Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ραντεβού μετά τα 60: «Πολλά τριαντάφυλλα, μερικά αγκάθια»

Ραντεβού μετά τα 60: «Πολλά τριαντάφυλλα, μερικά αγκάθια»

Για τον «χρυσό εργένη» και τη «χρυσή εργένισσα» και άλλους singles μιας ορισμένης ηλικίας, μπορεί να υπάρχουν στις αποσκευές τους κακές ημερομηνίες και λανθασμένες εκκινήσεις. Αλλά ένα ειδύλλιο μπορεί να είναι απείρως καλύτερο μετά από δεκαετίες εμπειρίας ζωής.

Όταν η Janet Ha, 65 ετών, δοκίμασε για πρώτη φορά online dating τον Φεβρουάριο, το βρήκε «συγκεχυμένο και περίεργο».

Ο 20χρονος πρώην του γιου της τη βοήθησε να φτιάξει ένα προφίλ στο Bumble, αλλά όλα τα αρχικά της ταιριάσματα επικεντρώνονταν στο σεξ.

«Είχα τσεκάρει το «κάτι περιστασιακό» – επειδή δεν πίστευα ότι έψαχνα για σχέση – αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει τι σήμαινε αυτό στο Bumble» είπε γελώντας η Janet Ha.

Έμαθε γρήγορα να πλοηγείται στην εφαρμογή, αλλά εξακολουθούσε να μην είναι σίγουρη για το τι ήθελε. Ο σχεδόν 30ετής γάμος της είχε λήξει με διαζύγιο και τα παιδιά της είχαν μεγαλώσει. «Απλώς δεν ήθελα να χρειάζεται να φροντίζω κανέναν πια», δήλωσε η Ha, μια δασκάλα από τη Μινεσότα που σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί την άνοιξη του 2024.

Περνούν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο μαζί, παίζοντας Yahtzee και cribbage, μαγειρεύοντας και κάνοντας αυτό που η Ha περιέγραψε ως «εκπληκτικό σεξ» -το μυστικό, είπε, είναι η καλή επικοινωνία

H ζωηρή μαμά από το Two and a half Men / Photo: YouTube

Δηλαδή, τι διαφορά έχουν τα ηλικιωμένα ραντεβού;

Τα ραντεβού μεταξύ των ηλικιωμένων Αμερικανών βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χάρη στη δημοτικότητα του «The Golden Bachelor», το οποίο ακολούθησε τον Gerry Turner, έναν 72χρονο χήρο, στην προσπάθειά του να βρει σύντροφο σε μια παράλληλη εκπομπή του «Bachelor» με singles ηλικίας 60 ετών και άνω. Ιδανικά, είπε ο Turner, μια σύντροφο «υψηλής ενέργειας» που θα μπορούσε να της αρέσει το πίκλμπολ ή το γκολφ.

Αν και η ριάλιτι τηλεόραση είναι απίθανο να αντικατοπτρίζει τις τυπικές εμπειρίες των ηλικιωμένων εργένηδων, εκατομμύρια από αυτούς αναζητούν την αγάπη – και οι ιστορίες τους συχνά παραβλέπονται. Οι ηλικιωμένοι που βγαίνουν ραντεβού αντιμετωπίζουν όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι νεότεροι – εξουθένωση, ghosting, gaslighting – αλλά πολλοί από αυτούς έχουν διαπιστώσει ότι τα ραντεβού μπορούν να είναι απείρως καλύτερα όταν δεν έχεις τόσα πολλά να αποδείξεις.

Η κυρίαρχη αφήγηση γύρω από τον αυξανόμενο αριθμό των ανύπαντρων ηλικιωμένων τείνει να εστιάζει στους κινδύνους της απομόνωσης και της μοναξιάς. Αλλά η Sindy Oh, μια κλινική ψυχολόγος στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από το πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι το dating για τους ηλικιωμένους πελάτες της, επειδή έχουν πολύ ισχυρότερη αίσθηση του εαυτού τους. «Έχουν αποδεχτεί αυτό που είναι και παρουσιάζουν τον εαυτό τους όπως είναι», είπε.

