Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φιλοζωική ζητά  την κατάργηση της ρίψης πυροτεχνημάτων - Επείγουσα έκκληση για χρήση αθόρυβων

Φιλοζωική ζητά την κατάργηση της ρίψης πυροτεχνημάτων – Επείγουσα έκκληση για χρήση αθόρυβων

Η φιλοζωική αναφέρεται στις σοβαρές επιπτώσεις στα ζώα συντροφιάς, στα πουλιά και την άγρια πανίδα, από τη ρίψη πυροτεχνημάτων.

Με ανοιχτή επιστολή προς τους δήμους της χώρας η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική ομοσπονδία ζητά «την ολική κατάργηση ρίψης πυροτεχνημάτων, κροτίδων και άλλων εκρηκτικών υλικών κατά τις εορταστικές περιόδους αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση».

Απευθύνει έκκληση «να περιορίσετε την κατάχρηση πυροτεχνημάτων και σε κάθε περίπτωση να καθιερώσετε τη ρίψη αθόρυβων, έτσι ώστε να ελεγχθεί αυτή η τόσο βλαβερή και επικίνδυνη δραστηριότητα που κοστίζει κάθε χρόνο αθώα θύματα, ζώα και ανθρώπους».

Η ακοή πολλών ζώων είναι πολύ πιο ευαίσθητη από ό,τι στους ανθρώπους, οπότε οι εκρήξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να βλάψουν την ακοή τους σοβαρά

Ειδικότερα, αναφέρει πως «η ακοή πολλών ζώων είναι πολύ πιο ευαίσθητη από ό,τι στους ανθρώπους, οπότε οι εκρήξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να βλάψουν την ακοή τους σοβαρά. Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι υποφέρουν μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής που προκαλείται από την εγγύτητα με τον θόρυβο των πυροβολισμών.

Τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν έως και 60.000hz, ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν τίποτα πάνω από 20.000hz, το οποίο είναι μόνο το ένα τρίτο της χωρητικότητας των σκύλων. Αυτή η ακουστική οξύτητα των σκύλων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ήχος των πυροτεχνημάτων μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής για αυτά. Δείχνουν σημάδια τρόμου καθώς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον ήχο».

Σοβαρές επιπτώσεις στα ζώα συντροφιάς, στα πουλιά και την άγρια πανίδα

Παράλληλα επισημαίνει ότι «η αντίδραση των σκύλων στον ήχο των πυροτεχνημάτων είναι παρόμοια με το μετατραυματικό στρες στους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επιβλαβές στα σκυλιά, επειδή δεν έχουν την ικανότητα να εξορθολογίσουν το άγχος τους ή την πιθανότητα άμεσης γνωστικής απόκρισης που τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στον φόβο τους.

Εκτός από τις επιπτώσεις στα ζώα συντροφιάς, πολύ σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις στα πουλιά και την άγρια πανίδα, στη ρύπανση του περιβάλλοντος, στην καταστροφή οικοσυστημάτων και στην πρόκληση πυρκαγιών και στην επιβάρυνση των πιο ευάλωτων (βρέφη, ηλικιωμένοι, ασθενείς, ΑΜΕΑ), συχνούς τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς, θανάτους κλπ.».

Δείτε την σχετική ανάρτηση

Χρησιμοποιείστε αθόρυβα πυροτεχνήματα

Σε άλλη ανάρτηση στο facebook, η φιλοζωική ομοσπονδία γνωστοποιεί πως «με επείγουσα έκκληση προς τους δήμους της Αττικής, το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, τους ζητάει να περιορίσουν την χρήση πυροτεχνημάτων και να χρησιμοποιήσουν αθόρυβα πυροτεχνήματα».

Συγκεκριμένα με την με αρ.444/2023 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε:
Να προβεί η Περιφέρεια Αττικής, ενόψει των επικείμενων εορτών, σε επείγουσα έκκληση προς όλες τις Δημοτικές αρχές του Λεκανοπεδίου, να υιοθετήσουν άμεσα τα αθόρυβα πυροτεχνήματα, κατά το παράδειγμα της Καβάλας και της Καλαμάτας, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαπιστωμένες πλέον δυσμενείς επιπτώσεις της χρήσης των πυροτεχνημάτων στα ζώα – οικόσιτα, παραγωγικά και άγριας φύσης καθώς επίσης και στους ανθρώπους που έχουν αισθητηριακή πολυευαισθησία, στους ηλικιωμένους και στα μωρά.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024