Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χριστουγεννιάτικο δέντρο και γάτα: Πώς μπορείτε να αποφύγετε ατυχήματα και τραυματισμούς

Χριστουγεννιάτικο δέντρο και γάτα: Πώς μπορείτε να αποφύγετε ατυχήματα και τραυματισμούς

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο εξάπτει την περιέργεια της γάτας. Ιδέες για τον στολισμό. Πώς θα την προφυλάξετε από ατυχήματα και τραυματισμούς

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από μια γάτα.
Και, φυσικά, ως πλάσματα περίεργα, σκανταλιάρικα και παιχνιδιάρικα, οι γάτες είναι αδύνατον να μην το εξερευνήσουν.

Τα λαμπερά και κρεμαστά στολίδια του, τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ενώ μεγάλη πρόκληση είναι ο κορμός του και τα κλαδιά του, καθώς τους «ξυπνά» την ικανότητα της αναρρίχησης.
Όμως, υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων και τραυματισμών, στην περίπτωση που το χριστουγεννιάτικο δέντρο πέσει.

Στερεώνουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πάτωμα καλά, ή μπορούμε να το στηρίξουμε σε έναν τοίχο

Επιλέγουμε στολίδια και μπάλες που δεν είναι εύθραυστα, ώστε να μη σπάσουν σε περίπτωση που η γάτα τα ρίξει κάτω, με κίνδυνο να τραυματιστεί

«Ξέρουμε πολύ καλά, όσοι έχουμε γατούλες στο σπίτι, ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα φανταχτερά στολίδια μπορεί να τους κινήσουν την περιέργεια και το ενδιαφέρον. Και να προβούν σε πολλές ζημιές και νέες σκανταλιές, με άσχημα αποτελέσματα και για τις ίδιες.
Μια γάτα μπορεί να ανέβει σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, σε μερικά δευτερόλεπτα, ώς την κορυφή του.

Γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που θα στολίσουμε τον χώρο, στον οποίο ζουν οι γάτες», διευκρινίζει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Μέτρα προφύλαξης

Φροντίζουμε, λοιπόν, όπως επισημαίνει η κτηνίατρος, να στερεώσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πάτωμα καλά, ή και να το στηρίξουμε σε έναν τοίχο.

Επίσης, μεριμνούμε να μην τοποθετούμε γυαλιστερά στολίδια, γιατί αυτά ελκύουν τη γάτα περισσότερο.

«Τα κρεμαστά στολίδια του δέντρου και τις χριστουγεννιάτικες μπάλες, τα στερεώνουμε καλά στα κλαδιά του, και επιλέγουμε να τα τοποθετούμε όσο πιο εσωτερικά στο δέντρο γίνεται, κι όχι άκρη – άκρη. Τα χαμηλότερα κλαδιά, όπου η γάτα έχει εύκολη πρόσβαση από το πάτωμα, τα αφήνουμε χωρίς στολίδια», συμβουλεύει η κτηνίατρος.

Επιλέγουμε στολίδια και μπάλες που δεν είναι εύθραυστα, ώστε να μη σπάσουν σε περίπτωση που η γάτα τα ρίξει κάτω, με κίνδυνο να τραυματιστεί.

Τα φανταχτερά στολίδια και τις γιρλάντες, τα στερεώνουμε όσο καλύτερα γίνεται, για να μην κρέμονται και γίνονται ελκυστικά παιχνίδια για τη γατούλα μας.

Προσοχή στα λαμπάκια και στις πευκοβελόνες

«Επίσης, τα λαμπάκια τα στερεώνουμε καλά. Επιλέγουμε τον μόνιμο φωτισμό, κι όχι εκείνον που τα κάνει να αναβοσβήνουν, για να μην προκαλούμε περισσότερο την περιέργεια της γάτας μας.

Είναι φρόνιμο, όταν απουσιάζουμε από το σπίτι, να τα βγάζουμε από την πρίζα. Τα καλώδια που φτάνουν στην πρίζα, μπορούμε να τα κρύψουμε σε κάποιον ειδικό σωλήνα. Ή ακόμη και σε χειροποίητες κατασκευές, όπως σε χάρτινο ρολό από χαρτί κουζίνας», προτείνει η κτηνίατρος.

Η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

Με αυτό τον τρόπο, όπως λέει η κα Μπαρδάνη, οι γατούλες δεν θα τα βρίσκουν εύκαιρα για να τα μασουλάνε και να τα χαλάσουν, ή ακόμη και να πάθουν ηλεκτροπληξία.

Δεν τοποθετούμε έπιπλα κοντά στο δέντρο, όπως τονίζει η κτηνίατρος, που βοηθούν τη γάτα να τα χρησιμοποιήσει και να πηδήξει πιο εύκολα πάνω στα κλαδιά του δέντρου.

«Παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι πευκοβελόνες από τα φυσικά έλατα μπορεί να είναι ψεκασμένες με κάποια φάρμακα για να διατηρούνται. Και αυτά να είναι τοξικά για τη γάτα μας, αν τα καταπιεί.

Οπότε, δεν αφήνουμε τις γάτες να μασάνε τις πευκοβελόνες», τονίζει η κα Μπαρδάνη.

Το ιδανικότερο θα ήταν, σύμφωνα με την κτηνίατρο, το δέντρο να τοποθετηθεί σε ένα χώρο του σπιτιού, στον οποίο η γάτα δεν θα έχει πρόσβαση. Τουλάχιστον τις ώρες που απουσιάζουμε ή κοιμόμαστε.
Σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορούμε να επιλέξουμε ένα μικρό δέντρο. Να το κρεμάσουμε ανάποδα από το ταβάνι, ώστε η γάτα να μην έχει πρόσβαση σε αυτό.

Τέλος, η κτηνίατρος επισημαίνει: «Θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Ειδικά τα πρώτα 24ωρα που θα στολίσουμε, για να δούμε την αντίδρασή της στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Ό,τι και να κάνουμε, η γάτα είναι ένα αιλουροειδές με μεγάλη περιέργεια».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024