Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Εξαφανίσεις κρατουμένων, βασανιστήρια, έλλειψη τροφής φαρμάκων και νερού - Η πραγματικότητα στη Γάζα

Live: Εξαφανίσεις κρατουμένων, βασανιστήρια, έλλειψη τροφής φαρμάκων και νερού – Η πραγματικότητα στη Γάζα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το αιματοκύλισμα στη Γάζα συνεχίζεται ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

Καταγγελίες για βασανιστήρια, μυστηριώδεις θανάτους και συνθήκες στρατοπέδων συγκέντρωσης στις ισραηλινές φυλακές, συνεχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Οι διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είναι όσο κοντά, όσο και μακριά.

Εκατό Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ένα 24ωρο από τις ισραηλινές επιθέσεις, ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Γάζας, ενώ η Unicef προειδοποιεί ότι η έλλειψη καθαρού νερού θα σημάνει τον θάνατο πολύ περισσότερων παιδιών.

Τις 20.000 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Γάζα

Η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, ενώ μία σειρά από κράτη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αναλαμβάνουν να περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα για να εμποδίσουν τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ.

Η αντάρτικη οργάνωση απειλεί τις ΗΠΑ ότι αν στοχοποιηθεί, θα χτυπήσει με πυραύλους αμερικάνικα πλοία. Όμως, απειλές, αψιμαχίες, λεονταρισμοί και  όλα τα δεινά του κόσμου, δεν συγκρίνονται με όσα παιρνούν οι κάτοικοι της Γάζας σε έναν εφιάλτη δίχως τέλος.

Δείτε live

Live οι εξελίξεις

06:30 Δείτε τις νεότερες εξελίξεις εδώ

03:30 Έτοιμη να ανοίξει θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας η Κύπρος – Περιμένει εντολή από το Ισραήλ

Το Ισραήλ, η Κύπρος και η Μ. Βρετανία με τις ευχές των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Ισραήλ θέλει να κλείσει το σημείο ελέγχου από το συνοριακό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ και για αυτό προκρίθηκε η περίπτωση της Κύπρου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν ανέφερε πως «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ταχεία διαδικασία για την ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα».

Η Κύπρος είναι σε ετοιμότητα – «Περιμένουμε το πράσινο φως»

O Κύπριος yπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ετοιμότητα και περιμένει την εντολή από τον Ισραηλινό ομόλογό του για το πρώτο ταξίδι με ανθρωπιστική βοήθεια. «Περιμένουμε το πράσινο φως σας για το πρώτο ταξίδι» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά. Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν το συντονιστικό κέντρο «ΖΗΝΩΝ» όπου συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το σχέδιο «Αμάλθεια».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ, εδώ

03:05 Χωρίς προσωπικό, χωρίς καύσιμα, χωρίς νερό και χωρίς τρόφιμα το νοσοκομείο Αλ Άχλι

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους ανακοίνωσε πως το νοσοκομείο Αλ Άχλι λειτουργεί μόνο για πολύ απλά περιστατικά και πως ουσιαστικά η βόρεια Γάζα είναι χωρίς νοσοκομείο.

Ομάδες του ΠΟΥ και του ΟΗΕ, επιχείρησαν στα

Οι ομάδες μας παρέδωσαν φάρμακα, ενδοφλέβια υγρά και προμήθειες για χειρουργικές επεμβάσεις, περίθαλψη τραυματιών και υποστήριξη γυναικών που γεννούν. Ωστόσο, οι συνάδελφοι δυσκολεύτηκαν να περιγράψουν τον τεράστιο αντίκτυπο που είχαν οι πρόσφατες επιθέσεις σε αυτές τις εγκαταστάσεις υγείας και τις καταστροφικές συνθήκες που παραμένουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζουν.

Το νοσοκομείο Αλ-Άχλι έχει κατακλυστεί από ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη. Στην αυλή του, τα πτώματα τοποθετήθηκαν σε σειρές, καθώς δεν μπορούσαν να γίνουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς ταφές.

Ο δρ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε επίσης ότι 80 τραυματίες ασθενείς, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, βρίσκουν καταφύγιο σε μια εκκλησία εντός του χώρου του νοσοκομείου και στο ορθοπεδικό τμήμα του. Ανάμεσά τους ήταν ένα 10χρονο κορίτσι που έχασε το πόδι του και δεν είχε μείνει οικογένεια να το φροντίσει, και ένας ηλικιωμένος άνδρας που περιμένει χειρουργείο για ένα τραύμα από όπλο στο στήθος που μπορεί να μην ξεπεράσει ποτέ, του οποίου ολόκληρη η οικογένεια είχε σκοτωθεί.

Χωρίς φάρμακα και προμήθειες για να καλύψουν άλλες βασικές ανάγκες, «όλοι οι ασθενείς θα πεθάνουν αργά και βασανιστικά», δήλωσε.

Περισσότερα για το πολύπαθο Αλ-Σϊφα και τους ανθρώπους του, εδώ.

02:45 Αντόνιο Γκουτέρες: τα περιορισμένα καύσιμα, οι διαταραγμένες τηλεπικοινωνίες περιορίζουν σοβαρά τη σωτήρια βοήθεια στη Γάζα

ΟΓενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει ότι οι μάχες έχουν «περιορίσει σοβαρά τις προσπάθειες του οργανισμού να βοηθήσει τους ανθρώπους στη Γάζα», ζητώντας να αποκατασταθούν «αμέσως» οι συνθήκες που επιτρέπουν «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας».

02:30 Ο Ben Gvir στηρίζει και τους δεσμοφύλακες που σκότωσαν στο ξύλο κρατούμενο

Αφόυτου ζήτησε την ατιμωρησία των στρατιωτών που έψαλαν εβραϊκές προσευχές στο Τέμενος του Αλ-Ακσά ξεσηκώνοντας μέχρι και τον αρχηγό των IDF, τώρα ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ εξέφρασε την υποστήριξή του στους δεσμοφύλακες που ερευνώνται για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό κρατουμένου.

«Δεν θα διεξάγω επιτόπια δίκη για τους φρουρούς. Έχουν το τεκμήριο της αθωότητας και δεν υπάρχει χώρος για να αποφασιστεί η τύχη τους, επειδή διεξάγεται ενδελεχής έρευνα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπεν Γκβίρ, ο οποίος ηγείται του υπερεθνικιστικού κόμματος Otzma Yehudit.

Και προσθέτει: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι δεσμοφύλακές μας έχουν να κάνουν με τα αποβράσματα της γης, δολοφόνους, που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια».

02:05 Σάλος: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την διερεύνηση εξαφανίσεων Παλαιστινίων κρατουμένων

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα σχετικά με την «εξαναγκαστική εξαφάνιση» Παλαιστινίων κρατουμένων από τη Γάζα, μετά από αναφορές για θανάτους σε στρατιωτικά κέντρα κράτησης. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται σε κέντρα κράτησης στο νότιο Ισραήλ, έχοντας συλληφθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη τη Γάζα από την έκρηξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

«Ο ισραηλινός στρατός πρέπει επειγόντως να αποκαλύψει την τύχη και την τύχη όλων όσων έχει συλλάβει από τις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να προσδιορίσουν τους λόγους σύλληψης όσων κρατούνται και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παράσχουν πληροφορίες στις οικογένειες των συλληφθέντων, ιδίως υπό το πρίσμα των διακοπών στις τηλεπικοινωνίες που έχουν αποκόψει τους κατοίκους της Γάζας. Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η Αμνηστία απαίτησε να διεξαχθεί έρευνα για την «απάνθρωπη μεταχείριση και την αναγκαστική εξαφάνιση» των κρατουμένων από τη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι διερευνά τους θανάτους των κρατουμένων που συνελήφθησαν στη Γάζα. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πόσοι κρατούμενοι είχαν πεθάνει ή τις συνθήκες του θανάτου τους.

Την Τρίτη η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι «αρκετοί από αυτούς έχουν πεθάνει» σε αυτές τις εγκαταστάσεις κράτησης.

Οι κρατούμενοι πέθαναν στη βάση Sde Teiman κοντά στην πόλη Beersheva, ανέφερε. Οι κρατούμενοι που κρατούνταν στη συγκεκριμένη εγκατάσταση «είχαν δεμένα μάτια και χειροπέδες για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και τα φώτα είναι αναμμένα στη μονάδα όλη τη νύχτα», ανέφερε το δημοσίευμα.

01:40 Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Ο κυπριακός διάδρομος βοήθειας θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αποκόψει τη Γάζα

Ο Eli Cohen, σε συνέντευξή του σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τις κυπριακές και βρετανικές αρχές για το άνοιγμα του διαδρόμου.

Το Ισραήλ «θα δημιουργήσει έναν θαλάσσιο διάδρομο μεταξύ της Κύπρου και της Γάζας, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της ισραηλινής ασφάλειας», είπε.

Είπε επίσης ότι αυτό θα γίνει με τρόπο που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να «κλείσει εντελώς τα περάσματα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας και προκειμένου να διασφαλιστεί ο πλήρης διαχωρισμός από τη Γάζα», υπονοώντας ότι το Ισραήλ σκοπεύει να κλείσει το πρόσφατα ανοιχτό συνοριακό πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ ή Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα με τη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα, η Κύπρος πρότεινε τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τη συλλογή, τον έλεγχο και την αποθήκευση της βοήθειας στο νησί πριν την αποστολή της στον παλαιστινιακό θύλακα.

Συνεκδοχικά αυτό μπορεί να σημαίνει αδυναμία μετακίνησης από τη Γάζα, στη Δυτική Όχθη. Αναμένονται διευκρινήσεις από τα τρία μέρη της συμφωνίας.

01:15 Παλαιστίνιος προσήχθη και τέθηκε σε διοικητική κράτηση πριν την έναρξη του πολέμου αφήνεται ελεύθερος άλλος άνθρωπος

Μια σοκαριστική φωτογραφία βγήκε μόλις στα κοινωνικά δίκτυα από έναν Παλαιστίνιο που συνελήφθη από τις δυνάμεις του Ισραήλ πριν την έναρξη του πολέμου και τέθηκε σε διοικητική κράτηση χωρίς να του αποδοθούν κατηγορίες.

Ο Φαρούκ Χατέεμπ από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, απελευθερώθηκε από ισραηλινή φυλακή. Οι φωτογραφίες τον δείχνουν πριν και μετά την απαγωγή του από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Φαρούκ απήχθη πριν από 3 μήνες και κρατήθηκε υπό διοικητική κράτηση, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες ή να γίνει δίκη.

00:50 Ο Μακρόν λέει ότι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν σημαίνει να ισοπεδώσουμε τη Γάζα»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν σημαίνει «να ισοπεδώσουμε τη Γάζα», αναφερόμενος στην απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να ριζώσει η ιδέα ότι η αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας σημαίνει να ισοπεδώσουμε τη Γάζα ή να επιτεθούμε αδιακρίτως σε άμαχο πληθυσμό», δηλώνει ο Μακρόν στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France 5. Καλεί το Ισραήλ «να σταματήσει αυτή την αντίδραση γιατί δεν είναι κατάλληλη, γιατί όλες οι ζωές αξίζουν το ίδιο και τις υπερασπιζόμαστε».

