Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι μπορεί να συμβεί σε έναν δεμένο σκύλο που περιμένει τον κηδεμόνα του έξω από κάποιο κατάστημα;

Τι μπορεί να συμβεί σε έναν δεμένο σκύλο που περιμένει τον κηδεμόνα του έξω από κάποιο κατάστημα;

Έχετε αναλογιστεί ποτέ, πώς νιώθει ο σκύλος σας όταν τον δένετε έξω από ένα κατάστημα; Αλλά και πόσο επικίνδυνο είναι;

Μία τακτική που ακολουθείται από αρκετούς κηδεμόνες σκύλων, είναι να δένουν τον μικρό τους φίλο έξω από κάποιο κατάστημα: σούπερ μάρκετ, τράπεζα και διάφορα άλλα μαγαζιά.

«Σε πολλά καταστήματα δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια, για υγειονομικούς κυρίως λόγους. Στην προσπάθεια τους, λοιπόν, να δείξουν ότι είναι pet friendly, τοποθετούν στην είσοδο μεταλλικούς στύλους. Έτσι, ώστε οι πελάτες να μπορούν να δέσουν το σκυλάκι τους εκεί. Πολλές φορές, μάλιστα, έχουν και σήμανση, «dog parking», αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη.

Ο σκύλος βιώνει την εγκατάλειψη

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, υπάρχουν κάποιοι σκύλοι, που ακόμη και γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που μένουν δεμένοι έξω από το κατάστημα, βιώνουν έντονα την εγκατάλειψη.

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε κάποιον σκύλο να κλαψουρίζει, να γαβγίζει, ή να βηματίζει νευρικά γύρω – γύρω από το λουρί του, όσο του επιτρέπει το μήκος του.

Πολλοί πιστεύουν ότι κλέβουν μόνο σκυλιά ράτσας, καθώς μπορούν να τα πουλήσουν έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών

Όταν ένας σκύλος είναι δεμένος έξω από κάποιο μαγαζί, υπάρχει το ενδεχόμενο να τού επιτεθεί ένας ελεύθερος σκύλος

Ένας σκύλος που βιώνει την εγκατάλειψη (ακόμη και αν είναι μόνο στο μυαλό του), βρίσκεται σε κατάσταση έντονου άγχους, με αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτος», υπογραμμίζει η κα Ρηγάκη.

Πώς μπορεί, λοιπόν, να αντιδράσει ένας σκύλος όταν αισθάνεται δυσφορία;

Μπορεί να δαγκώσει έναν άγνωστο που πάει να τον χαϊδέψει

Όταν ένας σκύλος αισθάνεται δυσαρέσκεια και έντονη ενόχληση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αυξάνονται και οι πιθανότητες να αντιδράσει απρόβλεπτα. Δηλαδή, όπως εξηγεί η κα Ρηγάκη, μπορεί να τον πλησιάσει κάποιος άγνωστος για να τον χαϊδέψει, και εκείνος να τον δαγκώσει. Με αποτέλεσμα, ο άνθρωπος να χρειαστεί να επισκεφτεί εσπευσμένα κάποιο νοσοκομείο και να προκύψει νομική διαμάχη.

Να προσπαθήσει να απελευθερωθεί από το λουρί του

Σύμφωνα με την κα Ρηγάκη, ένας αρνητικά φορτισμένος σκύλος είναι, επίσης, πολύ πιο εύκολο να τρομοκρατηθεί. Να θελήσει να «το σκάσει» και κατά την προσπάθεια του αυτή να τραυματιστεί με το λουρί του. Ή να καταφέρει να ελευθερωθεί. Τότε θα έχουμε έναν ελεύθερο σκύλο, που θα κινδυνεύει η ασφάλεια του. Μπορεί να τον χτυπήσει κάποιο διερχόμενο όχημα, καθώς θα τρέχει ανεξέλεγκτος. Επίσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαθεί.

Και δεν είναι μόνον αυτά, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ένας σκύλος όταν παραμένει προσωρινά δεμένος και ολομόναχος.

Κλοπή

«Ακόμη και αν ο σκύλος μας είναι κοινωνικότατος και εξοικειωμένος με το περιβάλλον του (δυνατούς κρότους, πλήθη, ή κίνηση), δεν μειώνεται το ενδεχόμενο να τον χάσουμε, καθώς μπορεί να κλαπεί.

Πολλοί πιστεύουν ότι κλέβουν μόνο σκυλιά ράτσας, καθώς μπορούν να τα πουλήσουν έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών. Ποτέ, όμως, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τις προθέσεις κάποιου αγνώστου», επισημαίνει η εκπαιδεύτρια.

Να δεχτεί επίθεση από άλλον σκύλο

Επίσης, όταν ένας σκύλος είναι δεμένος έξω από κάποιο μαγαζί, υπάρχει το ενδεχόμενο να τού επιτεθεί ένας ελεύθερος σκύλος. Και, όπως λέει η κα Ρηγάκη, καθώς θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση (δεμένος), δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες, τονίζει η εκπαιδεύτρια, δεν θα πρέπει να τον φέρουμε σε αυτή τη θέση. Και οφείλουμε να φροντίζουμε για την ασφάλεια του.

«Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές, λόγω πίεσης χρόνου, προσπαθούμε κατά τη διάρκεια της βόλτας του σκύλου μας να «χωρέσουμε» και άλλες υποχρεώσεις. Αλλά, αν ο σκύλος μας δεν μπορεί να μάς ακολουθήσει, καλό θα ήταν να παραμείνει σπίτι, για την ασφάλεια του», τονίζει η κα Ρηγάκη.

Τέλος, αποσαφηνίζει ότι η βόλτα του σκύλου μας είναι μία δραστηριότητα που πρέπει να έχει ως κέντρο εκείνον. Δηλαδή, να του αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο και να μη βλέπουμε τη βόλτα του ως υποχρέωση, που μπορούμε να συνδυάσουμε μαζί με άλλες.

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη

* Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dog Academy του Γιάννη Αραχωβίτη. Εμπλουτίζει τις γνώσεις της για τις εξελίξεις στον χώρο με συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση.

Σκοπός της, να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο για ουσιαστική επικοινωνία με τον καλύτερό του φίλο: τον σκύλο του. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκινά από την παιδική της ηλικία, καθώς μεγάλωσε με διάφορα ζώα και με μητέρα επαγγελματία groomer.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024