Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αν δεν υπήρχε το Instagram δεν θα είχε συμβεί» – Η 15χρονη θύμα trafficking και ο εφιάλτης στα social media

«Αν δεν υπήρχε το Instagram δεν θα είχε συμβεί» – Η 15χρονη θύμα trafficking και ο εφιάλτης στα social media

Η Κόρι κατηγορεί τη συμμορία που διακίνησε την κόρη της ότι της κατέστρεψε τη ζωή. Κατηγορεί επίσης το Instagram, το οποίο πιστεύει ότι έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη σεξουαλική διακίνηση της κόρης της.

Η κόρη της Οbyn Cory, Κρίστεν, ήταν 15 ετών όταν της επετράπη να ανοίξει τον δικό της λογαριασμό στο Instagram. «Σκεφτήκαμε ότι ήμασταν υπεύθυνοι και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να το κάνουμε ασφαλές», λέει η Cory.

Μήνες αργότερα, η Κρίστεν εξαφανίστηκε από το σπίτι της οικογένειας αφού την προσέγγισε στο Instagram από μια εγκληματική συμμορία, η οποία στη συνέχεια την εξέδιδε στους δρόμους του Χιούστον.

Η κόρη της δεν συνήλθε ποτέ από τη φρίκη της, λέει η Cory στον Guardian. Η Κρίστεν επέστρεψε στο σπίτι της, αλλά έκτοτε εξαφανίστηκε αφού έπεσε θύμα σωματεμπορίας. Η μητέρα της δεν ξέρει αν είναι ακόμα ζωντανή.

«Η Κρίστεν μας είπε: ‘Θα έρθουν να σας σκοτώσουν όλους αν δεν φύγω – πρέπει να γυρίσω πίσω. Έχουν φωτογραφίες όλων σας»»

Η Κόρι κατηγορεί τη συμμορία που διακίνησε την κόρη της ότι της κατέστρεψε τη ζωή. Κατηγορεί επίσης το Instagram, το οποίο πιστεύει ότι έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη σεξουαλική διακίνηση της κόρης της.

«Αν δεν υπήρχε το Instagram, αυτό δεν θα είχε συμβεί στην κόρη μου», λέει. «Το Instagram είναι ο λόγος που ήταν τόσο εύκολο οι δράστες να το κάνουν αυτό».

Αίμα στα χέρια τους

Αυτή την εβδομάδα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει μια περιουσία που εκτιμάται σε 139 δισ. δολάρια (109 δισ. στερλίνες) ως ιδρυτής της Meta -στην οποία ανήκουν το Instagram, το Facebook και το WhatsApp- ειπώθηκε ότι έχει «αίμα στα χέρια του» σε μια μαχητική ακρόαση της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ με τίτλο «Big Tech and the Online Child Sexual Exploitation Crisis».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Ζούκερμπεργκ, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις μαζί με άλλα στελέχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την έκταση της βλάβης των παιδιών στις πλατφόρμες τους, αρνήθηκε ότι υπάρχουν στοιχεία για «αιτιώδη σχέση» μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των νέων.

Αργότερα στράφηκε προς τους γονείς που είχαν συγκεντρωθεί για την ακρόαση στο Κογκρέσο, μερικά από τα παιδιά των οποίων είχαν πεθάνει μετά από σεξουαλική εκμετάλλευση και παρενόχληση, και ζήτησε συγγνώμη για όσα είχαν περάσει.

Η Κόρι δεν έχει χρόνο για τη συγγνώμη του Ζούκερμπεργκ. «Θα μπορούσε να σταματήσει όλο το κακό που συμβαίνει στις πλατφόρμες του, αν το επέλεγε», λέει. «Τα λόγια δεν αρκούν – πρέπει να δράσει».

Λέει ότι η κόρη της ήταν ένα «φυσιολογικό, χαρούμενο παιδί» πριν γίνει στόχος εγκληματικής συμμορίας που διατηρούσε κυκλώματα πορνείας στο κέντρο του Χιούστον το 2019.

Η πολυτελής ζωή

Τα αγόρια που εργάζονταν ως «ανιχνευτές» για πιθανά θύματα για τη συμμορία στο σχολείο της Kristen την εντόπισαν ως πιθανό στόχο και στη συνέχεια βομβαρδίστηκε από μηνύματα μελών της συμμορίας μέσω της λειτουργίας άμεσων μηνυμάτων στο λογαριασμό της στο Instagram.

«Της υποσχέθηκαν τσάντες Louis Vuitton, της υποσχέθηκαν ταξίδια με γιοτ και άλλα τέτοια πράγματα στα μηνύματα στο Instagram», λέει η Cory. «Έλεγαν, ‘ελάτε να διασκεδάσεις μαζί μας».

Λίγους μήνες αφότου άρχισε να λαμβάνει τα μηνύματα, η συμμορία παρέσυρε την Κρίστεν μακριά από το σπίτι της οικογένειας.

Η Cory λέει ότι η Kristen επέστρεψε στην οικογένειά της ως ένα διαφορετικό άτομο από το παιδί που είχαν γνωρίσει: τραυματισμένη, φοβισμένη και θυμωμένη.

Το 2020, με τη βοήθεια των πληροφοριών που έδωσε η Κρίστεν στην αστυνομία, ένας από τους διακινητές της, ο Aryion Jackson, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 27 ετών για εμπορία παιδιών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Το «σπίτι» παγίδα

Τα δικαστικά έγγραφα από τη δίκη του περιγράφουν λεπτομερώς τι βίωσαν τα θύματα στα χέρια της συμμορίας. Σύμφωνα με τα έγγραφα, κρατούσαν έως και 12 γυναίκες και κορίτσια σε ένα κτίριο στο Χιούστον, γνωστό ως «σπίτι παγίδα», όπου τις ανάγκαζαν να εκδίδονται για 100 έως 300 δολάρια τη φορά.

«Είπε ότι είχαν ανθρώπους στο σπίτι που έλεγχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους κανόνιζαν ραντεβού», είπε η Cory.

Πέντε μήνες αφότου η Κρίστεν έπεσε θύμα εμπορίας, εξαφανίστηκε για δεύτερη φορά. Η οικογένειά της δεν την έχει δει από τότε.

«Η Κρίστεν μας είπε: ‘Θα έρθουν να σας σκοτώσουν όλους αν δεν φύγω – πρέπει να γυρίσω πίσω. Έχουν φωτογραφίες όλων σας». Είχε εφιάλτες γι’ αυτό», λέει η Cory.

Τρία χρόνια αργότερα, η Cory λέει ότι είναι σαν να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης. Αν και η αστυνομία και το FBI εξακολουθούν να αναζητούν την Κρίστεν, δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος της.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024