Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ: Σκιά του προηγούμενου εαυτού του το νοσοκομείο Αλ-Άχλι - Χωρίς νοσοκομείο η βόρεια Γάζα

ΠΟΥ: Σκιά του προηγούμενου εαυτού του το νοσοκομείο Αλ-Άχλι – Χωρίς νοσοκομείο η βόρεια Γάζα

Αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη βόρεια Γάζα, διαπίστωσε πως το νοσοκομείο Αλ-Άχλυ είναι σκιά του εαυτού του λόγω ελλείψεων σε καύσιμα, προσωπικό και αναλώσιμα.

Το αραβικό νοσοκομείο Αλ-Άχλι είναι ένα «κέλυφος του εαυτού του» (σ.σ. όπως λέμε στα ελληνικά «σκιά του εαυτού του») λόγω έλλειψης καυσίμων, προσωπικού και αναλώσιμων όπως διαπίστωσε αποστολή στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ. Την ίδια στιγμή η βία συνεχίζεται χωρίς σταματημό.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, ο Δρ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους κατήγγειλε στη διεθνή κοινότητα πως η βόρεια Γάζα είναι χωρίς λειτουργικό νοσοκομείο. Αν πριν δύο εβδομάδες το σύστημα υγείας ήταν υπό κατάρρευση, τώρα έχει περάσει το σημείο μηδέν.

Οι ομάδες του ΠΟΥ και του ΟΗΕ παρέδωσαν αναλώσιμα και προμήθειες στα νοσοκομεία Αλ-Άχλι και Αλ-Σίφα

Ο ΠΟΥ και οι εταίροι του ΟΗΕ πραγματοποίησαν σήμερα άλλη μια κοινή αποστολή υψηλού κινδύνου στα νοσοκομεία Αλ-Άχλι και Αλ-Σίφα στη βόρεια Γάζα.

Χωρίς προσωπικό, χωρίς καύσιμα, χωρίς νερό και χωρίς τρόφιμα: Σκηνές χάους

Οι ομάδες μας παρέδωσαν φάρμακα, ενδοφλέβια υγρά και προμήθειες για χειρουργικές επεμβάσεις, περίθαλψη τραυματιών και υποστήριξη γυναικών που γεννούν. Ωστόσο, οι συνάδελφοι δυσκολεύτηκαν να περιγράψουν τον τεράστιο αντίκτυπο που είχαν οι πρόσφατες επιθέσεις σε αυτές τις εγκαταστάσεις υγείας και τις καταστροφικές συνθήκες που παραμένουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζουν.

Το νοσοκομείο Αλ-Άχλι έχει κατακλυστεί από ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη. Στην αυλή του, τα πτώματα τοποθετήθηκαν σε σειρές, καθώς δεν μπορούσαν να γίνουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς ταφές.

Το τελευταίο νοσοκομείο της βόρειας Γάζας πλέον «πνέει τα λοίσθια»

Μέχρι πριν από δύο ημέρες, το Αλ-Άχλι ήταν το τελευταίο νοσοκομείο της βόρειας Γάζας που λειτουργούσε και στο οποίο οι τραυματίες μπορούσαν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Όμως η ομάδα μας έμαθε σήμερα ότι τα χειρουργεία του δεν λειτουργούν πλέον λόγω της εξάντλησης, ή της πλήρους απουσίας εξειδικευμένου προσωπικού, της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, του νερού, των τροφίμων και των ιατρικών προμηθειών.

Αυτό έχει αφήσει τη βόρεια Γάζα χωρίς λειτουργικό νοσοκομείο. Μόνο τέσσερα νοσοκομεία λειτουργούν σε ελάχιστο επίπεδο, παρέχοντας πολύ περιορισμένη περίθαλψη.

Τελευταίο καταφύγιο για κάποιους, τραυματίες, παιδιά, ηλικιωμένους και ορφανά

Ο δρ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε επίσης ότι 80 τραυματίες ασθενείς, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, βρίσκουν καταφύγιο σε μια εκκλησία εντός του χώρου του νοσοκομείου και στο ορθοπεδικό τμήμα του.

Ανάμεσά τους ήταν ένα 10χρονο κορίτσι που έχασε το πόδι του και δεν είχε μείνει οικογένεια να το φροντίσει, και ένας ηλικιωμένος άνδρας που περιμένει χειρουργείο για ένα τραύμα από όπλο στο στήθος που μπορεί να μην ξεπεράσει ποτέ, του οποίου ολόκληρη η οικογένεια είχε σκοτωθεί.

Χωρίς φάρμακα και προμήθειες για να καλύψουν άλλες βασικές ανάγκες, «όλοι οι ασθενείς θα πεθάνουν αργά και βασανιστικά», δήλωσε.

«Μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ» ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ ανάμεσα στα άλλα.

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024