Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πήρε τα F-16 κι έγινε καλά

Πήρε τα F-16 κι έγινε καλά

Ο Ερντογάν είναι καλά. Δεν είχε τίποτα που καθόταν ήσυχος τόσον καιρό.

Εντάξει. Ο Ερντογάν είναι καλά. Δεν είχε τίποτα που καθόταν ήσυχος τόσον καιρό. Δεν πρόλαβε να πάρει την έγκριση για τα F-16, αυτά που… υποτίθεται η Τουρκία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας (μα ποιος τα σκέφτεται αυτά;..), και βρήκε τον παλιό καλό εαυτό του: άρχισε αμέσως πάλι να σκούζει όπως παλιά. Δεν είναι κι άσχημα, μας είχε λείψει κάπως. Άλλωστε, το παραμύθι του αναγεννημένου ειρηνόφιλου είναι επικίνδυνο καθώς κάποιοι (υποδύονται ότι) το πιστεύουν. Είπε λοιπόν το Σάββατο μιλώντας στη Σμύρνη: «Ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντάς τον στη θάλασσα στη Σμύρνη πριν από 100 χρόνια». Ε;..

Όμως γιατί να μην το πει; Ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχα για τη στάση του όχι μόνον έναντι της Ελλάδας αλλά, πολύ περισσότερο, έναντι του ΝΑΤΟ. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Στόλτενμπεργκ, μακράν ο φανατικότερος υποστηρικτής της Τουρκίας σε μία Συμμαχία την οποία η Άγκυρα έχει γονατίσει με τη στάση της στη διεύρυνση επί μήνες, την υπέδειξε ως παράδειγμα προς την Ουγγαρία! Από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ερντογάν δέχεται διεθνείς επικρίσεις ως δούρειος ίππος της Μόσχας στο ΝΑΤΟ. Δικαίως. Επιπλέον, σε κάθετη αντίθεση με το σύνολο του δυτικού κόσμου, Ευρώπης και Αμερικής, η Τουρκία όχι απλώς δεν καταδίκασε, αλλά υποστήριξε θερμότατα τη Χαμάς από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της στο Ισραήλ και μετά, επιτιθέμενη δε διαρκώς και οξύτατα σε Ισραήλ και Δύση.

Δηλαδή, αυτή η στάση δείχνει ότι για να γίνεσαι… παράδειγμα και να επιτυγχάνεις τους στόχους σου πρέπει να εκβιάζεις διαρκώς τους συμμάχους σου, να θέτεις σε κίνδυνο τους κοινούς σχεδιασμούς, να σηκώνεσαι συνοφρυωμένος από το τραπέζι των νατοϊκών συνόδων και να πηγαίνεις στο Σότσι να τα πείτε μες στην καλή χαρά με τον παλιόφιλο τον Πούτιν ή, τώρα, να ψηφίζεις το «ναι» για τη Σουηδία την Τρίτη έπειτα από μία οδύσσεια και την Τετάρτη, 24 ώρες αργότερα, να ανακοινώνεις ότι αναμένεις στην Άγκυρα τον πρόεδρο του Ιράν.

Η αντιμετώπιση της Τουρκίας μετά όσα έχουν συμβεί θα πρέπει να καταστεί πεδίο ανησυχίας για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς εξελίσσεται ένας διάλογος για τον οποίο επικρατεί σιγή ασυρμάτου σε ώρα τουρκικής… αποθέωσης για την Άγκυρα απλώς επειδή σταμάτησε επιτέλους, προς στιγμή, να υπονομεύει τη Συμμαχία, στην οποία ανήκει, υπέρ του αντιπάλου της. Προφανώς η Άγκυρα απολαμβάνει και πάλι ένα υπερτιμημένο καθεστώς το οποίο πιθανότατα επιχειρεί να αξιοποιήσει στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα.

Άλλωστε, κάτι τέτοιο συνιστά και τη μοναδική δυνατή εξήγηση για την «ησυχία» του Ερντογάν επί τόσους μήνες, κατά τους οποίους μετακινήθηκε, υποτίθεται, από το «θα τους πετάξουμε στη θάλασσα» (που το… θυμήθηκε πάλι), τη ρητορική περίπου είκοσι ετών, για να οδηγηθεί στο «δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, εμείς κι εσείς είμαστε ένα»… Αυτό δεν εξηγείται ούτε και από το πράσινο φως για τα F-16, αλλά ούτε και θεραπεύεται με το ελληνικό εξοπλιστικό που ακολούθησε.

Άραγε αυτό συμβαίνει χωρίς κανείς να αναρωτιέται στην Αθήνα το γιατί; Μα είναι αδύνατον, καθώς στην καρδιά της κυβέρνησης ξέρουν (;) φυσικά τι διαπραγματεύονται. Ένα άλλο πολύ πιεστικό ερώτημα όμως, που εγείρεται ευθέως από τα ίδια τα γεγονότα, είναι και αν ξέρουν τι κάνουν. Πριν στεγνώσει το μελάνι της πολυδιαφημισμένης «Διακήρυξης των Αθηνών», που με περισσή σπουδή υπέγραψε με την Τουρκία πιστοποιώντας την παραπάνω δήθεν «νέα εποχή», η Ελλάδα τρέχει τώρα με επιστολή στον ΟΗΕ να σταματήσει τη Λιβύη από την επέκταση της ΑΟΖ της, η οποία είναι απόρροια του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και εξόφθαλμα κίνηση υπό την καθοδήγηση της Άγκυρας. Αυτή η παράνοια δεν νοείται ως εξωτερική πολιτική χώρας που ξέρει τι κάνει, πού πατάει και πού βρίσκεται.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024