Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Η κάνναβη επανασχεδιάζει τον εκλογικό χάρτη για το 2024

ΗΠΑ: Η κάνναβη επανασχεδιάζει τον εκλογικό χάρτη για το 2024

Οι υποψήφιοι είναι αντιμέτωποι με ένα εκλογικό σώμα που ευνοεί όλο και περισσότερο τους χαλαρότερους νόμους για τη μαριχουάνα

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα αίτημα τόσο ισχυρό που μπορεί να ανατρέψει πολιτικές ισορροπίες και πάλαι ποτέ συντηρητικά προπύργια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολιτεία του Οχάιο, η οποία ψήφισε συντριπτικά τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και το 2020 και μόνο ένας Δημοκρατικός κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές σε όλη την πολιτεία την περασμένη δεκαετία. Ωστόσο, η ψηφοφορία αυτόν τον μήνα για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης εγκρίθηκε με μεγάλη διαφορά, με ένα ποσοστό 57%.

Κατόπιν αυτού, το Οχάιο καθίσταται η 24η πολιτεία, και η πιο πρόσφατη μεταξύ των συντηρητικών πολιτειών, που έκανε νόμιμη τη χρήση της, μετά το ρεπουμπλικανικό Μιζούρι πέρυσι και τη Μοντάνα το 2020.

Αλλαγή στον εκλογικό χάρτη

Η ανατροπή δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο σε επίπεδο πολιτειών: όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times σε εκτενές τους δημοσίευμα, καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τις εκλογές του 2024, η ευρεία και αυξανόμενη υποστήριξη για το θέμα μπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους Δημοκρατικούς – παραδοσιακά πιο φιλελεύθερους στους νόμους για τα ναρκωτικά – να αξιοποιήσουν την υποστήριξη για νομιμοποίηση σε έναν συνασπισμό ψηφοφόρων που εκτείνεται πέρα ​​από την τυπική βάση τους.

Όπως ακριβώς και στα μέτρα για τις αμβλώσεις, τα μοτίβα ψηφοφορίας υποδηλώνουν ότι η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με τους νόμους για την κάνναβη απευθύνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα του εκλογικού σώματος από ό,τι οι υποψήφιοί του, καθώς και ότι έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε υψηλότερη προσέλευση.

Διαφορές

Παράλληλα, αποκαλύπτει τις διαφορές μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων και των ψηφοφόρων τους.

Μένοντας στο Οχάιο, αξίζει να σημειωθεί ότι προσέλκυσε ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων: σύμφωνα με exit poll του NBC υπέρ της ψυχαγωγικής κάναβης ψήφισε το 30% των αυτοπροσδιοριζόμενων Ρεπουμπλικανών.

Ωστόσο, η υποστήριξη από εκλεγμένους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους δεν είναι τόσο συχνή. Για παράδειγμα ο κυβερνήτης Μάικ Ντε Γουάιν μίλησε κατά του μέτρου, και κάθε Ρεπουμπλικανός στη Γερουσία ψήφισε υπέρ ενός ψηφίσματος που εκφράζει την αντίθεσή του.

Φατρίες

Το 2020, οι ψηφοφόροι της Νότιας Ντακότα πέρασαν μια πρωτοβουλία που νομιμοποιούσε την ψυχαγωγική κάνναβη προτού η ρεπουμπλικανή κυβερνήτης Κρίστι Νόεμ παραπέμψει το θέμα στο ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας, προκειμένου το ανατρέψει.

Μάλιστα, στο Οχάιο, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί υποσχέθηκαν να τροποποιήσουν το μέτρο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Νέοι και μη λευκοί ψηφοφόροι είπαν ότι ήταν πολύ πιο πιθανό να ψηφίσουν λόγω της παρουσίας ενός μέτρου νομιμοποίησης της κάνναβης στο ψηφοδέλτιο

Ο εκπρόσωπος της πολιτείας Τζέιμι Κάλαντερ, ένας από τους ελάχιστους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους στην πολιτεία που υποστήριξε δημόσια το μέτρο, έκανε λόγο για φατρίες:

«Οι φατρίες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχουν απομακρυνθεί από αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά. «Η θέση μου είναι πιο συνεπής με μια παραδοσιακή ρεπουμπλικανική πλατφόρμα από ό,τι ορισμένες από αυτές τις ομάδες».

