Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Κυπριακό στις επαφές Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ - Συνάντηση με τον Γκουτέρες

Το Κυπριακό στις επαφές Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ – Συνάντηση με τον Γκουτέρες

Τη Δευτέρα ο Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση στη Νέα Υόρκη με το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με το Κυπριακό να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα

Προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό πυροδοτεί ο διορισμός της «προσωπικής» απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Ολγκίν ντε Κουεγιάρ, που βαδίζει προς ολοκλήρωση του πρώτου αναγνωριστικού γύρου επαφών της στην Κύπρο, αλλά και σε Ελλάδα – Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Άκουσε τα αναμενόμενα

Σε αυτές τις πρώτες της επαφές η Κουεγιάρ όπως δείχνουν τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής διαπίστωσε την απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, με ελληνοκυπριακή πλευρά και Ελλάδα να επιμένουν σε λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και να ζητούν συνέχεια των συνομιλιών από εκεί που έμειναν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία επιμένουν σε σχέδια διχοτομικών λύσεων προβάλλοντας την απαίτηση για κυριαρχική ισότητα.

Γεραπετρίτης – Μπλίνκεν

Το Κυπριακό μπορεί να μην ήταν στον δημόσιο διάλογο Μπλίνκεν – Γεραπετρίτη την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών το θέμα τέθηκε, με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να σημειώνει το διορισμό Κουεγιάρ ως «μία ευκαιρία να αναδειχθεί εκ νέου το Κυπριακό ζήτημα και να μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε μία βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Συνάντηση με Γκουτέρες

Τη Δευτέρα ο Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση στη Νέα Υόρκη με το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με το Κυπριακό να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα, έστω και αν η αισιοδοξία για το αν θα μπορούσαν να υπάρξουν εξελίξεις είναι περιορισμένη.

Στην συνάντηση Γεραπετρίτη – Κουεγιάρ έγινε επίσης εκτενής αναφορά και στην επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας και το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει σε θετική κατεύθυνση για το Κυπριακό

Στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα η Κουεγιάρ πάντως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους τουρκοκύπριους, με την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες να αναφέρεται σε σειρά προτάσεων για το πώς θα μπορούσε αυτή να ενισχυθεί. Καθώς και σε ζητήματα διεθνούς δικαίου και συνταγματικότητας.

Επαναπροσέγγιση

Στην συνάντηση Γεραπετρίτη – Κουεγιάρ – σύμφωνα με πληροφορίες έγινε επίσης εκτενής αναφορά και στην επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας και το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει σε θετική κατεύθυνση για το Κυπριακό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, κυρίως γιατί η διαδικασία είναι πρωτίστως συμφωνία των δύο κοινοτήτων και όσο η τουρκική πλευρά επιμένει σε λύση δύο κρατών αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό.

Η Αίγυπτος

Την ίδια στιγμή και ενώ αναμένεται επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο, η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την επίσκεψη Σούκρι στο νησί φαίνεται ότι έλαβε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για τη στάση του Καΐρου όσον αφορά τη Λευκωσία.

Ο Σούκρι, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν αλλάζει τίποτα, με την Αίγυπτο να δείχνει να παραμένει καχύποπτη με την Άγκυρα, έστω και αν επιχειρείται μία προσέγγιση, στη βάση κοινών συμφερόντων.

Τα ζητήματα δε που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενεργειακά θέματα και ότι αφορά τις σχέσεις Αιγύπτου – Κυπριακής Δημοκρατίας δεν δείχνουν να επηρεάζονται, ενώ στην Ισλαμική Διάσκεψη η στάση του Καΐρου όσον αφορά το Κυπριακό αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024