Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Trafficking: Στα χέρια της αστυνομίας εγκληματική οργάνωση - Πώς παγίδευαν τις γυναίκες

Trafficking: Στα χέρια της αστυνομίας εγκληματική οργάνωση – Πώς παγίδευαν τις γυναίκες

Συνελήφθη και ο αρχηγός - Ύστερα από έρευνες σε έξι οίκους ανοχής, παρασχέθηκε προστασία και αρωγή σε 10 γυναίκες

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν 6 μέλη εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπων (trafficking) και συγκεκριμένα γυναικών από τη Λατινική Αμερική.

Ύστερα από έρευνες σε έξι οίκους ανοχής, συνελήφθησαν επιπλέον 4 άτομα, ενώ παρασχέθηκε προστασία και αρωγή σε 10 γυναίκες που διασώθηκαν.

Πιο αναλυτικά, η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έπειτα από μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου (2.12.2023) με τη συνδρομή ευρωπαϊκών Αρχών.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν η EUROPOL, εκπρόσωποι της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, HSI – Homeland Security Investigations), καθώς και των Μ.Κ.Ο. «OUR GREECE» και «Α21», εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν 6 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό ενώ κατά τη διάρκεια των ελέγχων σε 6 οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθησαν και 4 γυναίκες για αδικήματα που αφορούν στη λειτουργία τους. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η Αρχή και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου με τη συνδρομή ευρωπαϊκών Αρχών

Από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται ότι προηγήθηκε κατάλληλη έρευνα, καθώς εντοπίστηκε ένα θύμα της εγκληματικής οργάνωσης. Επρόκειτο για μια γυναίκα που την είχαν πείσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα από τη Βενεζουέλα και με χρήση ψυχολογικής βίας και το πρόσχημα εξόφλησης υπέρογκου χρέους, την ανάγκασαν να εκδίδεται σε οίκους ανοχής.

Όπως προέκυψε από τη συστηματική και ενδελεχή έρευνα, οι 6 συλληφθέντες μαζί με τουλάχιστον ακόμα 3 άτομα, είχαν συστήσει την εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους, προβαίνοντας στην οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση των αλλοδαπών γυναικών.

Λειτουργούσαν με συγκεκριμένη μέθοδο

Ένα μέλος της οργάνωσης εντόπιζε και «στρατολογούσε» τις αλλοδαπές γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν κατά κύριο λόγο σε ευάλωτη κοινωνική και οικονομική θέση.

Τα μέλη τις πλησίαζαν και τις δελέαζαν ότι θα τους βρουν δουλειά με υψηλό μισθό και πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης και τις έπειθαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

«Στρατολογούσαν» γυναίκες από τη Λατινική Αμερική που βρίσκονταν κατά κύριο λόγο σε ευάλωτη κοινωνική και οικονομική θέση

Οι υποψήφιες τους έστελναν φωτογραφίες προκειμένου να «εγκριθούν» εμφανισιακά από το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης καθώς και φωτογραφία από το ταξιδιωτικό τους έγγραφο.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας φρόντιζαν για τη λειτουργία των οίκων ανοχής και την παραλαβή και επίβλεψη των εκδιδομένων γυναικών, καθώς και την παρακράτηση και παράδοση των εσόδων.

Το αρχηγικό μέλος νομιμοποιούσε τα παράνομα έσοδα, μέσω συμμετοχής σε εταιρείες επενδύσεων και παροχής υπηρεσιών διαμονής.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.382 ευρώ, κάμερες και καταγραφικά επιτήρησης, δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές και πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων αναφορικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής και της νομιμοποίησης εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι, οι 10 γυναίκες μεταφέρθηκαν σε ξενώνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός τους, εφόσον το θέλουν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές συνεχίζονται.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024