Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Dogue de Bordeaux, ο σκύλος με τη μεγάλη καρδιά

Dogue de Bordeaux, ο σκύλος με τη μεγάλη καρδιά

Ο σκύλος της φυλής Dogue de Bordeaux είναι ένας καλοκάγαθος γίγαντας. Ας τον γνωρίσουμε!

Μπορεί η σωματική του διάπλαση να είναι γιγαντιαίων διαστάσεων, αλλά ο σκύλος της φυλής Dogue de Bordeaux έχει χρυσή καρδιά.

Αγαπά βαθιά την οικογένεια του και, αν αισθανθεί ότι απειλείται, θα την προστατεύσει.

Προσωπικότητα – Χαρακτήρας

«Ο αγαθός αυτός γίγαντας διακρίνεται για την ωριμότητα, την καλοσύνη και την ισορροπία του χαρακτήρα του – χαρακτηριστικά της πλειονότητας των σκύλων της φυλής.

Ο ιδιαιτέρως ισορροπημένος του χαρακτήρας, σε συνδυασμό με την προδιάθεση του για τη φύλαξη της οικογένειας του, τον έχουν καταστήσει πολύ δημοφιλή σε οικογένειες με παιδιά.

Σε μέγεθος τα αρσενικά πρέπει να είναι πάνω από 50 κιλά, και τα θηλυκά πάνω από 45

Όταν ζήσει ως μέλος της οικογένειας, μπορεί να δώσει αγάπη αντίστοιχη της μεγάλης του καρδιάς

Πρόκειται για μία εξαιρετικά ανθρωποκεντρική φυλή, που έχει ανάγκη να συνυπάρχει και να μοιράζεται ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια της», περιγράφει ο εκτροφέας της φυλής, Ιωάννης Δ. Παπάζογλου.

Επίσης, ένα Dogue de Bordeaux, όπως λέει ο εκτροφέας, έχει ανάγκη από καθημερινή βόλτα και εκτόνωση. Είναι απαραίτητα για την ευζωία του, αλλά και για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του.

Δεν είναι ένας σκύλος, που είναι συχνά τα παραδείγματα υπερκινητικότητας στην ενήλικη ζωή του. Οι απαιτήσεις του σε σωματική άσκηση, συνήθως, είναι περιορισμένες. Αλλά του είναι απαραίτητη.

Περιποίηση – Φροντίδα

Η περιποίηση του είναι εύκολη, καθώς το τρίχωμα του είναι αρκετά κοντό. Οπότε, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Ένα σχολαστικό βούρτσισμα, μια έως δυο φορές, την εβδομάδα είναι, συνήθως, αρκετό.

Η περιποίηση των πτυχών του προσώπου του μπορεί να είναι απαραίτητη σε κάποια δείγματα της φυλής – ανάλογα με τη μορφολογία του προσώπου του και σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.

Υγεία – Διατροφή

«Παρότι τα καλά δείγματα της φυλής δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα πιο συχνά που εμφανίζονται στα σκυλιά, είναι αναπνευστικά, καρδιολογικά και δυσπλασίας. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η προσεκτική εκτροφή τους με σκοπό την εξάλειψη τέτοιων παθήσεων», αναφέρει ο κ. Παπάζογλου.

Στους πρώτους μήνες ζωής του θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη σωματική του άσκηση

Επίσης, στους πρώτους μήνες ζωής του θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη σωματική του άσκηση, καθώς, λόγω της πολύ γρήγορης ανάπτυξης του, ενδεχόμενη υπερφόρτωση μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα στις αρθρώσεις.

Σε όλα στάδια της ζωής του απαιτείται μια ισορροπημένη και ποιοτική διατροφή, που θα συμβάλει στη γρήγορη και ολοκληρωμένη του ανάπτυξη όσο είναι κουτάβι, και στις αυξημένες, λόγω του μεγέθους, ανάγκες κατά την ενήλικη ζωή του.

Μορφολογία

Το σώμα του Dogue de Bordeaux είναι δυνατό και μυώδες. Σε μέγεθος τα αρσενικά πρέπει να είναι πάνω από 50 κιλά, και τα θηλυκά πάνω από 45.

Ανάλογα με το ύψος του και το μέγεθος του, υπάρχουν αρσενικά δείγματα της φυλής που ξεπερνούν τα 80 κιλά.

Το ύψος του, σύμφωνα με τα standards της φυλής, πρέπει να είναι 61 έως 69 cm για τα αρσενικά, και από 58 έως 66cm για τα θηλυκά.

«Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, που αποτελεί και σήμα κατατεθέν της φυλής, είναι το τεράστιο μέγεθος του κεφαλιού του. Που τον κάνει εξαιρετικά εντυπωσιακό στην όψη.

Ο εκτροφέας της φυλής Dogue de Bordeaux, Ιωάννης Δ. Παπάζογλου

Η σωστή διαπαιδαγώγηση και κοινωνικοποίηση του σκύλου από όταν είναι κουτάβι, είναι καίριας σημασίας για τη μετέπειτα συμπεριφορά του στην ενήλικη ζωή. Ειδικά σε μια τόσο μεγαλόσωμη φυλή, είναι πολύ σημαντικοί οι πρώτοι μήνες ζωής του κουταβιού. Συμπεριφορές που, ίσως, υιοθετήσει λανθασμένα το ζώο, και όσο είναι κουτάβι μπορεί να φαίνονται χαριτωμένες ή μικρής σημασίας, μεγαλώνοντας είναι πιθανό να γίνουν καταστροφικές από έναν τόσο μεγάλου μεγέθους σκύλο», διευκρινίζει ο κ. Παπάζογλου.

Ιστορία

Το Dogue de Bordeaux είναι μια από τις αρχαιότερες γαλλικές φυλές σκύλων, που διασώζεται μέχρι και σήμερα.

Στη Γαλλία, από τον 12ο αιώνα υπάρχουν αμέτρητες αναφορές για τη φυλή.

Το Dogue de Bordeaux είναι μια φυλή, που στο πέρασμα των αιώνων έχει κληθεί να αντεπεξέλθει σε πληθώρα καθηκόντων. Από το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, όπως αγριογούρουνων, μέχρι τη φύλαξη κοπαδιών και χώρων.

Η φυλή διένυσε μια διαδρομή στον χρόνο, πολλές φορές δύσκολη, έως ότου φτάσει στο σήμερα και να έχει ένα ευρύ κοινό φίλων σε όλο τον κόσμο.

Εν ολίγοις, όπως λέει ο κ. Παπάζογλου, το Dogue de Bordeaux είναι ένας σκύλος που, για να ξεδιπλώσει τις μοναδικές του αρετές, θα πρέπει να συνυπάρχει με την οικογένεια του και να του διαθέτει ποιοτικό χρόνο.

Και, όπως υποστηρίζει: «Όταν ζήσει ως μέλος της οικογένειας, μπορεί να δώσει αγάπη αντίστοιχη της μεγάλης του καρδιάς. Θα χαρίσει συγκινήσεις που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες σε όποιον βάλει στη ζωή του ένα τόσο μοναδικό πλάσμα».

Ο κ. Δημήτρης Παπάζογλου, εκτροφέας της φυλής Dogue de Bordeaux, πατέρας του Ιωάννη

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024