«Ένα πράγμα που ανακάλυψα γρήγορα είναι “ουάου, πραγματικά δεν χρειάζεται να παίζεις παιχνίδια σε αυτό το σημείο της ζωής”», δήλωσε ο Ντέιβιντ, ο οποίος ζει στην Καλιφόρνια

«Εκπληκτικό σεξ»

Αν και η εισαγωγή της Janet Ha στο online dating ήταν αρχικά κακόβουλη, πριν από τέσσερις μήνες «χτύπησε» τον Mike Ecker, 64 ετών, έναν διαζευγμένο ηλεκτρολόγο από το Ουισκόνσιν.

Αν είχαν γνωριστεί όταν ήταν στα 20 τους, είπε η Ha, «δεν νομίζω ότι θα με είχε προσελκύσει και δεν νομίζω ότι θα τον είχα προσελκύσει», περιγράφοντας τον εαυτό της ως «κορίτσι της πόλης» και τον Ecker ως «αγροτικό τύπο». Αλλά η σχέση τους δημιουργήθηκε εύκολα και αμέσως. Κάθε φορά που η Ha ταίριαζε με κάποιον, ρωτούσε τι τραγούδι θα της έστελνε. Ο Ecker έστειλε το «Invisible» (Αόρατος) του Trey Anastasio. «Το ένιωσα σαν σημάδι» θα πει η Ha καθώς την απασχολούσε πολύ το «αόρατο» των ηλικιωμένων γυναικών.

Στο τρίτο ραντεβού τους, η Ha οδήγησε τρεις ώρες από το σπίτι της στο δικό του, ώστε να περάσουν το Σαββατοκύριακο μαζί. Από τότε περνούν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο μαζί, παίζοντας Yahtzee και cribbage, μαγειρεύοντας και κάνοντας αυτό που η Ha περιέγραψε ως «εκπληκτικό σεξ» -το μυστικό, είπε, είναι η καλή επικοινωνία.

«Είμαστε πραγματικά ανοιχτοί στο να μιλάμε για τα πάντα με έναν τρόπο που δεν έχω ξαναζήσει», είπε η Ha. «Συνήθιζα να φοβάμαι να δείξω ποια πραγματικά ήμουν σε μια σχέση πριν, γιατί μπορεί να έφευγαν. Και δεν το έχω αυτό καθόλου πια».

Δείτε μερικά ραντεβού από τα «Χρυσά Κορίτσια»

Σαν να τον «πυροβόλησαν με κανόνι»

Ένας στους τρεις baby boomers είναι ανύπαντρος, δήλωσε η Susan Brown, διακεκριμένη καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Bowling Green State University, η οποία μελετά τις δημογραφικές μεταβολές στο γάμο και το διαζύγιο, και εκτιμάται ότι το 14% των ανύπαντρων ατόμων μεταξύ 57 και 85 ετών βρίσκονται σε «σχέση που βγαίνουν ραντεβού».

Ο Ντέιβιντ, 61 ετών, περιέγραψε ότι αισθανόταν σαν να τον «πυροβόλησαν με κανόνι» όταν άρχισε να βγαίνει ραντεβού μετά το διαζύγιο του γάμου του που κράτησε 25 χρόνια. Είπε ότι βρήκε τη «μοναξιά ενός ψυχρού γάμου ακόμα πιο μοναχική από το να είναι μόνος» και τώρα πειραματίζεται με την πολυγαμία και τη μη μονογαμία.

Είχε υπαινιγμούς για αυτά τα πράγματα κατά τη διάρκεια του σε μεγάλο βαθμό σεξουαλικού γάμου του, αλλά ποτέ δεν ένιωσε ότι μπορούσε να εξερευνήσει αυτές τις πλευρές του εαυτού του και περιέγραψε την αυτοπεποίθηση που νιώθει τώρα ως «ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των ραντεβού στη μέση της ζωής».

«Ένα πράγμα που ανακάλυψα γρήγορα είναι “ουάου, πραγματικά δεν χρειάζεται να παίζεις παιχνίδια σε αυτό το σημείο της ζωής”», δήλωσε ο Ντέιβιντ, ο οποίος ζει στην Καλιφόρνια. «Δεν χρειάζεται να πω καμία ιστορία που δεν είναι αληθινή για μένα. Και ούτε και οι άλλοι».

