Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Οι γυναίκες υποβάλλονται σε καισαρική τομή χωρίς αναισθητικά φάρμακα

Γάζα: Οι γυναίκες υποβάλλονται σε καισαρική τομή χωρίς αναισθητικά φάρμακα

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, από τους 8.525 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του μήνα, οι 3.542 από αυτούς ήταν παιδιά και οι 2.187 γυναίκες.

Φρικτές στιγμές βιώνουν οι έγκυες γυναίκες στη Γάζα οι οποίες φέρονται να υποβάλλονται σε τοκετούς με καισαρική τομή υπό το φως… πυρσών και χωρίς αναισθησία στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζονται οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Υπολογίζεται ότι 50.000 έγκυες γυναίκες ζουν στην περιοχή, ενώ κατά μέσο όρο 160 γεννήσεις αναμένεται να συμβαίνουν κάθε μέρα τον επόμενο μήνα

«Το χάος και η φρίκη που έχει εξαπολυθεί στη Γάζα επηρεάζει τις γυναίκες με καταστροφικούς τρόπους», δήλωσε η Soraida Hussein-Sabbah, ειδικός σε θέματα φύλου και υπεράσπισης της ActionAid UK, που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπως αναφέρει η Daily Mail.

«Οι συνθήκες στα νοσοκομεία είναι επικίνδυνες, οι καισαρικές τομές και οι μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται μόνο με τον φακό ενός τηλεφώνου να παρέχει φως, καθώς αναλαμβάνουν πολύπλοκες ιατρικές επεμβάσεις, ενώ οι βόμβες σκάνε γύρω τους».

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν προηγουμένως έναν «αγώνα δρόμου ενάντια στο θάνατο» για τις έγκυες γυναίκες που ζουν στη Γάζα εν μέσω μιας «πλήρους πολιορκίας» του θύλακα και αδυσώπητων αεροπορικών επιδρομών ως απάντηση στην εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, μια έγκυος γυναίκα πήρε εξιτήριο μόλις τρεις ώρες μετά τη γέννηση ενός κοριτσιού για να δημιουργηθεί χώρος για άλλες αφίξεις.

Ένας ιατρικός σύμβουλος στο Khan Younis περιέγραψε το άγχος των εγκύων γυναικών που ζουν στον πόλεμο.

«Υπάρχουν γυναίκες που έχουν εκτοπιστεί από τους τόπους διαμονής τους σε άλλες περιοχές, πράγμα που σημαίνει ότι αλλάζουν τα κέντρα υγείας που προηγουμένως παρακολουθούσαν την κατάστασή τους», δήλωσε ο Walid Abu Hatab, σύμβουλος μαιευτικής και γυναικολογίας στο Nasser Medical Complex στα νότια της Χαν Γιουνίς, στο Al Jazeera.

«Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας, καθώς χρειάζονται πρωτοβάθμια περίθαλψη και συνεδρίες παρακολούθησης κατά τις διάφορες περιόδους της εγκυμοσύνης τους», σημειώνει.

Αύξηση των πρόωρων γεννήσεων

Ο Δρ. Nasser Fouad Bulbul, επικεφαλής των τμημάτων πρόωρης και νεογνικής περίθαλψης στο νοσοκομείο Al-Shifa, τη μεγαλύτερη υγειονομική μονάδα στη Γάζα, δήλωσε, τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, ότι η ομάδα του πραγματοποίησε πρόσφατα έναν πρόωρο τοκετό ενός μωρού «από τη μήτρα της μητέρας ενώ αυτή πέθαινε. Δεν γνωρίζουμε την τύχη των συγγενών του ούτε έχουμε πληροφορίες για την ταυτότητά του».

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, από τους 8.525 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του μήνα, οι 3.542 από αυτούς ήταν παιδιά και οι 2.187 γυναίκες.

Ο αριθμός των παιδιών που αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν στη Γάζα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ξεπέρασε τον ετήσιο αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε όλες τις ζώνες συγκρούσεων στον κόσμο από το 2019, σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Γάζας μετά την έφοδο τρομοκρατών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και τη δολοφονία 1.400 ανθρώπων στις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 220 όμηροι αιχμαλωτίστηκαν επίσης και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

«Οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει αύξηση των περιπτώσεων πρόωρων γεννήσεων», σύμφωνα με τον Δρ Bulbul, και θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε πολλές γυναίκες επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τη γέννηση, όπως προεκλαμψία.

«Οι συνθήκες εργασίας στο νοσοκομείο μας είναι καταστροφικές. Μας λείπουν τα βασικά αγαθά για τη ζωή», δήλωσε.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024