Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Γάζα: Οικογένειες με αυτοσχέδιες σκηνές αναζητούν καταφύγιο στα νοσοκομεία

Πόλεμος Γάζα: Οικογένειες με αυτοσχέδιες σκηνές αναζητούν καταφύγιο στα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία στη Γάζα αδυνατούν να περιθάλψουν όλους τους τραυματίες ενώ το σφυροκόπημα από τις ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζεται.

Καθώς οι βόμβες πέφτουν βροχή σε γειτονιές και προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα, εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων στήνουν προσωρινά σπίτια σε ένα απίθανο μέρος: τους κοινόχρηστους χώρους των νοσοκομείων.

Σκηνές ξεπροβάλλουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, στα πάρκινγκ και στις αυλές, καθώς οι οικογένειες αναζητούν ασφάλεια μέσα και γύρω από τις ιατρικές εγκαταστάσεις – τα οποία θα πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Είναι η νέα πραγματικότητα στην οποία αναγκάζονται να ζουν, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς φτάνει στην 29η ημέρα του με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται καθημαρινά.

«Μέσα σε μια νύχτα, από εκεί που είχαμε τα πάντα, καταλήξαμε να μην έχουμε τίποτα»

Κάποιοι υφασμάτινοι «τοίχοι» είναι το μοναδικό μέσο που έχουν για να προστατεύσουν την ιδιωτική ζωή τους. Οι οικογένειες μέσα στις σκηνές εκτελούν την καθημερινή τους ρουτίνα: κοιμούνται, τρώνε και προσπαθούν να αποκαταστήσουν την αίσθηση της κανονικότητας.

Ένας ιατρός περιθάλπτει Παλαιστίνιο, ο οποίος τραυματίστηκε σε ισραηλινά χτυπήματα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Nasser, καθώς οι γιατροί λένε ότι μπορούν να δεχτούν μόνο κρίσιμες περιπτώσεις που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση

Αυτές οι σκηνές άρχισαν να εμφανίζονται μόνο λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Όχι μόνο χρησιμεύουν ως προσωρινό καταφύγιο για όσους καταφέρουν να γλιτώσουν θάνατο, αλλά μερικές λειτουργούν επίσης ως αυτοσχέδια χειρουργεία και αίθουσες έκτακτης ανάγκης καθώς ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έχει ξεπεράσει τους 9.000.

Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν την πλειοψηφία των «κατοίκων» των νοσοκομείων. Η ιδιωτικότητα είναι μια μακρινή ανάμνηση και οι προκλήσεις της ζωής σε ένα νοσοκομείο είναι πολλές. Τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και οι τουαλέτες χρησιμοποιύνται μετά… δελτίου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μία ή δύο φορές την ημέρα.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν πολύ λίγα κρεβάτια για να φιλοξενήσουν τους εκατοντάδες ασθενείς με σοβαρά τραύματα

Μια επταμελής οικογένεια που στεγάζεται σε μια σκηνή μίλησε ανώνυμα στο Al Jazeera για τις κακουχίες της. Νιώθουν εκτεθειμένοι στους βομβαρδισμούς και το τσουχτερό κρύο τη νύχτα.

«Μέσα σε μια νύχτα, από εκεί που είχαμε τα πάντα, καταλήξαμε να μην έχουμε τίποτα», είπε ένα από τα μέλη της οικογένειας.

Οικογένειες σαν τη δική τους αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένες πιθανότητες μόλυνσης και επαφής με τοξικές χημικές ουσίες, καθώς οι τραυματίες δέχονται ιατρική περίθαλψη στις δίπλα σκηνές.

Ελλείψεις στα νοσοκομεία

Οι εγκαταστάσεις υγείας σε όλη τη Γάζα έχουν αναφέρει σοβαρές. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, οι ελλείψεις έχουν γίνει σοβαρό πρόβλημα τόσο για το ιατρικό προσωπικό όσο και για τους ασθενείς, προκαλώντας ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης.

Η έλλειψη αναισθητικών έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα -η είσοδος του οποίου βομβαρδίστηκε την Παρασκευή- , τη μεγαλύτερη υγειονομική μονάδα στη Γάζα, που ιδρύθηκε το 1946. Οι γιατροί εκεί φέρεται να αναγκάζονται να χειρουργούν ασθενείς χωρίς φάρμακα για να αμβλύνουν τον πόνο τους, προκαλώντας τους απερίγραπτη αγωνία.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας, εν τω μεταξύ, έχουν πολύ λίγα κρεβάτια για να φιλοξενήσουν τους εκατοντάδες ασθενείς με σοβαρά τραύματα. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι χώροι για τέτοιες περιπτώσεις έχουν εξαντληθεί από τα μέσα Οκτωβρίου.

Παιδί Παλαινιστίων με σοβαρά τραύματα από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, που εξυπηρετεί περισσότερους από 150.000 κατοίκους στη βόρεια Γάζα, βρίσκεται στο χείλος της διάλυση, προκαλώντας συναγερμό στους υγειονομικούς αξιωματούχους.

Με μόνο 546 κλίνες το νοσοκομείο Αλ Σίφα περιθάλπει πάνω από 1.000 τραυματίες. Το νοσοκομείο έχει καταφύγει ακόμη και στη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων στις αυλές του, χρησιμοποιώντας τον ήλιο ως φυσικό φως λόγω έλλειψης ρεύματος και καυσίμων.

«Το νοσοκομείο αναμένεται να σκοτεινιάσει εντελώς μέσα σε λίγες ώρες», προειδοποίησε την Τετάρτη ο Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον 50.000 με 60.000 άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στις αυλές του νοσοκομείου.

Ο Al-Qudra είπε ότι ο τομέας της υγείας της Γάζας κινδυνεύει να διαλυθεί εντελώς, εκτός εάν τα καύσιμα και οι ιατρικές προμήθειες φτάσουν στον πολιορκημένο θύλακα. Και ο χρόνος, κυλάει αντρίστροφα, ενώ ο αιματοκύλισμα και το σφυροκόπημα της Γάζας συνεχίζεται.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024