Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης στον ΟΗΕ: Δεν υπάρχει καμία πρόκληση που να αφορά αποκλειστικά μια χώρα ή μια περιοχή

Γεραπετρίτης στον ΟΗΕ: Δεν υπάρχει καμία πρόκληση που να αφορά αποκλειστικά μια χώρα ή μια περιοχή

Στη Συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη

Στο εύρος και την αλληλεπίδραση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης εστίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην ομιλία του στη Συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με θέμα «Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής ανασφάλειας στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

O Γεραπετρίτης στην ομιλία του έκανε αναφορά τόσο στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για μία θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη διετία 2025-26 καθώς και στην διοργάνωση του «Our Ocean Conference» που θα διοργανωθεί στην Αθήνα στις 16 και 17 Απριλίου.

Οι προκλήσεις αλληλεπιδρούν

«Δεν υπάρχει ούτε μία πρόκληση στον σύγχρονο κόσμο που να μην αλληλεπιδρά με άλλες. Η κλιματική κρίση απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και οι δύο από κοινού απειλούν τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή» επεσήμανε στην ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει καμία πρόκληση που να αφορά αποκλειστικά μια χώρα ή μια περιοχή».

Φέρνοντας το παράδειγμα της κατάρρευσης της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στην Ουκρανία σημείωσε ότι αυτή απειλεί την αλυσίδα σιτηρών συνολικά, ενώ η ταχεία τήξη των πάγων στην Ανταρκτική επηρεάζει τον πλανήτη «και αυτό, ενώ περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προβλέπεται να αντιμετωπίσουν το φάσμα της πείνας το 2030».

Αναφερόμενος στην Μεσόγειο  το σταυροδρόμι 3 ηπείρων, ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι συνιστά  χαρακτηριστικό παράδειγμα αλληλεπίδρασης και διάχυσης τέτοιων φαινομένων, αφού η ετήσια θερμοκρασία της θάλασσας είναι 1,54 °C υψηλότερη από τα επίπεδα πριν από το 1990 και περίπου 0,4 °C υψηλότερη από την παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας.

Η Μεσόγειος

«Η λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί τα τελευταία χρόνια το επίκεντρο της κλιματικής κρίσης με εκτεταμένες πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες» όπως επεσήμανε ο ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θέτει σε κίνδυνο «την ποσότητα και την ποιότητα της αλιείας και των ιχθυοαποθεμάτων, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η υγεία και ο βιοπορισμός των ανθρώπων».

Αναφερόμενος στην ατζέντα της Διάσκεψης «Our Ocean Conference» που θα διοργανωθεί στην Αθήνα είπε ότι αυτή θα περιλαμβάνει το μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και της πράσινης ναυτιλίας καθώς και τη μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά. Μία διάσκεψη που έχει στόχο να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της cop28 και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς το επόμενο έτος και επιδιώκει να παράγει απτά ορόσημα και αξιόπιστες δεσμεύσεις.

Η πρωτοβουλία της Ελλάδας

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για μία θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας είπε ότι η χώρα «θα αναλάβει την πρωτοβουλία θέτοντας το τρίπτυχο κλίμα-ειρήνη-ασφάλεια ως προτεραιότητα της υποψηφιότητάς της».

Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι κανένα συνέδριο, καμία μεμονωμένη κρατική παρέμβαση δεν μπορεί να φέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι «διαφορετική νοοτροπία  όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την επισιτιστική ασφάλεια».

Καταλήγοντας ο Γεραπετρίτης  στην ανάγκη για ένα νέο όραμα «παγκόσμιας αλληλεγγύης και διαγενεακής βιωσιμότητας. Μέσω της ηθικής και βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης και του δίκαιου επιμερισμού των βαρών μεταξύ των κρατών», λέγοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε: Δεν είμαστε ιδιοκτήτες της γης, αλλά απλοί  διαχειριστές της».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024