμαζανιού.

«Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι δεσμευτικά και απαιτούμε από τα μέρη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να αναλάβουν τα δέοντα μέτρα, όπως απαιτείται από τα ψηφίσματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν σε τακτική ενημέρωση.

«Αναμένουμε από τις χώρες με σημαντική επιρροή να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της εφαρμογής του ψηφίσματος», τόνισε ο ίδιος.

Η Κίνα, είπε, «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλα τα μέρη για να τερματιστούν σύντομα οι μάχες στη Γάζα, να ανακουφιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να προωθηθεί η εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών».

11:46 «Απτόητο από το ψήφισμα του ΟΗΕ, το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα»

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα: «Αυτό που βλέπουμε επί του πεδίου αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ισραηλινός στρατός αγνοεί πλήρως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί κατάπαυση του πυρός.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας ανθρώπους στην πόλη Ράφα – στην κεντρική περιοχή και στα βόρεια.

Συνέχισαν επίσης να επιχειρούν επιθετικά γύρω από δημόσιες εγκαταστάσεις, κυρίως εγκαταστάσεις υγείας. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, από αυτές τις εγκαταστάσεις στον βορρά έχουν τεθεί εντελώς εκτός λειτουργίας. Έχουν μετατραπεί από τόπους θεραπείας σε νεκροταφεία».

Παλαιστίνιοι θρηνούν τον χαμό αγαπημένων τους προσώπων μετά από επιθέσεις στη Ράφα.

11:37 Η συνάντηση για τη νομοθεσία περί κατάταξης των Χαρεντί στον στρατό αναβλήθηκε, καθώς ο Νετανιάχου προσπαθεί να γεφυρώσει τα χάσματα

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που επρόκειτο να συζητήσει το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των απαιτήσεων στράτευσης για την υπερορθόδοξη κοινότητα Χαρεντί αναβλήθηκε επ’ αόριστον, εν μέσω των αναταραχών στον ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό σχετικά με την πρόταση, επιβεβαιώνει εκπρόσωπος του Μπένι Γκαντζ στους Times of Israel.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποιεί μαραθώνιες συναντήσεις με υπουργούς και άλλους βουλευτές σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφωνίες σχετικά με τους κανονισμούς που ικανοποιούν το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και τους αντιμαχόμενους εταίρους του συνασπισμού.

11:25 «Το Ισραήλ ανακάλεσε τη διαπραγματευτική ομάδα του» από την Ντόχα, λέει ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για συνομιλίες

Το Ισραήλ ανακάλεσε τη διαπραγματευτική του ομάδα από το Κατάρ μετά την απόρριψη της τελευταίας προσφοράς από τη Χαμάς για νέα συμφωνία για τους ομήρους και για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ισραηλινών ΜΜΕ, όπως των Times of Israel.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρει ότι η στάση της Χαμάς είναι σαφής απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση των συνομιλιών και μια θλιβερή απόδειξη της ζημιάς που προκάλεσε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφερόμενο στην έκκληση για κατάπαυση του πυρός που ψηφίστηκε χθες το βράδυ.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού κατηγορεί τη Χαμάς ότι δεν υποχωρεί από τα «ακραία αιτήματά» της, συμπεριλαμβανομένων του πλήρους τερματισμού του πολέμου και της πλήρους αποχώρησης των IDF από τη Γάζα.

«Το Ισραήλ δεν θα υποχωρήσει στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς», προσθέτει.

Διπλωματικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλούνται εβραιόφωνα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι η Χαμάς απαίτησε να δοθεί στους κατοίκους της Γάζας το ελεύθερο να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας και δεν ασχολήθηκε καν με την απελευθέρωση των ομήρων.

11:16 Αναφορές για 30 νεκρούς μετά από χτύπημα κοντά στο Αλ-Σίφα

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι οικογένειας κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας προκάλεσε τον θάνατο 30 ανθρώπων, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο τοπικές ιατρικές πηγές.

