Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης: Υπάρχει διάχυση των κρίσεων, η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα - Τι είπε για τις σχέσεις με Τουρκία

Γεραπετρίτης: Υπάρχει διάχυση των κρίσεων, η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα – Τι είπε για τις σχέσεις με Τουρκία

Στην ατζέντα της Άτυπης Συνάντησης «Gymnich» των ΥΠΕΞ της ΕΕ, είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις ΕΕ-Αφρικής και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχουν το τελευταίο διάστημα βελτιωθεί. Είναι ένας αναγκαίος όρος για να μπορέσει να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις ΕΕ-Αφρικής και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι παρούσα στις μεγάλες κρίσεις και θα πρέπει με μία φωνή να μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο»

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα τάσσεται πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας» καθώς είναι «προς το συμφέρον, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Επισήμανε ωστόσο ότι «η Τουρκία βεβαίως, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα οποία είναι υψηλής ευαισθησίας για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι «θα πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι υπάρχει διάθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος για το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Η δήλωση Γεραπετρίτη

Αναλυτικά, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε:

«Προσερχόμαστε, σήμερα, στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω διάχυσης παρά συρρίκνωσης των κρίσεων.

Για τον λόγο αυτό θα συζητήσουμε και ελπίζω να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς στην Αφρική, να μπορέσουμε να βρούμε τον τρόπο εκείνο, έτσι ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή και να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για μία διαρκή λύση, η οποία θα διασφαλίσει την ευημερία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, θα συζητήσουμε τα θέματα, τα οποία αφορούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα τάσσεται πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία βεβαίως, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα οποία είναι υψηλής ευαισθησίας για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδίως, θα πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι υπάρχει διάθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος για το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην πορεία αυτή.

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχουν το τελευταίο διάστημα βελτιωθεί. Είναι ένας αναγκαίος όρος για να μπορέσει να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση. Από την άλλη, θα πρέπει διαρκώς να αποδεικνύεται ότι υπάρχει διάθεση και από την πλευρά της Τουρκίας για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, πάντοτε τηρώντας τα ορόσημα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι παρούσα στις μεγάλες κρίσεις και θα πρέπει με μία φωνή να μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο».

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024