Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 1,2 δισ. δολάρια τις ανάγκες για Γάζα και Δυτική Όχθη

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 1,2 δισ. δολάρια τις ανάγκες για Γάζα και Δυτική Όχθη

«Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο απελπιστική» αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με τον πληθυσμό της Γάζας να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα διαβίωσης, καθώς πλέον δεν υπάρχει ρεύμα και νερό. Ήδη ο Μπλίνκεν βρίσκεται στο Ισραήλ προκειμένου να ζητήσει μικρές ανθρωπιστικές παύσεις προκειμένου να κατευθύνεται η βοήθεια στην Γάζα.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τον ανθρωπιστικό συντονισμό υπολόγισε σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023 τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης σε βοήθεια.

Ανεπαρκής η αρχική έκκληση για κεφάλαια

«Το κόστος για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων -δηλαδή του συνόλου του πληθυσμού της Γάζας και 500.000 ανθρώπων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη- υπολογίζεται σε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια», διευκρίνισε το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) προσθέτοντας πως η αρχική έκκληση για κεφάλαια που είχε διατυπωθεί στις 12 Οκτωβρίου είναι πολύ ανεπαρκής.

Στις 12 Οκτωβρίου το OCHA είχε ζητήσει 294 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει σχεδόν 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους. «Η κατάσταση γίνεται έκτοτε όλο και πιο απελπιστική», τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Πάνω από 1 δισ. απαιτούνται για να ανταποκριθεί ο ΟΗΕ στις ανάγκες

Οι Παλαιστίνιοι μαζεύονται στον χώρο που βομβαρδίστηκε στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας

Νέα έκκληση προς τους δωρητές

Το OCHA πρόκειται να αποκαλύψει τη Δευτέρα τις λεπτομέρειες της αναθεωρημένης έκκλησής του προς τους δωρητές και θα περιγράψει λεπτομερώς «τις ανάγκες σε τρόφιμα, σε νερό, σε φροντίδες υγείας, σε καταφύγια, σε υγιεινή καθώς και άλλες επείγουσες προτεραιότητες μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας». «Καλούμε τους δωρητές να διαθέσουν γρήγορα τους πόρους για την απάντηση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Πέρα από «μια κατάλληλη χρηματοδότηση», η υπηρεσία του ΟΗΕ επιμένει επίσης σε «μια ασφαλή και διαρκή πρόσβαση σε όλα τα πρόσωπα που έχουν ανάγκη όπου κι αν βρίσκονται, σε μια επαρκή ροή των ανθρωπιστικών προμηθειών και -κυρίως- των καυσίμων».

Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας εκτιμώντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. «Η λειτουργία του ιδιωτικού τομέα και των μκο θα εξαρτηθεί επίσης από την προστασία και από τις διαβεβαιώσεις που δίνονται από τα μέρη της σύγκρουσης. Το άνοιγμα ισραηλινών σημείων διέλευσης θα είναι πρωταρχικής σημασίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Sports in

«Ναυάγιο» δυο δισεκατομμυρίων ευρώ

Η Παρί με τα λεφτά του Κατάρ έχει πετάξει στα σκουπίδια τρομακτικά λεφτά στην προσπάθεια για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024