Έντονες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα μέσα και γύρω από το Αλ-Σίφα, τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση της Γάζας, για περισσότερο από μια εβδομάδα, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας εκεί.

11:06 Τα αποτελέσματα επίθεσης της Χεζμπολάχ την περασμένη νύχτα

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτι μετά από επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στην κοινότητα Μπετζέτ στο βόρειο Ισραήλ.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει ζημιές σε γεωργική περιοχή, με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla να αναφέρει ότι από την επίθεση κόπηκαν καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης.

10:57 Επίθεση ισραηλινών δυνάμεων στα γραφεία της Φατάχ σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το Quds News Network. οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν γραφεία της Φατάχ στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στη Δυτική Όχθη, στα βόρεια μετά από επιδρομή που πραγματοποίησαν.

Δείτε φωτογραφίες:

10:47 IDF: 14 ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Όχθη

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι διεξήγαγαν κοινή επιχείρηση με τη Σιν Μπετ και την Αστυνομία Ελέγχου Συνόρων κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Όχθη και συνέλαβαν 14 υπόπτους για τρομοκρατία. Σύμφωνα με τις IDF, κατά τη διάρκεια των συλλήψεων κατασχέθηκαν όπλα, μεταξύ των οποίων ένα Καλάσνικοφ, ένα πιστόλι και μια χειροβομβίδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυνάμεις που επιχειρούσαν στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα ήρθαν αντιμέτωπες με έναν ύποπτο που προσπάθησε να αρπάξει το όπλο ενός από τους στρατιώτες – ο οποίος τον απέφυγε και τον πυροβόλησε. Οι δυνάμεις εντόπισαν επίσης εκρηκτικούς μηχανισμούς και τους κατέστρεψαν.

Σύμφωνα με τις IDF, από την έναρξη του πολέμου έχουν συλληφθεί περίπου 3.600 ύποπτοι για τρομοκρατία σε όλη τη Δυτική Όχθη. Περίπου 1.600 έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν δεσμούς με τη Χαμάς, σύμφωνα με τις IDF.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:38 Χτύπημα σε σπίτι στη Ράφα – Αναφορές για 18 νεκρούς, ανάμεσά τους

Η ισραηλινή Haaretz μεταδίδει αναφορές από τη Ράφα που κάνουν λόγο για 18 νεκρούς, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, μετά από χτύπημα σε σπίτι.

Δείτε φωτογραφίες από τη Ράφα έπειτα από τις επιθέσεις του Ισραήλ:

Πηγή: REUTERS / Mohammed Salem

Πηγή: REUTERS / Mohammed Salem

Πηγή: REUTERS / Mohammed Salem

10:28 Ο ισραηλινός στρατός στόχευσε σπίτια κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζουν να πλήττουν σπίτια κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά από μια πολιορκία των εγκαταστάσεων που κράτησε περισσότερο από μια εβδομάδα, αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera Arabic.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν επίσης άλλες περιοχές της βόρειας Γάζας, όπως την Μπέιτ Χανούν, την ανατολική Τζαμπάλια και την Μπέιτ Λαχία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

10:19 Αυτή είναι ολόκληρη η έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τη Γάζα – Κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα μια καταδικαστική για το Ισραήλ έκθεση, λέγοντας ότι υπάρχουν «εύλογοι λόγοι» να πιστεύουμε ότι ο ισραηλινός στρατός διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ

10:10 Οι άνθρωποι στη Γάζα αισθάνονται «αισιόδοξοι» μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει για το Al Jazeera από τη Ράφα ότι:

«Η υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αρκετά σημαντική για τη συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων. Το γεγονός ότι συνέβη υπογραμμίζει ένα σημαντικό πράγμα – την αλλαγή της θέσης της μίας χώρας που προστάτευε το Ισραήλ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για χρόνια.

Το ψήφισμα κάνει τους ανθρώπους να ελπίζουν. Αλλά τα πράγματα είναι ακόμη πολύ συγκρατημένα, διότι έχουμε ακούσει αντιδράσεις από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, καθώς και από το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο, που λένε ότι το ψήφισμα δεν σημαίνει τίποτα για τον ισραηλινό στρατό. Υπήρξαν επίσης αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ράφα και σε άλλα μέρη της Γάζας.

