Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι τροφές που προστατεύουν τις αδέσποτες γατούλες από το κρύο και δεν κοστίζουν

Οι τροφές που προστατεύουν τις αδέσποτες γατούλες από το κρύο και δεν κοστίζουν

Τώρα που ο υδράργυρος… κάνει βουτιά, οι αδέσποτες γατούλες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τροφή. «Θωρακίσετε» την υγεία τους, χωρίς να ξοδευτείτε

Οι αδέσποτες γατούλες, αυτές τις τσουχτερές ημέρες έχουν ανάγκη από φαγητό υψηλής θρεπτικής αξίας. Από τροφή που θα ενισχύσει τον οργανισμό τους και θα τις προστατεύσει από διάφορες ασθένειες, που ευνοούν οι χαμηλές θερμοκρασίες.

«Αν, λοιπόν, έχετε αναλάβει υπό την προστασία σας ψιψίνες της γειτονιάς, μπορείτε, χωρίς να επιβαρύνετε την τσέπη σας, να τους προσφέρετε τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Για να αντέξουν τον τσουχτερό κρύο.
Τον χειμώνα έχουν αυξημένες ανάγκες σε τροφή, και λόγω των ασθενειών που προκύπτουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Το κοτόπουλο ή η σούπα από κοτόπουλο είναι μια καλή και οικονομική πηγή πρωτεΐνης, την οποία τον χειμώνα χρειάζονται οι γατούλες

Από ωμό κοτόπουλο και γαλοπούλα μπορούμε να δώσουμε πέτσα, συκωτάκια, ουρά, λίπος, λαιμό, κεφάλι και πόδια

Οι γάτες που μεγαλώνουν και ζουν έξω στη φύση, τον χειμώνα χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη, λίπος και πέτσα. Έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες θερμιδικές ανάγκες που έχουν λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Και, παράλληλα, να ενισχυθεί το μυϊκό τους σύστημα και το δέρμα τους», εξηγεί η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Μπορούμε, λοιπόν, όπως λέει, να τους δώσουμε ό,τι περισσεύει από την τροφή μας, είτε ωμή είτε μαγειρεμένη.
Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να απευθυνθούμε στον χασάπη/ιχθυοπώλη της γειτονιάς μας, για να μας προμηθεύσει σε πολύ χαμηλή τιμή, ή και δωρεάν, με ό,τι δεν πωλείται, αλλά αφαιρείται.

«Αυτό που έχει σημασία για τις αδέσποτες γάτες δεν είναι να τραφούν με μεγάλη ποσότητα, απαραιτήτως. Αλλά με τροφή που θα τις «κρατήσει» και θα τις προφυλάξει από ασθένειες.

Έχω δει να γίνονται θαύματα σε άρρωστα αδέσποτα γατάκια, μόνο και μόνο με αλλαγή στη διατροφή τους. Χωρίς κόστος για όσους τα φρόντισαν», διευκρινίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Το ένστικτο επιβίωσης της γάτας

Σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, είναι βασικό για τις γάτες που ζουν έξω, να ενισχύονται τα ένστικτα επιβίωσης που διαθέτουν. Έτσι ώστε να κυνηγούν το θήραμά τους στη φύση, χωρίς να εξαρτώνται συνεχώς από εμάς.
Και αυτό είναι λειτουργικά σωστό, και για τις ίδιες τις γάτες, και για τον άνθρωπο που συμβιώνει μαζί τους.

Παρατηρούμε αδέσποτες γάτες, οι οποίες τρέφονται αποκλειστικά με ξηρά τροφή, να είναι πιο νωχελικές και πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Αλλά και πιο αδρανείς ως προς την αναζήτηση τροφής.

Τα μικρά ψαράκια, όπως σαρδέλες -είναι μια πολύ καλή πηγή των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις αδέσποτες γατούλες

Αντίθετα, οι γάτες που έχουν ενεργοποιήσει τα φυσικά τους ένστικτα, μέσω μιας λιγότερο επεξεργασμένης τροφής, παρατηρείται ότι έχουν διαφορετική ενέργεια. Όπως και σωματότυπο, ζωηράδα και ανάγκη για κυνήγι. Κυνηγούν πουλιά, ακρίδες, ποντίκια και ό,τι άλλο θελήσουν.

Οι τροφές που μπορούμε τα δώσουμε στις αδέσποτες γατούλες από το περίσσευμά μας

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες ποιοτικές και θρεπτικές τροφές μπορούμε να δώσουμε στις αδέσποτες γατούλες, σύμφωνα με την κυρία Παλαιολογοπούλου.

