Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόσμος: Οι 6 κορυφαίες εκθέσεις τέχνης του φετινού χειμώνα

Κόσμος: Οι 6 κορυφαίες εκθέσεις τέχνης του φετινού χειμώνα

Από χώρα σε χώρα, επισκεπτόμαστε τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις που μπορείτε να δείτε αυτήν την περίοδο.

της Μαρίνας Αθηναίου 

Μόδα, τέχνη και φαγητό γίνονται ένα σε μια αίθουσα, οι προσωπογραφίες των επισκεπτών ενός ατελιέ στη Νορμανδία συναντιούνται, και μια έκθεση «φωτογραφίζει» όχι μόνο τα πρόσωπα αλλά και τη γιορτή της στιγμής και του σήμερα. Αυτές είναι οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε.

1. Food and Fashion

🗺️ The Museum at FIT, Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες

Food and Fashion στη Νέα Υόρκη

Πώς άραγε μπορεί το φαγητό να έχει επηρεάσει το σχέδιο μόδας από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα; Πέρα από την απλή απεικονιστική εμφάνιση του φαγητού πάνω στα ρούχα με επαναλαμβανόμενα μοτίβα ή άλλα σχέδια, η έκθεση προσφέρει ένα απολαυστικό μενού για αναστοχασμό σε θέματα όπως είναι η έννοια της πολυτέλειας, τα εμμένοντα στερεότυπα για το φύλο, τα φλέγοντα ζητήματα βιωσιμότητας, ο ακτιβισμός αλλά και οι προεκτάσεις του ανθρώπινου σώματος στη σύγχρονη αντίληψη.

Σαν σε κάποια σάλα φαγητού, τα ξεχωριστά κομμάτια της έκθεσης, όπως το φόρεμα από τη συλλογή Άνοιξη 2018 του οίκου Comme des Garçons με τις τάρτες φρούτων, μέχρι το Bento box για σούσι του Issey Miyake, γεμάτο τυλιγμένα πλισέ αξεσουάρ, η έκθεση δεν προσφέρει απλά μια χορταστική εικόνα για τα μάτια, αλλά και άφθονη τροφή για σκέψη.

Έως 26/11/2023

2. Mark Rothko

 🗺️ Louis Vuitton Foundation, Παρίσι, Γαλλία

Mark Rothko

Το Louis Vuitton Foundation παρουσιάζει την πρώτη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Mark Rothko (1903-1970), στη Γαλλία, μετά την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μusée d’Art Moderne de la Ville de Paris το 1999.
Η έκθεση συγκεντρώνει 115 έργα από τις μεγαλύτερες διεθνείς θεσμικές και ιδιωτικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Εθνικής Πινακοθήκης Τέχνης στην Ουάσιγκτον, της Γκαλερί Tate στο Λονδίνο καθώς και της οικογένειας του καλλιτέχνη. Σε όλους τους χώρους του ιδρύματος και με χρονολογική σειρά σκιαγραφείται η πορεία της καριέρας του καλλιτέχνη: από τα πρώιμα έργα του έως τους αφηρημένους πίνακες για τους οποίους είναι σήμερα περισσότερο γνωστός.

Έως 2/4/2024

3. Annie Leibovitz at Work

 🗺️ Crystal Bridges Museum of American Art, Άρκανσας, Ηνωμένες Πολιτείες

«Όταν λέω ότι θέλω να φωτογραφίσω κάποιον, αυτό που πραγματικά εννοώ είναι ότι θα ήθελα να τον γνωρίσω». Από μια γυναίκα που συνάντησε τυχαία στον δρόμο και στην είσοδο του σπιτιού της, έως βασίλισσες και θρυλικούς ροκ σταρ, η καριέρα της Άνι Λίμποβιτς στη φωτογραφία έχει αποτυπώσει την ψυχή της εποχής μας.

Τα πορτρέτα της διάσημης φωτογράφου και οι δυνατές, ενίοτε τολμηρές, φωτογραφίες της για περιοδικά, όπως το «Rolling Stone», το «Vanity Fair» και η «Vogue», αποτελούν μια γιορτή της στιγμής, του τώρα, που αποτυπώνεται σε εικόνες γλαφυρές.

Για τη συγκεκριμένη έκθεση κλήθηκε να δημιουργήσει ελεύθερα, χωρίς όρους ή περιορισμούς. Έτσι, έστησε μια φωτογραφική ιστορία βλέποντας τις φωτογραφίες της σαν να έχουν κάποιο είδος συγγένειας μεταξύ τους, σαν να είναι αδέλφια που μπορούν να μιλήσουν το ένα για το άλλο.