Ένα σημαντικό πράγμα εδώ είναι το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του ψηφίσματος. Πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως, καθώς έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δύο εβδομάδες, μέχρι το τέλος του Ραμαζανιού. Αυτός ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ανταποκριθούμε στις ανθρωπιστικές ανάγκες και την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλείται από την σφοδρή εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ».

10:00 Λάπιντ: Η κυβέρνηση Νετανιάχου σέρνει τη χώρα στην καταστροφή

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ λέει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου παρασύρει τη χώρα σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Όπως και πριν από την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση αγνοεί όλες τις προειδοποιήσεις των επαγγελματιών, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Καλώ τους υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο να αντιταχθούν στον νόμο για την απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία, διαφορετικά αυτή η καταστροφή θα είναι στη συνείδησή τους, πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο, το οποίο προωθείται από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα αυξήσει την ηλικία απαλλαγής των υπερορθόδοξων Εβραίων Χαρεντί από τη στρατιωτική θητεία στα 35 έτη – από τα 26 έτη.

Θα εξασφάλιζε επίσης ότι οι άνδρες Χαρεντί που δεν θα κατατάσσονταν δεν θα αντιμετώπιζαν ποινικές κυρώσεις.

09:47 Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε πάνω από 60 στόχους στη Γάζα – Πραγματοποίησε επιδρομές στη Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι παράλληλα με την επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε περισσότερους από 60 στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες και κτίρια με μαχητές στο εσωτερικό τους, καθώς και στις θέσεις από τις οποίες εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ρουκέτες προς τη νότια ισραηλινή πόλη Σντερότ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα και αποκάλυψαν μεγάλη ποσότητα όπλων και πολεμικού εξοπλισμού.

Εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι οι δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στα κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χαμάς και εντόπισαν όπλα, στολές και στρατιωτικά έγγραφα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:37 Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δυσχεραίνει την απελευθέρωση των ομήρων, λέει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Η αποτυχία των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα που ενέκρινε χθες Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα καθιστά δυσκολότερη την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ.

Η Χαμάς εκμεταλλεύεται την έλλειψη βέτο από την Ουάσινγκτον για να αποφύγει να πληρώσει το τίμημα για την κατάπαυση του πυρός, τόνισε ο Κατζ σε δηλώσεις του που επικαλείται το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Το δεσμευτικό ψήφισμα «απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού που θα γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη και θα οδηγήσει σε μια διαρκή και βιώσιμη εκεχειρία» και την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» των ομήρων.

Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, επιτρέποντας έτσι το ψήφισμα να υιοθετηθεί από το ΣΑ. Είχαν ασκήσει βέτο σε τρία προηγούμενα ψηφίσματα που ζητούσαν «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

09:28 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στη Ναμπλούς

Ισραηλινά στρατεύματα εξαπέλυσαν έφοδο στη Ναμπλούς και στον κοντινό προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σε σπίτια στην Τζενίν, καθώς και στην Μπέιτ Φατζάρ, νότια της Βηθλεέμ, και στην Ντούρα, νότια της Χεβρώνας, συλλαμβάνοντας συνολικά οκτώ άτομα.

09:18 Εννέα νεκροί μετά από καταγγελλόμενη ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Συρία

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, ανέφερε αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Συρία και την απέδωσε στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν Ιρανοί και ένας Σύρος.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει επίσης ότι ο στόχος ήταν ένα συγκρότημα που ανήκε στο ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRCG) και ότι λίγο πριν από την επίθεση ένα ιρανικό φορτηγό αεροπλάνο προσγειώθηκε στην περιοχή με μαχητές του IRCG.