Ενώ αναγνωρίζει «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία», ο Μακρόν λέει ότι η Γαλλία ζητεί την προστασία των αμάχων και «μια εκεχειρία που θα οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

00:25 19 Ισραηλινοί δεσμοφύλακες ύποπτοι για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου κρατουμένου

Δεκαεννέα δεσμοφύλακες ερευνώνται ως ύποπτοι για συμμετοχή στο θάνατο ενός κρατούμενου ασφαλείας στη φυλακή Ktzi’ot τον περασμένο μήνα σύμφωνα με τη Haaretz. Στο σώμα του κρατούμενου, Tair Abu Asab, βρέθηκαν σημάδια ακραίας βίας.

Παρόλο που το πτώμα υποβλήθηκε σε αυτοψία (σ.σ. από Ισραηλινό ιατροδικαστή), δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί αν πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυμάτων.

Οι δεσμοφύλακες που έλαβαν μέρος στην επίθεση φορούσαν κράνη και ο μεγάλος αριθμός των υπόπτων προκύπτει από τη δυσκολία να προσδιοριστεί η ταυτότητά τους στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

00:02 ΟΗΕ: Πρωτοφανής πείνα στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, αναφέρει ότι οι άνθρωποι στη Γάζα «είναι απελπισμένοι, πεινασμένοι και τρομοκρατημένοι», με «ανησυχητικά επίπεδα πείνας που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν» στον πολιορκημένο θύλακα.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η UNRWA πρόσθεσε ότι οι εταίροι της διανέμουν ό,τι μπορούν, «αλλά το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ως όπλα πολέμου».

«Οι συνεχείς βομβαρδισμοί εμποδίζουν τη βοήθεια να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη», σημειώνεται στην ανάρτηση.

Το Ισραήλ συνεχίζει να περιορίζει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, καθώς πραγματοποιεί βομβαρδισμούς σε όλη την περιοχή.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:53 Το Ισραήλ προετοιμάζει τους πολίτες του για «παραχωρήσεις» στη Χαμάς

Το Ισραήλ προετοιμάζει την κοινή γνώμη του για πιθανές δύσκολες αποφάσεις – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης «επικίνδυνων» Παλαιστίνιων κρατουμένων – στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με τη Χαμάς, ανέφερε η ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεόραση (Kan).

Το Ισραήλ συζητά με τους διαμεσολαβητές την πιθανή απελευθέρωση δεκάδων Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα, δίνοντας προτεραιότητα στις γυναίκες που δεν απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο προηγούμενων συμφωνιών, καθώς και σε ηλικιωμένους που τραυματίστηκαν κατά τη σύλληψή τους ή πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Η ισραηλινή κοινή γνώμη πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει «παραχωρήσεις» όσον αφορά την απελευθέρωση των λεγόμενων «επικίνδυνων κρατουμένων», αναφέρει το δημοσίευμα του Kan, επικαλούμενο ισραηλινή πηγή.

Ο όρος «επικίνδυνοι κρατούμενοι» αναφέρεται σε Παλαιστίνιους κρατούμενους που εκτίουν βαριές ποινές στις ισραηλινές φυλακές.

23:44 Απάνθρωπη δήλωση από ηγέτη του κινήματος των εποίκων για τη Γάζα

Η Ντανιέλα Βάις, επικεφαλής ισραηλινού κινήματος εποίκων κάλεσε σε ενθοκάθαρση αναφορικά με τη Γάζα.

«Οι έποικοι θέλουν να δουν τη θάλασσα. Αυτό είναι ένα λογικό και ρομαντικό αίτημα. Η Γάζα πρέπει να διαγραφεί για να μπορέσουμε να δούμε τη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.

Το Quds News Network, το οποίο σχετίζεται με τη Χαμάς, έχει αναρτήσει την επίμαχη και απάνθρωπη δήλωσή της εν μέσω του πολέμου.

Δείτε σχετικό βίντεο:

23:35 Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ έλαβε από ΜΚΟ κατάλογο Ισραηλινών αξιωματικών που συμμετείχαν στον πόλεμο της Γάζας

ΜΚΟ αναφέρει ότι υπέβαλε στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κατάλογο 40 Ισραηλινών διοικητών που φέρονται να σχεδίασαν και να εκτέλεσαν τον αιματηρό πόλεμο στη Γάζα.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση δήλωσε ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ θα πρέπει να ερευνήσει ως υπόπτους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τους ανώτερους Ισραηλινούς διοικητές που εντοπίστηκαν από την Democracy for the Arab World Now (DAWN).

Η DAWN έστειλε τον κατάλογο σε απάντηση στην πρόσκληση της 17ης Νοεμβρίου από τον εισαγγελέα προς ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν στο γραφείο του πληροφορίες σχετικές με την τρέχουσα έρευνα της ομάδας του για τις παραβιάσεις του Καταστατικού της Ρώμης στην Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα.

«Αυτοί οι 40 (σ.σ. στρατιωτικοί) διοικητές που ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, τη διαταγή και την εκτέλεση των αδιάκριτων βομβαρδισμών, της αλόγιστης καταστροφής και της μαζικής δολοφονίας αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ θα πρέπει να είναι οι κύριοι ύποπτοι σε οποιαδήποτε έρευνα του ΔΠΔ», δήλωσε η Σάρα Λία Γουίτσον, εκτελεστική διευθύντρια της DAWN.

«Ενώ το Ισραήλ έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αποκρύψει τις ταυτότητες πολλών αξιωματικών του, θα πρέπει να τους επισημανθεί ότι αντιμετωπίζουν ατομική ποινική ευθύνη για τα εγκλήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γάζα», πρόσθεσε.

23:26 Νέα κρίση για την παγκόσμια οικονομία οι επιθέσεις στην Ερυθρά θάλασσα;

Τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον 15 πλοία δέχθηκαν επιθέσεις στον πορθμό Μπαμπ ελ Μαντέμπ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αν η Covid-19 αποκάλυψε περίτρανα τα τρωτά σημεία της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, τώρα ο πόλεμος στην Υεμένη έβγαλε και τα υπόλοιπα στη φόρα.

Οι επιθέσεις κατά των πλοίων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν, Χούθι υπενθύμισαν σε όλο τον κόσμο πόσο απόλυτα εξαρτάται το εμπόριο από την ελεύθερη διέλευση sτον πορθμό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, τις λεγόμενες «Πύλες των Δακρύων» που συνδέουν την Ερυθρά θάλασσα με τον Ινδικό ωκεανό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:17 Κι άλλος μαχητής της Χεζμπολάχ νεκρός

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον 118ο νεκρό μαχητή της από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, με τις εχθροπραξίες στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ να συνεχίζονται.

Το όνομα του μαχητή της λιβανέζικης οργάνωσης που σκοτώθηκε ήταν Αμπντ αλ-Ράντα Ρασλάν.

23:07 HRW: Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι εκτοπισμένοι και ευάλωτοι σε κινδύνους

Δύο μήνες αφότου το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση της βόρειας Γάζας, το 85% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί πολλές φορές, λέει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Σχεδόν οι μισοί είναι στριμωγμένοι μέσα στη Ράφα, τη νοτιότερη διοικητική περιφέρεια του θύλακα με προπολεμικό πληθυσμό 280.000 κατοίκων, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι εκτεταμένες καταστροφές υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ μπορεί να προσπαθεί να καταστήσει αδύνατη την επιστροφή, λέει το Παρατηρητήριο, προσθέτοντας ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός είναι έγκλημα πολέμου.

«Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν μετατρέψει γειτονιές σε ερείπια και, σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής, η πρόκληση ζημιών ή η καταστροφή της πλειονότητας των σπιτιών στη Γάζα κινδυνεύει να καταστήσει τμήματα της Γάζας μη κατοικήσιμα για τα επόμενα χρόνια», τονίζει η οργάνωση δικαιωμάτων.

Δείτε σχετική ανακοίνωση:

22:58 Ο Μπλίνκεν συνομίλησε για τη Γάζα με σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι συνομίλησε σήμερα με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Μπλίνκεν τόνισε τη δέσμευση των ΗΠΑ για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και «υπογράμμισε τη σημασία της επείγουσας αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα, την επιτακτική ανάγκη ελαχιστοποίησης των απωλειών μεταξύ των αμάχων και την ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ διατηρούν την υποστήριξή τους σε μια λύση δύο κρατών στο Παλαιστινιακό ζήτημα, παρά την πρόσφατη επανειλημμένη απόρριψη αυτού του σχεδίου από ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

22:48 Επικεφαλής για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ: Η σύγκρουση στη Γάζα «κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση»

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς σημειώνει ότι «μια τόσο βάναυση σύγκρουση που επιτράπηκε να συνεχιστεί και να διαρκέσει τόσο πολύ – παρά την ευρεία καταδίκη, το σωματικό και ψυχικό τίμημα και τις τεράστιες καταστροφές – αποτελεί ανεξίτηλη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση».

Ο Γκρίφιθς έγραψε τη δήλωσή του στο Χ, χαρακτηρίζοντας τον τελευταίο απολογισμό των νεκρών στη Γάζα «ντροπιαστικό ορόσημο».

Νωρίτερα, το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει στη Λωρίδα από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:38 IDF: «Μετά τον εντοπισμό τεσσάρων εκτοξεύσεων από τη Συρία προς το Ισραήλ, επιτεθήκαμε στις πηγές των πυρών και σε μια θέση του συριακού στρατού»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «μετά τον εντοπισμό τεσσάρων εκτοξεύσεων από τη Συρία προς το Ισραήλ, επιτεθήκαμε στις πηγές των πυρών και σε μια θέση του συριακού στρατού».

Επίσης, οι IDF χτύπησαν και ένα κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ως απάντηση σε επιθέσεις της ένοπλης οργάνωσης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:29 Νετανιάχου και Σμότριχ ανταλλάσσουν «πυρά»

Το δεξιό κόμμα Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε στην ανάρτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ στο Χ αφού ο τελευταίος δήλωσε ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ πρέπει να σταλεί για να εξοντώσει τους ηγέτες της Χαμάς και όχι για να διαπραγματευτεί μαζί τους.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει ήδη δώσει εντολή στη Μοσάντ να εξοντώσει ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονται, όπως ακριβώς έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών να ανοίξει τις κάνουλες και να διασφαλίσει ότι τα κεφάλαια θα φτάσουν στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους εκκενωμένους, τους στρατιώτες και τους εφέδρους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λικούντ.

Το ακροδεξιό κόμμα των Θρησκευτικών Σιωνιστών του Σμότριχ απάντησε λέγοντας: «Οι μόνες κάνουλες που ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πιέσει τον υπουργό Οικονομικών να ανοίξει με κάθε είδους σκοτεινά σχέδια είναι αυτές που προορίζονται για τη ροή κεφαλαίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή, ώστε αυτή να τα μεταφέρει στη Χαμάς στη Γάζα. Είναι καλό που ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έθεσε μια κόκκινη γραμμή».

22:19 Μακρόν: Η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ «μπορεί να ισοπεδώσει τη Γάζα»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France 5 ότι η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ «μπορεί να ισοπεδώσει τη Γάζα».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να εμπεδωθεί η ιδέα ότι η αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας σημαίνει να ισοπεδώσουμε τη Γάζα ή να επιτεθούμε αδιακρίτως σε άμαχους πληθυσμούς», τόνισε.

