Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαίρεται ή αναστατώνεται ο σκύλος τις γιορτινές ημέρες;

Χαίρεται ή αναστατώνεται ο σκύλος τις γιορτινές ημέρες;

Οι συμπεριφορές που μπορεί να εκδηλώσει ο σκύλος κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών

Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα που αισθάνεται χαρούμενο, ασφαλές και ήρεμο, όταν δεν υπάρχουν αλλαγές στο καθημερινό του πρόγραμμα. Κοινώς, λατρεύει τη ρουτίνα.

Οποιεσδήποτε αλλαγές, λοιπόν, στις καθημερινές του συνήθειες και στο σπίτι του, μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του.

Οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων ενδέχεται να του προκαλέσουν μεγάλη έκπληξη και αίσθημα αναστάτωσης, από απρόβλεπτα, για εκείνον, πράγματα.

Του σκύλου του αρέσει η ρουτίνα. Οι ξαφνικές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, τις περισσότερες φορές του προκαλούν αναστάτωση και αλλαγή συμπεριφοράς

Οι μεγαλύτερες αλλαγές για τον σκύλο είναι να έχουμε πολλούς προσκεκλημένους, ή να φιλοξενήσουμε συγγενείς και φίλους

«Κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών οι αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του σκύλου μας. Όπως είναι γνωστό, ο σκύλος αγαπά τη ρουτίνα», τονίζει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού.

Το σκυλί, όπως λέει, μπορεί να εκδηλώσει ανησυχία, και είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να «χαλάει» το πρόγραμμα της τουαλέτας. Δηλαδή, να κατουράει μέσα στο σπίτι, που είναι δείγμα άγχους. Πολλές φορές, μπορεί να κάνει και ζημιές. Όπως, για παράδειγμα, να αρχίσει να δαγκώνει έπιπλα κ.ά. Ή, μπορεί να είναι πιο υποτονικός. Αυτές οι συμπεριφορές είναι ανάλογες με τον χαρακτήρα του σκύλου.

Τι μπορεί να αναστατώσει τον σκύλο

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, αυτά που μπορεί να αναστατώσουν τον σκύλο, και να επηρεάσουν την ψυχολογία του, μπορεί για εμάς να είναι πολύ μικρές αλλαγές, αλλά για εκείνον να μην είναι. Όπως, για παράδειγμα, η διαμόρφωση του χώρου. Μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσουμε κάποια έπιπλα για να δεχτούμε τους καλεσμένους μας – αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποια σκυλιά.

«Οι μεγαλύτερες αλλαγές για τον σκύλο είναι να καλέσουμε πολλούς προσκεκλημένους, ή να φιλοξενήσουμε κάποιους συγγενείς και φίλους. Επίσης, να απουσιάζουμε από το σπίτι, ώρες που δεν συνηθίζαμε», αναφέρει ο κ. Κυριακού.

Ωστόσο, αυτές τις αλλαγές, όπως λέει ο εκπαιδευτής, μπορούμε να τις συνδυάσουμε με ευχάριστα γεγονότα. Δηλαδή, την ώρα που θα είναι οι καλεσμένοι σπίτι μας, μπορούμε να του προσφέρουμε λιχουδιές. Ή να τις κρύψουμε σε παιχνίδια.

«Αν ανάμεσα στους καλεσμένους μας υπάρχουν μικρά παιδιά, και θέλουν να τον πλησιάσουν, τους ζητάμε να τον χαϊδέψουν κάτω από το λαιμό και με ήρεμες κινήσεις, χωρίς φωνές. Επίσης, όταν ησυχάζει ο σκύλος, λέμε στα παιδάκια να μην τον ενοχλούν.
Αν πρόκειται να φιλοξενήσουμε κάποιον στο σπίτι μας, μπορούμε να τον βγάζουμε βόλτα μαζί», διευκρινίζει ο κ. Κυριακού.

Διακοπές χωρίς τον σκύλο μας

Φυσικά, η μεγαλύτερη αλλαγή για το σκυλί είναι, όπως επισημαίνει ο ειδικός, να τον πάμε σε ξενοδοχείο σκύλων, ή να τον φιλοξενήσει κάποιο οικείο πρόσωπό μας, στην περίπτωση που πάμε διακοπές.

Συμβουλεύει ότι, καλό θα είναι, οποιαδήποτε αλλαγή πρόκειται να συμβεί, να την κάνουμε σταδιακά, εφόσον είναι εφικτό. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να τον φιλοξενήσουν, μπορούμε να επισκεφτούμε τον χώρο και, αρχικά, να τον αφήσουμε για λίγες ώρες. Στη συνέχεια για μια δυο μέρες, και μετά για περισσότερες.

Τέλος, ο κ. Κυριακού επισημαίνει: «Αφού περάσουν οι γιορτινές ημέρες και επιστρέψουμε στην καθημερινότητα, υπάρχει ενδεχόμενο το σκυλάκι μας να εκφράσει ανησυχία. Συνήθως, αυτό κρατάει για λίγο, μέχρι να προσαρμοστεί στις καθημερινές του συνήθειες».

Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού

* Ο κ. Γιώργος Κυριακού έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Θετικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων της κας Άννας Παπάζογλου.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχει συνεργαστεί με εκτροφείς και καταφύγια σκύλων.

Δουλεύει ως επαγγελματίας σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς τα τελευταία 11 χρόνια.

Είναι ιδρυτής της Σχολής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων, Γιώργος Κυριακού functional dog training.

Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα σκυλιά και η λαχτάρα μου για γνώση της ψυχολογίας τους με οδήγησε στα 36 μου χρόνια να παρακολουθήσω το πρόγραμμα θετικής εκπαίδευσης εκπαιδευτών σκύλων της Άννας Παπάζογλου».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024