Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στη Γερμανία μέχρι και οι γιαγιάδες ξεσηκώνονται κατά της Ακροδεξιάς

Στη Γερμανία μέχρι και οι γιαγιάδες ξεσηκώνονται κατά της Ακροδεξιάς

Η αποκάλυψη μυστικών σχεδίων της γερμανικής ακροδεξιάς για μαζικές απελάσεις πυροδοτεί μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ της άμεσης απαγόρευσης του AfD

Οι «Γιαγιάδες κατά της Δεξιάς» ιδρύθηκαν το 2018 στη Γερμανία.

Πηγή έμπνευσης ήταν μια αντίστοιχη πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών στην Αυστρία, το 2017, προς υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και κατά της πολιτικής ανόδου της ακροδεξιάς.

Τα μέλη της οργάνωσης είναι κυρίως γυναίκες της μεταπολεμικής γενιάς, με ζωντανές ιστορικές μνήμες και μαχητική διάθεση.

Τώρα όσο ποτέ στα πέντε χρόνια δράσης τους στη Γερμανία, ανησυχούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην πολιτική και την κοινωνική ζωή και για το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους.

Εξ αυτών πολλά, όπως και άλλοι συγγενείς και φίλοι -ανεξαρτήτως φύλου- ανήκουν σήμερα στα 15.000 μέλη της οργάνωσης, που δραστηριοποιείται σε περίπου 70 πόλεις.

Ένας από τους στόχους τους είναι να διασφαλίσουν ότι το σκοτεινό παρελθόν της ναζιστικής Γερμανίας δεν θα ξεχαστεί.

Εξ’ ου και βρέθηκαν από τα μέσα του Γενάρη στην πρώτη γραμμή των εθνικών κινητοποιήσεων κατά της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Οι «Γιαγιάδες κατά της Δεξιάς», καθώς και άλλες ομάδες οργανώνουν διαδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία με αίτημα να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό κόμμα AfD.

Πέμπτη κοινοβουλευτική δύναμη στην Γερμανία, βρίσκεται πλέον σταθερά στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Όμως αυτό που ταρακούνησε πραγματικά τους Γερμανούς ήταν οι προ ημερών συγκλονιστικές αποκαλύψεις του δικτύου ερευνητικής δημοσιογραφίας Correctiv, που έφεραν μνήμες από το Γ’ Ράιχ.

Το ρεπορτάζ έφερε στο φως μια πρόσφατη μυστική συνάντηση στελεχών του AfD, άλλων ακροδεξιών, νεοναζί και συμπαθούντων επιχειρηματιών, γιατρών και δικηγόρων. Έγινε στις 25 Νοεμβρίου σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Πότσνταμ.

Η ατζέντα τους; Σχεδίαζαν πογκρόμ κατά εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γερμανία, με μαζικές απελάσεις στη βόρεια Αφρική αιτούντων άσυλο, αλλοδαπών με δικαίωμα παραμονής και εκδίωξη «μη αφομοιωμένων» πολιτών της Γερμανίας.

Το μυαλό όλων πήγε στην Διάσκεψη του Βάνζεε, τον Ιανουάριο του 1942, όπου οι Ναζί σχεδίασαν την «Τελική Λύση» για την εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων.

«AFD = η άβυσσος για τη Γερμανία» αναγράφεται στο πλακάτ διαδηλωτή, στις κινητοποιήσεις κατά του δεξιού εξτρεμισμού, στις 19 Ιανουαρίου, στο Αμβούργο

Εχθρός εκ των έσω

Η ηγεσία του αντι-μεταναστευτικού AfD έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τη μυστική συνάντηση στο Πότσνταμ.

Η συμπρόεδρος του κόμματος, Αλις Βάιντελ, απέλυσε τον σύμβουλό της -και πρώην βουλευτή- Ρόναλντ Χάρτβιγκ, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες.

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD, Μπρεντ Μπάουμαν, χαρακτήρισε υπερβολικές τις αντιδράσεις.

«Ήταν μια ιδιωτική συνάντηση, όχι μυστική» υποστήριξε, παίζοντας με τις λέξεις.

Άλλα στελέχη του κόμματος προσπάθησαν να παρουσιάσουν το δημοσίευμα και τον πολιτικό σεισμό που έχει προκαλέσει ως αριστερή συνωμοσία, που έχει στόχο να βλάψει προεκλογικά το AfD.

