Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η σήψη μιας κοινωνίας και ένας βιασμός σε κοινή θέα - Της επιτέθηκε στο μετρό και δεν αντέδρασε κανείς

Η σήψη μιας κοινωνίας και ένας βιασμός σε κοινή θέα – Της επιτέθηκε στο μετρό και δεν αντέδρασε κανείς

Πώς θα μπορούσε κάποιος να μην επέμβει σε έναν βιασμό που εκτυλίσσεται μπροστά του;

Ήταν μέρα μεσημέρι και το βαγόνι ήταν γεμάτο ανθρώπους. Έπρεπε να νιώθει ασφαλής. Είχε αποκοιμηθεί και κατέληξε στο τέλος της γραμμής, στο Piccadilly. Ωστόσο, ένα πρωί του Σαββατοκύριακου σε μια πολυσύχναστη πόλη, όπως το Λονδίνο, θα έπρεπε να ήταν ασφαλής. Κι όμως, δυστυχώς, δεν ήταν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ράιαν Τζόνστον καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό μιας 20χρονης γυναίκας στο μετρό μπροστά στα μάτια ενός τρομοκρατημένου γάλλου τουρίστα και του μικρού του γιου, σε μια υπόθεση που ο αστυνομικός που ηγείται της έρευνας την περιέγραψε ως μία από τις πιο ανησυχητικές της καριέρας του.

To φρικιαστικό περιστατικό σημειώθηκε το 2020, ωστόσο έγινε γνωστό την Παρασκευή, μετά την καταδίκη του δράστη, τρία χρόνια μετά.

Κάτι σε αυτή την ιστορία διαλύει τις παρηγορητικές ψευδαισθήσεις όλων των γυναικών σχετικά με το πότε και πώς είμαστε ασφαλείς

Το περιστατικό εγείρει επομένως το ερώτημα: πώς θα μπορούσε κάποιος να μην επέμβει σε έναν βιασμό που εκτυλίσσεται μπροστά του;

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, ο μάρτυρας επέστρεψε στη Βρετανία για να παράσχει στοιχεία που συνέβαλαν στην εξασφάλιση της καταδίκης, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν παρενέβη επειδή δεν τον ενδιέφερε. Το γεγονός αυτό αφήνει τη δυσάρεστη και πιο ηθικά περίπλοκη πιθανότητα ένας γονέας μόνος του με ένα μικρό παιδί, που αντιμετωπίζει κάποιον προφανώς αρκετά επικίνδυνο για να διαπράξει ένα αδιανόητο έγκλημα, να αναγκάζεται να αποφασίσει αν η παρέμβαση για να βοηθήσει την κόρη κάποιου άλλου θα έθετε σε κίνδυνο το δικό του παιδί, αναφέρεται σε κείμενο γνώμης στον Guardian.

Το όλο θέμα ξυπνά μνήμες από την επίθεση σε γυναίκα σε τρένο στη Φιλαδέλφεια το 2021, όπου οι αρχικές αναφορές έδειχναν ότι κανένας από τους άλλους επιβάτες δεν ήρθε να τη βοηθήσει και μάλιστα κάποιοι την βιντεοσκόπησαν με τα τηλέφωνά τους.

Πότε συνειδητοποίησε τι ακριβώς έβλεπε ο γάλλος τουρίστας; Σε ποιο σημείο κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει μια επιλογή; Και πόσες φορές από τότε, απ’ όσο ξέρουμε, μπορεί να βασάνιζε τον εαυτό του αναρωτώμενος τι θα συνέβαινε αν είχε πράξει διαφορετικά;

Απίστευτες οι λεπτομέρειες του εγκλήματος

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, ο δράστης αυνανίστηκε επίσης μπροστά σε δύο γυναίκες πριν βιάσει τη νεαρή γυναίκα.

Ο 37χρονος εθεάθη να στέκεται έξω από ένα σπίτι κοντά στην είσοδο του σταθμού Bounds Green στο Βόρειο Λονδίνο με το παντελόνι του γύρω από τους αστραγάλους του.

Ο Τζόνστον αυνανιζόταν ενώ κοίταζε από ένα παράθυρο του σπιτιού εκείνη τη στιγμή, με αποτέλεσμα οι δύο γυναίκες να τρέξουν τρέχοντας από φόβο. Βλέποντάς τους, ο Τζόνστον στη συνέχεια φώναξε και άρχισε να τους κυνηγά στο δρόμο μέχρι το σπίτι τους.

Τα θύματα κατάφεραν να μπουν έγκαιρα μέσα και κρύφτηκαν κάτω από τις σκάλες ενός σπιτιού. Τρεις ώρες μετά το τρομακτικό περιστατικό, ο Τζόνστον επιβιβάστηκε στον συρμό του μετρό που κατευθυνόταν προς το Χίθροου.

Πλησίασε μια γυναίκα που κοιμόταν στο βαγόνι εκείνη τη στιγμή πριν της επιτεθεί σεξουαλικά και τη βίασε. Επίσης στην άμαξα εκείνη τη στιγμή ήταν ένας τουρίστας και ο μικρός γιος του που παρακολουθούσαν τρομαγμένοι.

Η επίθεση δεν καταγράφηκε στις κάμερες ασφαλείας και το θύμα, λόγω της λιποθυμίας της, δεν είχε συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί.

Ο Τζόνστον συνελήφθη τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους μετά από έλεγχο του BTP για ανεξιχνίαστους βιασμούς.

Περιεγράφηκε από την αστυνομία ως «επικίνδυνο άτομο» και καταδικάστηκε για βιασμό, απόπειρα βιασμού, δύο κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και μία κατηγορία για προσβλητική δημόσια αξιοπρέπεια σε προηγούμενη ακρόαση τον Αύγουστο και φυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024