Το Al Jazeera αναφέρει ότι ο Μακρόν ήταν ένας από τους πρώτους δυτικούς ηγέτες που υποστήριξε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ταξίδεψε στο Κατάρ σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτεί μια νέα παύση των μαχών.

22:10 Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποιεί για «θανατηφόρα» εξάπλωση ασθενειών και πείνας στη Γάζα

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του ΠΟΥ, προειδοποιεί με ανάρτησή του για «θανατηφόρα» εξάπλωση ασθενειών και πείνας στη Γάζα.

Δείτε το tweet:

22:00 Οι σήραγγες που ανακάλυψε ο ισραηλινός στρατός στην πόλη της Γάζας οδηγούσαν σε σπίτια ηγετών της Χαμάς, λένε οι IDF

Οι σήραγγες ήταν ηλεκτροδοτούμενες και είχαν υδραυλικές εγκαταστάσεις, κάμερες παρακολούθησης και θωρακισμένες πόρτες, σύμφωνα με τις IDF.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:41 Γκάλαντ προς Χούθι: «Δεν θα ανεχθούμε απειλές»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας βρέθηκε στην πόλη Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ και έστειλε μήνυμα στους Χούθι: «Δεν θα ανεχθούμε απειλές και προσπάθειες επίθεσης».

«Δεν θα ανεχτούμε απειλές για το κράτος του Ισραήλ, αν συνεχίσουν να μας προκαλούν, αν προσπαθήσουν να επιτεθούν στην Εϊλάτ με πυραύλους ή άλλα μέσα, θα ξέρουμε τι θα κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γκάλαντ.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ.

21:32 Ηνωμένα Έθνη: «Οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να σκότωσαν 11 άοπλους Παλαιστίνιους στην πόλη της Γάζας»

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αναφέρει ότι έλαβε ανησυχητικές πληροφορίες σχετικά με τις δολοφονίες με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 11 άοπλων Παλαιστινίων μπροστά στα μάτια των μελών των οικογενειών τους στη συνοικία Αλ Ριμάλ στην πόλη της Γάζας.

«Αυτό εγείρει συναγερμό για την πιθανή διάπραξη εγκλήματος πολέμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του ΟΗΕ, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Ο ισραηλινός στρατός «φέρεται να χώρισε τους άνδρες από τις γυναίκες και τα παιδιά και στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τουλάχιστον 11 από τους άνδρες, κυρίως ηλικίας 20 και 30 ετών, μπροστά στα μάτια των μελών της οικογένειάς τους».

Ο στρατός «στη συνέχεια φέρεται να διέταξε τις γυναίκες και τα παιδιά να μπουν σε ένα δωμάτιο και είτε πυροβόλησε εναντίον τους είτε πέταξε μια χειροβομβίδα στο δωμάτιο, τραυματίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρά κάποια από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους και ενός παιδιού.

Το OHCHR επιβεβαίωσε τις δολοφονίες στο κτίριο Αλ Άουντα, αν και οι λεπτομέρειες και οι συνθήκες των δολοφονιών βρίσκονται ακόμη υπό εξακρίβωση».

21:23 IDF: Καταλάβαμε τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς στο κέντρο της πόλης της Γάζας

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς σε συνοικία στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Το συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Παλαιστίνης, περιλαμβάνει ένα δίκτυο σηράγγων που συνδέει διαμερίσματα, γραφεία και κατοικίες ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Δείτε σχετικά βίντεο:

21:14 Χαμάς: «Ο ισραηλινός στρατός κάνει στους αμάχους αυτά που έκαναν οι ΗΠΑ σε Γκουαντάναμο και Αμπού Γκράιμπ»

«Η (σ.σ. ισραηλινή) κατοχή διαπράττει ένα αποτρόπαιο έγκλημα εισβάλλοντας στα σπίτια άοπλων πολιτών και πραγματοποιώντας εκτελέσεις», δήλωσε ο Οσάμα Χαμτνάν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς.

«Ο ισραηλινός στρατός κατοχής διαπράττει ένα βάναυσο έγκλημα, αποδεικνύοντας ότι είναι μια παραστρατιωτική οργάνωση. Οι ενέργειές του κατά των αμάχων κρατουμένων στα κέντρα εκτοπισμού μοιάζουν με αυτά που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις φυλακές Γκουαντάναμο και Αμπού Γκράιμπ».

Ο Χαμντάν κατέκρινε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτείων στο Ισραήλ.

«Ο λαός μας πληρώνει με τη ζωή των παιδιών του. Γνωρίζουν τη σιωνιστική πολεμική μηχανή που χρηματοδοτείται από τους Αμερικανούς. Μετά από όλες τις θυσίες τους, συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει υποχώρηση, δεν υπάρχει επιστροφή. Υπάρχει μόνο η νίκη σε αυτή τη μάχη και η εξασφάλιση της απελευθέρωσης και μιας αξιοπρεπούς ζωής με την εγκαθίδρυση ενός πλήρως κυρίαρχου κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Χαμντάν.

«Το μήνυμά μας προς τις οικογένειες των ομήρων είναι δυνατό και ξεκάθαρο: Η κρίση σας είναι με τον Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα εμποδίζει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Αν τους θέλετε πίσω, τότε πρέπει να δώσετε στον Νετανιάχου να καταλάβει ότι η αντίσταση δεν θα λυγίσει», πρόσθεσε.

«Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι εταίρος στον πόλεμο κατά της Γάζας, καθώς εμποδίζει την παράδοση της βοήθειας. Αυτή η κυβέρνηση έχει ακρωτηριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το βέτο της. Αν δεν σταματήσουν τους Ισραηλινούς, θα θεωρηθούν ηθικά και νομικά υπεύθυνοι για όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γάζα», σημείωσε ο Χαμντάν.

Ο Οσάμα Χαμντάν της Χαμάς.

21:04 Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Σίσι

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι είχε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις ισραηλινές επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και τις προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «είναι σημαντικό για τις ισλαμικές χώρες να συνεχίσουν ενωμένες τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για τη διασφάλιση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη επίσης τον Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι για την επανεκλογή του και ευχήθηκε η νέα περίοδος να είναι ευοίωνη για τις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου.

20:56 Μπάιντεν: «Μια νέα συμφωνία για τους ομήρους δεν αναμένεται σύντομα»

Σε μια αποκαρδιωτική δήλωση προχώρησε ο Τζο Μπάιντεν καθώς είπε ότι μια νέα συμφωνία για τους ομήρους δεν αναμένεται σύντομα.

«Πιέζουμε», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η δήλωση Μπάιντεν έρχεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες στην Αίγυπτο για μια νέα συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.

20:47 Αμερικανός κωμικός επισκέφθηκε Ισραηλινούς τραυματίες από την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου

Ο Αμερικανός κωμικός Τζέρι Σέινφελντ συνεχίζει την επίσκεψή αλληλεγγύης στο Ισραήλ με ένα ταξίδι στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα στη Ραμάτ Γκαν για να επισκεφθεί θύματα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:38 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ζητά να σταματήσει η χρηματοδότηση της UNRWA

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν, σε ανάρτησή του στο Χ, αναφέρει ότι έδωσε εντολή στην αντιπροσωπεία του Ισραήλ να αντιταχθεί στην προώθηση του ετήσιου προϋπολογισμού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κοέν κατηγόρησε την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι «κλείνει τα μάτια» στις επιχειρήσεις της Χαμάς. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί την UNRWA και άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Η UNRWA απέρριψε τους ισχυρισμούς και καταδίκασε το Ισραήλ για τις επιθέσεις στα κτίριά της. Αυτό περιλαμβάνει απευθείας χτυπήματα σε 55 διαφορετικές εγκαταστάσεις του ΟΗΕ από τις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 136 υπάλληλοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

20:29 Την Πέμπτη η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Al Jazeera

«Μας είπαν ότι καθυστερεί και πάλι, μέχρι την Πέμπτη», λέει ο Γκαμπριέλ Ελιζόντο του Al Jazeera για το ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός σε ρεπορτάζ του από τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Οι ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει το ψήφισμα, με μια διαφωνία σχετικά με τον όρο «αναστολή των εχθροπραξιών», καθώς και για το ποιος θα επιβλέπει την είσοδο της βοήθειας στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα, ακόμη και αν τα υπόλοιπα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το υποστηρίξουν.

20:20 Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ σημειώνει ότι αναμένεται «πολλή δράση στο βόρειο τμήμα της χώρας»

Ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χαλέβι είπε σε εφέδρους να περιμένουν «πολλή δράση το επόμενο έτος» στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Δεν θα επιστρέψουμε σε αυτό που ήταν πριν», δήλωσε ο Χαλέβι. «Ο ρόλος μας ως ένστολοι είναι να προετοιμάσουμε την πρώτη επιλογή, να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι γι’ αυτό, για μάχη», τόνισε.

Ο Χέρζι Χαλέβι (δεξιά) στη Γάζα.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα πριν από δύο μήνες, στις χειρότερες εχθροπραξίες τους από τη σύγκρουση του 2006.

Η βία έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στη συνοριακή περιοχή, σημειώνει το Al Jazeera.

20:10 Νέα αναβολή στην ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός

Όπως προαναφέρθηκε, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει νέα αναβολή στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ψήφισμα που έχουν ετοιμάσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε στο Reuters ότι: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Μια εσπευσμένη ψηφοφορία δεν φαίνεται να έχει καλό τέλος».

Η ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο συντάχθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχε αρχικά προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Έχει αναβληθεί επανειλημμένα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα τρίτο βέτο των ΗΠΑ από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από δύο και πλέον μήνες.

20:01 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος γνωστοποιεί ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει τραυματίες

Οι ιατροί διασώστες έχουν «λάβει αρκετές εκκλήσεις σχετικά με τους συνεχείς βομβαρδισμούς στις οδούς Αλ Μπάνα, Ναζάλα στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα» με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες να βρίσκονται εκεί και τον πληθυσμό να παραμένει πολιορκημένος.

«Δυστυχώς, ούτε οι ομάδες έκτακτης ανάγκης ούτε οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να τους προσεγγίσουν», δήλωσε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Η Ερυθρά Ημισέληνος καταδίκασε «την εσκεμμένη στοχοποίηση ιατρικών ομάδων» από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Γράφημα του Al Jazeera για τις επιθέσεις του Ισραήλ σε υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Γάζα.

19:52 Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την εξαφάνιση δύο δημοσιογράφων

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι δύο δημοσιογράφοι από τη Λωρίδα της Γάζας είναι μεταξύ αυτών που έχουν εξαφανιστεί, ενώ η τύχη τους παραμένει άγνωστη.

Οι Νιντάλ αλ-Γουαεΐντι και Χαϊθάμ Αμπεντγουαχίντ συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 7 Οκτωβρίου ενώ έκαναν ρεπορτάζ. Εθεάθησαν για τελευταία φορά στο πέρασμα Ερέζ μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

«Έκτοτε, οι ισραηλινές αρχές, δηλαδή ο ισραηλινός στρατός, η αστυνομία και οι υπηρεσίες φυλακών, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το πού βρίσκονται ή τους νομικούς λόγους για τη σύλληψή τους – συμπεριφορά που ισοδυναμεί με εξαναγκαστική εξαφάνιση», αναφέρει η οργάνωση δικαιωμάτων σε ανακοίνωσή της.

