Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπορούν όλοι οι σκύλοι να γίνουν «αθλητές»; - Τα οφέλη του αθλητισμού

Μπορούν όλοι οι σκύλοι να γίνουν «αθλητές»; – Τα οφέλη του αθλητισμού

Όλοι οι σκύλοι μπορούν να γίνουν «αθλητές». Ανεξαιρέτως μεγέθους, ηλικίας, και ταμπεραμέντου, ο αθλητισμός τούς κάνει καλό

Με την άθληση οι σκύλοι εκτονώνουν την ενέργειά τους και περνούν ευχάριστα με τον άνθρωπό τους.

Μάλιστα, ο αθλητισμός βοηθά τους σκύλους που εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές, να τις ξεπεράσουν.

Επίσης, ισχυροποιεί το δέσιμο μεταξύ σκύλου και κηδεμόνα.

Οι σκύλοι, λοιπόν, όχι μόνο μπορούν να αθλούνται, αλλά μπορούν και να εξελιχθούν στο άθλημα που τους ταιριάζει, όπως υποστηρίζει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης.

Η ενασχόληση με κάποιο κυνάθλημα βοηθά στην εκτόνωση του σκύλου

Υπάρχουν διάφορα σπορ ανάλογα και με την ιδιοσυγκρασία του σκύλου, τη σωματοδομή και τις ανάγκες του

Ανοίγει παρένθεση για να μάς πει ότι τα αθλήματα των σκύλων ξεκίνησαν κατά το παρελθόν, κυρίως για την αξιολόγηση των σκύλων, οι οποίοι συμμετείχαν ως τεστ αναπαραγωγής. Με άλλα λόγια, ένας σκύλος υγιής, με ισορροπημένο ταμπεραμέντο, μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση και εξέλιξη της φυλής του.

Στη σύγχρονη εποχή, βέβαια, τα κυναθλήματα, πρώτιστα, είναι ένας τρόπος άθλησης, που προσφέρει εκτόνωση και ψυχική ισορροπία σε έναν σκύλο.

Πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι η ενασχόληση του σκύλου μας με κάποιο άθλημα

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες σκύλων που παρατηρούν υψηλή ένταση των αγαπημένων τους φίλων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως εξηγεί ο κ. Πιτσικάλης, η έλλειψη επαρκούς σωματικής και πνευματικής εκτόνωσης που χρειάζεται ένας σκύλος, οδηγεί σε μη επιθυμητές συμπεριφορές.

Η ενασχόληση με κάποιο κυνάθλημα βοηθά στην εκτόνωση του σκύλου, στην ενίσχυση των δεσμών με τον κυναγωγό του, και στη δημιουργική και διασκεδαστική απασχόλησή του.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ο κυναθλητισμός γνωρίζει άνθηση και έχουμε και σκύλους αθλητές που λαμβάνουν μέρος με τους χειριστές τους σε αγώνες που γίνονται στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Τα κυναθλήματα είναι πολλά. Έτσι, υπάρχουν διάφορα σπορ ανάλογα και με την ιδιοσυγκρασία του εκάστοτε σκύλου, τη σωματοδομή και τις ανάγκες του.

Η ενασχόληση με οποιοδήποτε άθλημα οδηγεί με βεβαιότητα στη σύσφιξη των δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ σκύλου και χειριστή, καθώς οι δυο τους δουλεύουν ως ομάδα. Ο σκύλος ανταποκρίνεται στον χειριστή, και ο ιδιοκτήτης μαθαίνει, κυρίως, να κατανοεί τον ίδιο του τον σκύλο του. Όπως,  τη διάθεση, τη γλώσσα σώματός του και, το βασικότερο, τις ανάγκες του», διευκρινίζει ο κ. Πιτσικάλης.

Τα κυναθλήματα προσφέρουν εκτόνωση και ψυχική ισορροπία σε έναν σκύλο

Όλα τα αθλήματα ξεκινούν από το βασικό επίπεδο. Παράλληλα, εξετάζεται πώς ο σκύλος μπορεί να απασχοληθεί, να εκτονωθεί και να εξελιχθεί σε κάποιο άθλημα, όχι με κύριο σκοπό τη διάκρισή του, αλλά με κύριο γνώμονα την ευζωία, την εκτόνωση και τη διασκέδαση του.

Σκύλοι διαφόρων ηλικιών και μεγεθών, με διαφορετική σωματοδομή και ταπεραμέντο μπορούν να ασχοληθούν με το σπορ που τους ταιριάζει.

Τα σπορ βοηθούν και στην αντιμετώπιση επιθετικών συμπεριφορών

Η ενασχόληση με κάποιο σπορ, πολλές φορές, όπως λέει ο κ. Πιτσικάλης, βοηθάει και στην αντιμετώπιση πολλών θεμάτων συμπεριφοράς. Από το έντονο τράβηγμα στον οδηγό του κατά τη διάρκεια του καθημερινού απαραίτητου περιπάτου του έως και επιθετικές τάσεις ή συμπεριφορές.

Εν ολίγοις, ο κ. Πιτσικάλης λέει ότι «μέσω ενός αθλήματος ενισχύετε τον δεσμό σας με τον σκύλο σας. Παράλληλα η εκπαίδευση για αθλήματα εκτονώνει πνευματικά και σωματικά τον σκύλο σας, τον βοηθάει να καλλιεργήσει τις γνωσιακές του δεξιότητες, και ωφελεί τη σωματική του υγεία και ευελιξία».

Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης

● Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία.

Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”.

Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά).

Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreamingabout twister chaser o’bg.

Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον BorutModic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα.

Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024