Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο σκύλος Γουέστι είναι ιδανικός για παιδιά

Ο σκύλος Γουέστι είναι ιδανικός για παιδιά

Ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση και πείσμα, έχει περίσσια ενέργεια, και είναι πνευματώδης. Ο σκύλος της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ έχει παιχνιδιάρικη διάθεση και είναι κατάλληλος για παιδιά

Οι πρόγονοι του σκύλου της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ (Γουέστι) ήταν δυναμικοί και περίφημοι κυνηγοί. Δραστηριοποιούνταν στη Σκωτία. Στις ορεινές περιοχές (Χάιλαντς).

«Το Westie, πλέον, είναι κυρίως ένας οικογενειακός σκύλος. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται για κυνήγι.

Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει τις ικανότητες να κυνηγά, και ως ιδιοκτήτες του δεν θα πρέπει να το προσπερνάμε. Είναι, ας πούμε, ένας «άνεργος κυνηγετικός σκύλος», που για να νιώθει καλά, θέλει να έχει ερεθίσματα και να του αναθέτουμε «εργασίες». Πολλά προβλήματα συμπεριφοράς στους σκύλους προκαλούνται από το ότι δεν είναι πλήρως «απασχολημένοι».

Για τον ιδιοκτήτη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο στο Westie, να παίξει μαζί του και να του δώσει καθήκοντα. Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, να βεβαιωθεί ότι ο σκύλος παραμένει ενεργός και παίζει αρκετά», επισημαίνει η εκτροφέας της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ (Γουέστι), Hana Nakou.

Χαρακτήρας – προσωπικότητα

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τον σκύλο της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ (Γουέστι).

«Το Westie, όπως αποκαλείται, είναι κατάλευκο, πανέξυπνο, αγαπησιάρικο σκυλί με χαρούμενη και παιχνιδιάρικη διάθεση, και πολύ πεισματάρικο.

Είναι ένας πολύ ζωηρός, χαρούμενος, φιλικός, θαρραλέος και γεμάτος αυτοπεποίθηση σκύλος. Χάρη στον παιχνιδιάρικο του χαρακτήρα, είναι τέλειος για παιδιά.

Ο σκύλος West Highland White Terrier έχει δυνατό, συμπαγές, σώμα, με πλατύ στήθος

Παρακολουθεί άγρυπνα το περιβάλλον του, και ανακοινώνει αμέσως οποιοδήποτε γεγονός με ένα δυνατό γάβγισμα

Εάν πάρετε ένα Westie, και έχετε ήδη ένα άλλο κατοικίδιο στο σπίτι, θα πρέπει να τους «συστήσετε». Η σχέση του με τους ομοίους του είναι αρκετά φιλική, αλλά η φύση του, μερικές φορές, τον ενθαρρύνει να τους προκαλεί. Κάτι που δεν αρέσει σε όλα τα σκυλιά.

Στον κήπο, σίγουρα θα σας εκπλήξει με τις κυνηγετικές του ικανότητες, σκοτώνοντας ποντίκια και άλλους μικρούς ζωικούς οργανισμούς. Παρακολουθεί άγρυπνα το περιβάλλον του, και ανακοινώνει αμέσως οποιοδήποτε γεγονός με ένα δυνατό γάβγισμα», περιγράφει η κα Nakou.

Περιγραφή φυλής

Ο σκύλος West Highland White Terrier, σύμφωνα με την κα Nakou, έχει δυνατό, συμπαγές, σώμα, με πλατύ στήθος, και τα πλευρά του εκτείνονται προς τα πίσω. Η πλάτη του είναι ίσια και έχει μυώδη πόδια.
Το κρανίο είναι ελαφρώς τοξωτό και τα μετωπικά μέρη έχουν λεία περιγράμματα, από τη μια άκρη στην άλλη. Στενεύει, ελαφρώς, από τα αυτιά στα μάτια.