19:46 Wall Street Journal: Το Ισραήλ προσέφερε κατάπαυση του πυρός για μία εβδομάδα για 40 ομήρους – Η Χαμάς απαιτεί δύο εβδομάδες

Η Wall Street Journal αναφέρει σήμερα Τετάρτη ότι αιγυπτιακές πηγές τους μετέφεραν ότι το Ισραήλ προσέφερε κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 ομήρων – συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών και των παιδιών που εξακολουθούν να βρίσκονται σε αιχμαλωσία, καθώς και ηλικιωμένων ανδρών που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα σταματήσει τις χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις του για μια εβδομάδα και θα επιτρέψει την είσοδο πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα μέλη της Χαμάς απαιτούν διακοπή δύο εβδομάδων. Για πρώτη φορά στις συνομιλίες στο Κάιρο θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι της Ισλαμικής Τζιχάντ.

19:36 Μπλίνκεν: Η σύγκρουση στη Γάζα «πρέπει να περάσει σε φάση χαμηλότερης έντασης»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι σαφές ότι η σύγκρουση στη Γάζα «πρέπει να περάσει σε φάση χαμηλότερης έντασης».

Μιλώντας στην τακτική ενημέρωση που κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο τέλος κάθε χρονιάς, είπε στους δημοσιογράφους:

«Αναμένουμε και θέλουμε να δούμε μια στροφή σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις με μικρότερο αριθμό δυνάμεων, που θα ασχοληθούν με την ηγεσία, το δίκτυο των τούνελ και μερικά άλλα κρίσιμα πράγματα. Και καθώς αυτό συμβαίνει, νομίζω ότι θα δείτε και τη ζημιά που προκαλείται στους αμάχους να μειώνεται σημαντικά.

Έχουμε πει από την αρχή – και κάνουμε αυτές τις συζητήσεις σχεδόν καθημερινά – ότι είναι ζωτικής σημασίας το Ισραήλ να διεξάγει επιχειρήσεις με επίκεντρο την προστασία των αμάχων, την ελαχιστοποίηση της βλάβης τους, τη μεγιστοποίηση της βοήθειας που τους παρέχεται».

19:27 Τραγικό ορόσημο: Τις 20.000 έφτασαν οι νεκροί στη Γάζα μετά την ισραηλινή εισβολή

Τουλάχιστον 20.000 είναι οι νεκροί στη Γάζα μετά την ισραηλινή εισβολή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι περίπου 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος αφού χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταπλακωθεί από τα ερείπια κτιρίων ή θεωρούνται αγνοούμενοι.

Επίσης, τουλάχιστον 52.600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

19:18 Ηγετικό μέλος της αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν συνελήφθη αφού επέκρινε τη συμμετοχή της χώρας στη συμμαχία της Ερυθράς Θάλασσας

Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν συνελήφθη αφού επέκρινε τη συμμετοχή της κυβέρνησής του στη συμμαχία που σχηματίστηκε υπό τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Εμπραχίμ Σαρίφ, εξέχων υπέρμαχος της δημοκρατίας και επικεφαλής της αριστερής οργάνωσης Wa’ad, δημοσίευσε μια σειρά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες επιτέθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης του Μπαχρέιν να συμμετάσχει στη συμμαχία.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:09 Ο Σμότριχ επικρίνει τις συνομιλίες για νέα συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ βάλλει κατά των διαπραγματεύσεων για άλλη μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς, με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το υπουργικό συμβούλιο πολέμου έδωσε άδεια στον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα να συζητήσει την απελευθέρωση κρατουμένων υψηλού επιπέδου ασφαλείας σε αντάλλαγμα για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα.

«Το υπουργικό συμβούλιο πολέμου θα έπρεπε να στείλει τον επικεφαλής της Μοσάντ να εξοντώσει τους ηγέτες της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονται και όχι να συζητήσει μαζί τους και να διεξάγει διαπραγματεύσεις», λέει ο Σμότριχ, ο οποίος είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας αλλά όχι του υπουργικού συμβουλίου πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια έφτασε σήμερα στο Κάιρο για να διεξάγει συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους που πιστεύεται ότι επικεντρώνονται σε μια πιθανή εκεχειρία στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους.

Σε σημερινό δημοσίευμα του Israel Hayom αναφέρεται ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου είχε επιτρέψει στον Μπαρνέα να συζητήσει την απελευθέρωση «επιφανών τρομοκρατών», αν και ο ισχυρισμός αφαιρέθηκε όταν το άρθρο ενημερώθηκε αργότερα.

Η σχετική ανάρτηση του Σμότριχ:

19:03 Ο Μπλίνκεν για τον πόλεμο στη Γάζα – Οι προτεραιότητες των ΗΠΑ

Μιλώντας σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο τέλος του έτους, ο Άντονι Μπλίνκεν περιέγραψε τις «βασικές προτεραιότητες» της Ουάσινγκτον σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα:

  • Να βοηθήσει το Ισραήλ «να διασφαλίσει ότι αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου δεν θα μπορέσει να ξανασυμβεί ποτέ»
  • Να τερματιστεί η σύγκρουση το συντομότερο δυνατό, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τον πόνο των αμάχων
  • Διαπραγμάτευση για την επιστροφή των ομήρων που παραμένουν στη Γάζα
  • Αποτροπή της εξάπλωσης της σύγκρουσης.
  • «Να σπάσει ο καταστροφικός κύκλος της βίας και να προχωρήσουμε προς μια μόνιμη, διαρκή ειρήνη»

Η συνέντευξη Τύπου του Μπλίνκεν:

18:54 Παίζουν καθυστερήσεις με το ψήφισμα στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Μπόργκερ του Guardian, οι ΗΠΑ ζητούν νέα καθυστέρηση στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναστολή των εχθροπραξιών στη Γάζα, εν μέσω της συνεχιζόμενης αντίστασης της Ουάσινγκτον και των αναφορών ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα των ΗΑΕ που βρίσκεται στο τραπέζι.

«Προσπαθούν να το αποφύγουν (σ.σ. ένα ακόμη βέτο) αν είναι δυνατόν», δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Η ψηφοφορία έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές αυτή την εβδομάδα για να επιτραπούν διαπραγματεύσεις για το κείμενό της και η απεσταλμένη των ΗΑΕ, Λάνα Νουσεϊμπέχ, έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες της τελευταίας στιγμής για την εξεύρεση συμβιβασμών προς το συμφέρον της ενίσχυσης των παραδόσεων βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας που αντιμετωπίζουν πείνα και ασθένειες.

18:45 Οι IDF σκότωσαν 16χρονο δυτικά της Βηθλεέμ

Το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας 16χρονος σκοτώθηκε από πυρά των IDF στο χωριό Χουσάν, το οποίο βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, δυτικά της Βηθλεέμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το όνομα του νεκρού είναι Μαχμούντ Μοχάμεντ Ζαλούλ.

18:36 Ισραηλινός sniper σκότωσε άνθρωπο που ταξίδευε με αμάξι στον νότιο Λίβανο

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ΝΝΑ, Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε άνθρωπο που ταξίδευε με αμάξι στα νότια της χώρας.

Το περιστατικό έγινε στο λιβανέζικο χωριό Κφαρ Κίλα, ενώ συνεχίζονται οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και IDF.

18:27 Λευκός Οίκος: «Το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί» σημαντικό για τις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, επανέλαβε ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να καταδικάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας τη Χαμάς και να συμπεριλάβει στο ψήφισμα «την αναγνώριση της ανάγκης του Ισραήλ να είναι σε θέση να αμυνθεί».

Οι δηλώσεις αυτές προσφέρουν μια εικόνα για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της ψηφοφορίας επί του σχεδίου ψηφίσματος που πρότειναν τα ΗΑΕ, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει τη Δευτέρα. Η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος, το οποίο επικεντρώνεται στην κλιμάκωση και την καλύτερη επίβλεψη των παραδόσεων βοήθειας στη Γάζα, αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν βγάλει από το τραπέζι την προοπτική άσκησης βέτο στο ψήφισμα. Οι ΗΠΑ άσκησαν για τελευταία φορά βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι υπήρχε «σημαντική δέσμευση από όλα τα μέλη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας… Δεν θέλω να μπω στις λεπτομέρειες. Εξακολουθούμε να μιλάμε με τους εταίρους μας εκεί. Αλλά αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά για εμάς».

18:17 Ο Ιορδανός βασιλιάς συζήτησε με τον Βρετανό ΥΠΕΞ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα και τον υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι στην Αμμάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βασιλικής Αυλής των Χασεμιτών, ο βασιλιάς Αμπντάλα «επανέλαβε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», ενώ «κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας».

18:08 Σκοτώθηκε κι άλλος Ισραηλινός στρατιώτης – Από την Ταξιαρχία Γκιβάτι

Σύμφωνα με τις IDF, o Λίορ Σιβάν, αξιωματικός μάχης στο 363ο Τάγμα, σκοτώθηκε την Τρίτη στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ένας άλλος στρατιώτης από την Ταξιαρχία Γκιβάτι τραυματίστηκε επίσης σοβαρά.

Ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει τουλάχιστον τους 134 από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα τον περασμένο μήνα.

17:59 Λευκός Οίκος: Οι συζητήσεις για ανθρωπιστική παύση, απελευθέρωση ομήρων, είναι «πολύ σοβαρές»

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συζητήσεις για ανθρωπιστική παύση και απελευθέρωση ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι «πολύ σοβαρές».

Ο Κίρμπι διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται να προτρέξουμε σε σχέση με το πού βρισκόμαστε. Είναι πολύ σοβαρό. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να ανακοινώσω ή να μιλήσω. Είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε από τότε που έληξε η τελευταία παύση. Πρόκειται για πολύ σοβαρές συζητήσεις και ελπίζουμε να οδηγήσουν κάπου».

17:50 Τι αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το BBC είδε το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο στη Γάζα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αργότερα σήμερα.

Όπως αναφέρει το βρετανικό Μέσο, γίνεται μάχη για τις διατυπώσεις και γι’ αυτό το ψήφισμα δεν έχει έρθει προς ψήφιση από τη Δευτέρα.

Οι διατυπώσεις στην πρόταση των ΗΑΕ φέρεται να έχουν ήδη αποδυναμωθεί σε μια προσπάθεια να παρακαμφθεί ένα πιθανό βέτο κατά του σχεδίου, αφού οι ΗΠΑ μπλόκαραν προηγούμενα ψηφίσματα χρησιμοποιώντας αυτή τη δυνατότητα ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το ψήφισμα ζητά:

  • τα μέρη της σύγκρουσης στη Γάζα να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, όσον αφορά την προστασία των αμάχων
  • επείγουσες και εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας για επαρκή αριθμό ημερών, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης, ταχεία, ασφαλής και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση
  • την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς και την εξασφάλιση άμεσης ανθρωπιστικής πρόσβασης
  • επαναλαμβάνει το όραμα της λύσης των δύο κρατών, με τη Λωρίδα της Γάζας ως μέρος ενός παλαιστινιακού κράτους
  • καλεί επίσης όλα τα μέρη να «απέχουν από τη στέρηση των βασικών υπηρεσιών και της ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας».