Πεδίο μάχης

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η αυξανόμενη δημοτικότητα των μέτρων νομιμοποίησης υποδηλώνει ότι το πεδίο μάχης για το ζήτημα θα συνεχίσει να εκτείνεται πέρα ​​από τις τυπικές αριστερότερες πολιτείες.

Νομοθετικά, η υποστήριξη από Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους σε οποιοδήποτε επίπεδο ήταν πολύ χλιαρή, με πολλούς να είναι ανοιχτά εχθρικοί προς τις μεταρρυθμίσεις. Μια ανάλυση των Financial Times εννέα επιτυχημένων νομοθετικών προσπαθειών σε κρατικό επίπεδο για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης από το 2021 έδειξε ότι αυτά τα νομοσχέδια υποστηρίχθηκαν από μόλις το 4% των Ρεπουμπλικανών νομοθετών που τα ψήφισαν.

Ασυμφωνία

Ο Μόργκαν Φοξ, πολιτικός διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού για τη Μεταρρύθμιση των Νόμων για τη Μαριχουάνα, είπε ότι η ασυμφωνία μεταξύ ψηφοφόρων και εκλεγμένων αξιωματούχων αντικατοπτρίζει την απροθυμία να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό που ορισμένοι πολιτικοί εξακολουθούν να θεωρούν περιφερειακό ζήτημα.

«Εκτός κι αν οι νομοθέτες ακούσουν πραγματικά τους ψηφοφόρους τους . . . δεν πρόκειται να ξοδέψουν το πολιτικό κεφάλαιο», είπε ο Φοξ, «γιατί έχει ακόμα λίγη από αυτή τη γεύση του περιθωρίου».

O Κάλεντερ, επεσήμανε ένα χάσμα γενεών, οφειλόμενο σε μια περίοδο έντονης πίεσης κατά της μαριχουάνας που είχε κορυφωθεί με την εκστρατεία «Just Say No» της Νάνσι Ρέιγκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου των ΗΠΑ κατά των ναρκωτικών στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

«Πολλοί από την ηγεσία του κόμματός μας σε αυτό το σημείο είναι σε ηλικία, που επηρεάστηκαν πολύ από αυτή την εκστρατεία», υποστήριξε. «Είναι ένα υποσυνείδητο πράγμα μεταξύ των ανθρώπων μιας συγκεκριμένης ηλικίας».

Τα λεγόμενά του υποστηρίζουν και τα exit poll του Οχάιο, τα οποία έδειξαν ότι το 84% των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών υποστήριξε τη νομιμοποίηση της κάνναβης, σε σύγκριση με μόλις 40% των ψηφοφόρων άνω των 65 ετών.

Μια πανεθνική έκθεση του 2022 από την Gallup έδειξε ότι ενώ οι μισοί συντηρητικοί πολιτικοί υποστήριζαν τη νομιμοποίηση, ωστόσο όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία τόσο χαμηλότερο ήταν το ποσοστό.

Η προσέλευση

Αυτό σημαίνει επίσης ότι η παρουσία μέτρων μεταρρύθμισης της κάνναβης σε ένα ψηφοδέλτιο θα μπορούσε να οδηγήσει νεότερους και γενικά πιο φιλελεύθερους ψηφοφόρους —που συνήθως δεν ψηφίζουν— στις κάλπες.

Σε δημοσκόπηση ενόψει των εκλογών του 2022 στο Μέριλαντ, για παράδειγμα, νέοι και μη λευκοί ψηφοφόροι είπαν ότι ήταν πολύ πιο πιθανό να ψηφίσουν λόγω της παρουσίας ενός μέτρου νομιμοποίησης της κάνναβης στο ψηφοδέλτιο.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024