Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι γυναίκες στη Γάζα παίρνουν χάπια για να καθυστερήσουν την περίοδό τους – «Στον πόλεμο δεν υπάρχει επιλογή»

Οι γυναίκες στη Γάζα παίρνουν χάπια για να καθυστερήσουν την περίοδό τους – «Στον πόλεμο δεν υπάρχει επιλογή»

Παρά τις παρενέργειες, τις μετέπειτα συνέπειες στην υγεία τους και δεδομένου των συνθηκών διαβίωσής τους η λήψη των χαπιών αποτελεί μονόδρομος για πολλές γυναίκες στη Λωρίδα της Γάζας

Πέραν των νεκρών, των τραυματιών και των καταστροφών, ο πόλεμος που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας έχει αλλάξει άρδην τις συνθήκες διαβίωσης όσων έχουν καταφέρει να σωθούν, έχοντας όμως αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μαζί με αυτά την ασφάλεια, τη βόλεψη και την ιδιωτικότητα που τους παρείχαν.

Οι Παλαιστίνιες αποκαλύπτουν μια άλλη όψη του πολέμου. Εκείνη που επηρεάζει την υγεία αλλά και την ίδια τη γυναικεία φύση τους.

Δεν είναι λίγες εκείνες που έχουν καταφύγει, όπως λένε, στη λήψη χαπιών που καθυστερούν την έμμηνο ρύση λόγω των απελπιστικών και ανθυγιεινών συνθηκών στις οποίες έχουν περιέλθει λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Αντιμέτωπες με τον εκτοπισμό, τις συνθήκες υπερπληθυσμού και την έλλειψη πρόσβασης σε νερό και προϊόντα υγιεινής της περιόδου, όπως σερβιέτες και ταμπόν, οι γυναίκες λαμβάνουν δισκία νορεθιστερόνης – που συνήθως συνταγογραφούνται για καταστάσεις όπως η ενδομητρίωση και η επώδυνη περίοδος – για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και τον πόνο της εμμήνου ρύσης.

Σύμφωνα με τον Δρ Walid Abu Hatab, σύμβουλο μαιευτικής και γυναικολογίας στο Nasser Medical Complex στη νότια πόλη Khan Younis, τα δισκία διατηρούν αυξημένα τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης η οποία σταματά τη μήτρα από το να αποβάλει το τοίχωμά της, καθυστερώντας έτσι την περίοδο.

Ο αντίκτυπος

Παρά τις αυξημένες παρενέργειες, όπως ακανόνιστη κολπική αιμορραγία, ναυτία, αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, ζάλη και εναλλαγές της διάθεσης, ορισμένες γυναίκες όπως η Σάλμα Χάλεντ λένε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πάρουν το ρίσκο εν μέσω των ανελέητων βομβαρδισμών.

Η Σάλμα εγκατέλειψε το σπίτι της στη συνοικία Tel al-Hawa της Γάζας πριν από δύο εβδομάδες και μένει στο σπίτι ενός συγγενή της στον προσφυγικό καταυλισμό Deir el-Balah στην κεντρική Γάζα. Η 41χρονη λέει ότι βρισκόταν σε μια συνεχή κατάσταση φόβου, δυσφορίας και κατάθλιψης, η οποία είχε αντίκτυπο στον εμμηνορροϊκό της κύκλο.

Βιώνω τις πιο δύσκολες μέρες της ζωής μου κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου» δηλώνει η ίδια. «Μου ήρθε περίοδος δύο φορές αυτόν τον μήνα μέχρι στιγμής και υπέφερα από έντονη αιμορραγία» λέει στο Al Jazeera.

Η Σάλμα λέει ότι δεν υπάρχουν αρκετές σερβιέτες στα λίγα καταστήματα και φαρμακεία που έχουν παραμείνει ανοιχτά. Εν τω μεταξύ, το να μοιράζεται ένα σπίτι με δεκάδες συγγενείς εν μέσω λειψυδρίας έχει καταστήσει την τακτική υγιεινή πολυτέλεια, αν όχι αδυναμία. Η χρήση του μπάνιου πρέπει να γίνεται με δελτίο και το ντους περιορίζεται σε μία φορά κάθε λίγες ημέρες.

Τα φαρμακεία και τα καταστήματα αντιμετωπίζουν μειωμένες προμήθειες λόγω της πλήρους πολιορκίας που έχει επιβάλει το Ισραήλ μετά την επίθεση της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Επιπλέον, ο βομβαρδισμός των κύριων δρόμων στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ έχει καταστήσει τη μεταφορά προϊόντων από τις ιατρικές αποθήκες στα φαρμακεία αδύνατη.

