Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ: Αγαπά τα παιχνίδια και έχει αίσθηση του χιούμορ

Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ: Αγαπά τα παιχνίδια και έχει αίσθηση του χιούμορ

Ο ευγενικός και αεικίνητος σκύλος της φυλής Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ. Ας τον γνωρίσουμε!

Ο σκύλος της φυλής Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ διακρίνεται για την ευγενική του συμπεριφορά, την ενεργητικότητά του, αλλά και για την αίσθηση του χιούμορ.

Χαρακτήρας – προσωπικότητα

«Είναι, ξεκάθαρα, σκύλος ενός «αφεντικού»! Ανήκει στα κυνηγόσκυλα, και μάλιστα στους δείκτες αεροφόρες. Εκτράφηκε και συντηρήθηκε από τους ευγενείς της Ιρλανδίας, που σημαίνει ότι είναι ένας ενεργητικός σκύλος με ανάγκη για εκτόνωση», αναφέρει η εκτροφέας, Ρούλα Σεσελέ.

Έχει, όμως, όπως επισημαίνει η εκτροφέας, ένα ευγενικό ταμπεραμέντο. Δεν σε φέρνει πότε σε δύσκολη θέση, ούτε με άλλους σκύλους, ούτε με ανθρώπους και ιδιαίτερα με τα παιδιά.
«Είναι ένας σκύλος αστείος και παιχνιδιάρης, που έχει αίσθηση του χιούμορ. Συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του σε έντονη δραστηριότητα, όπως, για παράδειγμα, το απαιτητικό κυνήγι. Αλλά το ίδιο πρόθυμα θα καθήσει ήσυχος στα πόδια του ιδιοκτήτη του μέσα σε ένα διαμέρισμα. Και δεν θα ενοχλήσει με την υπερδραστηριότητά του», επισημαίνει η κα Σεσελέ.

Είναι ευγενής σκύλος και ξέρει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί από τη φύση του

Το ύψος των αρσενικών κυμαίνεται από 58 έως 67 εκατοστά, και των θηλυκών από 55 έως 62 εκατοστά

Το Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ θα προστατέψει το σπίτι και τους οικείους, καθώς θα προειδοποιήσει όταν έρχεται κάποιος ξένος. Η εκτροφέας τονίζει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι επιθετικός ή φοβικός. Είναι ευγενής σκύλος και ξέρει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί από τη φύση του.
«Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι, ανάλογα με τις γραμμές αίματος που διατηρεί κάθε εκτροφέας, υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία του χαρακτήρα της φυλής. Δηλαδή, τα σκυλιά που εκτρέφονται για το κυνήγι, έχουν περισσότερο ανεπτυγμένο το prey-drive. Άρα, είναι και πιο ενθουσιώδη και ενεργητικά, από τα σκυλιά που έχουν εκτραφεί αποκλειστικά με βάση τη μορφολογία. Οπότε, καλό είναι, οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν από κοντά τα σκυλιά για να διαλέξουν το κουτάβι τους.

Εκπαίδευση

Όποιος επιθυμεί να αποκτήσει ένα κουτάβι της φυλής Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ, επισημαίνει η εκτροφέας, θα πρέπει να φροντίσει για την κοινωνικοποίησή του. Παράλληλα, η εκπαίδευσή θα πρέπει να γίνεται με ήπιους χειρισμούς. Μάλιστα, όπως λέει, το Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ είναι άριστο στα κυναθλήματα, καθώς είναι ταχύς σκύλος.

Μέγεθος – χρώμα – τρίχωμα

Σύμφωνα με την εκτροφέα, είναι ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους.
Το ύψος των αρσενικών κυμαίνεται από 58 έως 67 εκατοστά, και των θηλυκών από 55 έως 62 εκατοστά. Το βάρος τους κυμαίνεται στα 22-32 κιλά.

Το τρίχωμά του είναι μεταξωτό και δεν κολλάει στα ρούχα

Το τρίχωμά τους είναι μονόχρωμο κόκκινο, αλλά είναι αποδεκτό να έχουν λευκά σημάδια στο στήθος ή στα δάκτυλα των ποδιών τους.
Επίσης, το τρίχωμά τους είναι μακρύτερο κατά μήκος της κοιλίας, του στήθους και της ουράς τους. Όπως και στα αυτιά τους. Είναι μεταξωτό και δεν κολλάει στα ρούχα.

Επιπλέον, το Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ δεν μαδάει υπερβολικά. Το τρίχωμά του συντηρείται σε πολύ καλή κατάσταση με ένα απλό, ολιγόλεπτο βούρτσισμα. Μπάνιο χρειάζεται κάθε τρεις εβδομάδες.

Υγεία

Εάν θέλετε να προσθέσετε στην οικογένειά σας ένα Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ, η εκτροφέας συμβουλεύει να απευθύνεστε σε εκτροφείς που ελέγχουν τους γεννήτορες τους για τα τρία γενετικά νοσήματα της φυλής. Αυτά είναι:
– PRA rcd 1 & 4: Πρόκειται για δύο γονίδια της προοδευτικής ατροφίας του αμφιβληστροειδούς, που οδηγεί στην τύφλωση.
– CLAD: Ένα γονίδιο που ευθύνεται για την ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού.


Επίσης, οι σκύλοι θα πρέπει να ελέγχονται για την ισχιακή δυσπλασία.
Άλλες παθήσεις της φυλής είναι η επιληψία και η συστροφή του στόμαχου.
Γενικά, όπως λέει η κα Σεσελέ, είναι μια υγιής φυλή και έχουν διάρκεια ζωής 12-14 χρόνια.

Ιστορία

Ο σκύλος της φυλής Ιρλανδικό Κόκκινο Σέττερ κατάγεται, όπως μαρτυρά η ονομασία του, από την Ιρλανδία.
Η κυρία Ρούλα Σεσελέ, μας ενημερώνει για την ιστορία του: Αρχικά, από διασταυρώσεις της οικογένειας των Σπάνιελ, γεννήθηκαν σκυλιά που έμοιαζαν με το άσπρο – κόκκινο Σέττερ. Στη συνέχεια, αυτά τα σκυλιά διασταυρώθηκαν με άλλα, και έτσι προέκυψαν τα μονόχρωμα κόκκινα Σέττερ. Δημιουργήθηκαν για το κυνήγι.

Το Club της φυλής ιδρύθηκε το 1882 και τέσσερα χρόνια αργότερα (1886) εξέδωσε το πρότυπο της φυλής. Μιας κυνηγετικής φυλής, που δημιουργήθηκε αμιγώς για το κυνήγι στις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της Ιρλανδίας. Για να κυνηγά φτερωτά θηράματα και, ιδιαίτερα, για το Grouse, που ευδοκιμεί στη χώρα αυτή.

Η εκτροφέας της φυλής, Ρούλα Σεσελέ

Η κατασκευή του Ιρλανδικού Κόκκινου Σέττερ είναι τέτοια, ώστε να ερευνά τα πεδία του κυνηγιού με συνεχή καλπασμό και να εντοπίζει το θήραμα. Και όταν το εντοπίζει, ακινητοποιείται: με τεντωμένη την ουρά και ένταση στους μύες. Όρθιος, επιβάλλεται στο θήραμα. Είναι ένας σκύλος αεροθήρας, δηλαδή έχει πολύ καλή όσφρηση και εντοπίζει το θήραμά από τον αέρα, ερευνώντας την περιοχή του κυνηγότοπου, καλπάζοντας».

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024