Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φέτος τα Χριστούγεννα να κάνω «δώρο» έναν σκύλο; - Πόσο καλή ιδέα είναι;

Φέτος τα Χριστούγεννα να κάνω «δώρο» έναν σκύλο; – Πόσο καλή ιδέα είναι;

Ο σκύλος είναι ένα δώρο, που δεν χαρίζεται. Μάθετε τους λόγους

Σίγουρα, στο οικογενειακό/συγγενικό σας περιβάλλον ή στον φιλικό σας κύκλο υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τους σκύλους. Αλλά δεν έχουν.

Και μπορεί να σκέφτεστε ότι ένας σκύλος – έκπληξη θα ήταν ό,τι καλύτερο για εκείνους ως δώρο Χριστουγέννων.

Ίσως, όμως, θα πρέπει να κάνετε μια δεύτερη σκέψη. Γιατί ο σκύλος είναι μία σοβαρή απόφαση ζωής. Είναι ένα πλάσμα, που παραμένει για πάντα… παιδί. Δηλαδή, για όλα τα χρόνια που θα μας συντροφεύει, θα έχει την ανάγκη μας.

«Η ζωή με έναν σκύλο είναι δώρο. Όχι, όμως, ένα δώρο που μπορεί να χαριστεί… Ένα συχνό φαινόμενο αυτών των γιορτινών ημερών είναι η αγορά ή υιοθεσία ενός σκύλου ως «δώρο». Ένα «δώρο» για τα παιδιά, για κάποιον αγαπημένο συγγενή ή φίλο», αναφέρει η κυρία Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων.

Η ζωή με έναν σκύλο είναι απόφαση ζωής. Χρειάζεται ώριμη σκέψη, και ύπαρξη συνείδησης και επίγνωσης

Αν κάποιος θέλει να συμβιώσει και να μοιραστεί στιγμές της ζωής του με έναν σκύλο, θα πρέπει να αναζητήσει ο ίδιος τον δικό του σύντροφο

Δυστυχώς, όμως, όπως επισημαίνει, ένα παιδί δεν είναι σε θέση να φροντίσει έναν σκύλο όπως του αρμόζει, ούτε έχει το αίσθημα ευθύνης ενός ενήλικα. Οι σκύλοι δεν είναι παιχνίδια. Όταν ζήσουν σε μια οικογένεια, γίνονται μέλη της.

«Αν κάποιος θέλει να συμβιώσει και να μοιραστεί στιγμές της ζωής του με έναν σκύλο, θα πρέπει να αναζητήσει ο ίδιος τον δικό του σύντροφο. Έτσι, το να προσφέρουμε ως «δώρο» έναν σκύλο, είναι μία άτοπη πράξη», τονίζει η κα Καραμπέτσου.

Η απόκτηση σκύλου είναι απόφαση ζωής

Η ζωή με έναν σκύλο, σύμφωνα με την κα Καραμπέτσου, είναι απόφαση ζωής. Χρειάζεται ώριμη σκέψη, και ύπαρξη συνείδησης και επίγνωσης. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός από τον άλλον, και η καθημερινότητα του, μοναδική. Έτσι, ο σκύλος που θα συμβιώσει με έναν άνθρωπο, θα πρέπει να «του ταιριάζει».

«Αν, για παράδειγμα, δωρίσουμε ένα κουτάβι υψηλής ενέργειας σε κάποιον, ο οποίος έχει λίγο διαθέσιμο χρόνο σε καθημερινή βάση, ή προτιμά να περνάει τον χρόνο του στο σπίτι, η συμβίωση του με το «κουτάβι-δώρο» δεν θα ευδοκιμήσει. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ο κηδεμόνας του ζώου να νιώθει πιεσμένος, και το ίδιο το ζώο να μην έχει ευζωία», τονίζει η κα Καραμπέτσου.

Εξηγεί ότι ο σκύλος είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με τις δικές του ανάγκες, οι οποίες δεν μοιάζουν και πολύ με αυτές των ανθρώπων. Ένας σκύλος χρειάζεται τη φροντίδα μας, από την πρώτη μέρα της συγκατοίκησής μας μέχρι την τελευταία.

Η συντροφικότητα είναι μία από τις κύριες ανάγκες του, που σημαίνει πως η καθημερινή μας ενασχόληση μαζί του είναι απαραίτητη.

Ο καθημερινός περίπατος, επίσης, είναι βασική του ανάγκη. Αυτό σημαίνει πως ο κηδεμόνας κάθε σκύλου δεσμεύεται να τον βγάζει βόλτα σε καθημερινή βάση, για αρκετά χρόνια.

Δεν «πακετάρω» έναν σκύλο ως δώρο

«Αν, λοιπόν, έχω έναν καλό φίλο που σκέφτεται να ζήσει με έναν σκύλο, δεν είναι ανάγκη να του «πακετάρω» έναν σκύλο ως δώρο. Αν τα παιδιά μου, μού ζητούν σκύλο, δεν είναι ανάγκη να τους δώσω έναν ως «δώρο». Και όχι μόνο δεν είναι ανάγκη, αλλά είναι και απερισκεψία», υπογραμμίζει η κα Καραμπέτσου.

Κλείνοντας, η κα. Καραμπέτσου επαναλαμβάνει: «Οι σκύλοι δεν είναι δώρα. Δώρο μπορεί να θεωρηθεί ένα καλό βιβλίο, μια συλλογή cd, ένα ρούχο. Σε καμία περίπτωση, ένα έμψυχο όν…».

Η κυρία Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων με ειδίκευση στα θέματα αποχωρισμού. Photo by: Elias Sotiropoulos

● H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων.

Ειδικεύεται στην προετοιμασία οικογενειών με σκύλους που περιμένουν το μωρό τους και στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer byMalena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα.

Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος και στους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου».

Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College of CanineStudies και είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite Safety Educator).

Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024