Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τσικνοπέμπτη: Τα κεράσματα που δεν πρέπει να προσφέρουμε στον σκύλο μας

Τσικνοπέμπτη: Τα κεράσματα που δεν πρέπει να προσφέρουμε στον σκύλο μας

Από ανορεξία μέχρι και διάτρηση γαστρεντερικού μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο τα κόκκαλα. Τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται να του προσφέρουμε

Την Τσικνοπέμπτη δεν λείπουν από κανένα τραπέζι τα ψημένα κρέατα. Και η οσμή που αναδίδουν, τον σκύλο… τον τρελαίνει! Γιατί, ως γνωστόν, ο μικρός μας φίλος έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε όλα τα κρέατα και τα πουλερικά.
Και, όπως λέει και ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος, «είναι πολύ σύνηθες, οι μικροί μας σύντροφοι να διεκδικούν τη δική τους μερίδα από το τραπέζι μας».

Ωστόσο, τα φαγητά που συνηθίζουμε να τρώμε την Τσικνοπέμπτη, δεν είναι τόσο «αθώα» για την υγεία του αγαπημένου μας φίλου.

Οι περισσότερες σάλτσες που γευόμαστε σήμερα, περιέχουν συστατικά που μπορεί να είναι από τοξικά, έως ιδιαίτερα δύσπεπτα για τον σκύλο

Προσοχή στα κόκκαλα

Ας μάθουμε, λοιπόν, τι μπορούμε να του προσφέρουμε με ασφάλεια, και τι απαγορεύεται… δια ροπάλου.

Κρέας

Τα περισσότερα κρέατα που ετοιμάζουμε αυτή τη μέρα, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, έχουν μεγάλη ποσότητα από μπαχαρικά και καρυκεύματα. Οπότε, καλό θα ήταν να τα αποφύγουμε. Μπορούμε, αν θέλουμε, να τούς δώσουμε σαν λιχουδίτσα πολύ μικρά κομματάκια από κάποιο στεγνό κομμάτι κρέατος. Που δεν θα έχει μπαχαρικά και καρυκεύματα, και θα είναι πολύ καλά ψημένο.

Κόκκαλα

Τα κόκκαλα, σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, είναι καλό να τα αποφεύγουμε τελείως. Είτε μιλάμε για μικρά κόκκαλα (κοτόπουλου), είτε για πιο μεγάλα (βοδινού). Τα κόκκαλα αρέσουν πολύ στους περισσότερους σκύλους. Αλλά μπορεί να προκαλέσουν, από ήπια συμπτώματα (ανορεξία/αδιαθεσία), μέχρι και αρκετά πιο σοβαρά. Όπως, εμετούς, διάρροιες, κοπρόσταση, τραυματισμούς/διάτρηση γαστρεντερικού.

Προσοχή στα καλαμάκια – ξυλάκια

Όπως μας ενημερώνει ο κτηνίατρος, τα ατυχήματα με αυτά είναι πολύ συχνότερα από όσο φανταζόμαστε. Οι σκύλοι, πολλές φορές, τα καταπίνουν μαζί με το κρέας. Κάτι που, αρκετές φορές, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρά προβλήματα.


«Αν θέλετε να τους δώσετε λίγο κρέας από κάποιο καλαμάκι, φροντίστε να το αφαιρέσετε και να το απομακρύνετε», υπογραμμίζει ο κ. Γινάργυρος.

Τα συνοδευτικά που περιλαμβάνει το μενού της Τσικνοπέμπτης

«Οι περισσότερες σάλτσες που γευόμαστε αυτήν την ημέρα (ketchup, μουστάρδα, κ.ά.), περιέχουν συστατικά που μπορεί να είναι από τοξικά, έως ιδιαίτερα δύσπεπτα για τον σκύλο. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να μη του δώσουμε. Για τον ίδιο λόγο, πάνω – κάτω, καλό θα ήταν να αποφύγουμε και τις σαλάτες.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα συνοδευτικά (πίτες, πατάτες), αν και πιστεύω ότι διατροφικά δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο στα κατοικίδια μας, μπορούν να δοθούν σε μικρές ποσότητες».

Καταλήγοντας ο κ. Γινάργυρος προειδοποιεί: «Πρέπει να έχουμε κατά νου το εξής: Ότι αν προσφέρουμε στον σκύλο μας μαγειρεμένο φαγητό, ενώ τρέφεται με ξηρά τροφή, το πιθανότερο είναι να μάς δυσκολέψει αρκετά μέχρι να καταναλώσει την κροκέτα του».

Ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος

● Ο κ. Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην Ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική.

Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων.

Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024