Έχει σχετικά μεγάλη μύτη, η οποία σχηματίζει λείο περίγραμμα με το υπόλοιπο ρύγχος. Το χρώμα της είναι μαύρο.

«Τα δόντια του είναι δυνατά, και τα σαγόνια του ίσια. Είναι μεγάλα, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου, με κανονικό δάγκωμα «ψαλιδιού». Δηλαδή, τα πάνω δόντια εφάπτονται στα κάτω δόντια, και τοποθετούνται κάθετα στις γνάθους.

Τα σκούρα μάτια του είναι μεσαίου μεγέθους, έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, και είναι ελαφρώς βυθισμένα. Έχουν έντονη και έξυπνη έκφραση. Τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι ανεπιθύμητα.

Τα αυτιά ενός Westie είναι μικρά, όρθια, και η άκρη τους είναι τριγωνική. Δεν είναι, ούτε πολύ μακριά, ούτε πολύ κοντά. Η γούνα στα αυτιά είναι κοντή και λεία (βελούδινη). Δεν πρέπει να υπάρχουν τούφες γούνας στις άκρες των αυτιών.

Τα στρογγυλά, φαρδιά, μεγάλα ή χοντρά αυτιά, είναι ανεπιθύμητα.

Ο λαιμός είναι αρκετά μακρύς, μυώδης, και φαρδαίνει στη βάση του.

Η ουρά έχει μήκος 12,5 έως 15 cm, και καλύπτεται με τραχιά γούνα. Η ουρά είναι όσο πιο ίσια γίνεται», περιγράφει η εκτροφέας.

Τα μπροστινά πόδια είναι μυώδη και ίσια. Καλύπτονται με κοντό χοντρό τρίχωμα και είναι μεγαλύτερα από τα πίσω πόδια. Οι πατούσες του είναι στρογγυλές και έχει χοντρά μαξιλαράκια. Η επιφάνεια των μαξιλαριών και όλων των νυχιών θα πρέπει, κατά προτίμηση, να έχει χρώμα μαύρο.

Τα Westie έχουν διπλό μανδύα. Το επάνω τρίχωμα είναι σκληρό, αλλά δεν είναι κατσαρό και έχει μήκος περίπου 5 cm.

Το υπόστρωμα, που μοιάζει με γούνα, είναι κοντό, απαλό και πυκνό. Το χρώμα είναι πάντα λευκό.
Το ύψος του σκύλου στο ακρώμιο είναι περίπου 28 cm, έχει βάρος 7,5 -10 kg,

Ο μέσος όρος ζωής ενός Westie είναι τα 14 χρόνια.

Φροντίδα – εκπαίδευση

«Το τρίχωμα του Westie θα πρέπει να στριπάρεται κάθε 2-3 μήνες, και κάθε εβδομάδα να βουρτσίζεται. Δεν κουρεύουμε αυτόν τον σκύλο με μηχανή.

Δεν είναι απαραίτητο να τον λούζετε συχνά, καθώς η βρωμιά από τη γούνα του μπορεί να καθαριστεί με ένα καλό βούρτσισμα.. Όσο πιο αραιά τον κάνουμε μπάνιο, τόσο το καλύτερο», διευκρινίζει η εκτροφέας.

Όσον αφορά την εκπαίδευσή του, η κα Nakoυ επισημαίνει ότι θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας, και η προπόνησή του να γίνεται με συνέπεια. Διαφορετικά, ένα Westie θα κάνει… του κεφαλιού του. Θα αρχίσει να ασχολείται με δραστηριότητες που τον διασκεδάζουν και, κυρίως, δεν θα σας ακούει.

Στα Westie αρέσει να παίζουν με μια μπάλα και να τρέχουν, αλλά, κυρίως, λατρεύουν να σκάβουν στον κήπο

Είναι σκυλιά, όπως λέει, που χρειάζονται μεγάλες βόλτες. Μια σύντομη βόλτα, ο γύρος του τετραγώνου, δεν θα τα ικανοποιήσει.
«Στα Westie αρέσει να παίζουν με μια μπάλα και να τρέχουν, αλλά, κυρίως, λατρεύουν να σκάβουν στον κήπο. Οπότε, μη σας εκπλήξει, αν μία μέρα βρείτε τα λουλούδια σας εκτός γλάστρας», προειδοποιεί η κα Nakou.

