Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τοξικά χριστουγεννιάτικα φυτά για τη γάτα και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία της

Τοξικά χριστουγεννιάτικα φυτά για τη γάτα και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία της

Τα χριστουγεννιάτικα φυτά που πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε γατούλα – Τι άλλο να προσέξετε για να προφυλάξετε την υγεία της

Είθισται, τα Χριστούγεννα να διαλέγουμε για τη διακόσμηση του σπιτιού μας, φυτά που χαρακτηρίζουν αυτές τις γιορτινές ημέρες.

Ωστόσο, στην περίπτωση που έχετε γατούλα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα χριστουγεννιάτικά φυτά, εάν τα γευτεί, μπορεί να βλάψουν την υγεία της.

Γι΄αυτό η κτηνίατρος Ισμήνη Δρακούλη εφιστά την προσοχή μας.

Τα φυτά που είναι επιβλαβή για τη γάτα

1. Αλεξανδρινό ή Poinsettia: Ερεθίζει το στοματικό βλεννογόνο, αλλά και το στομάχι, και προκαλεί εμετό. Ωστόσο, οι περισσότερες γάτες δεν τρώνε τόσο μεγάλη ποσότητα, λόγω της ερεθιστικής γεύσης και αίσθησης.

2. Γκι και Ου: Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων τα γκι και τα Ου είναι τα πιο δημοφιλή. Τα φυτά αυτά, όμως, μαζί με τους καρπούς τους, έχουν υψηλό ποσοστό τοξικότητας. Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει η γάτα, εάν τα καταπιεί, είναι εντερική διαταραχή, όπως εμετό και διάρροια, υπερβολικό σάλιο και κοιλιακό άλγος.

Το γκι περιέχει πολλές ουσίες που είναι τοξικές για τις γάτες, συμπεριλαμβανομένης της τοξαλβουμίνης και της φαρατοξίνης δεσμουμίνης (λεκτίνες, φορατοξίνες). Το γκι είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρή εντερική διαταραχή. Όπως και απότομη και σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης, προβλήματα αναπνοής, ακόμη και παραισθήσεις (ασυνήθιστη συμπεριφορά). Εάν προσληφθεί μια αρκετά μεγάλη ποσότητα από αυτά τα φυτά, μπορεί να ακολουθήσουν επιληπτικές κρίσεις, μέχρι και θάνατος. Τα φύλλα και οι καρποί των γκι, ακόμη και των αποξηραμένων φυτών, θα πρέπει να κρατηθούν μακριά από τη γάτα σας.

Τα περισσότερα είδη του γένους Lilium είναι εξαιρετικά τοξικά για τις γάτες

Oι κορδέλες αμπαλάζ και τα χαρτιά περιτυλίγματος, εάν τα γευτεί η γάτα μας, θα της προκαλέσουν γαστρίτιδα, τραυματισμό, ή και έμφραξη της πεπτικής οδού

3. Κρίνα: Τα περισσότερα είδη του γένους Lilium είναι εξαιρετικά τοξικά για τις γάτες. Όλα τα μέρη του φυτού, συμπεριλαμβανομένης της γύρης, οδηγούν σε νεφροτοξίκωση. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στο νερό που βρίσκεται στο βάζο στο οποίο υπάρχουν κρίνα, καθώς και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις γάτες. Τα κύρια συμπτώματα είναι εμετός, διάρροια και λήθαργος.

4. Κισσός (Hedera helix): Είναι ένα πολυετές φυτό, πολύ δηλητηριώδες για τις γάτες. Τα κύρια επικίνδυνα συστατικά του φυτού είναι οι πολυακετυλενικές ενώσεις του, καθώς και οι τριτερπενοειδείς σαπωνίνες του. Να αναφερθεί ότι τα φύλλα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τις γάτες. Μην αφήνετε, ποτέ, τη γάτα σας να καταναλώνει οποιοδήποτε μέρος του φυτού. Ορισμένες κοινές ενδείξεις τοξικότητας από το φυτό είναι η διάρροια, η δυσκολία στην αναπνοή, η σιελόρροια. Όπως και η αδυναμία των μυών, ο πυρετός, η υπερδιέγερση, η κατάπτωση και ο πόνος στην κοιλιά.

Τι άλλο πρέπει να προσέξετε

1. Κορδέλες αμπαλάζ και τα χαρτιά περιτυλίγματος: Τα δώρα που βρίσκονται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να προκαλέσουν την περιέργεια της γάτας. Έτσι, οι κορδέλες αμπαλάζ και τα χαρτιά περιτυλίγματος, εάν τα γευτεί η γάτα μας, θα της προκαλέσουν γαστρίτιδα, τραυματισμό, ή και έμφραξη της πεπτικής οδού, στην περίπτωση που δεν αποβληθούν.

2. Πακετάκια silica gel: Βρίσκονται, όπως λέει η κτηνίατρος, μέσα σε συσκευασίες ηλεκτρονικών συσκευών, ρούχων και άλλων περιεκτών, που μπορεί να υπάρχουν ως δώρα. Σε περίπτωση κατάποσής τους μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, εμετό και ανορεξία.

3. Στάχτη από τζάκια ή σόμπες. Η στάχτη από την καύση ξύλων, σύμφωνα με την κτηνίατρο, μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τη γάτα μας και να τη χρησιμοποιήσει σαν αμμολεκάνη. Και να γεμίσει όλο το σπίτι με στάχτη. Γι΄ αυτό, καλό είναι να μεριμνούμε για την έγκαιρη απομάκρυνσή της.

4. Αντιφλεγμονώδη. Μπορεί κάποιος φιλοξενούμενος στο σπίτι να ζητήσει κάποιο φάρμακο μετά το γεύμα. Προσοχή, γιατί είναι ιδιαίτερα τοξικά για τις γάτες. Γι΄αυτό, ασφαλίσουμε εγκαίρως το κουτί του φαρμάκου και καθαρίζουμε, τυχόν, υπολείμματα, όπως επισημαίνει η κα Δρακούλη.

5. Αλλαγές στη διαρρύθμιση: Αν έχουμε φιλοξενούμενους στο σπίτι και σκοπεύουμε να κάνουμε αλλαγές στη διαρρύθμιση του χώρου μας, αλλά και στη ρουτίνα του σπιτιού, καλό θα είναι να φροντίσουμε να παρέχουμε στη γάτα μας ένα δωμάτιο όπου θα παραμείνει ήρεμη και θα νιώθει ασφαλής.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024