09:09 Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πόλεις του βόρειου Ισραήλ, επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Οι IDF λένε ότι δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς τη συνοριακή πόλη Σλόμι στο βόρειο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συναγερμός για ρουκέτες είχε σημάνει τόσο στη Σλόμι όσο και στο γειτονικό χωριό Μπετζέτ στις 12:50 π.μ. της Τρίτης.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές από τη νυχτερινή επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει επίσης ότι μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στην Ταΐρ Αρφά και την Νταΐρα στον νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χτύπησε τις θέσεις από τις οποίες έγιναν οι επιθέσεις.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

08:59 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο του 248ου μέλους της σε μάχες με το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο ενός μαχητή της «στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», την έκφραση που χρησιμοποιεί για τα μέλη της που σκοτώνονται στις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες με το Ισραήλ.

Ο μαχητής ήταν ο Χουσεΐν Αλί Νταμπούκ, 29 ή 30 ετών, από την πόλη Τσαμπρίχα, στην ακτή βόρεια της Τύρου.

Ο Νταμπούκ είναι ο 248ος μαχητής της Χεζμπολάχ που σκοτώνεται σε σχεδόν έξι μήνες μαχών με το Ισραήλ, σύμφωνα με την ένοπλη οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Χεζμπολάχ στις περιοχές Μέις αλ Τζαμπάλ και Αμπού Τσαχ στον νότιο Λίβανο.

08:50 Τι ανέφερε το ψήφισμα που πέρασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε με ψήφους 14-0 υπέρ της έγκρισης ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το δικαίωμα του βέτο τους για να εμποδίσουν τρία προηγούμενα ψηφίσματα για κατάπαυση του πυρός, αλλά απείχαν από την ψηφοφορία τη Δευτέρα, επιτρέποντας έτσι να περάσει το ψήφισμα.

Το ψήφισμα «απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού που θα γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη και θα οδηγήσει σε μια διαρκή και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» και την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» των ομήρων.

Είναι το ψήφισμα δεσμευτικό;

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι νομικά δεσμευτικά για τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, αν και χωρίς την επιβολή τους, μπορούν να αγνοηθούν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την εφαρμογή του ψηφίσματος, λέγοντας ότι η «αποτυχία» να γίνει αυτό πράξη «θα ήταν ασυγχώρητη».

Πώς αντέδρασε το Ισραήλ;

Η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία εξόργισε το Ισραήλ, το οποίο ακύρωσε την επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, η οποία επρόκειτο να συζητήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ, δήλωσαν ότι το ψήφισμα είχε μικρή σημασία και «καμία επιχειρησιακή σημασία».

«Θα κάνουμε πάντα αυτό που είναι σωστό για την ασφάλεια του Ισραήλ», έγραψε ο Γκαντζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

08:40 Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πήραν μέρος σε διαδήλωση στην Τουλκαρέμ

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από ανταποκριτές του Al Jazeera Arabic δείχνουν εκατοντάδες Παλαιστίνιους να διαδηλώνουν στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δείτε το βίντεο:

08:30 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σπίτι στη Ράφα, στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά
  • Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ, βόρεια της Χεβρώνας, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής οκτώ άτομα σε επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ότι «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» σε σχέση με μια χερσαία εισβολή στη Ράφα
  • Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα δεν είναι δεσμευτικό βάσει του διεθνούς δικαίου
  • Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Βραζιλία υποστήριξε ότι η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών έχει πλέον αρχίσει να υποχωρεί

08:22 Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη για συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια θα μεταβεί στην Τεχεράνη σήμερα Τρίτη για να συναντηθεί με Ιρανούς αξιωματούχους, μία ημέρα μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετέδωσε η επίσημη ιρανική τηλεόραση Press TV.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:16 «Κόσμος πεθαίνει για μια κονσέρβα φασόλια» στη Γάζα

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η RAF, η βρετανική πολεμική αεροπορία, προχώρησε χθες Δευτέρα — για πρώτη φορά — στη ρίψη με αλεξίπτωτα συνολικά 10 μετρικών τόνων τροφίμων προοριζόμενων για τους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:10 Παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη, καθώς και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις στη Γάζα.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024