17:40 Συγκέντρωση έξω από την ισπανική Βουλή για αλληλεγγύη στη Γάζα

Διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από την ισπανική Βουλή για αλληλεγγύη στη Γάζα.

Δείτε βίντεο:

17:31 Ο Μπεν-Γκβιρ ζητάει να «παγώσουν» οι άδειες 8.000 Παλαιστίνιων εργατών να δουλεύουν σε οικισμούς

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ καλεί τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάχι Χανέγκμπι να «παγώσει» την απόφαση να επιτρέπεται σε περίπου 8.000 Παλαιστίνιους εργάτες να εργαστούν σε οικισμούς της Δυτικής Όχθης και στην περιοχή Γ της ισραηλινής επικράτειας.

17:21 Νετανιάχου: «Όποιος νομίζει ότι θα σταματήσουμε τον πόλεμο στη Γάζα – δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα στην οποία ανέφερε ότι «συνεχίζουμε τον πόλεμο μέχρι τέλους. Θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς – μέχρι τη νίκη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσοι πιστεύουν ότι θα σταματήσουμε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει: την εξάλειψη της Χαμάς, την απελευθέρωση των ομήρων μας και την απομάκρυνση της απειλής από τη Γάζα.

Επιτιθέμεθα κατά της Χαμάς με φωτιά – κολασμένη φωτιά. Παντού, ακόμα και σήμερα. Επιτιθέμεθα επίσης στους βοηθούς τους από κοντά και από μακριά».

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε: «Όλοι οι τρομοκράτες της Χαμάς, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, είναι θνητοί. Έχουν μόνο δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να πεθάνουν».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:11 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ.

17:09 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ανακοίνωσαν ότι έπληξαν αρκετούς ισραηλινούς στόχους

Μαχητές από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς λένε ότι:

  • παγίδευσαν την πύλη μιας σήραγγας ανατολικά της Χαν Γιουνίς, γεγονός που οδήγησε στον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών Ισραηλινών στρατιωτών
  • επιτέθηκαν σε ένα τανκ, μια στρατιωτική μπουλντόζα και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού στη Χαν Γιουνίς
  • επιτέθηκαν με βλήματα όλμου σε ομάδα στρατιωτών στην Αλ Μουγκράγκα, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας

17:00 Χούθι: Θα βάλουμε στο στόχαστρο αμερικανικά πολεμικά πλοία, αν στοχοποιηθούμε

Ο Άμπντελ-Μαλίκ αλ-Χούθι απειλεί ότι οι Χούθι θα αρχίσουν να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, εάν η Ουάσινγκτον εμπλακεί περισσότερο στις υποθέσεις της ή στοχοποιήσει την Υεμένη.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προειδοποίησε επίσης άλλες χώρες να μην εμπλακούν στην πολυεθνική ναυτική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν περισσότερο, οι Χούθι «δεν θα μείνουν άπραγοι και θα στοχεύσουν αυτούς και τα πολεμικά τους πλοία και τα συμφέροντά τους με πυραύλους», δήλωσε ο αλ-Χούθι.

16:51 Η διεθνής ναυτική δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν «ασφαλή διάδρομο» για την εμπορική ναυτιλία

Η διεθνής ναυτική δύναμη, τον σχηματισμό της οποίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και η οποία έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούθι, σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν «ασφαλή διάδρομο» για την εμπορική ναυτιλία μαζί με τουλάχιστον έξι συμμάχους.

Αυτό ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Financial Times, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει ότι τα ναυτικά πλοία του ΝΑΤΟ θα παρέχουν προστασία από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους των Χούθι σε εμπορικά πλοία που πλέουν μέσω του στενού Μπαμπ αλ-Μπαντέμπ, από το οποίο διέρχεται το 10% του θαλάσσιου εμπορίου.

Σύμφωνα με αμερικανική πηγή, το σχέδιο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και μπορεί ακόμη να αλλάξει.

16:42 Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα: Το πρώτο κονβόι με βοήθεια από την Ιορδανία έφτασε στη Γάζα μέσω Ισραήλ

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) δήλωσε την Τετάρτη ότι κατάφερε να οργανώσει μια αυτοκινητοπομπή βοήθειας από την Ιορδανία στη Γάζα μέσω του ισραηλινού εδάφους – η πρώτη φορά που κονβόι με βοήθεια έφτασε στην πολιορκημένη Λωρίδα μέσω αυτής της οδού από τις 7 Οκτωβρίου.

Η κοινή αυτοκινητοπομπή του WFP και του ιορδανικού Οργανισμού Φιλανθρωπίας Hashemite αποτελούνταν από 46 φορτηγά και παρέδωσε 750 τόνους επισιτιστικής βοήθειας την Τετάρτη μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του WFP.

«Αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο βήμα που ελπίζουμε ότι θα μας επιτρέψει μια πιο σταθερή και κλιμακούμενη πρόσβαση για να φτάσουμε σε περισσότερους ανθρώπους στη Γάζα, πιο γρήγορα», δήλωσε ο Σαμίρ Αμπντέλ Τζαμπέρ, εκπρόσωπος του WFP στην Παλαιστίνη και διευθυντής χώρας/συντονιστής έκτακτης ανάγκης.

Το WFP έχει δηλώσει ότι με τις επιχειρήσεις του έχει καταφέρει να φτάσει σε 800.000 ανθρώπους στη Γάζα, αλλά η ποσότητα της βοήθειας καλύπτει «ένα κλάσμα των αναγκών» στον πολιορκημένο θύλακα και ο μισός πληθυσμός πεινάει.

16:33 Περισσότερα από 360.000 κρούσματα μολυσματικών ασθενειών έχουν καταγραφεί στα καταφύγια της UNRWA

Η έλλειψη τροφίμων, βασικών ειδών επιβίωσης και η κακή υγιεινή επιδεινώνουν τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στη Γάζα και αυξάνουν την εξάπλωση των ασθενειών, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ που καλύπτει τις ανάγκες των Παλαιστινίων προσφύγων.

Οι μολυσματικές ασθένειες που έχουν καταγραφεί στα καταφύγια περιλαμβάνουν οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, μηνιγγίτιδα, ίκτερο, ανεμοβλογιά κ.ά.

16:24 Στη Ράφα υπάρχουν περίπου 12.000 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο

Η διοικητική περιφέρεια της Ράφα, στα νότια, έχει γίνει η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας, με εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους να έχουν στριμωχτεί σε εξαιρετικά υπερπλήρεις χώρους και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA.

«Η πληθυσμιακή πυκνότητα εκτιμάται ότι ξεπερνά πλέον τους 12.000 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, τετραπλάσιος αριθμός πριν από την κλιμάκωση», αναφέρει η υπηρεσία.

«Χιλιάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρές μπροστά στα κέντρα διανομής βοήθειας έχοντας ανάγκη από τρόφιμα, νερό, στέγη και προστασία, εν μέσω της απουσίας αποχωρητηρίων και επαρκών εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης σε άτυπους χώρους εκτοπισμού και αυτοσχέδια καταφύγια».

Η Ράφα είναι επίσης το σημείο όπου το Ισραήλ διέταξε τους ανθρώπους να πάνε για την «ασφάλειά» τους, αλλά η περιοχή βομβαρδίζεται καθημερινά από τις ισραηλινές δυνάμεις.

16:15 Βοήθεια στη Γάζα μέσω θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο;

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δηλώνει ότι το Ισραήλ θέλει να επιταχύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω ενός θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, ενισχύοντας τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη μετά από επίσκεψη σε κέντρο επιχειρήσεων στην παραλιακή πόλη της Λάρνακας ότι η καλά ελεγχόμενη βοήθεια προς τη Γάζα θα βοηθήσει την περιοχή να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα, αναφέρει το AP.

Κάνοντας δηλώσεις μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, ο Κοέν είπε ότι τεχνικές ομάδες θα αξιοποιήσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη για να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες ώστε να ξεκινήσουν οι αποστολές βοήθειας το συντομότερο δυνατό.

16:05 Σφοδρές μάχες διεξάγονται στη βόρεια Γάζα

Σύμφωνα με αναφορές και όπως μεταδίδει το Al Jazeera, σφοδρές μάχες ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό διεξάγονται στην Μπέιτ Χανούν.

Πηγή: Al Jazeera

15:35 Κατάπαυση πυρός μιας εβδομάδας και απελευθέρωση 30 ομήρων προτείνει το Ισραήλ στη Χαμάς, λέει το Axios

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μια εβδομάδα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων από 30 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στον θύλακα, πρότεινε το Ισραήλ στη Χαμάς, συμφωνία με το Axios.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος, ο οποίος επικαλείται Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι η πρόταση έγινε μέσω διαμεσολαβητών από το Κατάρ και είναι η πρώτη τέτοια προσφορά μετά την κατάρρευση της προηγούμενης συμφωνίας, βάσει της οποίας είχαν σταματήσει οι εχθροπραξίες για μια εβδομάδα και είχαν απελευθερωθεί περισσότεροι από 100 όμηροι.

15:15 Τουλάχιστον το 66% των θέσεων εργασίας χάθηκε στη Γάζα

Τουλάχιστον το 66% των θέσεων εργασίας έχει χαθεί στη Γάζα από τον Οκτώβριο που ξέσπασε η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε την Τετάρτη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), προειδοποιώντας ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται στον θύλακα.

Οι απώλειες ανέρχονται συνολικά σε 192.000 θέσεις εργασίας στο μικρό παλαιστινιακό έδαφος, ανέφερε η ΔΟΕ στη δεύτερη αξιολόγησή της για τις επιπτώσεις των ισραηλινών χερσαίων και αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, οι οποίες ξεκίνησαν μετά από μια φονική διασυνοριακή εισβολή ενόπλων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σε μια πρώτη αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, η ΔΟΕ εκτίμησε ότι είχαν χαθεί 182.000 θέσεις εργασίας στη Γάζα, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% της απασχόλησης.

14:40 H εκτέλεση των ισραηλινών ομήρων έχει καταγραφτεί σε κάμερα

Οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα και σκοτώθηκαν κατά λάθος την Παρασκευή από Ισραηλινούς στρατιώτες καταγράφηκαν σε κάμερα που ήταν προσαρτημένη σε σκύλο της επίλεκτης μονάδας σκύλων Oketz, λίγες ημέρες πριν τους πυροβολήσουν και τους σκοτώσουν.

Η κάμερα, που ήταν τοποθετημένη στο σώμα του σκύλου, τους κατέγραψε σε ένα από τα κτίρια στα οποία βρίσκονταν, αλλά το υλικό δεν ελέγχθηκε επειδή ο σκύλος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

Στα πλάνα, τα οποία είδαμε μόνο εκ των υστέρων, ακούγονται οι όμηροι να καλούν σε βοήθεια στα εβραϊκά.

14:17 Τι γνωρίζουμε για τις διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας

Ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, βρίσκεται στο Κάιρο για να συναντηθεί με Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Χανίγια συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, την Τρίτη για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συμφωνήσει μια νέα προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς στη Γάζα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων.