• Από κρέας ωμό ή μαγειρεμένο μπορούμε να δώσουμε το λίπος, την πέτσα και τα κρεατάκια.
• Από μαγειρεμένο κοτόπουλο/γαλοπούλα μπορούμε να προσφέρουμε την πέτσα, το λίπος, τον λαιμό, το κεφάλι και τα πόδια, μαζί με ό,τι κρέας περισσέψει. Αποφεύγουμε τα μεγάλα κόκκαλα, γιατί είναι επικίνδυνα όταν είναι μαγειρεμένα.
• Από ωμό κοτόπουλο και γαλοπούλα μπορούμε να δώσουμε πέτσα, συκωτάκια, ουρά, λίπος, λαιμό, κεφάλι και πόδια.


• Από ψάρι που καθαρίζουμε, μπορούμε να δώσουμε ωμά κεφάλια, ραχοκοκκαλιά, πέτσα, ουρά, πτερύγια. Αποφεύγουμε τα εντόσθια ψαριού, καθώς περιέχουν παράσιτα που θα επιβαρύνουν τα αδεσποτάκια μας.
• Από μαγειρεμένο ψάρι μπορούμε να δώσουμε κεφάλια, ουρά, πέτσα και πτερύγια.
• Αν έχουμε φτιάξει σούπα από κρέας ή κοτόπουλο και μας έχει περισσέψει το ζουμί, μπορούμε να το μαγειρέψουμε με ρύζι.

Το κοτόπουλο ή η σούπα από κοτόπουλο, όπως αναφέρει η ειδικός, είναι μια καλή και οικονομική πηγή πρωτεΐνης, την οποία τον χειμώνα χρειάζονται οι γατούλες. Περιέχει μια ουσία που λέγεται καρνοσίνη. Η καρνοσίνη βοηθά στη γρίπη, στην μπουκωμένη μύτη και στο κρυολόγημα. Και, παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντιμετώπιση των ιών.
Η κοτόσουπα είναι «θαυματουργή» για το ανοσοποιητικό μιας γάτας που ζει έξω στο κρύο.

Στο σημείο αυτό η κα Παλαιολογοπούλου τονίζει ότι είναι πολύ σημαντική για τις γάτες η υγρασία στην τροφή τους. Ιδιαίτερα το νερό, το οποίο λαμβάνουν κυρίως μέσω της διατροφής τους. Γι΄αυτό, όσο μπορούμε, προσθέτουμε λίγο νερό στη μαγειρεμένη τροφή, ώστε να ενυδατωθεί σωστά ο οργανισμός τους.

Οι οικονομικές θρεπτικές τροφές από τον κρεοπώλη/ιχθυοπώλη μας

Σύμφωνα με την ειδικό, μπορούμε να δώσουμε ωμές τροφές που θα βρούμε στον κρεοπώλη /ιχθυοπώλη μας ή στην αγορά σε πιο οικονομικές τιμές, όπως:

– Ωμά όργανα από μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, πρόβατο, χοιρινό (συκώτι, σπλήνα, καρδιά, νεφρό, αρτηρίες, συνδέσμους)
– Ωμά πλατάρια κοτόπουλου
– Ωμές φτερούγες από κοτόπουλο
– Ωμά συκωτάκια και καρδιές από κοτόπουλο

– Τα περισσεύματα από το καθαρισμένο κρέας του κρεοπώλη μας μπορούν να δοθούν ωμά. Ή, αν θέλουμε, τα μαγειρεύουμε και προσθέτουμε ρύζι, έτσι ώστε να αυξηθεί η ποσότητα που θα δώσουμε.

– Ωμά περισσεύματα από τον καθαρισμό ψαριών μαζί με ό,τι ψαράκια δεν θα δοθούν για πώληση από τον ιχθυοπώλη μας. Κάποιες φορές δεν πωλούνται γιατί μπορεί να μην είναι οπτικά κατάλληλα.

Τα μικρά ψάρια είναι «θαυματουργά»

Τα μικρά ψαράκια, όπως σαρδέλες -είναι μια πολύ καλή πηγή των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων-, και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις αδέσποτες γατούλες. Υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος, ελέγχουν τη φλεγμονή στο σώμα και βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών. Για τα αδέσποτα γατάκια είναι ό,τι πρέπει, τα οποία είναι πολύ επιρρεπή σε ασθένειες των ματιών.

Μπορούμε επίσης, να μαγειρέψουμε ρύζι και να προσθέσουμε συκωτάκια πουλιών, ή αυγά σπασμένα με τα τσόφλια μαζί.
Εν ολίγοις η ειδικός επισημαίνει: «Βλέπουμε, λοιπόν, πόσο εύκολο είναι να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζωάκια, χωρίς δυσκολία ή οικονομική επιβάρυνση».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

* Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024