Ιστορία της φυλής

Τέλος, ας ενημερωθούμε για το παρελθόν αυτής της φυλής με τη βοήθεια της εκτροφέως.
«Οι σκύλοι της φυλής West Highland White Terrier κατάγονται από τα Δυτικά Χάιλαντς της Σκωτίας, και η εκτροφή της φυλής ξεκίνησε τον 19ο αιώνα.

Γνωρίζουμε από αγγλικές πηγές ότι κατά τον 19ο οι άνδρες που πήγαιναν για κυνήγι, είχαν μαζί τους τα σκουρόχρωμα σκυλιά Cairn Terrier, τα οποία είναι πρόγονοι του σημερινού Westie. Τα λευκά κουτάβια τα σκότωναν, γιατί πίστευαν ότι δεν έχουν τις ικανότητες ενός κυνηγητικού σκύλου.

Ώσπου, ο συνταγματάρχης Edward Donald Malcolm of Poltalloch πυροβόλησε το δικό του καλύτερο σκυλί, επειδή το πέρασε για αλεπού, λόγω χρώματος. Έτσι, μετά το ατύχημα, αποφάσισε να εκτρέφει μόνο λευκά Τεριέ.

Σε αντίθεση με άλλους εκτροφείς, άρχισε να κρατάει από τις γέννες μόνο τα λευκά, ή σχεδόν λευκά, κουτάβια, και μέσω της σταδιακής/ επιλεκτικής αναπαραγωγής, και ύστερα από αρκετές γενιές, απέκλεισε εντελώς τα σκουρόχρωμα Τεριέ από την εκτροφή του.

Αρχικά, τα σκυλιά του πήραν την ονομασία Poltalloch Terrier ή White Kejrnterrier. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν γνωστά, καθώς διακρίθηκαν για τη γενναιότητά τους και τις κυνηγητικές τους ικανότητες, που ήταν ισάξιες με εκείνες των προγόνων τους.

Επιπλέον, είχαν το πλεονέκτημα να φαίνονται στο σκοτάδι, ή σε καιρικές συνθήκες που δυσκολεύουν την ορατότητα.

Την ονομασία «Λευκό Τεριέ των Δυτικών Ορεινών Περιοχών» την πήρε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Το Scottish Kennel Club ταξινόμησε τη φυλή τον Οκτώβριο του 1904, ενώ το English Kennel Club την αναγνώρισε το 1907.

Το 1928 απαγορεύθηκε να διασταυρώνεται με Κερν Τεριέρ.

Η εκτροφέας της φυλής Λευκό Τεριέ Γουέστ Χάιλαντ (Γουέστι), Hana Nakou

* Η κυρία Hana Nakou είναι εκτροφέας της φυλής (West Highland WhiteTerrier) και διαθέτει αναγνωρισμένο εκτροφείο από το 2012.

Από το 2022 πρόσθεσε στο εκτροφείο της τη φυλή Cairn Terrier.

Απέκτησε το πρώτο της West Highland WhiteTerrier το 1992 και το 1999 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την εκτροφή της φυλής, αλλά και με την περιποίηση των σκύλων.

Γεννήθηκε στην Τσεχία το 1975 και ζει στην Ελλάδα από το 1996. Έχει δύο παιδιά.

Sports in

«Μπαμ» με Έσε στην Αργεντινή: Επιλογή του Μασεράνο ο μέσος του Ολυμπιακού

Ο Σαντιάγκο Έσε ετοιμάζεται να φορέσει το εθνόσημο της Αργεντινής. Και είναι προσωπική επιλογή του μεγάλου Χαβιέρ Μασεράνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024