Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αδελφές της Κοιλάδας: Οι καλόγριες που μάχονται για το χόρτο του Θεού

Αδελφές της Κοιλάδας: Οι καλόγριες που μάχονται για το χόρτο του Θεού

Γυναίκες με ράσα ευαγγελίζονται τις υποτιθέμενες ιαματικές δυνάμεις της κάνναβης.

Ντυμένες καλόγριες, οι γυναίκες μαζεύονται κάθε πανσέληνο έξω από ένα χωριό του κεντρικού Μεξικού.

Κάνουν κύκλο γύρω από τη φωτιά, εξαγνίζονται με καπνούς φασκόμηλου και προσφέρουν ευχαριστίες στο φεγγάρι, τα ζώα και τα φυτά.

Μετά παίρνουν βαθιές τζούρες από έναν μπάφο και φυσούν τα ντουμάνια στις φλόγες.

Παρά την αμφίεσή τους, οι γυναίκες δεν είναι καλόγριες, ούτε καθολικές ούτε άλλης πίστης. Είναι μέλη της διεθνούς οργάνωσης Sisters of the Valley, ή Αδελφές της Κοιλάδας, η οποία ιδρύθηκε το 2014 για να ευαγγελιστεί τις υποτιθέμενες ιαματικές δυνάμεις της κάνναβης.

Καλόγριες της αντίστασης

Στις ΗΠΑ, όπου περίπου οι μισές πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση του φυτού, η οργάνωση έχει δημιουργήσει μια μικρή επιχείρηση που πουλά CBD και είχε πέρυσι έσοδα μισού εκατ. δολαρίων.

Στο Μέξικό, μια βαθιά καθολική χώρα που μαστίζεται από τους εμπόρους ναρκωτικών, τα κέρδη είναι μόνο 10.000 το χρόνο. Εκεί, η εικόνα μιας καλόγριας που καπνίζει κάνναβη είναι περισσότερο μια πράξη αντίστασης, λένε οι γυναίκες στο Reuters.

Κάθε Σαββατοκύριακο οι Αδελφές μαζεύονται στη χασισοφυτεία (Reuters)

Η οργάνωση είναι δραστήρια στα social media, όπου δίνει συμβουλές καλλιέργειας, οργανώνει σεμινάρια και αναρτά μηνύματα υπέρ της νομιμοποίησης.

Επειδή όμως στο Μεξικό η κάνναβη παραμένει σε μια νομικά γκρίζα ζώνη, οι γυναίκες δεν αποκαλύπτουν τα πραγματικά τους ονόματα, ούτε τη θέση του ημιτελούς τσιμεντένιου κτηρίου όπου καλλιεργούν τη σοδειά τους.

«Θέλουμε να πάρουμε το φυτό πίσω από τους ναρκέμπορους» λέει η «Αδελφή Μπερναντέτ», ομοιοπαθητικός στο επάγγελμα. Δίνει κάνναβη σε ασθενείς της με καρκίνο, πόνο στις αρθρώσεις ή αϋπνία.

Η Αδελφή Κίκα και η Αδελφή Μπερναντέτ δεν διστάζουν να μεταφέρουν τα φυτά με αυτοκίνητο (Reuters)

Έμπνευση από τον Μεσαίωνα

Οι Αδελφές της Κοιλάδας πήραν έμπνευση από τις Beguines, ένα γυναικείο θρησκευτικό κίνημα που εμφανίστηκε στη Δυτική Ευρώπη τον Μεσαίωνα. Ήταν μια ομάδα ανύπαντρων γυναικών που αφοσιώνονταν στην πνευματικότητα, τη μελέτη και την φιλανθρωπία, χωρίς όμως να παίρνουν επίσημους όρκους.

Οι Αδελφές λένε ότι φορούν ρούχα καλόγριας για λόγους ομοιομορφίας και σεβασμού προς το φυτό, αναγνωρίζουν όμως ότι η εμφάνισή τους προσφέρει και δημοσιότητα.

Η Αδελφή Κίκα και η Αδελφή Μπερναντέτ επιδεικνύουν τις χαλαρωτικές ιδιότητες της κάνναβης (Reuters)

Όλα τα μέλη της ομάδας έχουν κανονικές δουλειές και εργάζονται στη χασισοκαλλιέργεια μόνο τα Σαββατοκύριακα. Σε μια συντηρητική χώρα όπου οι Καθολικοί αντιστοιχούν στο 75% του πληθυσμού, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται σε συμπλοκές ανάμεσα σε συμμορίες ναρκωτικών, σχεδόν όλες οι Αδελφές είχαν προβλήματα στο σπίτι όταν εντάχθηκαν στην ομάδα.

Μετά την περιποίηση των φυτών οι γυναίκες μοιράζονται ένα τσιγάρο κάνναβης (Reuters)

Η ιδρύτρια του παραρτήματος στο Μεξικό, Αδελφή Καμίλα, μεγάλωσε σε ευαγγελικό σπίτι, το οποίο εγκατέλειψε στα 16, κυρίως λόγω του θρησκευτικού συντηρητισμού της μητέρας τους. Οι ήδη τεταμένες σχέσεις τους επιδεινώθηκαν αφότου ίδρυσε την ομάδα.

«Ήταν δύσκολο γι΄αυτήν να το δεχτεί. Είχε συγκεκριμένες ιδέες που διαμορφώθηκαν από τη θρησκεία» εξηγεί.

Έπειτα από συζητήσεις για το φυτό και το κίνημα της αποποινικοποίησης, η μητέρα της τελικά άλλαξε γνώμη και σήμερα δουλεύει για την καλλιέργεια.

Για μια άλλη γυναίκα που εργάζεται ως γραμματέας σε εκκλησία, αποστολή της ομάδας είναι η αποποινικοποίηση.

«Είναι ώρα να μπει τέλος σε αυτή τη βλακεία» λέει.

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024