Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγή Χρόνου: «Τρέμει» ο σκύλος σας τα βεγγαλικά; Πώς θα απαλύνετε τον φόβο του

Αλλαγή Χρόνου: «Τρέμει» ο σκύλος σας τα βεγγαλικά; Πώς θα απαλύνετε τον φόβο του

Για πολλούς σκύλους η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι εφιάλτης. Τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά, τους προκαλούν έντονο φόβο

Τη στιγμή που οι δείκτες του ρολογιού θα δείξουν 24:00 και θα υποδεχόμαστε το Νέο Έτος, ο ουρανός θα «πλημμυρίσει» από πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, που συνοδεύονται με δυνατούς ήχους. Εκείνη τη στιγμή πολλοί σκύλοι διακατέχονται από έντονο φόβο.
Ένα δυσάρεστο συναίσθημα, που δεν μπορούν να διαχειριστούν. Και υποφέρουν.

«Για πολλούς σκύλους -και τους κηδεμόνες τους- η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μια δύσκολη ημέρα.

Μία ημέρα, που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα από τους κροτοφοβικούς σκύλους. Εκείνους, δηλαδή, που εκδηλώνουν φόβο -ενίοτε και πανικό- στο άκουσμα δυνατών και αναπάντεχων θορύβων. Όπως τα βεγγαλικά και οι κροτίδες», τονίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Συνήθως, η κροτοφοβία είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει όλο τον χρόνο. Εντείνεται, όμως, την Πρωτοχρονιά, λόγω των βεγγαλικών

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, με τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε την κροτοφοβία στον σκύλο

Εξηγεί ότι οι σκύλοι ακούν πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους, και είναι ευαίσθητοι, τόσο σε υπόηχους, όσο και σε υπέρηχους. Γι’ αυτό και ορισμένοι γίνονται φοβικοί στους θορύβους – ιδιαίτερα εάν είναι δυνατοί.

Συνήθως, σύμφωνα με την κα Γρυπάρη, η κροτοφοβία είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει όλο τον χρόνο. Εντείνεται, όμως, την Πρωτοχρονιά, λόγω των βεγγαλικών. Και μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία του σκύλου, και με διάφορες αντιδράσεις.

Είναι, επίσης, σημαντικό, όπως λέει, να γνωρίζουμε ότι αρχικά εκδηλώνεται ως φόβος, που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, γίνεται φοβία.

Πώς αντιδρά ένας κροτοφοβικός σκύλος;

«Ένας κροτοφοβικός σκύλος βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, στο άκουσμα δυνατών θορύβων. Συνήθως, αντιδρά με διάφορους τρόπους. Έχει ορθάνοιχτα μάτια, χαμηλωμένο κεφάλι, ουρά στα σκέλια, αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω, τρέμει. Τρέχει να κρυφτεί, προσπαθεί να πηδήσει πάνω μας για προστασία, ή κρύβεται κάτω από έπιπλα ή μέσα σε μικρά δωμάτια. Έχει σιελόρροια, τρέμουλο και λαχάνιασμα», περιγράφει η κα Γρυπάρη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται, όπως αναφέρει η κα Γρυπάρη, να εκδηλώσει επιθετικότητα. Κυρίως, αν προσπαθήσουμε να τον βγάλουμε από την κρυψώνα του.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να απαλύνουμε τον φόβο του σκύλου

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, όπως λέει η ειδικός, με τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε την κροτοφοβία στον σκύλο. Λόγω των ημερών, όμως, θα εστιάσουμε στο τι μπορούμε να κάνουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Όπως και την επόμενη ημέρα, που μπορεί να ακούγονται βεγγαλικά.

1. Έχουμε τον σκύλο μέσα στο σπίτι, κι όχι στο μπαλκόνι ή σε αυλή. Και αυτό γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να πηδήσει – με κίνδυνο να κρεμαστεί, εάν είναι δεμένος με λουρί. Ή να προσπαθήσει να φύγει για να γλιτώσει, με αποτέλεσμα να πεταχτεί στο δρόμο. Σε καμία περίπτωση δεν τον παίρνουμε μαζί μας σε χώρο όπου θα υπάρξουν ρίψεις βεγγαλικών, ή σε χώρο όπου νιώθει άβολα.

2. Βάζουμε να παίζει μουσική, ή ανοίγουμε την τηλεόραση πιο δυνατά. Κλείνουμε τα παράθυρα, ώστε να μειωθεί ο θόρυβος από τους κρότους.

3. Ανάβουμε το φως και κλείνουμε τα παντζούρια, ώστε να μην τρομάξει με τις λάμψεις.

4. Στην περίπτωση που είμαστε μαζί του την ώρα που πέφτουν τα βεγγαλικά, δεν αντιδρούμε καθόλου. Οι φωνές ενθουσιασμού ή φόβου κάνουν τον φοβικό σκύλο, νευρικό. Μπορούμε να του λέμε πού και πού καθησυχαστικά λόγια, χωρίς, ωστόσο, υπερβολικές συμπεριφορές.

5. Εάν ο σκύλος θέλει να κρυφτεί κάπου, τον αφήνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να τον βγάλουμε από την κρυψώνα του, γιατί έτσι επιτείνουμε τον άγχος του.

Η εναλλακτική λύση

Υπάρχει και η εναλλακτική λύση, όπως αναφέρει η κα Γρυπάρη: των ομοιοπαθητικών και των ανθοϊαμάτων. Γι’ αυτό, όμως, συμβουλευόμαστε κάποιο ειδικό.

● Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Συμμετέχει, επίσης, στο σεμινάριο «Κατοικίδια στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία», όπου γίνεται προετοιμασία ζευγαριών για την αρμονική συμβίωση βρέφους και κατοικιδίου.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024