Έως 29/1/2024

4. Marina Abramović

🗺️ Royal Academy of Arts, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Marina Abramović στο Λονδίνο

Το Royal Academy of Arts παρουσιάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια έκθεση για το έργο της διεθνώς αναγνωρισμένης Μαρίνα Αμπράμοβιτς, το οποίο εκτείνεται σε περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Η Σέρβα εικαστικός είναι στην ουσία το πρόσωπο που κατάφερε να ενώσει την performance και τις πειραματικές της αρχές με την έννοια του mainstream.

Η έκθεση, που διοργανώνεται σε στενή συνεργασία με την ίδια την καλλιτέχνιδα, παρέχει μια επισκόπηση του έργου της με φωτογραφίες, βίντεο, αντικείμενα και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για να συνδράμουν ή να αποτυπώσουν την ιδιαίτερη πρακτική της. Κατά βάση, τις καθημερινές τελετουργικές πράξεις που βασίζονται σε μια επίπονη συνήθως επαναληπτικότητα, αλλά και στην αντοχή.

Η έκθεση ξεκινά με τη συμμετοχή του κοινού, καθώς και με αναφορές σε δύο έργα του παρελθόντος στα οποία η Αμπράμοβιτς αλληλεπιδρούσε απευθείας με το κοινό της. Ανάμεσα στα έργα «Rhythm» το 1975 έως την ησυχία του «The Artist is Present» του 2010, υπάρχει μια διαφορά 45 ετών και μια συμπύκνωση της πορείας και της εξέλιξης της πρακτικής της.

Έως 1/1/2024

5. El Greco/Tino Sehgal

🗺️ Centro Botín, Σανταντέρ, Iσπανία

El Greco / Tino Sehgal

Το Centro Botín παρουσιάζει μια έκθεση που ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ του αριστουργήματος του Ελ Γκρέκο «Η προσκύνηση των ποιμένων» (1577-1579), το οποίο αποτελούσε αρχικά τμήμα ενός βωμού στο Τολέδο, με ένα νέο έργο του Γερμανοϊνδού καλλιτέχνη Τίνο Σεγκάλ.

Η βαθιά αύρα του πίνακα του Ελ Γκρέκο συναντά το νέο έργο του Σεγκάλ με τίτλο «This youiiyou», που αναδεικνύει τις περίπλοκες αλλά και αρχέγονες ταυτόχρονα, ασυνείδητες και εγγενείς συνδέσεις και τις αλληλεπιδράσεις της φροντίδας μεταξύ των γενεών.

Η έκθεση εκτυλίσσεται στον ανοιχτό χώρο της γκαλερί του Renzo Piano στο Centro Botín, αναδεικνύοντας έτσι περαιτέρω τη διαχρονική σύνδεση μεταξύ ιστορικών και σύγχρονων θεμάτων.

Έως 11/2/2024

6. David Hockney: Drawing from Life

🗺️ National Portrait Gallery, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

David Hockney: Drawing from Life

Οι πίνακες του Ντέιβιντ Χόκνεϊ κρύβουν κάτι σύγχρονα μεθυστικό. Κάτι που δεν έχει να κάνει τόσο με το με πόση ομοιότητα μπορεί να αποτυπώσει ένα πρόσωπο στον καμβά, αλλά περισσότερο με τα χρώματα, με μια διαφεύγουσα, φευγαλέα παιδικότητα και ένα συναίσθημα χαράς.

Μεταξύ των πορτρέτων που εκτίθενται στην έκθεση «Drawing from Life» βρίσκονται και εκείνα της μητέρας του καλλιτέχνη, Λόρα Χόκνεϊ, του πρώην συνεργάτη του Γκρέγκορι Έβανς, του τραγουδιστή και συνθέτη Χάρι Στάιλς, αλλά και διάφορων φίλων, γνωστών και επισκεπτών του ατελιέ του στη Νορμανδία.

Εκτός από τα 33 νέα έργα του, στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται επίσης έγχρωμα σχέδια που δημιουργήθηκαν από τον Χόκνεϊ στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1970, καθώς και μια επιλογή σχεδίων από τη δεκαετία του 1980, όταν ο καλλιτέχνης ζωγράφιζε μία αυτοπροσωπογραφία κάθε μέρα για διάστημα δύο μηνών.

Έως 21/1/2024

Πηγή: diakopes.gr

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024