Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστουγεννιάτικοι διατροφικοί κίνδυνοι για τη γάτα σας

Χριστουγεννιάτικοι διατροφικοί κίνδυνοι για τη γάτα σας

Τα τρόφιμα και τα γλυκά που δεν πρέπει να προσφέρουμε στη γάτα μας αυτές τις γιορτινές ημέρες

Μπορεί να σας νιαουρίζει, να σας κοιτά επίμονα, την ώρα που θα καθίσετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά… κρατήστε χαρακτήρα. Μην προσφέρετε στη γάτα σας κάποιο μεζεδάκι.

«Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή της γάτας μας την περίοδο των γιορτών, για να μην χαλάσουν οι όμορφες αυτές στιγμές από την αγωνία και τις απρογραμμάτιστες επισκέψεις στον κτηνίατρό μας», επισημαίνει η κτηνίατρος Ισμήνη Δρακούλη.

Μάθετε λοιπόν, από την κτηνίατρο, τις τροφές που δεν πρέπει να γευτεί η γάτα σας.

Μαγειρεμένα οστά

Επίσης, τα μαγειρεμένα οστά μπορούν να της προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως και σοβαρό τραυματισμό στον γαστρεντερικό σωλήνα, μέχρι και τη διάτρησή του.

Λιπαρές τροφές

Το λίπος, οι πέτσες, αλλά και οι λιπαρές σάλτσες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές με έμετο και διάρροια. Αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προξενήσουν ακόμα και παγκρεατίτιδα.

Τα γλυκά απαγορεύονται εντελώς από τη διατροφή της γάτας. Προκαλούν  γαστρεντερικές διαταραχές

Τα ωμά, σε σκόνη, μαγειρεμένα ή αφυδατωμένα σκόρδα και κρεμμύδια, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αναιμία

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι περισσότερες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το πεπτικό τους σύστημα δεν μπορεί να την πέψει , με αποτέλεσμα να έχουν πεπτικές διαταραχές, όπως διάρροια.

Σκόρδα και κρεμμύδια

Τα ωμά, σε σκόνη, μαγειρεμένα ή αφυδατωμένα σκόρδα και κρεμμύδια, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αναιμία.

Γλυκά και σοκολάτες

Τα γλυκά απαγορεύονται εντελώς από τη διατροφή της γάτας μας. Προκαλούν και αυτά γαστρεντερικές διαταραχές. Όπως και τα γλυκά που περιέχουν σοκολάτα, καθώς είναι ιδιαίτερα τοξικά για το ήπαρ.

Αλκοόλ

Η μπύρα, το κρασί, η υγρή μαγιά και τα τρόφιμα που περιέχουν αλκοόλ, δεν είναι κατάλληλα για τη γάτα. Κι αυτό γιατί, το αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στο συκώτι και στον εγκέφαλο της γάτας, που έχει στον άνθρωπο. Χρειάζεται όμως, πολύ μικρότερη ποσότητα για να προκληθεί μόνιμη βλάβη. Με μόλις δύο κουταλάκια ουίσκι μπορεί να πέσει σε κώμα, μια γάτα 2,5 κιλών.
Η ωμή ζύμη, που περιέχει η μαγιά, μπορεί να διογκωθεί μέσα στο στομάχι της γάτας και να παραχθεί αλκοόλ από τη ζύμωση.

Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα κάσιους και άλλοι ξηροί καρποί, καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς είναι δύσκολοι στην πέψη. Συγκεκριμένα, άκρως επικίνδυνη θεωρείται η βρώση πικραμύγδαλων που περιέχουν υδροκυάνιο και των macadamia nuts που προκαλούν μυϊκή αδυναμία, δυσκαμψία των άκρων, κατάπτωση και εμέτους.

Διχτάκια και σπάγκοι από κρεατοσκευάσματα

Μπορεί να αποτελέσουν μια ακαταμάχητη λιχουδιά για τις γάτες, λόγω της μυρωδιάς και των υπολειμμάτων κρέατος, που μπορεί να έχουν.

Φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα διχτάκια, καθώς είναι δυνατόν να «παγιδευτούν» στο έντερο της γάτας και να χρειαστεί ακόμα και χειρουργείο, για να αφαιρεθούν.

Το ίδιο ισχύει και για τις αδέσποτες γατούλες. Οπότε, καλό είναι να κόβουμε το διχτάκι σε πολλά μικρά κομματάκια και να φροντίσουμε να μην μπορούν να το εντοπίσουν οι γάτες στον κάδο απορριμμάτων.

Η κτηνίατρος, Ισμήνη Δρακούλη

Τέλος, η κα Δρακούλη επισημαίνει: «Αφού μάθαμε για το τι δεν πρέπει να καταναλώσει η γάτα μας, θα πρέπει να ενημερώσουμε και τους φιλοξενούμενους μας. Έτσι ώστε να μην της προσφέρουν τίποτα από την απαγορευμένη λίστα».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024