Η WP επικαλούμενη πηγές των ΗΠΑ και του Ισραήλ ανέφερε ότι το Τελ Αβίβ συζητά για εκεχειρία δύο εβδομάδων

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο αξιωματούχος της Χαμάς Γκαζί Χαμάντ δήλωσε ότι η «προτεραιότητα» της ομάδας εν μέσω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων είναι να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά ότι μια παύση των μαχών δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Χαμάς και των Παλαιστινίων.

Ο Hashem Ahelbarra, σε ρεπορτάζ από τη Ντόχα του Κατάρ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Μοσάντ, της CIA και του πρωθυπουργού του Κατάρ στη Βαρσοβία τη Δευτέρα ήταν θετικές και οδήγησαν τους διαπραγματευτές του Κατάρ να συνεργαστούν με τη Χαμάς και Ισραηλινούς αξιωματούχους για μια πιθανή εκεχειρία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ανάρτησε στο Χ ότι «δεν είναι η ώρα» για ανακωχή στη Γάζα, αλλά για στρατιωτική «αποφασιστικότητα».

13:59 Αεροπορική επίθεση στη Ράφα σε ζωντανή μετάδοση

Μια αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα κτίριο στη Ράφα, στη νότια Γάζα, πολύ κοντά στο σημείο από όπου ο δημοσιογράφος Hani Mahmoud έκανε ρεπορτάζ ζωντανά στον αέρα για το Al Jazeera English.

Η έκρηξη έστειλε ένα τεράστιο σύννεφο καπνού στον ουρανό και πανικόβλητους κατοίκους να τρέχουν να καλυφθούν.

Θα σας μεταφέρουμε περισσότερα σύντομα.

13:45 Δεν είναι ώρα για ανακωχή στη Γάζα λέει ο Μπεν Γκβιρ

Σε ανάρτησή του στο X, ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε ότι «δεν είναι η ώρα» για ανακωχή στη Γάζα, αλλά για στρατιωτική «αποφασιστικότητα».

13:32 Σφαγή στην Τζαμπάλια: 46 νεκροί και 110 τραυματίες από το πρωί

Σαράντα έξι πτώματα και 110 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο ιατρικό κέντρο Τζαμπάλια από το πρωί στη βόρεια Γάζα, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας στη Γάζα σε ανάρτησή του στο Χ.

Δεκάδες ήταν ακόμη παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που βομβαρδίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, πρόσθεσε ο Munir al-Bursh.

Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, περιοχή μερικών από τις πιο έντονες ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι IDF είπαν ότι σταματούν τις επιθέσεις στην Τζαμπάλια καθώς κατάφεραν να την ελέγξουν.

13:14 Χαμάς: Μιλάμε με τη Φατάχ για να βρούμε κοινή πρόταση αλλά το πρόβλημα είναι ο Αμπάς

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Γκαζί Χαμάντ μιλώντας στο AJ αναφέρθηκε επίσης σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι ηγέτες της ομάδας έχουν συνομιλίες με ηγέτες της αντίπαλης παλαιστινιακής παράταξης Φατάχ για μεταπολεμικό μέλλον των Παλαιστινίων.

Ο Χαμάντ δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Χαμάς έχει καλέσει τη Φατάχ και άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις «πολλές φορές» προκειμένου να συζητήσουν και να «πάρουν αποφάσεις από κοινού».

«Το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής [Μαχμούντ Αμπάνς], ο οποίος εξακολουθεί να απορρίπτει αυτές τις εκκλήσεις της Χαμάς», υποστήριξε. «Μας ενδιαφέρει πολύ να συναντηθούμε με τους αδελφούς μας από τη Φατάχ και τις παλαιστινιακές παρατάξεις, προκειμένου να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα, είτε πολιτικά είτε από ανθρωπιστικής πλευράς είτε από την προσπάθεια των Αερικανών να αλλάξουν την κατάσταση»

Από την έναρξη του πολέμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να δει μια αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλαμβάνει τη διοίκηση της Γάζας μόλις τελειώσει η σύγκρουση.

Ο Χαμάντ είπε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει «καλά βήματα» από τη Φατάχ  «για να έρθει κοντά στη Χαμάς».

«Είμαστε ανοιχτοί να καθίσουμε μαζί του [με τον Αμπάς], να μιλήσουμε μαζί του και με όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις, πρώτα κατά προτεραιότητα για να σταματήσει η επίθεση και μετά μπορούμε να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση είτε στη Δυτική Όχθη είτε στη Γάζα, προκειμένου να αναδιατάξουμε το παλαιστινιακό σπίτι, προκειμένου να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, μια παλαιστινιακή αρχή», πρόσθεσε.

«Αυτό νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον μας, αλλά ελπίζω και περιμένω από τους αδελφούς μας στη Φατάχ να δείξουν περισσότερα θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση»

13:00 Χαμάς: Είμαστε ξεκάθαροι – Θέλουμε να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ

Μιλώντας στο AJ ο αξιωματούχος της Χαμάς, Γκαζί Χαμάντ τόνισε ότι προτεραιότητα της οργάνωσης για να προχωρήσει σε συμφωνία με το Ισραήλ είναι να σταματήσει η επιθετικότητα του Τελ Αβίβ.

Κάποιοι αναζητούν ολιγοήμερες παύσεις στις εχθροπραξίες, είπε αλλά αυτό δεν απασχολεί τους Παλαιστίνιους ή την οργάνωση.

«Αν το Ισραήλ πάρει τους ομήρους θα ξεκινήσει νέο γύρο σφαγής στους ανθρώπους μας και εμείς δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι».

Ο Χαμάντ πρόσθεσε ότι μόλις σταματήσει ο πόλεμος, η Χαμάς είναι «έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλους» και να επιτύχει έναν «μεγάλο συμβιβασμό» για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους και τους αιχμαλώτους στη Γάζα.

12:39 Όλα τα μέρη πιέζουν για επίτευξη συμφωνίας

Σύμφωνα με το καταριανό δίκτυο Al Jazeera υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι όλα τα μέρη προωθούν την επίτευξη συμφωνίας. Η συνάντηση που έγινε στη Βαρσοβία μεταξύ αξιωματούχων του Κατάρ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ ήταν σε θετική κατεύθυνση καθώς δόθηκε νέα ώθηση για να διερευνηθούν οι δυνατότητες να επιτευχθεί συμφωνία.

Όπως αναφέρει το AJ επικαλούμενο πηγές από τις διαπραγματεύσεις «η συμφωνία έχει δύο βασικές πτυχές: την ανταλλαγή κρατουμένων και την κατάπαυση του πυρός. Το πρόβλημα τώρα έγκειται στις διαφορετικές ερμηνείες τόσο των Ισραηλινών όσο και της Χαμάς».

«Η Χαμάς επιμένει ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να δεχτεί αποκλειστικά ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά ζητά μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι διαμεσολαβητές του Κατάρ θα μπορέσουν τελικά να περιορίσουν τις διαφορές μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ωστόσο υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις ότι αυτή τη φορά υπάρχει ώθηση από όλα τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία».

12:25 Οι IDF περικύκλωσαν τον σταθμό ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου στην Τζαμπάλια

Οι ισραηλινές δυνάμεις «περικύκλωσαν και πολιόρκησαν» τον σταθμό ασθενοφόρων της Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης στην Τζαμπάλια από όλες τις κατευθύνσεις, αναφέρει η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης σε ανάρτησή της στο Χ.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, περιοχή μερικών από τις πιο έντονες ισραηλινές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

12:12 Βομβαρδισμός των IDF στον νότιο Λίβανο – Απώλειες αναφέρει η Χεζμπολάχ

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων έγραψε στο Χ ότι η πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε πλήγματα σε υποδομές και στρατιωτικές τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ξεχωριστά ότι έξι άνθρωποί της σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Τέσσερις σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης και δύο την Τετάρτη.

Εικόνα από την επίθεση στον Λίβανο

12:00 Μεγαλύτερης έντασης και κλίμακας οι ισραηλινές επιθέσεις

Σύμφωνα με το AJ παρατηρείται μεγαλύτερη ένταση στην κλίμακα και το μέγεθος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που συνεχίζουν να πλήττουν ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας από βορρά προς νότο.

Στη Ράφα, μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν περισσότερες από πέντε αεροπορικές επιδρομές, καταστρέφοντας κατοικίες και σκοτώνοντας πολλούς αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Στην κεντρική περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, η Ντέιρ ελ Μπάλα και οι προσφυγικοί καταυλισμοί έγιναν βασικός στόχος των ισραηλινών βομβαρδισμών. Κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς και μετατράπηκαν σε ερείπια, προκαλώντας τον εκτοπισμό μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτή την περιοχή της εμπόλεμης ζώνης υφίστανται ανελέητους βομβαρδισμούς πυροβολικού που όμως έχουν γίνει πιο έντονες τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από λίγο υπήρξε αναφορά από την περιοχή του νοσοκομείου Nasser στη Χαν Γιουνίς όπου μια ομάδα διασωθέντων που έφευγαν από το νοσοκομείο έγινε στόχος βομβαρδισμού από το πυροβολικό.

11:40 Reuters: Εντατικές συνομιλίες για πιθανή δεύτερη εκεχειρία στη Γάζα

Εντατικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για μια πιθανή δεύτερη εκεχειρία στη Γάζα, σύμφωνα με άτομο με πηγή που γνωρίζει για τις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μερική απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την πηγή, καθώς οι απεσταλμένοι εξετάζουν ποιοι όμηροι και κρατούμενοι μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Γάζα, το Ισραήλ επιμένει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες όμηροι με προβλήματα υγείας πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο.

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι που εκτίουν ποινή σε ισραηλινές φυλακές για σοβαρά κακουργήματα μπορούν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο απελευθέρωσης.

11:29 Ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν νεαρό οδηγό αυτοκινήτου στη Χεβρώνα – Βίντεο

Η στιγμή που ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν και σκοτώνουν νεαρό Παλαιστίνιο στο αυτοκίνητό του δίπλα κοντά στον κόμβο «Μπέιτ Αϊνούν» στη Χεβρώνα.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι ο νεαρός οδηγούσε με σκοπό να χτυπήσει πεζούς και οι πυροβολισμοί είχαν σκοπό να τον αποτρέψουν.

11:18 Ζελένσκι: Ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή επηρεάζει αρνητικά την Ουκρανία – Ήθελα να επισκεφθώ το Ισραήλ αλλά είχαν άλλες προτεραιότητες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο στην επίδραση του πολέμου στη Γάζα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή «επηρεάζει τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Υπάρχει απώλεια εστίασης, απώλεια συνεργασίας και υποστήριξης προς την Ουκρανία. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τη θέση της Ουκρανίας και τη βοήθεια».

Πρόσθεσε ότι «οι χώρες έχουν αρχίσει να εξετάζουν ποιον θα βοηθήσουν πρώτα – το Ισραήλ ή την Ουκρανία». Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να επισκεφθεί το Ισραήλ και δήλωσε:

«Ήμουν προετοιμασμένος (να επισκεφθώ τη Μέση Ανατολή) από την αρχή, είναι γεγονός. Ήταν ένα άμεσο μήνυμα από εμένα προς τους συναδέλφους μου στο εξωτερικό. Υποθέτω ότι είχαν άλλες προτεραιότητες».

