Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέση Ανατολή: Πρόοδο στις συζητήσεις εξομάλυνσης Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ, βλέπει ο Μπλίνκεν

Μέση Ανατολή: Πρόοδο στις συζητήσεις εξομάλυνσης Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ, βλέπει ο Μπλίνκεν

«Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει ιστορική ευκαιρία για τις δύο χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν για τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Η Ουάσιγκτον και το Ριάντ έχουν σημειώσει «ικανοποιητική πρόοδο» στις συνομιλίες που αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, δήλωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, χωρίς να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει ιστορική ευκαιρία για τις δύο χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», είπε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Evelyn Hockstein).

Εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας αποτελεί η αδιαλλαξία του Νετανιάχου

Οι συζητήσεις σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ είχαν παγώσει μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και το επακόλουθο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό. Ο διάλογος αναθερμάνθηκε όμως τις προηγούμενες εβδομάδες.

Παράλληλα με τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Το Ριάντ επιθυμεί αυτή η συμφωνία να περιλαμβάνει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Παράλληλα φιλοδοξεί να συνάψει αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Αντονι Μπλίνκεν συζήτησε τα θέματα αυτά με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κατά την επίσκεψή του στην Τζέντα την Τετάρτη.

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για τη δουλειά που κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες σχετικά με την εξομάλυνση (των σχέσεων με το Ισραήλ) και αυτή η δουλειά προχωράει. Εξακολουθούμε να σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ανάχωμα στην Κίνα

Ενδεχόμενη αμυντική συμφωνία που θα παρέχει στη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, στρατιωτική προστασία από τις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την εξομάλυνση των σχέσεων του βασιλείου με το Ισραήλ, θα αλλάξει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή: υποχρεώνοντας δύο παλιούς εχθρούς να δώσουν τα χέρια και ισχυροποιώντας τους δεσμούς του Ριάντ με την Ουάσιγκτον σε μια περίοδο που η Κίνα αυξάνει την επιρροή της στην περιοχή.

Εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ είναι η αδιαλλαξία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ό,τι αφορά τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ο Μπλίνκεν δεν είπε πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του Νετανιάχου, αλλά τόνισε ότι η διαιώνιση του φαύλου κύκλου της βίας «ωφελεί μόνο το Ιράν».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024