Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαθαίνουμε στο κουτάβι να νιώθει ευχάριστα στο κτηνιατρείο

Μαθαίνουμε στο κουτάβι να νιώθει ευχάριστα στο κτηνιατρείο

Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι αναγκαία. Και οι περισσότεροι σκύλοι, στρεσάρονται. Πώς μπορούμε να κάνουμε την επίσκεψή του κουταβιού μας στο κτηνιατρείο, ευχάριστη

Όταν υιοθετούμε ένα κουτάβι, η πρώτη κίνηση που κάνουμε, είναι να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο. Για να το εξετάσει, να του κάνει τα εμβόλια και, γενικότερα, να μας συμβουλεύσει για το νέο μέλος της οικογένειάς μας.

Ωστόσο, δεν έχουμε κατά νου ότι είναι ένα πλάσμα, που βρίσκεται σε κατάσταση «σοκ». Έχει αλλάξει περιβάλλον, έχει αποχωριστεί τη μητέρα και τα αδελφάκια του. Κι εμείς είμαστε ξένοι. Ακόμη κι αν το βρήκαμε στον δρόμο μόνο του, οι αλλαγές είναι ριζικές. Και χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή.

Ο κτηνίατρος, λοιπόν, είναι ο άνθρωπος που ο σκύλος μας, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, θα έρχεται σε επαφή μαζί του, προκειμένου να κάνει τα εμβόλια του.

Έτσι, θα πρέπει να κάνουμε την επίσκεψή του όσο πιο ευχάριστη γίνεται.
Στην παρούσα φάση, η επίσκεψή του στον κτηνίατρο ενδέχεται να στρεσάρει ακόμα περισσότερο το κουτάβι.

Θέλουμε, η πρώτη εμπειρία του κουταβιού να είναι όσο πιο ήπια γίνεται. Οι ασκήσεις που του κάνουμε, είναι οι λεγόμενες «ασκήσεις χειρισμού»

Μπορούμε να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο, έτσι ώστε να τον γνωρίσει να το ανεβάσουμε πάνω στον μεταλλικό πάγκο εξέτασης.

Γιατί, όπως επισημαίνει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Μαρία Καφετζοπούλου, το κτηνιατρείο έχει πολλές άγνωστες μυρωδιές και αντικείμενα. Επίσης, ο κτηνίατρος είναι άγνωστος, ο οποίος πιάνει το κουτάβι σε διάφορα σημεία του σώματός του, χωρίς να είναι εξοικειωμένο, και του κάνει το εμβόλιο, που δεν είναι ευχάριστο.

«Όταν, λοιπόν, αποφασίζουμε να βάλουμε στη ζωή μας ένα κουτάβι, δεν πρέπει να το πηγαίνουμε κατευθείαν στον κτηνίατρο. Ο σκύλος έχει πάθει «σοκ». Έχει αποχωριστεί τη μαμά και τα αδέλφια του, ή τον πήραμε από ένα περιβάλλον, το οποίο του ήταν οικείο. Τον βάλαμε σε ένα αυτοκίνητο, που μπορεί να μην είχε ξαναμπεί στη ζωή του. Τον φέραμε σε ένα άγνωστο χώρο, το σπίτι μας. Για το κουτάβι είμαστε ξένοι. Αν επισκεφτούμε αμέσως και τον κτηνίατρο, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα είναι ευχάριστο για το κουτάβι», αναφέρει η κα Καφετζοπούλου.

Το ιδανικό είναι, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια, να δώσουμε χρόνο στο κουτάβι να μας γνωρίσει και να εξοικειωθεί με τον χώρο που σπιτιού. Να ξεκινήσουμε να κάνουμε ασκησούλες, όπως, για παράδειγμα, να του πιάνουμε τα ποδαράκια, το στόμα και τα αυτάκια. Ήρεμα. Και να μην αντιδρά.

Πότε επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια, μπορούμε να επισκεφτούμε το κτηνιατρείο. Να γνωριστεί με τον κτηνίατρο και να το ανεβάσουμε πάνω στον μεταλλικό πάγκο εξέτασης. Την επόμενη ημέρα, μπορούμε να το πάμε για τα εμβόλια του. Δεν θέλουμε να συνδυάσει τον κτηνίατρο με μια άσχημη εμπειρία. Υπάρχουν κτηνίατροι – συμπεριφοριστές που κάνουν εμβόλιο στο κουτάβι, και εκείνο δεν το καταλαβαίνει. Του αποσπούν την προσοχή, βάζοντας σε ένα κουτάλι κονσέρβα.

Ασκήσεις χειρισμού

«Θέλουμε, η πρώτη εμπειρία του κουταβιού να είναι όσο πιο ήπια γίνεται. Οι ασκήσεις που του κάνουμε, είναι οι λεγόμενες «ασκήσεις χειρισμού». Εξοικειώνουμε τον σκύλο μας έτσι ώστε, αν χρειαστεί ποτέ στο μέλλον να του χορηγήσουμε κάποιο φάρμακο ή να ακολουθήσει κάποια αγωγή, να μας αφήνει να τον πιάνουμε. Στη συνέχεια, όταν πια έχει εξοικειωθεί με τη διαδικασία, καλό είναι να το κάνουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας, ακόμα και οι φίλοι μας. Σκοπός μας είναι να γίνει μέρος της ζωής του σκύλου μας», επισημαίνει η κα Καφετζοπούλου.

Και καταλήγει: «Αν δούμε ότι δεν τα καταφέρνουμε, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από έναν εκπαιδευτή. Επίσης, αν βλέπουμε ότι το κουτάβι φοβάται πολύ στο κτηνιατρείο, μπορούμε να ζητήσουμε από τον κτηνίατρο να έρθει στο σπίτι μας. Και πάντα, όταν πηγαίνουμε τον σκύλο μας στον κτηνίατρο, είμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι, γιατί του μεταφέρουμε το άγχος μας».

Η κυρία Μαρία Καφετζοπούλου, πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων

*Η κυρία Μαρία Καφετζοπούλου είναι πιστοποιημένη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, pet groomer, και εκτροφέας της φυλής Golden Retrievers. Και όπως υποστηρίζει: «Οι γνώσεις μου στην εκπαίδευση και στο grooming έχουν εξελίξει τη δουλειά μου, και με τη σειρά μου έχω βοηθήσει κηδεμόνες και σκύλους να ξεπεράσουν προβλήματα συμπεριφοράς που τους ταλαιπωρούσαν στην καθημερινότητά τους. Στόχος, μια αρμονική συμβίωση. Με motto # ο σκύλος στα καλύτερά του, προσπαθώ συνεχώς να παρακολουθώ σεμινάρια και να εμπλουτίζω τις γνώσεις και τις τεχνικές μου». Ζει στη Βέροια.

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024