Εκφράζονται φόβοι ότι θα σαρώσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο στα κρατίδια της Θουριγγίας, της Σαξονίας και τoυ Βρανδεμβούργου.

Αν συνεχίσει μάλιστα την ανοδική πορεία του, αναμένεται να φέρει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025.

Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου αποκλείουν το ενδεχόμενο σύμπραξης με το AfD για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα μηνύματα ωστόσο γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα θολά από πλευράς των δεξιών Χριστιανοδημοκρατών, που σήμερα είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Εξίσου σοκαριστική εξάλλου στις αποκαλύψεις του Correctiv ήταν η αναφορά ότι στη συνάντηση στο Πότσνταμ συμμετείχαν «ακόμη και δύο μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, από τη συντηρητική οργάνωση λαϊκής βάσης του κόμματός τους, την Ένωση Αξιών (WerteUnion)».

Στο μεσοδιάστημα μέχρι και η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων -που διαφωνεί σχεδόν σε όλα- έκανε στροφή στη μεταναστευτική πολιτική της προς το αυστηρότερο, συμπεριλαμβανομένων απελάσεων fast track.

Τα δε κόμματα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν να αμφιταλαντεύονται απέναντι στην προοπτική προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης για να τεθεί εκτός νόμου το AfD.

Εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, βγάζοντας ακόμη πιο ενισχυμένη την ακροδεξιά, σε μια χώρα όπου ο εξτρεμισμός βρίσκει διαρκώς πρόσφορο έδαφος, όπως κατέδειξε και η υπόθεση με τους Πολίτες του Ράιχ.

«Tο τίμημα της απάθειας στις δημόσιες υποθέσεις είναι να κυβερνάσαι από διαβολικούς ανθρώπους», αναγράφεται σε άλλο ένα πλακάτ στις διαδηλώσεις κατά του AfD

«Να ξυπνήσει η σιωπηλή πλειοψηφία»

Εν μέσω ύφεσης και πληθωρισμού, ξεσηκωμού των αγροτών, συμμαχικών δυσκολιών στην στήριξη του πολέμου στην Ουκρανία και και με την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να γίνεται όλο και πιο ορατή στις ΗΠΑ, η κατάσταση στη Γερμανία θυμίζει τώρα καζάνι που κοχλάζει.

Τόσο, ώστε ο Τόμας Χάλντενβαγκ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος -η οποία έχει εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση μέλη και τοπικές οργανώσεις του AfD- να ζητήσει από τους πολίτες να μην εφησυχάζουν.

Πρέπει «η σιωπηλή πλειοψηφία να ξυπνήσει και να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά του εξτρεμισμού», τόνισε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Οι μαζική συμμετοχή στις κινητοποίησεις κατά του AfD δείχνουν πράγματι μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πολιτών, που παλαιότερες έρευνες για την πολιτική και κοινωνική συμμετοχή κατέγραφαν ως «πολίτες του καναπέ».

Στα τέλη του 2021, για παράδειγμα, μόνο το 13% των Γερμανών συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, 5% λιγότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος. Περίπου 5 στους 100 δήλωναν πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια σε κόμματα και πρωτοβουλίες πολιτών.

Έκτοτε όμως έχουν πολλά αλλάξει και η σημερινή είναι εποχή μεγάλων, περίπλοκων προκλήσεων που απαιτούν δράση και όχι απραξία.

Το λένε από την ίδρυσή τους Οι «Γιαγιάδες κατά της Δεξιάς», οπλισμένες με την εμπειρία της ζωής και της ιστορικής μνήμης.

Η δράση τους, αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, «αφορά στη διατήρηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε μια κοινή Ευρώπη, τον αγώνα για ίσα δικαιώματα», για μερικά από τα οποία «αγωνίστηκαν σκληρά οι γονείς και οι παππούδες».

Πρέπει να υπάρχει ευαισθητοποίηση και αντίσταση απέναντι σε απειλητικές εξελίξεις, αναφέρουν, «όπως ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός και ο φασισμός».

«Η πρόκληση είναι να βγείτε από τον δικό σας μικρόκοσμο και να σχηματίσετε μια ισχυρή κοινή φωνή για το μέλλον όλων των παιδιών», τονίζουν.

«Ίσως μια μέρα να μας ρωτήσουν: Τι έκανες για αυτά;»

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024