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη ρωσικής επιρροής στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί κανείς να συγκρίνει τη ρωσική εισβολή και τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, είπε:

«Αναγνωρίζουμε την πολιτική λύση των δύο κρατών για δύο έθνη. Αναγνωρίζουμε την τραγωδία, τις τρομερές ανθρωπιστικές συνέπειες και στις δύο πλευρές. Αλλά δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις μεταξύ των δύο πολέμων. Η ρωσική εισβολή και κατοχή δεν ξεκίνησε με μια τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε από Ουκρανούς στο ρωσικό έδαφος».

11:03 Νέα κατάρρευση του διαδικτύου στη Γάζα

Η NetBlocks αναφέρει ότι το περιστατικό επηρέασε περιοχές στη νότια Γάζα, «όπου οι τηλεπικοινωνίες είχαν αποκατασταθεί τις τελευταίες ημέρες».

Η Γάζα έχει βιώσει αρκετές διακοπές στις επικοινωνίες και στο διαδίκτυο από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι διακοπές ρεύματος διαταράσσουν σοβαρά το έργο τους στον πολιορκημένο θύλακα.

10:50 Εικόνες από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Ισοπεδωμένες περιοχές

Προσπάθεια απεγκλωβισμού μετά από βομβαρδισμό

Τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο Νάσερ της Ράφα

Ανάμεσα στα θύματα πολλά παιδιά

10:40 «Χτυπήσαμε 300 στόχους στη Γάζα» το τελευταίο 24ωρο λένε οι IDF

Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε περισσότερους από 300 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF. «Στις επιθέσεις σκοτώθηκαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς και καταστράφηκαν τρομοκρατικές υποδομές», ανέφερε ο εκπρόσωπος ενώ πρόσθεσε ότι «ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε στρατιωτικές βάσεις της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, οι οποίες αποθήκευαν όπλα, εκρηκτικούς μηχανισμούς, πυρομαχικά και περίπου 20 βλήματα όλμων».

Οι αναφορές από τη Λωρίδα της Γάζας κάνουν λόγο για μία από τις πιο δύσκολες νύχτες του πολέμου με το σφυροκόπημα να είναι ασταμάτητο σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα.

Χθες οι IDF ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν 200 επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

10:32 Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα γίνεται όλο και πιο δύσκολη

Ο Jagan Chapagain, γενικός γραμματέας και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «απελπιστική».

«Η παράδοση βοήθειας γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και της έλλειψης καυσίμων και προμηθειών».

10:28 Παίζει καθυστερήσεις ο Νετανιάχου για τη δίκη του για διαφθορά

Το Κανάλι 13 στο Ισραήλ μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου επιδιώκει να καθυστερήσει τη δίκη του για διαφθορά, αφού ο συνήγορος υπεράσπισής του έστειλε επιστολή στο γραφείο του εισαγγελέα ζητώντας του να απορρίψει την κατάθεση ορισμένων μαρτύρων.

Ο Νετανιάχου κατηγορείται για περιστατικά απάτης, δωροδοκίας και απιστίας σε υποθέσεις που χρονολογούνται από το 2019.

Το κανάλι ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι του γραφείου του εισαγγελέα ανησυχούσαν ότι το αίτημα των δικηγόρων θα μπορούσε να καθυστερήσει τη δίκη για μήνες.

10:21 Ο ηγέτης της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για τις διαπραγματεύσεις

10:13 Ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Mohammed Def χαίρει άκρας υγείας – Το Ισραήλ εκτιμούσε ότι είχε μείνει ανάπηρος μετά από επτά απόπειρες δολοφονίας

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεφ καταγράφηκε πρόσφατα να περπατάει και φαινόταν σε καλύτερη γενική κατάσταση από ό,τι εκτιμούσε το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ισραηλινού δημοσιογράφου Μπεν Κάσπιτ στο ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων Walla News.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας περιλάμβαναν πλάνα του Ντεφ – ο οποίος επέζησε από επτά ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας του – να περπατάει με ελαφριά μόνο δυσκολία και επίσης φαίνεται να μπορεί να χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια.

Ο Def τραυματίστηκε σοβαρά στις ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας, αλλά ανάρρωσε τα τελευταία χρόνια και επίσης εξέφρασε απειλές κατά του Ισραήλ σε αρκετές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τις αναφορές, η κατάσταση του Def, όπως διαπιστώθηκε στα βίντεο, έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ότι είναι ανάπηρος και κινείται μόνο αν βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι.

09:57 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν στη Ντόχα, συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς

Ο Hossein Amirabdollahian έφτασε στην πρωτεύουσα του Κατάρ το βράδυ της Τρίτης, στην τέταρτη επίσκεψή του τους τελευταίους δυόμισι μήνες.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τον Nasser Kanaani, εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χανιγια δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν υπάρχει τρόπος για διαπραγματεύσεις υπό τις επιθέσεις του Ισραήλ».

«Το Ιράν συμφωνεί με την κυβέρνηση του Κατάρ σχετικά με την ανάγκη να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος του Ισραήλ κατά του λαού της Γάζας και έχουν γίνει καλές κοινές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Amirabdollahian αναμένεται επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχους του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου του ομολόγου του από το Κατάρ, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.

09:45 Ισραηλινά ΜΜΕ: Ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ σε σπίτι με ομήρους στις 7 Οκτώβρη

Ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του καναλιού 12 στο Ισραήλ αποκάλυψε ότι ένα ισραηλινό τανκ πυροβόλησε σπίτι στο Κιμπούτς Μπε’ερί στις 7 Οκτωβρίου, ενώ μέσα βρίσκονταν όμηροι.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι, το οποίο είχε αποκτήσει καταγραφή του περιστατικού από ελικόπτερο της αστυνομίας, μαχητές της Χαμάς κρατούσαν τους ομήρους μέσα στο σπίτι. Μια όμηρος ανέφερε ότι χτυπήθηκε από θραύσματα κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

Το υλικό αποκάλυψε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις παρέμειναν ακινητοποιημένες έξω από τις πύλες του κιμπούτς για πολλές ώρες μετά την αρχική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

09:35 Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ ενόψει του ΣΑ του ΟΗΕ

«Θα τασσόμασταν υπέρ μιας απόφασης που στηρίζει πλήρως την απάντηση στις ανθρωπιστικές ανάγκες των κατοίκων της Γάζας, αλλά (…) οι λεπτομέρειες είναι το πιο σημαντικό», επεσήμανε χθες, Τρίτη, ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το προτεινόμενο ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ.

«Όλος ο κόσμος περιμένει να δει τι θα αποφασίσουν να κάνουν οι ΗΠΑ. Φαίνεται ότι ακόμη και οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν γνωρίζουν πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν αναλυτής του International Crisis Group, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ισραηλινοί πιέζουν «τον Λευκό Οίκο να ασκήσει βέτο», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Τελικά ο (Αμερικανός πρόεδρος Τζο) Μπάιντεν και το περιβάλλον του θα πρέπει να λάβουν μια δύσκολη απόφαση: να υποστούν ένα επιπλέον διπλωματικό πλήγμα χρησιμοποιώντας ξανά το βέτο τους ή να διακινδυνεύσουν μια δημόσια αντιπαράθεση με το Ισραήλ επιτρέποντας την υιοθέτηση της απόφασης», πρόσθεσε.

Πρόσφατα ο Μπάιντεν είχε εκτιμήσει ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας λόγω των «τυφλών» βομβαρδισμών της Γάζας.

Όπως και στα προηγούμενα προσχέδια αποφάσεων, τα οποία επέκριναν έντονα ΗΠΑ και Ισραήλ, ούτε σε αυτό αναφέρεται η Χαμάς. Ωστόσο καταδικάζει «κάθε τυφλή επίθεση εναντίον αμάχων» και «κάθε πράξη τρομοκρατίας», ενώ ζητεί την απελευθέρωση των ομήρων.

09:18 «Φέρτε τον πίσω» – Η ανάρτηση αδερφής ομήρου που εμφανίζεται σε βίντεο της Τζιχάντ

Η Carmit Palty Katzir, η αδελφή του Elad Katzir που φαίνεται στο βίντεο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από την Ισλαμική Τζιχάντ, περιέγραψε τα συναισθήματά της στο Facebook: «Ξέρω ότι μπορεί να φαίνεται σαν κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε χαρούμενοι. Αλλά έχω ανάμεικτα συναισθήματα: Ένα σημάδι ζωής! Αλλά με διακατέχει επίσης ανησυχία και οργή», έγραψε.

«Αυτό καίει τη σάρκα μου. Η ταπείνωση. Μας έχουν ληστέψει. Τον κρατούν αιχμάλωτο. Τον έβαλαν να τον βιντεοσκοπήσουν. Η ζωή του δεν είναι δική του. Έχουν περάσει 70 και άπειρες μέρες και δεν είναι εδώ. Φαίνεται αδύναμος, αδυνατισμένος, πεσμένος. Ξέρω ότι πρέπει να είμαι ευγνώμων, πολλές οικογένειες δεν έχουν τίποτα, ούτε καν ένα σήμα ζωής.

Ακόμα νιώθω ως επί το πλείστον ευγνώμων, αλλά όταν βλέπω τον αδελφό μου να κρατείται όμηρος, να μοιάζει με φυλακισμένο, να εκτίει μια ποινή χωρίς ημερομηνία λήξης, παρόλο που δεν έκανε τίποτα κακό. Φέρτε τον πίσω επιτέλους! Φέρτε πίσω τον Elad και όλους τους άλλους. Δεν μπορούν να μείνουν εκεί άλλη μια μέρα. Δώστε σε αυτόν και σε εμάς μια ευκαιρία να σωθούμε», έγραψε ο Katzir.

09:03 Κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων μετά την επίσκεψη αξιωματούχων των ΗΠΑ

Μετά την επίσκεψη του Λόιντ Όστιν στο Ισραήλ, οι επιχειρήσεις του στρατού στη Γάζα κλιμακώθηκαν. Τις τελευταίες δύο ημέρες περισσότεροι Παλαιστίνιοι, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν, συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως αναφέρει το AJ, κάθε φορά που υπάρχει επίσημη επίσκεψη ξένων αξιωματούχων αυτό που ακολουθεί είναι περισσότεροι θάνατοι αμάχων.

08:46 Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ – Επιμένει η Χαμάς στην κατάπαυση πυρός

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, επισκέπτεται σήμερα το Κάιρο για διαπραγματεύσεις σχετικά με την απελευθέρωση ομήρων και την κατάπαυση πυρός. Σύμφωνα με την WP Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το Τελ Αβίβ συζητά για διήμερη εκεχειρία προκειμένου να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι.

Μέχρι στιγμής η Χαμάς θέτει ως όρο για την απελευθέρωση ομήρων την κατάπαυση πυρός.

08:30 Χαμάς: Συζητάμε με τις υπόλοιπες παλαιστινιακές οργανώσεις για την μεταπολεμική προοπτική

Η Wall Street Journal (WSJ) αναφέρει ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς συζητούν με τις «αντίπαλες» παλαιστινιακές οργανώσεις για το μεταπολεμικό μέλλον της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Ο Husam Badran, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς με έδρα τη Ντόχα, μίλησε στη WSJ στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Κατάρ.