«Αγαπώ τη ζωή μου»

Η Kathy Denton, 64 ετών, δήλωσε ότι αισθάνεται «πιο τολμηρή» τώρα, εν μέρει επειδή δεν βιώνει πλέον την πίεση που ένιωθε κάποτε να αποκατασταθεί. Έχει καταφέρει να διασκεδάσει με μερικούς από τους άνδρες που έχει γνωρίσει μέσω των ιστοσελίδων γνωριμιών, ακόμη και αν κανένας από αυτούς δεν ήταν μακροχρόνια συμβατός. Ένας «απολαυστικός άντρας» της μαγείρεψε «τις καλύτερες σούπες και πρωινά», ένας άλλος την παρέσυρε στο διαμέρισμά του στη Φλόριντα και της έδειξε «πώς να διασκεδάζει ξανά».

Η Denton θα ήθελε να ερωτευτεί ξανά, αλλά έχει επίσης «ερωτευτεί» τον εαυτό της, είπε, και συνειδητοποιεί ότι είναι η μόνη παρέα που χρειάζεται. Πηγαίνει στην παραλία, περνάει χρόνο με τους φίλους της και σχεδιάζει να γραφτεί σε ένα μάθημα κατασκευής βιτρό. «Αν έπρεπε να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου μόνη μου, θα ήμουν μια χαρά με αυτό τώρα» δήλωσε η Denton, η οποία ζει στο Μίσιγκαν. «Αγαπώ τη ζωή μου».

Οι ηλικιωμένοι που βγαίνουν ραντεβού αντιμετωπίζουν όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι νεότεροι – εξουθένωση, ghosting, gaslighting – αλλά πολλοί από αυτούς έχουν διαπιστώσει ότι τα ραντεβού μπορούν να είναι απείρως καλύτερα όταν δεν έχεις τόσα πολλά να αποδείξεις

«Χρειαζόμαστε πολλή υπομονή»

Στο ραντεβού μετά τα 60 δεν είναι όλα ρόδινα. Αρκετοί άνθρωποι που πήραν συνέντευξη για αυτό το άρθρο ανέφεραν πόσο απογοητευτικό είναι να συναντάς ανθρώπους των οποίων οι τοξικές συμπεριφορές έχουν αποσαθρωθεί με την πάροδο δεκαετιών.

«Χρειαζόμαστε πολλή υπομονή μεταξύ μας για να αναιρέσουμε κάποιες από αυτές τις αηδίες που έχουμε περάσει», δήλωσε η Denton, η οποία πρόσθεσε ότι είχε βγει ραντεβού με άνδρες που αποδείχθηκαν ψυχαναγκαστικοί ψεύτες ή που υποπτευόταν ότι είχαν προβλήματα με το αλκοόλ.

Έχει συναναστραφεί με άνδρες που σαφώς δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν το προφίλ της, είπε, και άλλους που έστειλαν γυμνές φωτογραφίες. Ορισμένοι daters ανέφεραν επίσης τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την απόρριψη γνωριμιών με γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και την απειλή της απάτης.

Αλλά για την Ha και τον Ecker, το άνοιγμα του ενός στον άλλον έφερε και στους δύο εκπληκτική ευτυχία σε αυτό το στάδιο της ζωής τους.

Καρμικό σενάριο

Ο Ecker έβγαινε και έβγαινε για 10 χρόνια πριν γνωρίσει την Ha, και βρισκόταν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο όταν συνδέθηκαν. Η μητέρα του και ο αγαπημένος του σκύλος είχαν πεθάνει, είχε τερματίσει μια τριετή σχέση και είχε χάσει ένα μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεών του λόγω της αστάθειας του χρηματιστηρίου, την ώρα που ετοιμαζόταν να συνταξιοδοτηθεί.

Τώρα, αυτός και η Ha σχεδιάζουν το επόμενο στάδιο της ζωής τους μαζί, σκεπτόμενοι πώς θέλουν να μοιάζει η συνταξιοδότηση. Αισθάνονται τυχεροί που βρήκαν ο ένας τον άλλον. «Από το πρώτο μήνυμα που μου έστειλε», είπε, «ένιωσα ότι αυτό το πράγμα ήταν καθοδηγούμενο και έξω από τον έλεγχό μας».

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024