«Βιώνω τις πιο δύσκολες μέρες της ζωής μου»

Χωρίς τα μέσα να διαχειριστεί την έμμηνο ρύση της όπως συνήθως, η Σάλμα αποφάσισε να προσπαθήσει να βρει χάπια για να την παραλείψει. Ενώ οι σερβιέτες έχουν ζήτηση και είναι δύσκολο να βρεθούν, τα δισκία που καθυστερούν την περίοδο είναι γενικά πιο διαθέσιμα σε ορισμένα φαρμακεία, καθώς δεν χρησιμοποιούνται συνήθως.

«Ζήτησα από την κόρη μου να πάει στο φαρμακείο και να αγοράσει χάπια που καθυστερούν την έμμηνο ρύση. Ίσως αυτός ο πόλεμος τελειώσει σύντομα και δεν θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσω πάνω από μία φορά», πρόσθεσε, ανησυχώντας για τις πιθανές παρενέργειες των χαπιών στο σώμα της.

Καθόλου νερό, καμία ιδιωτικότητα

Η Σαμίρα αλ-Σαάντι, η οποία είναι εκτοπισμένη μαζί με την οικογένειά της σε ένα σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δυτικά του Khan Younis, θα ήθελε να μπορούσε να κάνει περισσότερα για τη 15χρονη κόρη της, η οποία είχε την πρώτη της περίοδο πριν από λίγους μήνες.

Η κόρη της είναι συγκλονισμένη τόσο από την πρόσφατη έναρξη της εμμήνου ρύσεως όσο και από το γεγονός ότι πρέπει να διαχειριστεί την περίοδό της σε ένα πολυπληθές καταφύγιο, λέει η 55χρονη. «Χρειάζεται σερβιέτες και νερό για να πλυθεί, αλλά αυτές οι βασικές ανάγκες δεν είναι διαθέσιμες».

Η Σαμίρα ανησυχεί για τη χορήγηση των χαπιών στην κόρη της, καθώς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού της.

«Δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να τα περάσει όλα αυτά. Προσπαθώ να τη βοηθήσω, αλλά αυτό που χρειάζεται δεν είναι διαθέσιμο» λέει η Σαμίρα.

Η Ρούμπα Σεΐφ μένει επίσης στο καταφύγιο με την οικογένειά της.

«Δεν υπάρχει ιδιωτικότητα, τα μπάνια δεν έχουν τρεχούμενο νερό και δεν μπορούμε να βγούμε εύκολα έξω για να ψάξουμε για όσα χρειαζόμαστε» εξηγεί.

«Δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να τα περάσει όλα αυτά»

«Δεν μπορώ να αντέξω τις κράμπες της περιόδου, εκτός από τον έντονο φόβο που βιώνουμε συνεχώς, την έλλειψη ύπνου και το κρύο, αφού δεν υπάρχουν αρκετές κουβέρτες» περιγράφει.

Η σκέψη να αντιμετωπίσει την περίοδό της στο καταφύγιο ήταν μια συνεχής πηγή άγχους για εκείνη.

«Στον πόλεμο δεν υπάρχει ποτέ επιλογή»

Η Ρούμπα, η οποία είναι απασχολημένη με τη φροντίδα των τεσσάρων παιδιών της, με το μεγαλύτερο να είναι 10 ετών και το μικρότερο δύο ετών, ζήτησε τελικά από τον αδελφό της να ψάξει για χάπια που καθυστερούν την περίοδο. Αφού έψαξε σε διάφορα φαρμακεία, τελικά τα βρήκε.

«Γνωρίζω τις αρνητικές παρενέργειές τους, αλλά αυτά τα χάπια δεν μπορούν να είναι πιο επιβλαβή από τους πυραύλους, τον θάνατο και την καταστροφή γύρω μας» λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

Επιστρέφοντας στον προσφυγικό καταυλισμό Deir el-Balah, η Salma εκφράζει τη λύπη της για τις ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις του πολέμου στις γυναίκες, καθώς πολλές από αυτές δεν έχουν μόνο ανησυχίες όπως η υγεία της εμμήνου ρύσεως, αλλά και για το πώς θα φροντίσουν τα παιδιά τους, τα οποία βλέπουν σε αυτές μια σημαντική πηγή προστασίας, καθησυχασμού και υποστήριξης.

«Στον πόλεμο, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει, αναφερόμενη στην κατάσταση του πόνου. «Δεν υπάρχει ποτέ επιλογή».

Must in

Η αποτυχία της Ρωσίας, η Συρία που έπεσε σαν χάρτινος πύργος και η απειλή νέας προσφυγικής κρίσης

Καθώς οι βασικοί σύμμαχοι του Άσαντ στη Μόσχα και την Τεχεράνη ήταν απασχολημένοι με τους δικούς τους πολέμους, η Συρία βυθίζεται ξαφνικά ξανά στο χάος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο