Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά με τη φωτιά, και όλοι στάχτες

Φωτιά με τη φωτιά, και όλοι στάχτες

Οι έποικοι εκμεταλλεύονται τον πόλεμο στη Γάζα προκειμένου να στήσουν νέα φυλάκια, να φτιάξουν δρόμους γύρω από οικισμούς και να τους συνδέσουν με σχετικά νέα φυλάκια και φάρμες με πρόβατα

Το Ντέιρ Ιστίγια είναι ένα παλαιστινιακό χωριό με περίπου 3.500 κατοίκους στο βόρειο κομμάτι της Δυτικής Οχθης, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ναμπλούς. Περιβάλλεται από ελαιώνες, μεγάλες εκτάσεις με ελαιώνες, και αυτή φυσικά είναι η κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων του.

Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, καθώς επέστρεφαν στο χωριό από τη συγκομιδή της ελιάς, οι κάτοικοί του βρήκαν σφηνωμένα κάτω από τους υαλοκαθαριστήρες, στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους, φυλλάδια τυπωμένα στα αραβικά, που τους απειλούσαν με εκδίωξη από τη γη τους.

 Οι κάτοικοι του Ζανούτα αρνούνταν πεισματικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρά τις πιέσεις. Μέχρι τη Δευτέρα: έπειτα από εβδομάδες βίας, οι 150 κάτοικοι του χωριού έλαβαν μια συλλογική απόφαση να το εγκαταλείψουν.

Είχαν τίτλο «Θέλατε πόλεμο, περιμένετε τώρα τη μεγάλη Νάκμπα [Καταστροφή]», απευθύνονταν στους «εχθρούς της εβραϊκής όχθης» και προειδοποιούσαν τους Παλαιστινίους πως αυτή ήταν «η τελευταία σα ευκαιρία να διαφύγετε με ομαλό τρόπο στην Ιορδανία προτού σας διώξουμε με τη βία από τα ιερά εδάφη που μας κληροδότησε ο Θεός».

Το Ζανούτα είναι ένα πολύ μικρότερο παλαιστινιακό χωριό στο νότιο κομμάτι της Δυτικής Οχθης, στους λόφους της Χεβρώνας. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι βοσκοί που εκτρέφουν κατσίκες και πρόβατα.

Η ζωή εκεί δεν ήταν ποτέ εύκολη, η γη είναι άγονη, τα καλοκαίρια καυτά και οι χειμώνες παγωμένοι. Το Ζανούτα ανήκει στην area C, το αραιοκατοικημένο 60% της Δυτικής Οχθης που τελεί υπό απόλυτο ισραηλινό έλεγχο και κινδυνεύει με προσάρτηση.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, εβραίοι έποικοι έχουν καταλάβει στη Δυτική Οχθη συνολικά 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα βοσκότοπων – για να καταλάβει κανείς την έκταση, αρκεί να αναλογιστεί πως το σύνολο των εβραϊκών οικισμών που έχουν χτιστεί από το 1967 καλύπτουν μόνο 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οικογένεια Παλαιστινίων κατεδαφίζει το σπίτι της εξαιτίας της απόφασης των ισραηλινών Αρχών ότι «χτίστηκε χωρίς άδεια» στο χωριό Ζανούτα της Χεβρώνας, στη Δυτική Όχθη

Ομως οι κάτοικοι του Ζανούτα αρνούνταν πεισματικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρά τις πιέσεις. Μέχρι τη Δευτέρα: έπειτα από εβδομάδες βίας, οι 150 κάτοικοι του χωριού έλαβαν μια συλλογική απόφαση να το εγκαταλείψουν.

Ενοπλοι έποικοι είχαν αρχίσει να εισβάλλουν στα σπίτια τους τις νύχτες, ξυλοκοπώντας τους ενηλίκους, καταστρέφοντας και κλέβοντας τα υπάρχοντά τους, τρομοκρατώντας τα παιδιά τους.

«Εχουμε περάσει πολλές δύσκολες στιγμές στο χωριό από τότε που οι έποικοι ξεκίνησαν το αγρόκτημα Μιταρίμ στην άλλη πλευρά της κοιλάδας πριν από τρία χρόνια», είπε στην Guardian ένας κάτοικος.

«Ηταν πιο δύσκολο να βγάζουμε έξω τα πρόβατα και οι νεαροί έποικοι καταστρέφουν πράγματα, όπως τις καλλιέργειες, ή κλέβουν πρόβατα, ή φωνάζουν τον στρατό να έρθει να μας παρενοχλήσει. Τώρα όμως έρχονται μέσα στα σπίτια μας. Οι κόρες μου είναι τρομοκρατημένες».

Και το Ζανούτα δεν είναι το μόνο παλαιστινιακό χωριό της Δυτικής Οχθης με αυτή τη μοίρα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα B’Tselem, από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε την τρομοκρατική της επίθεση στο νότιο Ισραήλ, συνολικά 858 Παλαιστίνιοι από 32 διαφορετικές κοινότητες, και 13 ολόκληρες κοινότητες, έχουν εκτοπιστεί διά της βίας.

Και οι αριθμοί αυξάνονται καθημερινά.  Οπως και ο αριθμός των Παλαιστινίων που πέφτουν νεκροί στην περιοχή, από πυρά εποίκων.

«Η βία των εποίκων είναι χειρότερη από ποτέ», λέει ο Νάσερ Ναουάντια, ερευνητής της B’Tselem. «Μερικές φορές, φοράνε στολές εφέδρων και δεν ξέρουμε πια ποιος είναι ο στρατός και ποιος έποικος. Στο χωριό Τούμπα, τους έδωσαν διορία 24 ωρών να φύγουν, απειλώντας τους πως ειδάλλως θα επέστρεφαν να τους σκοτώσουν. Αυτό έγινε το Σάββατο. Δεν ξέρουμε τι συνέβη μετά».

Στο χθεσινό κύριο άρθρο της, η ισραηλινή Haaretz έκανε λόγο, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας, για μια εσκεμμένη προσπάθεια των εποίκων, «μια ευρεία, σχεδιασμένη και οργανωμένη επιχείρηση», να καταλάβουν γη, να εκδιώξουν τους Παλαιστινίους, και να τους τρομοκρατήσουν ξεριζώνοντας εκατοντάδες ελιές, πυρπολώντας και βανδαλίζοντας τις περιουσίες τους, ξυλοκοπώντας και πυροβολώντας.

Οι έποικοι, σημείωνε, εκμεταλλεύονται τον πόλεμο στη Γάζα προκειμένου να στήσουν νέα φυλάκια, να φτιάξουν δρόμους γύρω από οικισμούς και να τους συνδέσουν με σχετικά νέα φυλάκια και φάρμες με πρόβατα – κάποιους από αυτούς τους δρόμους, μάλιστα, τους φτιάχνει ο στρατός.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή υπηρεσία Πολιτικής Διοίκησης – η οποία υπάγεται από τις αρχές του χρόνου στον εξτρεμιστή υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ, και επικεφαλής του κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, Μπεζαλέλ Σμότριτς – δεν καταγράφει επαρκώς αυτά τα συμβάντα, εγείροντας υποψίες για μια συνωμοσία αποσιώπησης.

Την ώρα που ο δυτικός κόσμος «προσπαθεί να συμπεριφερθεί υπεύθυνα ώστε να αποφευχθεί μια περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου, εξτρεμιστικά στοιχεία εντός του Ισραήλ συμπεριφέρονται με τρόπο ικανό να οδηγήσει σε κλιμάκωση» – προσπαθούν να προσθέσουν στον πόλεμο ένα νέο μέτωπο.

Και «η κυβέρνηση δεν τους σταματάει, τους ενισχύει μάλιστα με εκατοντάδες εκατομμύρια σέκελ».

ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, έχουν καλέσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες την κυβέρνηση Νετανιάχου, σε αυστηρούς τόνους, να «λάβει μέτρα ώστε να προστατεύσει τους Παλαιστινίους από τις επιθέσεις ισραηλινών εξτρεμιστών εποίκων».

Η κυβέρνηση, πάλι, μοιάζει να κάνει ακριβώς το αντίθετο: προχθές, διόρισε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής που είναι υπεύθυνη για θέματα Δυτικής Οχθης έναν βουλευτή του κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, τον Ζβι Σουκότ, ο οποίος είχε συλληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, πριν εισέλθει στον πολιτικό στίβο, για εξτρεμιστικές δραστηριότητες, και εξακολουθεί να διακηρύττει ότι δεν υπάρχει αυτό που άλλοι ονομάζουν «βία των εποίκων».

Σαν να διορίζεις έναν πυρομανή επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024