Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥπΑΑΤ: Ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις

ΥπΑΑΤ: Ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τις ελληνοποιήσεις

Επέκταση των ελέγχων στην αγορά και για το μέλι, καθώς και τις πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στη σύσκεψη με την Συντονιστική Επιτροπή Μελισσοκόμων.

Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση, νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων– και του μελιού- από ελληνοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου με την εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), καθώς και η θέσπιση διατάξεων για τα ελεγκτικά όργανα, τους ελέγχους, τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων από το ΥπΑΑΤ και τους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς.

Αναμένεται να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση, νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών προϊόντων- και του μελιού- από ελληνοποιήσεις

Αντικείμενο του νομοσχεδίου συνιστά:

α) η παράθεση ορισμών και ο καθορισμός των αρμοδίων αρχών

β) οι προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων και οι υποχρεώσεις τους

γ) τα είδη των ενεργούμενων ελέγχων και τα ελεγκτικά όργανα

δ) τα είδη των παραβάσεων, τα διοικητικά μέτρα, οι κυρώσεις και η διαδικασία επιβολής τους

Από την σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ

Εντατικοί έλεγχοι

«Θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι και στο μέλι. Δεν θα κάνουμε ρούπι πίσω στο ζήτημα αυτό. Όποιοι κι αν είναι οι παραβάτες, όπως και να λέγονται θα εφαρμοσθεί ο νόμος», είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι ελληνοποιήσεις καταστρέφουν την ελληνική παραγωγή και υπονομεύουν την οικονομία της χώρας.

Μάλιστα, ζήτησε από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής των μελισσοκόμων να ορίσουν μια τριμελή Επιτροπή η οποία θα συνεργαστεί με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο ζήτημα της προστασίας της ελληνικής παραγωγής από ελληνοποιήσεις.

Επίσης ζήτησε από τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην σύσταση Διεπαγγελματικής μελιού στην οποία θα μετέχει όλη η αλυσίδα, από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές έως τους εξαγωγείς. «Έτσι θα αποκτήσετε ισχυρότερη οντότητα στην αγορά», τόνισε ο υπουργός.

Το πρόβλημα της επικονίασης

Για την ενίσχυση της επικονίασης επισημάνθηκε ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι το 2025 καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναστροφή της μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστών, έως το 2030, και τη σταδιακή αύξηση των πληθυσμών τους μέχρι να επιτευχθούν ικανοποιητικά επίπεδα.

Έχει θεσπιστεί η πρόβλεψη της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων επικονίασης αυτοφυούς ή/και καλλιεργούμενης βλάστησης, στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν οι μελισσοκόμοι της χώρας.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024