«Δεν πολεμάμε μόνο και μόνο επειδή θέλουμε να πολεμήσουμε», δήλωσε στη συνέντευξη.

«Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος», πρόσθεσε. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα παλαιστινιακό κράτος στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ».

08:19 Διαδηλωτές στο Κογκρέσο ζητούν εκεχειρία στη Γάζα

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Κογκρέσο ζητώντας κατάπαυση πυρός στη Γάζα ενώ κρατούσαν πανό που έγραφε: «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε τη βία».

08:00 Washington Post: Το Ισραήλ συζητά για εκεχειρία δύο εβδομάδων

Ο σχολιαστής της Washington Post Ντέιβιντ Ιγνάτιους ανέφερε ότι επίσημες ισραηλινές και αμερικανικές πηγές ενδιαφέρονται να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία με τη Χαμάς, με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, με στόχο την απελευθέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων από τους 129 ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Ιγνάτιους, το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε μια μακρά κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, ώστε να μπορέσει η Χαμάς να εντοπίσει τους ομήρους και να τους επιστρέψει στο Ισραήλ.

07:46 Επικρίσεις στη Meta για τις δημοσιεύσεις για τον πόλεμο

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων για τη σύγκρουση αυτή, και δύο από τις πιο δημοφιλείς και συνεπώς με μεγαλύτερη επιρροή πλατφόρμες – το Facebook και το Instagram – ανήκουν σε μία εταιρεία, τη Meta.

Έτσι, οι αποφάσεις που λαμβάνει σχετικά με το περιεχόμενο που μπορούν και δεν μπορούν να δουν οι άνθρωποι έχουν πραγματικά σημασία.

Σήμερα, το Συμβούλιο Εποπτείας της Meta έκρινε ότι πήρε δύο από αυτές τις αποφάσεις λάθος.

Η μία αφορούσε ένα βίντεο του Instagram που έδειχνε τις θανατηφόρες συνέπειες ενός χτυπήματος στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα. Η άλλη αφορούσε πλάνα στο Facebook από την απαγωγή μιας Ισραηλινής γυναίκας.

Και τα δύο κατέβηκαν αρχικά από τη Meta. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν θα έπρεπε να είχαν αφαιρεθεί.

Προτρέπει τη Meta να «ανταποκριθεί ταχύτερα στις μεταβαλλόμενες επιτόπιες συνθήκες» και υποδεικνύει ότι η χρήση αυτοματοποιημένων εργαλείων συντονισμού (αντί για ανθρώπινο συντονιστή) αυξάνει την πιθανότητα να καταστραφούν λανθασμένα «πολύτιμες» αναρτήσεις.

Το συμβούλιο παραδέχεται ότι τέτοιες αποφάσεις είναι «πολύ δύσκολες» και αναγνωρίζει την ευθύνη της Meta να μην υποκινεί το μίσος. Αλλά λέει ότι η εταιρεία πρέπει επίσης να εστιάσει στην ελευθερία της έκφρασης για όλες τις πλευρές.

07:32 Ισραηλινοί στρατιώτες δεν δέχτηκαν να τους επισκεφθεί ο Νετανιάχου στο νοσοκομείο

Μια ομάδα τραυματισμένων Ισραηλινών στρατιωτών απέρριψε την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο νοσοκομείο Sheba στο Ramat Gan, στη βόρεια Παλαιστίνη, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης το ισραηλινό κανάλι 13.

07:25 Βία και αυθαιρεσία στη Δυτική Όχθη

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη που συνοδεύονται από βία, συλλήψεις και βανδαλισμούς.

Στην επιδρομή τα ξημερώματα στην πόλη Tubas και την πόλη Tammoun υπήρξαν τραυματισμοί και συλλήψεις, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Στην Τούμπας, ένας αριθμός στρατιωτικών οχημάτων εισήλθε στην πόλη από την ανατολική πλευρά, εν μέσω ομοβροντιών πυροβολισμών, ανέφερε το Wafa. Τουλάχιστον δύο άτομα που σχετίζονται με αποφυλακισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους συνελήφθησαν.

Στην Ταμούν, πηγές της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσαν ότι ένα παιδί 16 ετών τραυματίστηκε μετά από βολές των ισραηλινών δυνάμεων με πραγματικά πυρά. Το Ισραήλ κατέστρεψε επίσης με μπουλντόζες δύο σπίτια στην περιοχή.

Νωρίτερα, αναφερθήκαμε επίσης σε τραυματισμούς και συλλήψεις μετά από ξεχωριστές επιδρομές στη Ναμπλούς και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στις ακόλουθες περιοχές:

  • Στην πόλη Balaa στο Tulkarem
  • Στην πόλη Al-Lubban Al-Sharqiya, νότια της Ναμπλούς
  • Στην πόλη Al-Yamoun, δυτικά της Τζενίν
  • Στην πόλη Beit Ummar, βόρεια της Χεβρώνας

07:22 Νύχτα κόλασης στη Γάζα

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, δείχνει την άφιξη ενός τραυματία στο νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς μετά από χτύπημα σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό al-Shaboura στη Ράφα.

Σύμφωνα με τον Abdallah al-Attar, φωτορεπόρτερ που τράβηξε το βίντεο, το χτύπημα έπληξε την κατοικία της οικογένειας Mansour στο κέντρο της Ράφα.

Εν τω μεταξύ, το Al Jazeera παρακολουθεί επίσης αναφορές για πολλαπλά θύματα μετά από ένα ξεχωριστό χτύπημα που είχε στόχο ένα σπίτι στη λεγόμενη ιαπωνική γειτονιά της Χαν Γιουνίς.

Το Al Jazeera έλαβε επίσης αναφορές για σφοδρούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

07:08 Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχες στη Γάζα

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο λοχαγός Lior Sivan, 32 ετών, σκοτώθηκε σε μάχες με παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη νότια Γάζα.

Ο Sivan καταγόταν από το Beit Shemesh, δυτικά της Ιερουσαλήμ, και ήταν αξιωματικός μάχης στο 363ο τάγμα.

Ένας άλλος στρατιώτης τραυματίστηκε επίσης «σοβαρά» στη νότια Γάζα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για περίθαλψη.

07:03 Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων: Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στη Γάζα φαίνεται ότι στοχοποιούνται

Αρκετοί δημοσιογράφοι στη Γάζα σκοτώθηκαν παρά το γεγονός ότι «σαφώς έφεραν» διακριτικά του Τύπου και δημοσιογραφικό εξοπλισμό, δήλωσε ο Τζόντι Γκίνσμπεργκ, πρόεδρος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, σε συνέντευξή του στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (NPR).

Ο Γκίνσμπεργκ δήλωσε ότι όσοι εμπλέκονται σε αυτό που φαίνεται να είναι «στοχευμένες» δολοφονίες θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν.

«Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να ερευνήσουμε αυτούς τους θανάτους και κυρίως να δούμε αν κάποιος από αυτούς τους θανάτους αφορούσε τη δολοφονία – τη σκόπιμη δολοφονία ή τη στοχοποίηση δημοσιογράφων», δήλωσε.

«Οι δημοσιογράφοι είναι άμαχοι και οι άμαχοι δεν πρέπει να στοχοποιούνται στον πόλεμο».

Μέχρι στιγμής, η CPJ έχει καταγράψει τουλάχιστον 68 δολοφονίες δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης από τις 7 Οκτωβρίου που ξέσπασε η σύγκρουση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 61 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι.

06:58 ΟΗΕ: Διάσταση απόψεων – Ο Λευκός Οίκος σε πιο φιλοϊσραηλινή γραμμή από το State Department

Το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ, που είχε συνταχθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχε αλλάξει την Τρίτη σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το τρίτο βέτο των ΗΠΑ από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από δύο και πλέον μήνες. Οι ΗΠΑ θέλουν επιστροφή στην κανονικότητα.

Αντί να ζητείται «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών», το τροποποιημένο κείμενο αναφερόταν στην «επείγουσα αναστολή των εχθροπραξιών για να επιτραπεί η ασφαλής και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και για επείγοντα βήματα προς μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αμερικανική αποστολή στη Νέα Υόρκη πίστευε ότι είχε διαπραγματευτεί ένα κείμενο στο οποίο θα μπορούσε τουλάχιστον να απέχει, αλλά όταν ζητήθηκε η γνώμη της Ουάσιγκτον, διατυπώθηκαν νέες αντιρρήσεις, με τον Λευκό Οίκο να φέρεται να υιοθετεί μια πιο φιλοϊσραηλινή γραμμή από ό,τι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

06:47 Μπλόκο στα ισραηλινά πλοία από τη Μαλαισία – «Διαπράττεται σφαγή στη Γάζα»

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το γραφείο του πρωθυπουργού Anwar Ibrahim ανέφερε ότι η άμεση απαγόρευση της ναυτιλιακής εταιρείας ZIM αποτελεί απάντηση στις ενέργειες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Ισραήλ διαπράττει «σφαγές και βιαιότητες» κατά των Παλαιστινίων.

Παράλληλα, η Μαλαισία δήλωσε ότι αποφάσισε επίσης να μην δέχεται πλέον πλοία με σημαία Ισραήλ να ελλιμενίζονται στη χώρα.

Επιπλέον, η Μαλαισία θα επιβάλει επίσης «απαγόρευση σε κάθε πλοίο που βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Ισραήλ να φορτώνει φορτίο στα λιμάνια της Μαλαισίας».

«Και οι δύο αυτοί περιορισμοί ισχύουν άμεσα».

06:38 Νέο βίντεο με ομήρους δημοσίευσε η Τζιχάντ

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, δημοσίευσε ένα βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους – τον Gadi Mozes, 79 ετών, και τον Elad Katzir, 47 ετών – οι οποίοι απήχθησαν από το Nir Oz στις 7 Οκτωβρίου.

Η σύζυγος του Mozes, Efrat, δολοφονήθηκε κατά την επίθεση της Χαμάς. Η μητέρα του Katzir, Hannah, η οποία επίσης είχε απαχθεί, απελευθερώθηκε τον περασμένο μήνα. Ο πατέρας του, Rami, δολοφονήθηκε.

Οι οικογένειες των δύο ομήρων ζήτησαν από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να μην δημοσιεύσουν το βίντεο.

06:33 Από αναβολή σε αναβολή η ψηφοφορία στον ΟΗΕ

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ έχει αναβληθεί δύο φορές καθώς γίνονται προσπάθειες να βρεθεί μία φόρμουλα που να στηριχθεί και από τις ΗΠΑ.

Το σφυροκόπημα της Γάζας συνεχίζεται με επιθέσεις σε νοσοκομεία και κατοικίες, με δεκάδες νέους νεκρούς.

Δείτε τι έχει προηγηθεί εδώ

Sports in

Μίχαλ Ζεβλάκοφ στο in: «Ξεκινά μια νέα μεγάλη εποχή για τον Ολυμπιακό – Χάρηκα πολύ με την πορεία της ομάδας»

Ο παλαίμαχος αμυντικός του Ολυμπιακού, Μίχαλ Ζεβλάκοφ μίλησε στο in για τον τελικό του Confernece League κι έστειλε μήνυμα στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024